Zakynthos este o insulă grecească din Marea Ionică, situată la vest de Peloponez şi inclusă în arhipelagul Insulelor Ionice. Împreună cu insulele din jur, în mare parte aproape nelocuite, formează municipalitatea Zakinthos. Partea de nord-vest a insulei este muntoasă, regiunea centrală este o câmpie fertilă și cultivată, iar coasta de est și cea de sud sunt orientate spre turism și agrement.

Atracțiile din Zakynthos

Atunci când planifici un sejur în Zakynthos, recomandările noastre sunt mai degrabă relaxarea pe plaje, plimbările prin peisajele pitorești și drumeţiile în mijlocul naturii. Aici vei vedea nu numai plantele interesante şi pline de vigoare, ci și animalele sălbatice, precum broaștele țestoase.

Orașul Zakynthos

În timpul vacanței în Zakynthos, capitala insulei este o destinație obligatorie. În interiorul Bisericii Sf. Dionisos vei găsi picturi magnifice și decorațiuni din aur și argint. Nu uita să vizitezi, de asemenea, Piața Dionysos Solomos și Biserica Sf. Nicolae din Molos, în stil renascentist, cu o clopotniță bizantină. Îţi recomandăm, totodată, o plimbare pe dealul Bochali pentru o frumoasă vedere panoramică asupra orașului și a portului. Intrarea la punctul de belvedere este gratuită, dar intrarea la ruinele castelului venețian costă aproximativ 4€.

Peninsula Skinari

Această extremitate nordică a insulei Zakynthos este, în primul rând, un loc minunat pentru fotografii. În spatele ruinelor antice se află locul de unde începe excursia spre faimosul Golf al epavei MV Panagiotis și peșterile din apropiere. De aici vei vedea și Kefalonia, precum și un far maritim ȋncă ȋn funcţiune.

Bkitne Jaskinie (Blue Caves)

Plaja Navagio
Plaja Navagio © Shutterstock

Grotele albastre

În largul peninsulei Skinari se află unele dintre cele mai frumoase peșteri de pe insulă – grotele albastre – la care poți ajunge cu o barcă de mici dimensiuni ce pluteşte până în centrul lor. Peșterile s-au format în stâncile albe de calcar. În zilele însorite, lumina se reflectă pe apă și pe pereți, făcând ca interiorul să se umple în mod magic de o strălucire albastră.

Zakynthos, Grotele Keri ©shutterstock
Zakynthos, Grotele Keri ©shutterstock

Grotele Keri

În apropierea satului Keri din sudul insulei vei vizita alte peșteri impresionante la care se poate ajunge doar de pe mare. Fie ca parte a unui tur (cu plecare din orașele din apropiere, inclusiv Agios Sostis și Laganas), fie pe cont propriu, cu o barcă ȋnchiriată. Dacă doreşti, poți înota și face scufundări în peșteri.

Golful epavei

De departe cea mai cunoscută atracție din Zakynthos. Golful este de fapt o mică plajă pe care se află epava vasului Panagiotis. Există multe legende în jurul epavei. Una dintre cele mai populare spune că nava a fost folosită de mafia italiană pentru a face contrabandă cu țigări din Turcia şi a fost abandonată când a fost urmărită de garda de coastă. Mulți cred, ȋnsă, că a fost plasată în mod deliberat pe plajă pentru a atrage turiștii. Adevărul? Nava transporta marfă din Kefalonia în Albania, dar a trebuit să fie abandonată de echipaj din cauza unei furtuni puternice.

Porto Limnionas

Un golf liniştit pe coasta de vest, unde te poți relaxa cu totul în apele turcoaz. Nu uita să iei cu tine o mască de snorkeling pentru a vedea peștii colorați. Poți închiria șezlonguri și te poți bucura de o masă delicioasă la o tavernă din apropiere care servește pește și fructe de mare proaspete.

Porto Roxa

Un golf situat în apropiere de Porto Limnionas, destul de asemănător. Este recomandat mai ales celor care știu să înoate. Țărmul este stâncos, iar rocile sunt îngrămădite pe laterale. Mini lacurile naturale de mică adâncime formate ȋn țărmul stâncos sunt un fenomen unic.

Porto Vromi

Un alt golfuleț fermecător la care poţi ajunge dinspre Anafonitria sau Maries. Un loc în care cu siguranță vei face fotografii uimitoare.

Insula Cameo

În Agios Sostis se află micuța insulă Cameo, cunoscută sub numele de Insula Iubirii sau chiar Insula Nunților. Își datorează numele golfulețului și plajei frumoase pe care sunt atârnate ghirlande din bucăți de țesătură albă. După cum probabil ai ghicit deja, locul este ales des pentru cereri ȋn căsătorie și nunţi.

