În teorie, sezonul estival durează tot anul. Este nevoie de aproximativ 5 ore (cu escală) pentru a ajunge în Malta din România. Toate acestea fac ca o excursie în Malta să merite, fie că este vorba de un city break de weekend sau de o vacanță mai lungă. Iată câteva lucruri pe care e bine să le ştii despre această insulă unică.
Unde se află Malta? Malta pe harta Europei
Malta este o insulă situată în Marea Mediterană, în sudul Europei. Este un stat suveran și membru al Uniunii Europene din 2004. Şeful republicii este președintele, iar puterea legislativă este exercitată de parlament.
Un zbor spre Malta din România durează de obicei aproximativ 5 ore cu tot cu escală. Durata călătoriei poate varia în funcție de eventualele zboruri de legătură. Turiștii din România pot călători în Malta fără viză, având nevoie doar de pașaport sau de cartea de identitate. Moneda oficială este euro (EUR).
Atracții pe insulă. Ce nu trebuie să ratezi în Malta?
Malta este o țară bogată în istorie, cultură și peisaje frumoase. Una dintre cele mai populare atracții este centrul vechi din Valletta, capitala insulei. Este unul dintre cele mai fascinante locuri și face parte, pe bună dreptate, din Patrimoniul Mondial UNESCO. Acolo poți vedea clădiri interesante, precum Catedrala Sf. Ioan, Palatul Marilor Maeştri și Grădinile Upper Barrakka.
Dacă te pasionează istoria, te vor fascina cu siguranță Hagar Qim și Mnajdra. Aceste temple neolitice, incluse și ele în Patrimoniul Mondial UNESCO, se numără printre cele mai vechi structuri din lume. Se estimează că au fost construite acum mai bine de 5.000 de ani – adică mai mult decât piramidele egiptene!
Pe insula vecină Gozo te poți bucura de linişte şi pace, mai ales că acolo găseşti sate pescărești tradiționale, precum Xlendi și Marsalforn. Grota Albastră este un alt loc minunat. O frumoasă peșteră acvatică de pe coasta de sud a Maltei, cunoscută pentru apele sale cristaline și formațiunile neobișnuite de rocă.
La fel ca Polonia, Malta are propriul Tricity. Cele trei orașe istorice – Vittoriosa, Senglea și Cospicua – au un farmec aparte, cu străzi care te poartă în trecut, biserici vechi de sute de ani și cetăți care au fost martorele unor lupte cruciale în istoria țării.
În planul tău trebuie să se regăsească și Mdina, fosta capitală, cunoscută sub numele de „orașul tăcerii”. Străzile sunt înguste, clădirile – încărcate de istorie și priveliștile panoramice. Cel mai interesant despre Mdina e că aici nu circulă nicio mașină. Este liniște, pace și calm ca în basme.
Impresionantele stânci Dingli de pe coasta de vest a Maltei sunt sinonime cu peisajele spectaculoase asupra Mediteranei. Dacă vei călători alături de cei mici, nu puteți rata Popeye Village, construit pentru filmul despre aventurile celebrului marinar.
Un alt loc interesant pe harta Maltei sunt Grădinile San Anton din Attard. Acesta nu este un parc obișnuit – este o adevărată oază de liniște, cu alei minunate, fântâni și vegetație luxuriantă. În Marsaxlokk vei vedea bărci de pescuit colorate, demne de o carte poștală veche, precum și restaurante excelente care servesc fructe de mare proaspete.
Cel mai bun moment pentru o vacanţă. Cum este vremea în Malta?
Malta are o climă tipic mediteraneană, caracterizată prin veri calde și uscate și ierni blânde și umede.
Din ianuarie până în martie, vremea este relativ caldă, dar pot apărea des ploi. Temperaturile variază între 10°C și 15°C, iar natura este cel mai verde. Plajele nu sunt aglomerate.
Primăvara, care durează din aprilie până în mai, este perioada ideală pentru a vizita Malta. Temperaturile cresc până la aproximativ 20-25°C, iar soarele strălucește în cea mai mare parte a timpului. Majoritatea plantelor ȋnfloresc şi sporesc farmecul insulei.
Vara în Malta este caldă și uscată. În iulie și august, temperaturile ajung până la 30-35°C. Este cea mai bună perioadă să mergi în Malta dacă vrei să te bucuri de plajă și de sporturi acvatice.
Toamna în Malta este în continuare caldă și însorită, deși temperaturile încep să scadă. Vremea între septembrie și noiembrie se situează în jurul valorii de 25-30°C. Este o perioadă bună pentru explorarea oraşului pentru că nu mai sunt atât de mulți turiști.
Începutul iernii aduce temperaturi blânde comparativ cu România, de obicei între 15°C și 20°C. Ploile sunt mai frecvente, dar te poți bucura în continuare de zile însorite.
Cea mai bună perioadă pentru a merge în Malta este primăvara și începutul verii – vremea este blândă, iar mulțimea de turiști nu este încă la fel de numeroasă ca în mijlocul sezonului estival.
Plajele din Malta – unde să te bucuri de soare?
Plajele din Malta sunt diverse. Poți găsi golfulețe fermecătoare și izolate, dar nu duce lipsă nici de plaje pline de viaţă. Înconjurată de stânci și dealuri verzi, Golden Bay este una dintre cele mai populare plaje de pe insulă. Este locul perfect pentru relaxare.
Mellieha Bay este cea mai mare plajă din Malta și ideală pentru familii și pentru cei care caută relaxare ȋn linişte. Nisipul este fin, coborârea este ușoară, iar apa este puțin adâncă și sigură pentru copii.
Plaja Ramla Bay se află pe insula Gozo și este renumită pentru nisipul său portocaliu care îi dă un farmec unic. Este, totodată, un loc minunat pentru sporturi acvatice.
Mică și fermecătoare, plaja Ghajn Tuffieha este înconjurată de stânci, precum și de vegetație luxuriantă, astfel că ȋi atrage pe cei care caută liniște și pace în mijlocul naturii.
Laguna Albastră nu este o plajă tipică, ci o strâmtoare între insulele Comino și Cominotto, cu ape cristaline și culori frumoase. Nu e de mirare că este populară printre fanii snorkelingului și ai scufundărilor. Poate fi accesată cu barca pentru și mai multă distracție.
Cazare în Malta. Cât costă un sejur de 7 zile?
În Malta vei găsi nenumărate opțiuni de cazare, de la cazare privată la cabane și hoteluri de lux. Prețul pentru un sejur de o săptămână în Malta depinde de standardul ales. Cazarea în hoteluri de lux, cu vedere la mare, plajă privată și piscină, costă de la 6.000 până la 10.000 lei pe săptămână. Preţul va fi mult mai mic într-un hotel de trei stele. Cu 2.000 lei te poţi bucura de 7 zile cu mic dejun inclus.
La un preț asemănător poți găsi o cabană sau un apartament. Cea mai ieftină opțiune este cazarea într-o locuință privată sau într-un hostel. Un sejur de o săptămână în Malta cu o astfel de cazare poate costa mai puțin de 1.000 lei.
Prețurile pe insulă sunt similare cu cele din România. O sticlă de apă costă aproximativ 3 lei, pâinea este aproximativ 5 lei, laptele 6 lei, iar brânza aproximativ 35 de lei/kilogram. Restaurantele sunt, bineȋnţeles, mai scumpe. Prânzul într-un fast-food costă în jur de 10-15 euro, iar pentru o masă cu două feluri de mâncare într-un restaurant de nivel mediu vei plăti în jur de 70 de euro. Cafeaua costă mai puțin de 2 euro, iar o sticlă de bere – 3 euro.