Încă o lună, încă o porție de curiozități despre locuri din lumea întreagă, fie dintre cele incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, fie dintre cele considerate secrete ale experților în călătorii. Din Europa până în America de Nord, trecând prin Asia, descoperim împreună lucruri mai puțin știute, care ne deschid pofta de pornit la drum. Așadar, știați că…

Rapa Nui

… Templul Pavilionului de Aur sau Kinkaku-ji, din Kyoto, Japonia, este acoperit cu foițe de aur aproape în totalitate? În trecut, era reședința de vacanță a shogunului Ashikaga Yoshimitsu, iar după moartea sa a fost transformat în templu Zen, conform testamentului său. Se mai remarcă și prin faptul că fiecare etaj reprezintă un stil arhitectural distinct, dar și prin mediul natural relaxant de care este înconjurat.

Kinkakuji Golden Pavilion in Kyoto Japonia

… în Spania, lângă satul El Chorro (în apropiere de Malaga), se află cel mai spectaculos și periculos traseu din lume, special pentru călătorii care caută adrenalină? Îngust de 0,9 metri, situat la 91,4 metri deasupra cheilor râului Guadalhorce, El Caminito del Rey a fost construit între 1901 și 1905 pentru a lega două centrale hidroelectrice. Curând, localnicii au început să folosească drumul în activitățile lor zilnice, iar în 1921 Regele Alfonso al XIII-lea l-a traversat, de unde și-a primit și numele. În anii 2000, a fost închis pentru renovări. Anul acesta, după o investiție de milioane de euro, El Caminito del Rey a fost redeschis, special pentru călători. Traversarea sa este gratuită și durează aproximativ cinci ore.

El Caminito del Rey spania

… pe Rapa Nui, adică Insula Paștelui, se află în total 887 de moai (statuile monumentale pentru care e faimoasă)?

rapa nui 2

… Fiordul Geiranger este unul dintre cele mai mari din Norvegia, dar și din lume? Călătorii care îl vizitează se vor bucura, printre altele, de drumeții pe crestele munților dimprejur sau plimbări în kayak – două perspective din care frumusețile zonei pot fi admirate pe îndelete.

Geirangerfjord norvegia

… San Francisco, S.U.A., e unul dintre orașele cu cele mai numeroase obiective? Putem admira aici 215 monumente istorice, 10 cartiere istorice și peste 14.000 de case victoriene.

san francisco sua usa

… centrul istoric al orașului Corfu, inclusiv cele trei forturi ale sale, au fost proiectate și construite de către iscusiții ingineri venețieni? Zidurile au fost reconstruite de-a lungul timpului de mai multe ori, ultima oară de către britanici, în secolul al XIX-lea.

corfu old town

… din Lacul Reschensee (Italia) se ridică la suprafață un turn medieval din secolul al XIV-lea, singurul element rămas la vedere din satul Graun, cu totul scufundat în 1939?

Lake Reschensee italia

… impresionantul Castel Burghausen din Bavaria, cu peste 1 km lungime, este cel mai lung din Europa?

Castle of Burghausen Bavaria Germany

… pescărușii se numără printre cele mai inteligente păsări din lume? Învață, țin minte și transmit din generație în generație o serie întreagă de obiceiuri, cum ar fi una dintre tacticile lor de „vânătoare”, când își mișcă ghearele toți deodată în ritm rapid pentru a imita sunetul ploii și a păcăli râmele sau alte mici viețuitoare să iasă la suprafață.

istanbul turcia

… în statul american Arizona există o formațiune numită The Wave? Face parte din Vermillion Cliffs National Monument și datează din Jurasic.

Vermillion Cliffs National Monument Arizona sua

… London Eye este roata (cu punct de observație) cea mai înaltă din lume, iar fiecare rotație a sa durează aproximativ 30 de minute?

london eye

… Turaida, muzeu-rezervație naturală al Letoniei, înseamnă Grădina zeilor în limba antică a locuitorilor? Complexul, aflat la 50 km de Riga, e alcătuit dintr-un castel medieval, o biserică, un conac și Dealul Dainas.

Turaida letonia

… Horseshoe Falls este cea mai mare dintre cele trei căderi de apă ce alcătuiesc Cascada Niagara?

niagara horseshoe falls

… în Suze-la-Rousse, oraș din sudul Franței, există singura universitate din Europa dedicată vinului? Université du vin, fondată în 1978 într-un castel din secolul al XI-lea, pregătește viitorii somelieri, dar oferă și cursuri de inițiere amatorilor pasionați de domeniu.

UNIVERSITË DU VIN SUZE LA ROUSSE drome

…  Sydney Harbour Bridge din Australia este cel mai lat pod-arc din oțel? Deschis încă din 1932, podul este unul dintre simbolurile orașului.

Sydney

… în Scoția au existat, de-a lungul timpului, aproximativ 2.000 de castele? Unora li s-a pierdut urma, dar multe pot fi încă admirate în voie, cum e Castelul Dunnottar, cu vedere impresionantă la Marea Nordului.

Dunnottar Castle Aberdeenshire scotia

… Popocatépetl, 5.462 m – al doilea munte ca înălţime din Mexic, e unul dintre cei doi vulcani activi ai statului de pe continentul nord-american?

Popocatepetl mexic

… în Veneția, orașul alcătuit din aproximativ 115 mici insule, 150 de canale și peste 400 de poduri care le conectează, există peste 450 de palate?

Ca dOro palazzo venetia italia

… în provincia chineză Gansu se află o serie de dealuri multicolore numite Zhangye Danxia? Se întind pe o suprafață totală de 510 de km pătrați și sunt formate din straturi de roci nisipoase de nuanțe diferite, sedimentate în milioane de ani.

The Danxia mountain in Zhangye of Gansu province of China

… în Canada se află aproximativ 60% dintre toate lacurile lumii?

Vermilion Lakes Canada

FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?