Korfu Grecja © iStock

Lasă arhitectura să te uimească, bucură-te de soare și de peisajul valurilor azurii care se sparg de stânci. Încearcă specialități locale și gustă kumquat în orice versiune. Bine ai venit în Corfu! În continuare ȋţi vom sugera cum să planifici o vacanță reușită pe această insulă grecească de o frumuseţe aparte!

Unde se află Corfu?

Corfu, cunoscută în trecut sub numele de Kerkyra, este o insulă muntoasă aparținând Greciei, situată în partea de nord a Mării Ionice. Este cea mai nordică insulă din arhipelagul Insulelor Ionice, situată între Italia și coasta de vest a Greciei și Albaniei.

Insula are o linie de coastă de 217 km, o suprafață de 592 km², o lungime de 62 km și o lățime medie de aproximativ 9,5 km. Este locuită de aproximativ 110.000 de persoane.

Împreună cu câteva insule mai mici, face parte din municipalitatea Corfu, care la rândul său aparţine de regiunea Insulelor Ionice. Capitala insulei este orașul Corfu, numit și Kerkyra.

Ce poţi vizita ȋn Corfu

Na wyspie zobaczysz wiele unikalnych zabytków z różnych epok oraz odwiedzisz niezwykłe miejsca kuszące ciekawą historią i pięknymi widokami. Wybraliśmy najsłynniejsze atrakcje, które koniecznie powinieneś uwzględnić w swoim planie zwiedzania.

Mănăstirea Vlacherna

Mănăstirea a fost construită în secolul al XVII-lea pe o mică insulă legată de continent printr-un dig ȋngust de care pescarii își acostează bărcile. Lăcaşul de cult este situat în apropierea aeroportului, astfel că este unul dintre primele locuri de vizitat atunci când ajungi pe insulă.

Centrul vechi

Centrul arhitectural diversificat al orașului Corfu a fost înscris ȋn Patrimoniul Mondial UNESCO. Nu uita să vizitezi unul dintre simbolurile insulei – biserica Agios Spyridon – și să te plimbi pe Liston – cea mai populară stradă din oraș, unde poți bea o cafea delicioasă.

Corfu - Vedere aeriană a orașului, Grecia © iStock
Corfu – Vedere aeriană a orașului, Grecia © iStock

Paxos și Antipaxos

Unele dintre cele mai fermecătoare insule din Marea Ionică, la care poți ajunge cu o cursă specială cu barca.

Paxos este o insulă muntoasă renumită pentru uleiul de măsline și vinul bun. În Paxos vei admira stânci înalte și peșteri, precum și orășele mici, pline de pub-uri și magazine cu o atmosferă aparte.

Antipaxos se află la doar 3 kilometri de Paxos şi doar ȋn jur de 30 de persoane trăiesc acolo în mod permanent. Antipaxos atrage turiștii cu plaje care sunt numite colocvial „Caraibele grecești”.

Capul Drastis

Un loc în care vei vedea unul dintre cele mai frumoase peisaje de pe întreaga insulă – apa azurie spărgându-se de stâncile de calcar. Dacă mergi aici într-o zi fără vânt, poți să faci baie și să te bucuri de plaja relaxantă.

Peșterile și plajele din Paleokastritsa

Paleokastritsa, situată pe coasta de vest a insulei, este cunoscută pentru plajele și peșterile sale. Le poţi vizita chiar şi cu barca. Întreaga călătorie durează aproximativ o oră, iar costul este de aproximativ 20 de euro. În cele din urmă, nimic nu se compară cu relaxarea pe plaja Paradise Beach, considerată de mulți ca fiind cea mai frumoasă din Corfu.

Experimentează și vezi și mai mult!

Cele mai frumoase plaje din Corfu

O vacanță sau un city break într-un loc atât de frumos, cu vreme plăcută, încurajează efectiv băile şi statul la plajă. Îţi poţi imagina un sejur pe o insulă fără să te relaxezi pe plajă? Iată recomandările noastre:

 • Halikounas
 • Porto Timoni şi Pirate Beach
 • Agios Gordios
 • Agios Stefanos
 • Agios Spiridon Beach
 • Rovinia Beach
 • Mirtiotissa (Myrtiotissa)
 • Issos Beach
 • Marathias Beach
 • Roda
Vedere la mare și munții din Paleokastritsa. Plaja din prim plan este Plaja Agios Spiridon, Corfu, Grecia © iStock
Vedere la mare și munții din Paleokastritsa. Plaja din prim plan este Plaja Agios Spiridon, Corfu, Grecia © iStock

Când să mergi ȋn Corfu?

Clima tipică acestei regiuni o face deosebit de populară printre turiști. Deoarece iernile sunt blânde, sezonul turistic în Corfu durează din mai până în octombrie. Cele mai aglomerate sunt, bineînțeles, lunile de vacanță, adică iulie și august.

Dacă preferi pacea și liniștea și vrei să economiseşti puțin la cazare și bilete de avion, planifică-ţi vacanța primăvara (mai-iunie) sau toamna (septembrie-octombrie). Atunci te vei bucura în continuare de vreme plăcută, dar fără aglomerație, căldură și prețuri mari.

