Donauinselfest – un festival pop pe o insulă vieneză
„Frumoasa Dunăre albastră” nu este doar titlul valsului celebru al lui Johann Strauss II, ci și o descriere adecvată a mediului în care are loc Donauinselfest. Este un festival de trei zile organizat în fiecare iunie la Viena, mai exact pe insula artificială Donauinsel. Deși considerăm Viena ca fiind capitala muzicii clasice, Donauinselfest este o celebrare a muzicii în toate formele sale. E suficient să spunem că aproximativ 1.000 de artiști – trupe rock, DJ sau rapperi – vor concerta pe cele 14 scene ale festivalului anul acesta.
Multe stiluri muzicale, numeroase evenimente de promovare, mâncare și băutură – toate acestea le vei găsi la Donauinselfest ca la orice festival de muzică important din Europa. Dar există un detaliu care diferențiază evenimentul de la Viena: spre deosebire de majoritatea festivalurilor, intrarea este complet gratuită! După cum te poţi aștepta, acest lucru face ca evenimentul să fie extrem de popular. Aproximativ 3 milioane de persoane participă în weekend, ceea ce îl face unul dintre cele mai mari festivaluri în aer liber din Europa. Merită să te gândeşti din timp la cazare!
Festa di San Giovanni Battista – Rugăciuni și fotbal dur
Sfântul Ioan Botezătorul este protectorul multor orașe italiene. Așadar, nu este o surpriză faptul că ziua în care se comemorează nașterea sa – 24 iunie – este un prilej de sărbătoare în toată Italia. Un loc în care sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul (sau Festa di San Giovanni Battista) este deosebit de solemnă e Florența. Sărbătoarea începe cu încoronarea lui Marzocco, celebra statuie a unui leu, cu câteva zile înainte. Pe urmă are loc Corteo degli Omaggi, o procesiune colorată până la catedrală, urmată de o slujbă. Această sărbătoare are o tradiție de peste două sute de ani, iar italienii organizează parada încă din 1796.
Totuşi, sărbătoarea religioasă este şi un prilej pentru o competiţie sportivă. Una dintre acestea este finala Calcio Storico Fiorentino, un sport vechi asemănător cu fotbalul american, dar… mai brutal pentru că implică… lovirea adversarului. Numeroasele incidente care au avut loc de-a lungul anilor au dus la restricții: jucătorii trebuie să locuiască în Florența de cel puțin zece ani și să nu aibă antecedente penale. Un spectacol unic!
Festivitățile culminează cu spectacole și cu Fochi di San Giovanni, focurile de artificii tradiționale. Le poți urmări de la terasele restaurantelor (nu uita să faci rezervare din timp) sau, mai simplu, de pe malul râului Arno. Ambele locuri au avantajele lor.
Festivalul San Juan – focuri de tabără, cava și deserturi
Solstițiul de vară și sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul sunt prilejuri de sărbătoare şi în Spania. Catalonia și Valencia sărbătoresc Nit del Foc – Noaptea Focului – cu artificii și focuri de tabără pe plaje. Sunt câteva zile magice, în care temerarii sar peste foc pentru a-și dovedi curajul și fac baie în mare noaptea târziu pentru a avea noroc tot restul anului. Așa cum se întâmplă adesea, ritualurile creștine se îmbină cu tradiții mai vechi în moduri care nu sunt imediat evidente.
Cu toate acestea, dacă te interesează distracția mai mult decât dimensiunea spirituală a festivalului, Nit del Foc va fi o experiență de neuitat. Când soarele apune, toată Barcelona, în special malul mării, devine o petrecere, cu tobe, artificii și mâncare bună. Mâncarea tradițională pentru această ocazie este coca de San Juan, o prăjitură cu migdale și fructe confiate care seamănă puțin cu o tartă. De cealaltă parte, băutura cea mai consumată este cava, un vin spumant catalan. Un vin rece și o noapte fierbinte – ce ți-ai putea dori mai mult?
