Unde se află Italia?

Italia ocupă o mare parte din peninsula cu acelaşi nume și numeroase insule din Marea Mediterană, inclusiv Sicilia și Sardinia. Este una dintre cele mai mari țări europene și atrage milioane de turiști în fiecare an cu bogăția sa culturală, istorică și naturală (Alpii, Apeninii, coastele pitorești, câmpii și lacuri). În Italia, care se învecinează cu Austria, Franța, Vatican, San Marino, Slovenia și Elveția, locuiesc aproximativ 60 de milioane de persoane.

Ce poţi vizita ȋn Italia?

Italia are orașe extraordinare, cu numeroase monumente, aşezări și sate pitorești și stațiuni pline de viață. Când vine vorba de locuri de vizitat, iată care sunt recomandările noastre pentru o vacanţă sau un city break:

 • Roma – capitala Italiei este o comoară ȋncărcată de istorie, cu o multitudine de obiective turistice precum Colosseumul, Panteonul, Vaticanul, Bazilica Sfântului Petru și Capela Sixtină. Inspiră-te din ghidul nostru despre Roma.
 • Florența – un oraș al artei și culturii, cu Galeria Uffizi, Catedrala Santa Maria del Fiore și minunate opere de artă și arhitectură.
 • Veneția – un oraș unic pe apă, cu canale ȋn care apa curge lent, Piața Sf. Marcu și Palatul Dogilor. De neratat ȋntr-un city break de Ziua Îndrăgostiţilor. Poţi găsi mai multe lucruri interesante aici: Ghidul Veneția.
 • Milano – centrul mondial al modei și designului, cu Catedrala din Milano și faimoasa operă La Scala. Nu ştii dacă să alegi o vacanţă sau un city break? Vezi cum să vizitezi Milano în 2 zile.
 • Napoli – bucătărie italiană gustoasă şi autentică, ruinele Pompeiului, coasta Amalfi și vulcanul Vezuviu.
 • Sicilia – o insulă frumoasă cu plaje uimitoare, ruine antice (Siracuza, Agrigento) și vulcanul Etna. Află mai multe: Ghidul Siciliei.
 • Toscana – o regiune pitorească cu podgorii de Chianti, orașele Siena și San Gimignano și peisaje minunate.
 • Pompei și Herculaneum – orașe antice conservate după erupția Vezuviului. Reprezintă două obiective turistice fascinante şi pline de descoperiri arheologice.
 • Insulele Eoliene – un arhipelag de insule vulcanice din Marea Tireniană printre care se numără Lipari, Vulcano și Stromboli, ideale pentru drumeții și relaxare pe plajă.
 • Cinque Terre – sate pitorești de pe coasta Liguriei, cunoscute pentru casele lor colorate și peisajele spectaculoase.
 • Riviera Amalfi – o coastă stâncoasă cu o atmosferă aparte, orașe fermecătoare precum Amalfi și Positano și priveliști minunate la Marea Tireniană.
 • Insula Capri – un colţ de paradis în Marea Tireniană, cunoscută pentru priveliștile sale frumoase și peșterile albastre.
Roma
Roma © shutterstock

Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele locuri de vizitat pe care Italia le are de oferit. Este o țară plină de locuri frumoase, opere de artă interesante și experiențe culinare unice.

Italia: unde să mergi în vacanță sau ȋntr-un city break?

Încă nu știi ce regiune din Italia să alegi și ce să vizitezi? Mai sus am descris locuri ceva mai populare, cunoscute de turiştii din întreaga lume. În continuare merită să cunoşti și alte locuri de vizitat ceva mai puțin (foarte puțin) cunoscute. Arhitectura, peisajele și atracțiile nu te vor dezamăgi. Acestea sunt:

Regiunea Puglia

Oraş principal: Bari. Obiective turistice: orașul vechi cu catedrala Sfântul Nicolae, castelul familiei Sforza, promenada Lungomare, Teatro Petruzzelli. Mâncăruri de ȋncercat: paste orecchiette, pizza, focaccia.

Reprezintă un bun punct de plecare spre Alberobello și Lecce.

Bari
Bari © shutterstock

Regiunea Toscana

Oraşe principale:

Pisa. Obiective turistice: Turnul înclinat, Cattedrale di Pisa, Battistero di San Giovanni, Camposanto Monumentale, centrul vechi cu biserica Agios Spyridonas, Muzeul Național, Universitatea din Pisa. Un bun loc de plecare pentru excursii la Florența, Lucca şi Siena.

Pisa
Pisa © shutterstock

Florenţa. Obiective de neratat: Galeria Uffizi, Domul Santa Maria del Fiore.

Siena: Piazza del Campo, Cursa de cai Palio di Siena, vinul autentic Chianti. Loc de plecare spre Viareggio şi Castiglione della Pescaia.

Mâncăruri de ȋncercat: ribollita, tagliatelle cu trufe

Florenţa
Florenţa © shutterstock

Regiunea Lombardia

Oraş principal: Como (nordul ţării). Obiective turistice: lacul Como, Catedrala, satul Varenna, Castelul Vezio, Villa Monastero, Comuna Bellagio, Villa del Balbianello, Parcul Ciani, funicularul Como-Brunate. Atracţii: ȋnchiriere de bărci, excursii pe lac.

