Nabrzeże starego portu w Bari o zachodzie słońca

Bari este cel mai mare oraș de la Marea Adriatică și capitala regiunii Puglia. Este un important centru industrial, comercial și cultural din sudul Italiei. Bari, precum și întreaga regiune Puglia, sunt destinații ideale de vacanță.

Teatro Margherita, Bari
Bari © iStock

Unde se află Bari și pentru ce este renumit?

Datorită poziției sale specifice, Bari se află la răscrucea dintre cultura occidentală și cea orientală. Ca urmare, impresionează prin diversitate. 

Bari este cel mai bine cunoscut pentru delicioasele paste orecchiette făcute în casă. Aceste paste sunt atât de populare ȋncât în multe locuri poţi vedea pe viu cum sunt făcute. Orașul este renumit și pentru monumentele sale istorice, inclusiv pentru centrul medieval minunat conservat și pentru castelul impresionant din secolul al XII-lea de pe malul mării.

Ce să vezi și să faci în Bari?

Datorită numeroaselor atracții turistice, este uşor să-ţi creezi un plan inspirat de explorare a oraşului. Care sunt cele mai interesante locuri din Bari? Iată recomandările noastre în oraş şi în ȋmprejurimi.

Portul Bari

Când vizitezi orașul Bari, o vizită în port este obligatorie. Acesta are atmosfera unică a unei adevărate stațiuni italiene de la malul mării. Poţi intra în oricare dintre pub-uri pentru a gusta pește și fructe de mare proaspăt pescuite.

Centro storico Bari
Centro storico Bari © iStock

Teatrul Margherita

Un teatru construit pe picioroange scufundate în mare. A fost prima clădire din Bari realizată din beton armat. În prezent nu mai găzduiește spectacole, ci doar conferințe și expoziții. Teatrul principal al oraşului a devenit Teatrul Petruzzelli din apropiere.

Via Sparano da Bari

Un bulevard popular care duce spre centrul istoric al orașului. Aici poți alege dintr-o mare varietate de restaurante, cafenele, magazine și buticuri ale unor mărci de lux. Nu ȋn ultimul rând, strada este închisă traficului auto.

Teatro Margherita, Bari
Teatro Margherita, Bari © iStock

Castelul Șvabilor

Una dintre principalele atracții ale orașului. Impresionantul castel renascentist a fost construit în secolul al XII-lea într-o locație extrem de pitorească și este înconjurat de șanțuri de apărare. Legenda spune că aici a avut loc ȋntâlnirea dintre împăratul Frederic al II-lea şi Sfântul Francisc de Assisi.

Basilica Sf. Nicolae
Basilica Sf. Nicolae © iStock

Basilica Sf. Nicolae

Locul ȋn care este înmormântată regina Bona Sforza și unde sunt păstrate relicvele Sfântului Nicolae. După ce vezi biserica, vizitează şi muzeul adiacent ȋn care se află exponate legate de istoria bazilicii.

Castel del Monte

Un castel care datează din secolul al XII-lea şi care în Evul Mediu era numit „Stupor Mundi”, adică „cel care uimește lumea”. Clădirea este considerată una dintre cele mai interesante lucrări de arhitectură. A servit drept cadran solar, deoarece în fiecare oră razele soarelui umpleau una dintre cele opt camere de la primul etaj. Motivul alegerii acestei forme non-standard rămâne un mister.

Bari
Bari © iStock

Plaja Pane e Pomodoro

O plajă a oraşului situată la numai trei kilometri de centru şi deschisă pentru toată lumea. Este nisipoasă în partea de nord și cu mai mult pietriș în partea de sud. Are toate facilităţile de bază pentru o plajă.

Districtul Murat

În Borgo Murattiamo vei vedea multe clădiri publice, inclusiv teatre, universități și birouri, precum și diverse hoteluri și apartamente. Tot aici vei găsi și gara Bari Centrale, de unde poți pleca spre orașele și localitățile din jur.

În afara orașului, merită văzute Polignano a Mare și casele din Alberobello.

Când este cel mai bun moment pentru o vizită ȋn Bari?