Vedere a zonei Pontikonisi de pe insula Corfu, Grecia © iStock
Vedere a zonei Pontikonisi de pe insula Corfu, Grecia © iStock

Vremea ȋn Corfu

Corfu are o climă plăcută, blândă și destul de umedă. Iernile sunt moderate, iar verile sunt ușor mai răcoroase decât în restul Greciei.

 • Insula are parte de precipitații ușor mai mari (peste 1.150 mm anual), cele mai mari fiind în decembrie – aproximativ 240 mm.
 • Vânturile umede dinspre nord-vest sunt frecvente în timpul verii.
 • Există aproximativ 144 de zile fără nori pe an.
 • Din mai până în septembrie, media zilnică de soare este de 10 ore.
 • Temperatura medie în perioada iunie-august este de 32°C.

Clima creează condiții favorabile plantelor exotice, cum ar fi orhideele sălbatice și o serie de plante endemice (inclusiv mentă sălbatică şi varietăți rare de crocus).

Vacanță sau city break în Corfu: sfaturi practice

Când te pregăteşti pentru o călătorie în Corfu, ȋn afară de bagaj şi pașaport sau cartea de identitate, ai grijă şi de asigurare. Deși pe insulă poţi folosi cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), acesta acoperă doar beneficii foarte elementare. Ce alte aspecte ar trebui să iei în considerare înainte de plecare?

Vacanta de vis in Corfu

Cum să te deplasezi prin Corfu

Vei ajunge pe insulă cu avionul, așa că trebuie să te gândeşti cum te vei deplasa ȋn continuare. O soluție la ȋndemână este închirierea unei mașini. Prețurile nu sunt mari (mai ales în extra sezon), iar în acest fel câștigi independență și ȋţi va fi mai uşor să decizi ce obiective turistice vei vizita. Totuşi, trebuie să ții cont de starea proastă a drumurilor, care poate fi un obstacol major.

O alternativă sunt autobuzele. Pe insulă există autobuze ecologice interurbane, așa-numitele autobuze verzi, și autobuze urbane, așa-numitele autobuze albastre. Călătoria costă, de obicei, doar câțiva euro.

Pe insulele mai mici și în orașele populare de pe litoral poţi ajunge cu barca sau cu feribotul. Totuşi, aceste opţiuni pot fi destul de scumpe, iar preţurile pot ajunge de la 12 până la câteva zeci de euro.

Explorează Corfu în felul tău

Este Corfu scumpă?

Prețurile în Corfu sunt similare cu cele din alte țări vest-europene. Este puțin mai scump pe insulă decât în România, dar diferențele nu sunt majore. Cu toate acestea, dacă doreşti să găseşti cazare ieftină, e mai bine să cauţi cu mult timp înainte sau să-ţi planifici vacanța primăvara sau toamna.

Câți bani ar trebui să iei cu tine ȋntr-o vacanţă sau city break ȋn Corfu? Depinde în mare măsură de standardele tale în ceea ce privește cazarea, restaurantele şi călătoria propriu-zisă. Ca un punct de reper, ȋntre 600 – 1.200 euro/persoană ar trebui să fie suficient pentru o săptămână.

Cât durează un zbor spre Corfu?

Este nevoie de doar câteva ore pentru a zbura din România ȋn Corfu. De exemplu, o călătorie din Bucureşti durează în medie 3 ore și 15 de minute.

Ce gusturi să ȋncerci ȋn Corfu?

Bucătăria din Corfu are multe în comun cu bucătăria tradițională grecească, dar, în general, se distinge destul de mult. Interesant este faptul că nu se bazează în principal pe fructe de mare şi peşte, ci pe carne – de cele mai multe ori carne de vită sau pasăre și legume la grătar.

Deserturile populare ȋn Corfu sunt, bineînțeles, baklava, comună în toată Grecia, și cele pe bază de kumquat. Acest fruct dulce-acrișor asemănător cu portocala sau mandarina este unul dintre simbolurile insulei, motiv pentru care este utilizat pe scară largă pentru a pregăti diverse specialităţi și produse, printre care: marmelade, prăjituri și loukoumi (jeleuri acoperite cu zahăr).

O băutură tipică ȋn Corfu este lichiorul de kumquat (destul de puternic – are aproximativ 40% alcool). Este disponibil ȋn două variante: portocaliu (pe bază de suc, cu adaos de coajă și zahăr) și alb (doar din suc).

Ce să mănânci ȋn Corfu?

Nu uita să ȋncerci următoarele feluri de mâncare ȋn restaurante sau taverne:

 • sofrito – carne înăbușită în vin alb cu ceapă și usturoi, prăjită în ulei de măsline;
 • pastitsada – carne de vită cu sos de roșii aromat, ușor picant, servită cu paste; un fel de mâncare tradițional de duminică;
 • bourdeto – pește gătit în sos de roșii cu legume și ardei roșu iute.

Dacă vrei să experimentezi aromele autentice din Corfu, alege restaurantele mici de familie și tavernele. Vizitează locuri precum Veranda Taverna. Se află pe malul golfului, astfel că, în timp ce mănânci, te poți bucura nu numai de arome și gusturi, ci și de peisaj. O altă recomandare este Patiseria Papagiorgis de pe strada Nikiforou Theotoki din centrul orașului Corfu, acolo unde vei gusta deserturi unice.

Delicatese grecești © iStock
Delicatese grecești © iStock

Instagram

Cauți un anumit loc?