Como
Como © shutterstock

Regiunea Calabria (sudul Italiei)

Locuri de vizitat: plajele frumoase de la Marea Tireniană și Marea Ionică, Parcul Naţional Aspromonte, oraşul Tropea, mănăstirea Santa Maria dell’Isola, oraşul Cosenza, Comuna Pizzo, Castello Aragonese din Reggio Calabria. Mâncare de ȋncercat: tartufo di Pizzo.

Santa Maria dell'Isola, Tropea
Santa Maria dell’Isola, Tropea © shutterstock

Regiunea Campania

Locuri de vizitat: Comuna Amalfi, Duomo di Amalfi, fântâna Cesareo, Muzeul hârtiei, Parcul Naţional Valle delle Ferriere, Comuna Atrani, Sentiero degli Dei, Comuna Ravello, grădinile Villa Cimbrone. Specialităţile regiunii: paste, pește, limoncello.

Amalfi
Amalfi © shutterstock

Regiunea Sicilia

Locuri de vizitat: Cattedrale di Palermo, Palatul Normanzilor (Palermo), micuţul oraş Taormina cu al său Teatro Antico, Vulcanul Etna, oraşul Siracuza cu al rău Teatru grecesc (cel mai mare din Sicilia) şi centrul vechi de pe insula Ortygia, oraşul Agrigento cu Valea templelor antice, Comuna Cefalù cu a sa catedrală şi nu ȋn ultimul rând oraşul Marsala. Mâncăruri de ȋncercat: arancini, caponata, cannoli.

Sicilia
Sicilia © shutterstock

Munţii Dolomiţi sau perlele Alpilor (nordul Italiei)

Ce oferă? Trasee montane, pârtii de schi, stațiuni precum Cortina d’Ampezzo şi Val Gardena, parcuri naționale şi rezervații naturale. Un amestec de culturi (se află la graniţa cu Elveţia), bucătărie delicioasă, sate de munte cu o atmosferă aparte şi Lago di Braies.

Dolomiţi
Dolomiţi © shutterstock

Regiunea Emilia-Romagna

Oraşe principale:
Rimini, pe malul Mării Adriatice. Obiective turistice: Arco di Augusto, centrul istoric, Tempio Malatestiano, Fontana Della Pigna, parcul tematic Italia in Miniatura, parcul acvatic Aquafan. Rimini este cunoscut şi pentru viața de noapte intensă şi festivalul de film Amarcort.

Bologna. Obiective turistice: Turnurile din Bologna, Universitatea (cea mai veche universitate din Europa, ȋnfiinţată ȋn 1088), Piaţa Maggiore.

Modena. Locuri de vizitat: Muzeul Enzo Ferrari, Domul, Mercato Storico Albinelli.

Emblemele regiunii: șuncă de Parma, parmezan, oțet balsamic, cursa Modena Cento Ore Classic şi Festivalul Ferrara Buskers.

Bologna
Bologna © shutterstock

Când să mergi ȋn Italia?

Vremea în Italia variază deoarece țara se întinde de la nord la sud pe mai multe sute de kilometri, astfel încât clima poate varia în funcție de regiune și de anotimp. Italia se află într-o zonă de climă mediteraneană temperată pe coastă și climă caldă și uscată în centrul țării. Primăvara este adesea considerată una dintre cele mai bune perioade pentru a călători în Italia. Vremea este blândă, iar florile înflorite adaugă farmec peisajului. Este o perioadă excelentă pentru a explora orașele, a vizita podgoriile și pentru drumeții.

Vara în Italia este călduroasă, în special în partea de sud a țării, unde temperaturile pot ajunge la 35-40°C. Aceasta este o perioadă la căutare pentru cei care merg pe plajă și pentru cei care vor să practice sporturi acvatice. Coasta mediteraneană merită vizitată, ȋnsă trebuie să ții cont de faptul că multe locuri au prețuri de sezon ridicate și mulţi turişti.

Veneția
Veneția © shutterstock

Toamna este o altă perioadă bună pentru a călători în Italia. Vremea este încă plăcută, iar numărul de turiști începe să scadă. Acesta este momentul perfect pentru degustarea de vinuri în regiuni viticole precum Toscana și Piemont.

Iarna în partea de sud a Italiei este blândă și cu puțină zăpadă (ceea ce-ţi permite să explorezi cu uşurinţă oraşele), ȋnsă cu suficientă zăpadă în Alpi și în Dolomiți pentru a merge la schi.

Italia: zboruri pentru un city break sau o vacanţă

Numărul mare de aeroporturi din Italia facilitează accesul la fiecare dintre regiunile sale. Companiile aeriene oferă o serie de conexiuni atractive din România. Din Bucureşti poți zbura spre Roma, Bergamo, Torino, Treviso, Napoli și alte orașe italiene.

De pe aeroportul din Cluj există conexiuni către mai multe orașe, cum ar fi Roma, Veneţia, Bari, Bergamo, Bologna, Catania şi Napoli. Aeroportul din Iaşi asigură zboruri către diverse destinații din Italia, inclusiv Roma, Bergamo, Bologna şi Veneţia.

Vezi articolele noastre despre Italia


Instagram

Cauți un anumit loc?