Kataklysmos – the Cypriot Feast of the Flood
Kataklysmos, cunoscut și ca Festivalul Potopului, are loc în Cipru la 50 de zile după Paștele ortodox – aşadar data se schimbă la fel ca în cazul Rusaliilor noastre. După cum sugerează și numele, se celebrează Potopul biblic și salvarea lui Noe. În practică, însă, a devenit o zi în care se sărbătorește bogăția culturii cipriote – inclusiv a culturii precreștine. Festivalul Potopului este sărbătorit cel mai pompos în orașele de coastă, cum ar fi Larnaca și Limassol. Tradițiile religioase asociate cu această zi includ aruncarea de cruci în mare, pe care tinerii încearcă apoi să le aducă înapoi. Tradițiile laice includ târguri cu obiecte de artizanat și delicatese tradiționale.
Deloc surprinzător, Festivalul Potopului este asociat cu apa, astfel că au loc multe competiții de înot și alte sporturi nautice. Unul dintre obiceiurile de la Kataklysmos amintește de tradiția românească a stropitului cu apă a fetelor de măritat. Ciprioții, în special cei tineri, se stropesc unii pe alții cu apă. Ar fi mult mai greu de găsit un echivalent românesc al tradiției cunoscute sub numele de Tsiattista. Acestea sunt dueluri în versuri improvizate (un fel de prototip pentru battle-urile de freestyle rap) şi protejate de UNESCO.
Festivalul Internațional de Arte din Malta
Să rămânem pentru o clipă în zona insulelor mediteraneene. Una dintre ele, Malta, reunește în fiecare an artiști din întreaga lume, grație Festivalului Internațional de Arte care are loc vara. Programul evenimentului, care durează o săptămână, reflectă bogăția lumii artei, cu spațiu pentru operă, film, dans și o gamă largă de arte vizuale. Majoritatea evenimentelor au loc în capitala Valletta, adesea în locuri neobișnuite – de la cisterne din secolul al XVI-lea la puntea unui velier. În acest fel, trecutul națiunii insulare se împletește cu arta contemporană, adesea avangardistă.
Festivalul maltez se caracterizează, de asemenea, prin valorile sale. Organizatorii au grijă ca evenimentul să ofere o platformă pentru schimbul de experiență între artiștii naționali și internaționali. Inclusivitatea este, de asemenea, foarte importantă. Festivalul Internațional de Arte din Malta se concentrează pe adaptarea evenimentelor la nevoile persoanelor cu dizabilități și are, de asemenea, un program bogat pentru copii și tineri.
Ziua Bastiliei – paradă, focuri de artificii și șampanie
Sărbătorită pe 14 iulie, ziua națională a Franței comemorează căderea Bastiliei – capturarea închisorii regale în 1789. Deși evenimentul a avut un succes moderat (doar câțiva prizonieri au fost eliberați), a devenit începutul simbolic al Marii Revoluții Franceze. Nu este de mirare, așadar, că aniversarea asaltului a devenit o celebrare a unei Franțe mândre de tradițiile sale republicane. Dar haide să lăsăm istoria deoparte. Ce este astăzi Fête nationale française, cunoscută în lume ca Ziua Bastiliei?
Principalele atracții sunt o paradă pe Champs-Élysées din Paris – în timpul căreia președintele țării salută trupele armatei – și un spectacol aerian. Chiar și cei care nu sunt interesați de armată vor găsi ceva de care să se bucure. Seara, Champs-Élysées, parcul situat chiar sub Turnul Eiffel, găzduiește un concert simfonic gratuit cu vedete ale muzicii clasice. Puțin mai târziu vine adevăratul punct culminant: cerul Parisului – și al multor alte orașe franceze – se aprinde cu focuri de artificii. Aceasta este, bineînțeles, doar o mică parte a evenimentelor care au loc de Ziua Bastiliei. Dansuri ale pompierilor, concerte, festivaluri de mâncare și multe altele te așteaptă la Paris și în toată Franța. Nu uita să închini un pahar de șampanie pentru Republică. Trăiască Franța!
Rezumat
Vizitarea unor locuri noi în timpul festivalurilor face ca vacanța să fie cu atât mai specială. Este o opțiune bună pentru cei care îşi doresc distracţie şi experienţe inedite. Va fi o alegere excelentă dacă vrei să experimentezi cultura unei țări în forma sa cea mai vibrantă. Dacă asta este ceea ce cauţi, posibilitățile sunt nelimitate: parade pline de viață, tradiții unice, concerte, mâncare tradițională, petreceri cu localnicii. Totul depinde de tine… și de momentul în care porneşti în următoarea călătorie. Distracţie plăcută!