Deoarece insulița este aproape de coastă, se poate intra pe o pasarelă din lemn. Nu ȋn ultimul rând, insula este privată, așa că intrarea costă 5€. Taxa de intrare include posibilitatea de a închiria un șezlong, precum și un suvenir cadou – un breloc cu o fotografie.

Insula Marathonisi

O insulă nelocuită din golful Laganas, cunoscută și sub numele de Insula Țestoaselor. Numele provine de la forma sa, care seamănă cu carapacea unei broaște țestoase. În plus, pe plaja sa mică cu pietriş se găsesc broaștele țestoase uriașe din specia Caretta Caretta (simbolul orașului Zakynthos).

Plaje în Zakynthos
Plaje în Zakynthos ©Shutterstock

Plaje în Zakynthos

Partea de est a coastei are multe locuri cu infrastructură bine dezvoltată și facilități numeroase, în timp ce partea de vest este mai sălbatică şi mai liniștită. Iată câteva recomandări:

 • Peninsula Vassilikos – peisaje uimitoare la Porto Zoro, plajele Banana și Dafni,
 • Gerakas – locul de cuibărit al țestoaselor Caretta Caretta, cu răsărituri frumoase și o opțiune ideală pentru fanii sporturilor acvatice,
 • Plaja Xigia – apa este mai rece, dar conține o concentrație mare de sulf, care are un efect benefic asupra pielii.

Temperatura în Zakynthos

Vremea în Zakynthos este extrem de prietenoasă, așa că ia în considerare posibilitatea de a o vizita chiar şi într-o perioadă mai puțin obișnuită. O opțiune interesantă este să mergi în timpul iernii.

 • Ianuarie și februarie: 12°C
 • Martie: 14°C
 • Aprilie: 16°C
 • Mai: 20°C
 • Iunie: 25°C
 • Iulie și august: 28°C
 • Septembrie: 26°C
 • Octombrie: 22°C
 • Noiembrie: 18°C
 • Decembrie: 14°C

Prețurile în Zakynthos

Hotelurile din Zakynthos au costuri similare cu cele din alte insule grecești. Multe depind de standardul pe care îl alegi și, bineînțeles, de locație. Prețurile pentru o noapte în hosteluri încep de la doar 25€, în timp ce un apartament cu două camere costă în jur de 100€. Cât costă să iei masa în Zakynthos? Vei plăti între 5-20€ pentru mâncăruri tradiționale. Vrei să te ȋntorci cu suveniruri? Uleiul de măsline costă în jur de 7-9€/litru, vinul în jur de 6-15€, iar mierea în jur de 5-7€.

Cum să te deplasezi în Zakynthos?

Te poţi deplasa în Zakynthos cu mijloacele de transport în comun. Există autobuze pe insulă, iar un bilet simplu costă mai puțin de 2€.

De asemenea, poți închiria o mașină. Prețurile pentru un autoturism mic încep de la 30€/zi. Este mai rentabil să ȋnchiriezi pentru o perioadă mai lungă, deoarece tariful pe zi va fi mai mic.

Două opţiuni interesante sunt ATV-ul, care costă, de regulă, în jur de 20€/zi şi scuterele, la aproximativ 15€/zi.

Nu ȋn ultimul rând, merită să iei în considerare închirierea unei biciclete care costă doar aproximativ 5€/zi.

Zakynthos
Zakynthos © Shutterstock

Unde și ce să mănânci în Zakynthos?

Bucătăria tradițională grecească este predominantă în Zakynthos. Mâncărurile sunt pregătite în principal cu ulei, ierburi proaspete, legume (inclusiv roșii, dovlecei, cartofi, vinete), carne, pește și fructe de mare.

Insula are propria sa bucătărie locală, unică în regiune. Ce merită să mănânci în Zakynthos?

 • kuneli – iepure copt în sos propriu cu ulei de măsline, lămâie și rozmarin;
 • psomi me domata – pâine cu roșii, măsline sau capere;
 • pastistio – lasagna grecească cu carne tocată, ulei de măsline și pastă de roșii, sub un strat de bechamel;
 • briam – vinete, roșii, dovlecei, ceapă, usturoi și cartofi;
 • tsipura – cod copt pe grătar;
 • feta me meli – feta coaptă în miere și susan;
 • chorta – salată de ierburi și verdețuri sălbatice (inclusiv măcriş, spanac și păpădie);
 • mantolato – nuga locală;
 • fytoura – desert din griş prăjit și presărat cu zahăr;
 • pasteli – desert din semințe de susan, miere și migdale.

Instagram

Cauți un anumit loc?