Portugalia - Porto, Stare Miasto © iStock

Portugalia este o țară situată la marginea Europei, care captivează prin peisajele sale frumoase, istoria bogată și patrimoniul cultural. Multe atracții îi așteaptă pe turiști: de la plajele aurii din Algarve până la peisajele montane din Peninsula Iberică.

Pregăteşte-te să călătoreşti ȋn vacanţă sau ȋntr-un city break prin podgoriile din Douro, să vizitezi Lisabona și Porto și să ȋncerci mâncăruri delicioase, cum ar fi codul uscat și pastéis de nata.

Unde se află Portugalia?

Portugalia, situată în extremitatea vestică a Peninsulei Iberice, este o țară cu o suprafață de aproximativ 92.090 km². În ciuda dimensiunilor relativ mici, oferă o varietate surprinzătoare de peisaje – de la coasta pitorească a Atlanticului până la munții și văile verzi ale râurilor. Înconjurată de ocean pe de o parte și mărginită doar de Spania pe de alta, Portugalia are și două regiuni autonome – Madeira și Azore.

Museum Fado
Museu do Fado © shutterstock

Principalele atracţii: ce poţi vizita ȋn Portugalia?

Portugalia este o țară bogată în obiective turistice, oferind numeroase ocazii de a-i descoperi frumusețea, istoria și cultura. Ce locuri de vizitat nu trebuie ratate?

 • Capitala Lisabona – cunoscută pentru străzile sale frumoase, pentru cartierele istorice precum Alfama și Belem, și pentru celebrul Pod 25 Aprilie. Printre cele mai importante clădiri sunt Mănăstirea Sf. Ieronim și Castelul Sf. Gheorghe. Dacă mergi ȋntr-un city break de 14 februarie, nu trebuie să rataţi Podul Îndrăgostiților.
 • Porto – al doilea oraș ca mărime din Portugalia, cunoscut pentru podgoriile sale, pentru monumentele frumoase, cum ar fi Podul Luis I și Catedrala din Porto, și pentru pitorescul cartier Ribeira.
Porto
Porto © iStock
 • Algarve – o regiune din sudul Portugaliei, cu plaje frumoase, cum ar fi Praia da Marinha, Praia de Benagil și Praia da Falésia. Algarve este, de asemenea, un loc minunat pentru sporturi acvatice și golf.
 • Madeira – insulă situată în Oceanul Atlantic, renumită pentru peisajele sale frumoase, traseele montane și podgorii. Merită să vizitezi Funchal, Parcul Național Laurissilva și Peșterile São Vicente.
 • Azore – un arhipelag situat în Oceanul Atlantic, cu peisaje vulcanice, lacuri formate ȋn cratere și zone pentru observarea păsărilor. Aceste insule sunt un loc perfect pentru iubitorii de natură.
 • Sintra – un oraș pitoresc în apropiere de Lisabona, cunoscut pentru palatele sale extraordinare, cum ar fi Palatul Pena, Palatul Național din Sintra și Quinta da Regaleira.
 • Valea Douro – o regiune viticolă din nordul Portugaliei, pe râul Douro. Poți vizita podgoriile și degusta vinuri extraordinare.
 • Coimbra – orașul cu una dintre cele mai vechi universități din Europa (Universitatea din Coimbra) și frumoasa Bibliotecă Joanina. Este un important centru de cultură și știință.
 • Nazaré – un oraș de la malul mării, popular printre surferi şi renumit pentru valurile sale gigantice. Este, totodată, un loc fermecător pentru relaxare pe malul oceanului.
 • Obidos – un oraș medieval care și-a păstrat caracterul istoric, înconjurat de ziduri de apărare. Este un loc plin de străzi fermecătoare și case tradiționale.
 • Alentejo – este o zonă din sud-vestul Portugaliei, cunoscută pentru peisajele sale frumoase, podgorii, castele și orașe precum Évora.
 • Serra da Estrela – este cel mai înalt lanț muntos din Portugalia, oferind ocazii deosebite pentru drumeții montane și schi.
 • Fatima – un loc de pelerinaj renumit în centrul Portugaliei, celebru pentru aparițiile Fecioarei Maria ȋn 1917. Merită să vizitezi Basilica Maicii Domnului a Rozariului, Capela Aparițiilor și Bazilica Sfintei Treimi, precum și Cova da Iria, locul ȋn care se presupune că a apărut Fecioara Maria.
 • Faro – capitala regiunii Algarve, care oferă un centru vechi fermecător și parcul natural Ria Formosa. Atrage cu plaje precum Praia de Faro și arhipelagul insulelor nelocuite, precum și cu istoria sa bogată, prezentată la Muzeul Arheologic din Faro.
 • Observarea delfinilor – Portugalia este un loc minunat pentru a vedea delfini în apele Oceanului Atlantic, în special pe coasta Azorelor și Algarve.

