Toskania © Shutterstock

Orașe și regiuni de neratat în Toscana

Florența

Florența, capitala Toscanei, este unul dintre cele mai importante centre culturale și artistice din lume. Orașul este numit și „Wiege der Renaissance” sau „Leagănul Renașterii” datorită contribuției semnificative pe care a avut-o în dezvoltarea artei și culturii europene în secolele XV și XVI.

Siena

Siena este un oraș medieval fermecător cunoscut pentru Piazza del Campo, o piață în formă de potcoavă și pentru Cursa de Cai Palio, un eveniment care are loc de două ori pe an și în care zece cartiere din Siena se confruntă într-o cursă de cai.

Siena, Toscana
Siena, Toscana © Shutterstock

Val d’Orcia

Val d’Orcia, o regiune rurală din sudul Toscanei, este faimoasă pentru peisajele sale, caracterizate de dealuri acoperite cu vii, terenuri agricole și sate medievale. Această zonă a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită frumuseții sale naturale și a contribuției sale la dezvoltarea conceptului de peisaj pitoresc în artă și arhitectură. Principalele locuri de vizitat în Toscana și Val d’Orcia includ Montalcino, Montepulciano și Pienza.

San Gimignano

San Gimignano este un oraș medieval unic cunoscut pentru turnurile sale. În secolul al XIV-lea, orașul avea aproximativ 72 de turnuri, dar în prezent mai există doar 14. Acest aspect unic al orașului îl face să pară un loc din altă epocă și îl transformă într-o atracție turistică extrem de populară și apreciată.

Pisa

Pisa, un alt oraș important din Toscana, este cunoscut în întreaga lume datorită Turnului Înclinat, o minunată creație arhitecturală din secolul al XII-lea. Punctul este, de fapt, clopotnița catedralei din Pisa și este înclinat din cauza unor probleme structurale care au apărut în timpul construcției sale. Totuși, monumentul a devenit un simbol emblematic al Italiei și este o destinație turistică obligatoriu de văzut de către oricine vizitează Toscana.

Lucca

Lucca este un oraș înconjurat de ziduri medievale perfect conservate, care pot fi parcurse pe jos sau cu bicicleta. Orașul are o atmosferă relaxată și este cunoscut pentru străzile sale pavate, piața centrală și catedrala sa frumoasă. De asemenea, Lucca găzduiește un festival de muzică popular numit Lucca Summer Festival, care atrage artiști internaționali de top.

Lucca, Toscana © Shutterstock
Lucca, Toscana © Shutterstock

Volterra

Volterra este un oraș istoric situat pe un deal și este cunoscut pentru vestigiile sale etrusce și pentru atmosfera sa medievală. Aici ai posibilitatea de a vizita muzeul etrusc și de a explora străzile înguste ale orașului pentru a descoperi mărturii ale trecutului său bogat.

Maremma

Maremma este o regiune din sudul Toscanei cunoscută pentru peisajele sale frumoase, rezervații naturale și plaje spectaculoase. Această zonă este perfectă pentru cei care doresc să se bucure de natură, să facă drumeții și să se relaxeze pe plajă. Principalele atracții includ Parcul Natural Maremma și plajele din Grosseto, dar și apele termale din Toscana.

Elba – insula lui Napoleon

Alcătuind lista cu ce poți vizita în Toscana, trebuie să incluzi și insula Elba. Situată în Marea Tireniană, este cunoscută pentru faptul că a fost locul unde Napoleon Bonaparte a fost exilat între 1814 și 1815. Aici poți vizita Palatul lui Napoleon și, mai ales, te poți bucura de frumoasele plaje și peisaje ale insulei.

Toscana, Italia – activități ce merită testate de orice turist

Deja știi ce vizităm în Toscana și ce atracții turistice sunt fascinante. În cazul în care ești un călător aventuros în căutarea unor experiențe unice, Toscana îți oferă o mulțime de activități care îți vor captiva imaginația. 

 1. Descoperă vinurile toscane

Cu siguranță, ai auzit de vinurile de calitate, în special de cele din regiunile Chianti, Brunello di Montalcino și Vino Nobile di Montepulciano. Podgoriile locale pentru o degustare de vinuri sunt clar de văzut în Toscana.

 1. Bucură-te de cursuri de gătit

Regiunea este un paradis culinar, iar rezervarea unor cursuri de gătit cu bucătari locali îți va permite să înveți secretele rețetelor tradiționale, cum ar fi pasta, bruschetta și tiramisu. Totodată, localnicii pot fi de multe ori cel mai bun ghid turistic din Toscana, oferindu-ți multe detalii.

 1. Explorează orașele medievale

Printre locurile de văzut în Toscana se numără și orașele medievale Siena, San Gimignano și Volterra. Ai posibilitatea de a descoperi la pas străzile, turnurile de apărare și palatele istorice pentru a călători în timp și a te bucura de arhitectura lor impresionantă.

Bagni di San Filippo, Toscana © Shutterstock
Bagni di San Filippo, Toscana © Shutterstock
 1. Vizitează Muzeul Uffizi din Florența

Galeria Uffizi din Florența găzduiește o colecție extraordinară de opere de artă renascentiste, inclusiv lucrări de Leonardo da Vinci, Botticelli, Michelangelo și Raffaello. O vizită la acest muzeu este o experiență culturală de neegalat.

 1. Mergi pe urmele lui Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci s-a născut în Toscana, așa că poți admira moștenirea pe care a lăsat-o, vizitând locuri precum Muzeul Leonardo da Vinci din Vinci. De asemenea, ai posibilitatea de a descoperi multe locuri de vizitat în Toscana asociate cu artistul.

