În acest articol vom descoperi ce face Sardinia atractivă – de la plaje cu nisip fin și golfuri cu apă cristalină până la arhitectura uimitoare și natura sălbatică a Mediteranei. În acelaşi timp, vom vorbi despre vinurile și delicatesele regionale care merită încercate în timpul sejurului tău pe insulă. Vizitează Sardinia și descoperă de ce locuitorii săi sunt considerați printre cei mai fericiți oameni din lume.

Unde se află Sardinia?

Sardynia © Shutterstock
© Shutterstock

Sardinia, a doua insulă ca mărime din Marea Mediterană, este o porțiune fascinantă a Italiei, situată la vest de Peninsula Italică. Poți ajunge aici cu avionul din România în aproximativ 4 ore, ceea ce o face o alegere excelentă pentru sejururi de câteva zile sau vacanțe mai lungi. Dacă preferi călătoriile pe mare, este posibil să ajungi în Sardinia cu feribotul din Italia. Aceasta este o alternativă interesantă la călătoria cu avionul, care-ţi va permite să admiri farmecul Mării Mediterane.

Sardinia este relativ aproape de alte destinații turistice populare, cum ar fi insula franceză Corsica, situată la doar 12 kilometri spre nord, și coasta tunisiană, care se află la aproximativ 300 de kilometri spre sud-vest.

Ce merită să vezi și să vizitezi în Sardinia?

Sardinia, renumită pentru plajele sale aurii și marea cristalină, oferă o gamă largă de atracții pentru fiecare turist. Descoperă ȋn continuare ce merită să vezi pe insulă.

Două orașe istorice: Alghero și Cagliari

Pe coasta de vest a Sardiniei se află Alghero, cunoscut pentru zidurile sale de apărare medievale bine conservate și pentru influența catalană. Cu toate acestea, Cagliari, capitala Sardiniei, te va interesa prin istoria sa, care datează de pe vremea vechilor romani. Poți vizita partea istorică a orașului şi amfiteatrul său.

Plaja roz de pe Insula Budelli

Una dintre cele mai neobişnuite atracții din Sardinia este plaja roz de pe insula Budelli, care face parte din arhipelagul La Maddalena. Culoarea neobișnuită se datorează prezenței unor organisme microscopice numite foraminifere, care dau nisipului o nuanţă roz.

© Shutterstock

Plajele din Sardinia

Sardinia are nenumărate plaje și golfuri care se remarcă prin frumusețea lor unică. În nord, plaja La Pelosa încântă cu atmosfera de lagună și apele sale azurii. În partea de est a insulei, Cala Luna surprinde cu peșteri interesante și o coborâre ușoară în apă. În sud se află Tuerredda, cu apă turcoaz și caldă, iar în vest merită vizitată Spiaggia Piscinas, cu dunele sale caracteristice, considerată una dintre cele mai frumoase plaje din lume, potrivit National Geographic. Sardinia este, de asemenea, un loc minunat pentru pasionații de sporturi acvatice, cum ar fi windsurfing, kitesurfing, snorkeling și scufundări.

Când este cel mai bun moment pentru a merge în Sardinia?

Primăvara (martie – mai) și toamna (septembrie – noiembrie)

Aceste anotimpuri sunt perfecte pentru cei care preferă plimbările şi explorarea locurilor noi. Temperaturile variază între 15-20°C, ceea ce se traduce prin condiții minunate pentru descoperirea insulei.

Vara (iunie – august)

În timpul verii, temperaturile depășesc adesea 30°C, ceea ce este perfect pentru cei care iubesc să facă plajă și să înoate în mare. Cu toate acestea, merită să ne amintim că este perioada în care se înregistrează cea mai mare aglomerație.

Iarna (decembrie – februarie)

Iarna, Sardinia este mai liniștită, cu temperaturi care scad la aproximativ 10-15°C. Este o perioadă mai puțin favorabilă pentru plajă, dar ideală pentru cei care preferă calmul şi lipsa aglomeraţiei.

Cum să te deplasezi în Sardinia și unde să te cazezi?

Transportul ȋn Sardinia

 • Cu mașina: Alegerea perfectă dacă vrei să ai libertate de mişcare.
 • Transportul public: Sunt disponibile autobuze și trenuri, dar este posibil să nu ajungă ȋn toate regiunile.
 • Feriboturi: Perfecte pentru a explora insulele mai mici ale arhipelagului.

Cazare

 • Hoteluri: Acestea oferă standarde și prețuri diferite, de la apartamente de lux (care depășesc adesea 500€ pe noapte) la opțiuni mai economice (în jur de 100-200€ pe noapte).
 • Agroturism: O opțiune cu prețuri atractive pentru a experimenta cultura locală (prețurile încep de la aproximativ 50€ pe noapte).
 • Staţiuni şi pensiuni: Perfecte pentru cei care apreciază independența, cu prețuri începând de la aproximativ 60-100€ pe noapte.

Unde și ce să mănânci în Sardinia?

Bucătăria sardă, cu o istorie de peste o mie de ani, diferă de aromele italiene tipice. Iată câteva delicatese cheie care merită încercate:

 • Pane Carasau: Pâine tradițională sardă subțire, perfectă pentru multe feluri de garnituri.
 •  Brânză Pecorino Sardo: Brânză de oaie produsă local, excelentă atât în varianta dulce, cât și în cea maturată.
 •  Paste sarde: Unice în forma lor, necesită abilități speciale de preparare.
 •  Seadas: Desert tradițional cu brânză şi griş, prăjite ȋmpreună și stropite cu miere.
 •  Vinuri: mai ales Cannonau Di Sardegna DOC, cu un gust și o aromă profunde.
 •  Bottarga: Icre de ton sau chefal uscate, o garnitură tradițională pentru spaghete.
 •  Fregula: Bile mici și tari făcute din griş, cunoscute pe insulă încă de pe vremea fenicienilor și cartaginezilor.
 •  Miele (miere): Multe tipuri rare de miere, inclusiv miere de căpșuni sălbatice, miere de eucalipt și miere de salcâm.
 •  Pompia: O specie endemică de citrice din care se fac marmelade și lichioruri.
 •  Maialino: Un fel de mâncare tradițională din Sardinia din porc de lapte prăjit, servit adesea în fermele agroturistice.
 •  Mirto: O tinctură din fructul plantei mirto, adesea luată după o masă mare ca digestiv.

Sardynia © Shutterstock
© Shutterstock

În bucătăria din Sardinia se combină tradiția cu produsele locale, ceea ce creează compoziții de arome unice. Aceste feluri de mâncare pot fi găsite atât în tavernele tradiționale, cât și în restaurantele moderne de pe întreaga insulă. Bucătăria sardă, cu bogăția sa de arome, nu este doar o parte a culturii insulei, ci și o reflectare a istoriei și tradițiilor sale bogate.

Câteva informaţii utile

Atunci când călătoreşti în Sardinia, merită să acorzi atenţie câtorva aspecte importante legate de siguranță și obiceiuri.

 •  Siguranţă: Sardinia este, în general, un loc sigur, dar, ca în orice regiune turistică, trebuie să ai grijă în locurile aglomerate.
 •  Trafic: Atenţie sporită, în special pe străzile înguste din orașe și pe drumurile de țară sinuoase.
 •  Orele de masă: Merită să reții că în Sardinia mesele sunt adesea luate mai târziu decât în România, iar multe restaurante se deschid doar seara.

Instagram

Cauți un anumit loc?