Vremea: când să mergi ȋn Portugalia?

Vremea în Portugalia variază în funcție de regiune și de anotimp. În Lisabona și în regiunile de coastă (Algarve), vara este caldă și însorită, cu temperaturi care ating 30-35°C. Aceasta este o perioadă populară pentru cei care merg la plajă. Primăvara și toamna au temperaturi foarte plăcute, cu o aglomerație mai mică de turiști. Este o perioadă bună pentru vizitat obiective turistice și pentru activități în aer liber.

Porto și nordul Portugaliei pot fi mai reci, în special iarna. Insulele Azore sunt situate în zona de climă temperată. Perioada iunie-septembrie este cea mai bună pentru a vizita aceste insule.

Madeira are o climă subtropicală, ceea ce înseamnă temperaturi plăcute pe tot parcursul anului. Verile sunt calde și mai uscate, iar iernile sunt blânde. În Alentejo, vara poate fi foarte caldă, cu temperaturi care depășesc 35°C. Primăvara și toamna sunt mai plăcute și mai confortabile.

În munții Serra da Estrela, iarna aduce zăpadă și ocazii de schi. Vara este mai răcoare aici decât pe coastă.

Lisabona, Portugalia
Lisabona, Portugalia © iStock

Lucruri interesante despre Portugalia: ce merită să ştii despre această ţară?

Portugalia este o țară fascinantă, cu o istorie și cultură bogate, precum și cu multe alte lucruri care trebuie aflate. Iată cele mai interesante lucruri despre Portugalia:

 • Frontierele țării există din 1139, fiind cele mai vechi din Europa.
 • Portugheza este limba oficială în multe țări.
 • În secolele al XV-lea și al XVI-lea, Portugalia a fost un lider în descoperirea de noi rute maritime.
 • Portugalia este una dintre cele mai calde țări din Europa, insula Madeira fiind renumită pentru soarele său.
 • Bucătăria portugheză include mâncăruri din fructe de mare, pește afumat, pasteis de nata și vinuri excelente.
 • Fado este muzica tradițională care exprimă melancolie.
 • Azulejos, frumoasele plăci ceramice, decorează multe clădiri.
 • Portugalia este cunoscută pentru arhitectura sa inovatoare, iar cel mai cunoscut arhitect al său este Álvaro Siza Vieira, care a câștigat Premiul Pritzker, cel mai prestigios premiu în domeniul arhitecturii.

Aceste curiozități sunt doar un mic fragment din istoria, cultura și patrimoniul bogat al Portugaliei. Ţara are multe de oferit atât turiștilor, cât și pasionaţilor de istorie și cultură. Cel mai bine este să le descoperi pe cont propriu chiar acolo!

Óbidos, Portugalia © iStock
Óbidos, Portugalia © iStock

Plajele din Portugalia – unde să te relaxezi?

Portugalia este renumită pentru plajele sale frumoase, care atrag turiști din întreaga lume. Iată câteva dintre cele mai populare plaje din Portugalia:

● Praia da Rocha, Algarve – este una dintre cele mai renumite de pe coasta Algarve. Este caracterizată de frumoase roci roșii și nisip auriu. Este un loc ideal pentru plajă și sporturi acvatice.

● Praia da Marinha, Algarve – una dintre cele mai fermecătoare plaje din regiunea Algarve, cu formațiuni stâncoase pitorești și o mare turcoaz transparentă.

● Praia de Carcavelos, Lisabona – este una dintre cele mai populare plaje din zona Lisabonei și un loc atractiv pentru iubitorii de surfing și alte sporturi pe apă.

● Praia de Cascais, Lisabona – această plajă este situată în fermecătorul oraș Cascais, în apropiere de Lisabona. Este populară printre rezidenți și turiști.

● Praia da Nazaré, Centro – este cunoscută pentru valurile sale extrem de mari care atrag surferi din întreaga lume.

Praia da Rocha, Algarve
Praia da Rocha, Algarve © shutterstock

Alte plaje populare din Portugalia:

 • Plaja Falesia
 • Plaja Guincho
 • Plaja Camilo
 • Plaja Dona Ana
 • Plaja Santa Cruz

Instagram

Cauți un anumit loc?