
1. Atelierul Brâncuși
Ce e de văzut/făcut: atelierul reconstruit al faimosului sculptor, unde sunt expuse operele și schițele sale, dar și obiecte personale. În total, suntem invitați să admirăm 137 sculpturi, 87 socluri, 41 desene, două tablouri și peste 1.600 fotografii.
Adresă: Piața Georges Pompidou, cartierul Place Châtelet – Les Halles
Program: în fiecare zi, mai puțin marțea, de la 14:00 la 18:00

2. Catedrala Notre Dame de Paris
Ce e de văzut/făcut: una dintre cele mai mari catedrale gotice, ridicată începând cu anul 1163 și finalizată în 1345. E reprezentativă pentru arhitectura franceză gotică și e unul dintre simbolurile capitalei Franței. Sculpturile și vitraliile sale se numără printre lucrurile pe care vizitatorii le pot admira pe îndelete. Detalii despre turul ghidat gratuit.
Adresă: Str. Parvis Notre-Dame, nr. 6, Place Jean-Paul II
Program: în fiecare zi, de la 08:00 la 18:45 (17:45, sâmbăta și duminica)

3. Parcul Buttes-Chaumont
Ce e de văzut/făcut: unul dintre cele mai romantice parcuri ale Parisului, construit de Baron Haussmann. Veți găsi aici multe specii de păsări, stânci de urcat sau admirat, după preferințe, o cascadă, poduri, peșteri, bâlciuri sau locuri de joacă pentru copii. Vara, e un loc bun pentru picnicuri. Nu ratați panorama peste oraș, de la Temple de la Sybille.
Adresă: Rue Botzaris, nr. 1
Program: în fiecare zi, de la 07:00 la 20:00 (vara, până la 22:00)

4. Muzeul de Artă Modernă
Ce e de văzut/făcut: colecțiile permanente ce pot fi vizitate gratuit includ opere reprezentative pentru suprarealism, cubism și mișcarea fauvistă. Nu ratați tablourile semnate de Matisse.
Adresă: Avenue du Président Wilson, nr. 11
Program: de marți până duminică, de la 10:00 la 18:00

5. Bazilica Sacré Coeur
Ce e de văzut/făcut: biserica impunătoare, construită din marmură albă, vă va impresiona cu mozaicurile aurite și vitraliile sale. Construită în 1876, e reprezentativă pentru stilul romano-bizantin. Bonus: priveliștea pe care o oferă, de pe dealul Montmartre. În zilele însorite de primăvară, puteți să vă relaxați privind orașul și oamenii.
Adresă: Rue du Chevalier de la Barre, nr. 35
Program: în fiecare zi, de la 06:00 la 22:30

6. La Promenade Plantée
Ce e de văzut/făcut: loc de plimbare și relaxare, construit în 1993 pe locul unei foste șine de tren. E faimos pentru spațiile verzi și copacii care creează o adevărată oază de relaxare în mijlocul orașului. De-a lungul celor 4,5 km ai săi, veți mai admira galerii de artă, clădiri cu arhitectură atipică, locuite de parizieni.
Adresă: Avenue Daumesnil, zona Gare de Lyon – Bercy
Program: în fiecare zi, de la 08:00 la 21:30 (17:30, iarna)

7. Muzeul Edith Piaf
Ce e de văzut/făcut: micul muzeu e amenajat într-un apartament un a locuit Edith Piaf când avea 18 ani. Colecția muzeului include scrisori, fotografii, discuri și obiecte personale ale artistei.
Adresă: Rue Crespin du Gast, nr. 5
Program: luni, marți și miercuri, de la 13:00 la 18:00

8. Jardin des Tuileries
Ce e de văzut/făcut: poate cel mai cunoscut parc din Paris, Tuileries se află chiar lângă Louvre și nu e doar frumos, ci și plin de istorie. De exemplu, știați că a fost construit la cererea Caterinei de Medici după moartea soțului său, pentru a avea în Paris o bucată de Florența? Marie Antoinette obișnuia să umble pe aleile parcului. Un loc numai bun pentru o baie de soare și lectura relaxantă a cărții preferate.
Adresă: Rue de Rivoli, nr. 113
Program: în fiecare zi, de la 07:00 la 21:30