În Bari, verile sunt calde și uscate, iar iernile sunt moderate. Temperatura medie anuală este de 20°C. Cel mai cald este în iulie și august, dar căldura nu este prea supărătoare. Vremea în Bari este favorabilă pentru turiști în cea mai mare parte a anului, astfel încât poți planifica cu succes o excursie chiar și în sezonul rece.

Vremea în Bari

 • Ianuarie. Temperatura medie în timpul zilei: 12°C
 • Februarie. Temperatura medie în timpul zilei: 13°C
 • Martie. Temperatura medie în timpul zilei: 15°C
 • Aprilie. Temperatura medie în timpul zilei: 18°C
 • Mai. Temperatura medie în timpul zilei: 21°C
 • Iunie. Temperatura medie pe timp de zi: 25°C
 • Iulie. Temperatura medie în timpul zilei: 28°C
 • August. Temperatura medie pe timp de zi: 27°C
 • Septembrie. Temperatura medie pe timp de zi: 24°C
 • Octombrie. Temperatura medie în timpul zilei: 20°C
 • Noiembrie. Temperatura medie în timpul zilei: 16°C
 • Decembrie. Temperatura medie în timpul zilei: 14°C
Ludzie na placu w Polignano a Mare
Polignano a Mare © iStock

Cum ajungi ȋn centrul oraşului Bari?

Cel mai important aeroport din Bari este Aeroportul Karol Wojtyła (BRI). Poți ajunge în centrul orașului:

 • cu autobuzul – o linie de autobuz circulă în mod regulat între aeroport și gara situată în centrul orașului;
 • cu taxiul – vei găsi o mulțime de taxiuri care așteaptă în fața terminalului de sosiri;
 • cu o mașină ȋnchiriată – poți închiria imediat o mașină la aeroport, va fi utilă pe tot parcursul vacanţei.

Drumul de la aeroport durează aproximativ 15-30 de minute (timpul variază în funcție de momentul zilei și de trafic).

Transportul ȋn Bari

O opțiune convenabilă și rentabilă sunt autobuzele publice. Rețeaua AMTAB asigură legături între diferite cartiere. Poți cumpăra bilete la ghişeu în stația de autobuz sau de la șofer.

Bari are, totodată, o rețea feroviară foarte bine dezvoltată, care ȋţi permite să ajungi în alte orașe din regiune. Gara principală a oraşului este Bari Centrale, de unde ajungi la majoritatea destinațiilor populare.

O soluție foarte convenabilă este închirierea unei mașini. Vei plăti doar câteva zeci de lei pe zi și vei avea libertate totală în planificarea călătoriilor.

Orecchiette
Orecchiette © iStock

Ce și unde să mănânci în Bari?

Specialitatea orașului sunt orecchiette, pastele din grâu tare, în formă de scoici sau, după cum sugerează și numele, de „urechiușe”. De obicei se servesc cu sos de roșii proaspete, legume și carne.

Printre delicatese se numără și pecorino – o brânză din lapte de oaie, închegată, maturată, tare, cu gust ușor picant.

În timpul sejurului, nu uita să ȋncerci vinurile de Bari, cum ar fi vinul alb din Locorotondo sau cel roșu din Castel del Monte.

Panzerotti
Panzerotti © iStock

Cazare în Bari: unde să stai?

Când cauţi cazare în Bari, în primul rând, ține cont de buget. Există o mulțime de opțiuni din care poți alege – de la hoteluri de lux, la apartamente private de închiriat prin Airbnb şi pensiuni ieftine.

Dacă apreciezi standardele ȋnalte, optează pentru unul dintre cele mai bune hoteluri din centrul orașului. Așteptările tale vor fi cu siguranță depăşite la Hotelul Nicolaus sau la Hotelul Bari Palace.

Din categoria hotelurilor de standarde medii, recomandăm Oriente Hotel Bari, aproape de centrul istoric, și Mercure Villa Romanazzi Carducci, cu prețuri extrem de accesibile.

Dacă intenționezi să-ţi petreci cea mai mare parte a timpului vizitând oraşul și relaxându-te pe plajă și, prin urmare, doreşti să economiseşti un pic la cazare, fă o rezervare la Bari Old Town Hostel sau la Bed and Breakfast Bari Murat. Camerele sunt de un standard decent, la prețuri mici și într-o locație excelentă.


Instagram

Cauți un anumit loc?