 1. Plimbare cu balonul cu aer cald

Dacă vrei o perspectivă unică asupra frumuseții toscane, poți opta pentru o plimbare cu balonul cu aer cald, care îți va oferi o vedere panoramică deosebită.

 1. Plaje și sporturi de apă

Toscana are o coastă frumoasă la Marea Tireniană, cu plaje nisipoase și posibilități de a face surfing, snorkeling și scufundări.

 1. Excursie pe Insula Elba

Elba, insula în care Napoleon Bonaparte a fost exilat, este un paradis natural cu plaje spectaculoase, trasee de drumeții și potențial pentru sporturi nautice.

Wyspa Elba, Toskania © Shutterstock

Insula Elba © Shutterstock

 1. Plimbare cu bicicleta

Toscana are atracții turistice, dar și multe drumuri pentru ciclism, de la dealurile pline de vii la trasee montane. Ai posibilitatea de a închiria biciclete sau să te alături unui tur pe două roți. Astfel, vei putea explora regiunea într-un mod activ.

 1.  Descoperă peșterile din Toscana

Există numeroase peșteri fascinante în Toscana și locuri de vizitat, inclusiv Peștera Buontalenti din Vicchio sau Peștera Antro del Corchia, care pot fi explorate în cadrul tururilor ghidate.

 1.  Mergi la festivaluri locale

Pe lângă aceste activități și atracții turistice din Toscana, Italia, regiunea găzduiește numeroase festivaluri și evenimente locale pe tot parcursul anului.

 1. Vizitează rezervații naturale și Grădini Botanice

În regiune poți găsi numeroase rezervații naturale și grădini botanice care îți permit să descoperi fauna și flora foarte variate ale regiunii și să te relaxezi în mijlocul naturii.

Ai o mulțime de obiective de vizitat în Toscana, Italia, dar și activități ce te așteaptă. De la vinuri deosebite și bucătărie excelentă până la admirarea orașelor medievale și aventuri în natură, Toscana are tot ce ți-ai dorit. Activitățile de mai sus sunt doar o mică parte din ceea ce poți încerca în această regiune magică a Italiei. Pregătește-te să te aventurezi în Toscana și să te bucuri de toate minunățiile pe care le are de oferit.

Vremea în Italia Toscana – perioada potrivită în care să vii să descoperi această regiune

În cazul în care ți-ai propus să descoperi locuri de vizitat în Italia și Toscana, însă nu știi care este momentul potrivit, găsești mai jos câteva elemente de care să ții cont.

Primăvara (Martie – Mai)

Primăvara este unul dintre cele mai frumoase și atractive momente pentru a vizita Toscana. În această perioadă, obiectivele turistice din Toscana sunt superbe și accesibile. De asemenea, peisajele sunt înfloritoare, viile se trezesc la viață, și temperaturile sunt mai blânde decât vara. Temperaturile de primăvară se situează în general între 15°C și 20°C, ceea ce face ca explorarea obiectivelor turistice din Toscana, Italia, să fie foarte plăcută.

Vara (Iunie – August)

Vara este perioada de vârf a sezonului turistic în Toscana, deoarece mulți turiști aleg să viziteze regiunea în timpul vacanțelor lor de vară. Dacă ești în căutarea unei vacanțe la plajă și a unei vieți de noapte animate, plajele toscane, cum ar fi cele din Forte dei Marmi sau Versilia, sunt foarte active în timpul verii.

Temperaturile în timpul verii pot depăși adesea 30°C. Dacă preferi vremea mai răcoroasă, vara poate fi puțin prea fierbinte pentru gustul tău. Pe lângă obiectivele turistice din zona Toscana, vara sunt organizate numeroase festivaluri de muzică, arte și cultură.

Bagno Vignoni, Toscana © Shutterstock
Bagno Vignoni, Toscana © Shutterstock

Toamna (Septembrie – Noiembrie)

Toamna este un alt moment excelent pentru a vizita Toscana, deoarece temperaturile încep să scadă ușor, dar peisajele continuă să fie impresionante. Toamna este perioada recoltării strugurilor și, astfel, este momentul potrivit pentru a face tururi ale podgoriilor și a participa la degustări de vinuri.

Temperaturile sunt încă plăcute în toamnă, cu medii zilnice în jur de 20°C, astfel că activitățile în aer liber sunt confortabile.

Iarna (Decembrie – Februarie)

Iarna este un moment mai puțin popular pentru a vizita Toscana, dar are farmecul său, în special dacă ești în căutarea unei experiențe mai liniștite și mai autentice. Toscana devine un loc fermecător în timpul sărbătorilor de iarnă, datorită târgurilor de Crăciun, a decorațiunilor luminoase și atmosferei plină de magie.

Toscana este mult mai puțin aglomerată în timpul iernii, ceea ce îți permite să eviți mulțimile și să te bucuri de atracții în liniște.

Toscana poate fi vizitată în oricare dintre cele patru sezoane, în funcție de preferințele personale și de tipul de vacanță pe care ți-l dorești. În orice caz, Toscana te așteaptă cu brațele deschise pentru a-ți oferi o experiență de neuitat. Acum că știi unde este situată Toscana, ce obiective turistice și atracții are de oferit, dar și principalele elemente de care trebuie să ții cont atunci când planifici un sejur, poți face planuri. Organizează-ți următoarea vacanță în frumoasa Toscana!


Instagram

Cauți un anumit loc?