9. Maison de Balzac
Ce e de văzut/făcut: casa unde a locuit faimosul scriitor francez și grădina sa liniștită de unde puteți admira Turnul Eiffel dintr-o perspectivă cu totul nouă. Detalii.
Adresă: Rue Raynouard, nr. 47
Program: de marți până duminică, de la 10:00 la 18:00

10. Jardin des Serres d’Auteuil
Ce e de văzut/făcut: grădinile-sere au fost cosntruite la finalul secolului al XIX-lea pentru a cultiva plante ce aveau să fie plantate în parcurile publice ale orașelor. Cea mai renumită seră e cea cu tematică tropicală, dar nici bazinele cu crapi japonezi nu sunt mai prejos. Alte sere din cadrul complexului vă vor încânta cu orhidee, azalee, ferigi sau tipuri rare de copaci.
Adresă: Avenue de la Porte d’Auteuil, nr. 3, cartierul Bois de Boulogne
Program: de luni până vineri, de la 08:00 la 17:00, sâmbătă și duminică, de la 09:00 la 17:00

11. Cartierul Marais
Ce e de văzut/făcut: o plimbare prin acest cartier franțuzesc, duminca, e cel mai frumos cadou pe care vi-l puteți face. O să găsiți aici cafenele și bistrouri, cartierul evreiesc, magazine vintage sau Hotel de Ville (primăria).
Program: oricând

12. Canalul Saint Martin
Ce e de văzut/făcut: un alt loc recomandat pentru o plimbare relaxantă e Canalul Saitn Martin. Puteți să improvizați un picnic, să degustați un vin franțuzesc privind apusul sau să admirați localnicii și obiceiurile lor.
Adresă: în partea de nord-est a orașului
Program: oricând

13. Arènes de Lutèce
Ce e de văzut/făcut: aflate în Cartierul Latin, arenele sunt o dovadă a moștenirii romane a Parisului. Datează din secolul 1 d.Hr. și se crede că e cel mai lung amfiteatru roman construit vreodată. Luptele cu gladiatori nu se mai țin de multă vreme aici, dar puteși asista la o partidă de pétanque.
Adresă: Rue Monge, nr. 49
Program: de la 08:00 la 20:30 (vara) și de la 09:00 la 18:00 (iarna).

14. Parcul Monceau
Ce e de văzut/făcut: parcul unde mergea faimosul Monet pentru a picta. La o plimbare pe aleile sale o să vă întâlniți cu Chopin și Guy de Maupassant, printre alții. Cu statuile lor, se înțelege. 🙂
Adresă: Boulevard de Courcelles, nr. 35
Program: în fiecare zi, de la 07:00 la 20:00

15. Cimitirul Père Lachaise
Ce e de văzut/făcut: locul unde fanii artiștilor faimoși ajung pentru a-și aduce omagiul idolilor lor. Cele mai vizitate sunt mormintele scriitorilor Proust, Balzac și Oscar Wilde, dar și al artistului Jim Morrison de la The Doors.
Adresă: Rue du Repos, nr. 16
Program: de luni până vineri, de la 08:00 la 17:30

Bonus: Muzeul Louvre
Ce e de văzut/făcut: în mod normal, intrarea la cel mai faimos și mai mare muzeu din Paris e 17,50 €. Cu toate astea, dacă se nimerește să vizitați Parisul la început de lună, aflați că accesul la colecțiile permanente ale muzeului e gratuit în prima zi de duminică a fiecărei luni. Mai mult, în fiecare vineri, de la 18:00 la 21:45, tinerii sub 26 de ani pot vizita muzeul gratis.
Adresă: se ajunge cu metroul 1 sau 7, stația Palais-Royal Musée du Louvre
Program: duminică, de la 09:00 la 18:00 și vineri, de la 18:00 la 21:45

Cunoașteți și alte locuri de vizitat gratis în Paris? Spuneți-ne în comentarii și completăm lista! 🙂