Kobieta spacerująca między domami w Firze na Santorini

Santorini nu este doar o altă insulă grecească cu case albe pe stânci de origine vulcanică. În continuare ȋţi vom prezenta istoria sa bogată, cultura fascinantă și peisajele de neuitat. Vom privi mai îndeaproape la cele mai interesante atracții și vom încerca specialităţi locale. Totodată, ȋţi vom spune când să mergi ȋn Santorini și cum să te pregăteşti pentru o călătorie cu buget redus.

Santorini nu este doar o altă insulă grecească cu case albe pe stânci de origine vulcanică. În continuare ȋţi vom prezenta istoria sa bogată, cultura fascinantă și peisajele de neuitat. Vom privi mai îndeaproape la cele mai interesante atracții și vom încerca specialităţi locale. Totodată, ȋţi vom spune când să mergi ȋn Santorini și cum să te pregăteşti pentru o călătorie cu buget redus.

Unde se află Santorini?

Santorini, cunoscută și sub numele de Thira, este una dintre cele mai populare insule din Ciclade. A apărut în Marea Egee ca urmare a unei erupții vulcanice în urmă cu aproximativ 3.600 de ani. Craterul rezultat, numit Caldera, este doar unul dintre multele obiective turistice care atrag vizitatorii în această regiune.

Plecați în vacanță în Santorini

Mulți turiști merg într-un city break ȋn Santorini în timp ce se află în vacanță în Creta. Cele două insule se află la o distanță de numai 110 km. Dacă vrei să mergi ȋn Santorini direct din România, cea mai scurtă călătorie va dura 3 ore şi jumătate.

Santorini © iStock
Santorini © iStock

Ce poţi vizita ȋn Santorini?

Poate că e mică, dar Santorini este plină de locuri extraordinare care merită văzute. Am pregătit pentru tine un ghid cu cele mai interesante locuri de vizitat.

Oia

Oraşul Oia este o adevărată carte de vizită a insulei Santorini, renumit pentru frumoasele sale apusuri. Casele albe cu acoperişuri albastre creează un peisaj pe care l-ai mai văzut pe cărțile poștale. Plimbându-te pe străzile înguste, ȋi vei simţi atmosfera unică. Şi pentru că am menţionat cărţile poştale, moara de vânt din Oia este locul perfect pentru fotografii de neuitat.

Fira

Fira este capitala insulei Santorini și reprezintă punctul central, atât cultural, cât și turistic. Aici vei găsi multe magazine, restaurante și obiective turistice culturale. Merită să vizitezi, în primul rând, Muzeul Arheologic. Fira este cunoscută, totodată, pentru priveliștea frumoasă a vulcanului Caldera, un con uriaș care a modelat arhipelagul Santorini după erupţiile vulcanice.

Akrotiri

Acest oraș preistoric, îngropat sub cenușă vulcanică, este numit Pompeiul grecesc. Descoperit în secolul al XX-lea, Akrotiri adăposteşte rămășițe bine conservate de clădiri, fresce și obiecte de uz cotidian. Aici poţi vedea cum era viața înainte de erupția vulcanică din jurul anului 1600 î.Hr.

Port vechi din Oia © iStock
Port vechi din Oia © iStock

Red Beach

Red Beach iese în evidență datorită nisipului roșu și a stâncilor sale. Totul a fost creat, bineînțeles, de lavă din resturi vulcanice. Este unul dintre cele mai populare locuri din sudul insulei, ȋnsă dacă mergi acolo dimineața, există o șansă bună să eviţi cele mai mari aglomerații de turiști.

Golful Amoudi

Golful, situat sub Oia, are restaurante cu stil care servesc fructe de mare proaspete. Zona este caracterizată de ape limpezi, așa că merită să iei cu tine costumul de baie.

Podgoriile din Santorini

În timpul vacanţei sau a city break-ului în Santorini, merită să încerci vinurile locale, care sunt recunoscute pentru aromele lor unice. Vinurile din Santorini sunt caracterizate de arome bogate care includ adesea note de citrice, flori și ierburi tipice climatului mediteranean. În plus, datorită bazei vulcanice a insulei, aceste vinuri pot avea o aromă minerală, care adaugă la profunzimea caracteristică.

Podgorie în Santorini © iStock
Podgorie în Santorini © iStock

Se organizează degustări în locuri precum Santo Wines. Acestea ȋţi permit să descoperi diversitatea și aromele caracteristice vinurilor grecești.

Când să mergi ȋn Santorini?

Primăvara (aprilie-mai): Temperaturile variază între 15°C și 20°C. Este perioada perfectă pentru a evita aglomerația și pentru a te bucura de vremea moderată.

Vara (iunie-august): Temperaturile pot depăși 30°C. Este sezonul de vârf al turiștilor, așa că insula poate fi aglomerată.

Toamna (septembrie-octombrie): Temperaturile scad până la 20°C-25°C. Mai puțini turiști, ceea ce face ca aceasta să fie o perioadă excelentă pentru o vacanță sau un city break.

Iarna (noiembrie-martie): Temperaturi în jur de 10°C-15°C. Majoritatea atracțiilor turistice pot fi închise, dar este o perioadă bună pentru cei care caută liniște și pace.

Red Beach din Santorini © iStock
Red Beach din Santorini © iStock

Cât costă o vacanță în Santorini?

Costul unei vacanțe sau city break în Santorini depinde de mulți factori, cum ar fi standardul de cazare, cum alegi să călătoreşti și ce restaurante preferi. În general, Santorini este considerată una dintre cele mai scumpe insule grecești, dar dacă planifici călătoria din timp, poți găsi oferte avantajoase.

Prețurile la cazare în Santorini pot varia semnificativ:

  • Hosteluri: de la aproximativ 20-50 euro pe noapte.
  • Hoteluri de categorie medie: de la 50 euro la 150 euro pe noapte.
  • Proprietăți de lux: pot costa de la 200 de euro în sus pe noapte.
Explorează Santorini în felul tău

​​Unde și ce să mănânci în Santorini?

Fiind una dintre cele mai stilate insule greceşti, Santorini are o gamă largă de restaurante, de la localuri luxoase cu vedere la mare la taverne tradiționale. Bucătăria grecească se bazează pe ingrediente proaspete, predominante fiind fructele de mare. Merită să încerci mâncăruri precum fava, un tip local de fasole, sau calamari proaspeți. Prețurile la prânz pot varia, dar există câte ceva pentru toată lumea, indiferent de buget.

Unele dintre restaurantele populare din Santorini sunt:

  • Selene din Pyrgos: oferă specialităţi rafinate din bucătăria grecească, cu o notă modernă.
  • Argo din Fira: cunoscut pentru fructele de mare excelente și priveliștea asupra vulcanului Caldera.
  • Lauda din Oia: oferă o experiență culinară unică, cu un peisaj uimitor.
  • Taverna Metaxy Mas din Exo Gonia: tavernă tradițională cu specialități locale.
  • The Athenian House din Imerovigli: cunoscut pentru bucătăria grecească inovatoare și peisajele spectaculoase.

Vezi articolele noastre despre Santorini


Instagram

Cauți un anumit loc?