Există mai multe moduri de a vizita și a descoperi o țară atunci când mergi în vacanță, iar unul dintre cele mai interesante este gastronomia acesteia. Felurile de mâncare tradiționale pot spune destul de multe despre o destinație de concediu, însă la fel de bine pot fi un reper în alegerea locurilor de văzut acolo. Mai simple sau mai complicate, complet diferite sau asemănătoare cu bucătăria românească, mâncărurile unei țări sunt fără îndoială una dintre cele mai importante amintiri cu care vei pleca de acolo. Iar acest lucru este valabil și pentru Statele Unite ale Americii.

Mâncarea tradițională americană nu este încă foarte populară în România, în afara faptului că în țara noastră există mai multe restaurante de tip fast-food importate de acolo și care nu reflectă în totalitate realitatea. De aceea, pentru a descoperi adevărata gastronomie a SUA, o vacanță este una dintre cele mai frumoase și inedite experiențe.

Deși este mai mult un mix sau fusion al bucătăriilor internaționale, gastronomia americană este o parte a identității acestei țări. Mai jos, vei descoperi care sunt felurile de mâncare care te pot impresiona și care te vor ajuta să cunoști SUA din punct de vedere culinar.

© iStock

1. Mâncarea tradițională americană – Istoria gastronomiei Statelor Unite

Majoritatea celor care vizitează Statele Unite știe despre istoria acestei țări că este una formată prin colonizare. Acest lucru înseamnă că mâncărurile sale tradiționale nu sunt chiar atât de originale, fiind mai mult un fusion sau amestec al mai multor gastronomii. De asemenea, se poate spune că multe feluri de mâncare considerate originale sunt, de fapt, adaptate după altele. Chiar și în acest fel, multe dintre ele au devenit cunoscute în întreaga lume.

Ce este unic atunci când vine vorba despre mâncărurile tradiționale americane este că multe dintre ele au evoluat ca urmare a dezvoltării economice a societății. Amerindienii, una dintre cele mai vechi populații indigene ale Americii, sunt cei care au inventat gătitul la grătar și chiar fiertul alimentelor pe pietre. Ei foloseau ingredientele pe care le aveau la îndemână și doar câteva care puteau fi cultivate. Dintre ultimele, porumbul este cel mai cunoscut.

La ce te poți aștepta din punct de vedere culinar într-o vacanță în Statele Unite? De la bine-cunoscutul hamburger care se găsește și în România, la preparate pe bază de pește și fructe de mare, având în vedere că țara are deschidere la cele mai mari oceane din lume. Nu trebuie să omiți nici faptul că multe dintre felurile de mâncare noi, inovatoare, sunt inventate acolo, așadar, te poți întoarce cu idei inedite bune de pus în practică.

Deși nu atât de bine definită cum este gastronomia franceză sau spaniolă sau a altor țări europene, bucătăria americană este una din care ai ce savura și învăța.

© iStock

2. Bucătăria americană – Cele mai cunoscute feluri de mâncare

Mâncarea tradițională a SUA este influențată foarte mult și de numărul mare de imigranți care odată ajungi pe meleagurile americane au început să se adapteze la bucătăria de acolo. Cu toate acestea, unul dintre cei mai importanți promoteri ai felurilor de mâncare cunoscute este filmul.

Care sunt cele mai cunoscute mâncăruri americane tradiționale? Ele pot fi împărțite în două categorii:

 • cele care se mănâncă în toată țara;
 • mâncărurile specifice anumitor zone sau, mai bine zis, state.

Cele din urma depind foarte mult de ingredientele locale, mâncarea tradițională din America depinzând destul de mult de ce se găsește sau se cultivă la nivel statal.

Mâncarea tradițională americană poate fi împărțită la fel ca în alte țări în câteva categorii. Astfel:

 • preparatele gătite, cum sunt supele și tocănițele;
 • preparatele la grătar sau celebrul barbecue care a devenit popular și în România;
 • deserturile.

Una dintre cele mai îndrăgite mâncăruri tradiționale din SUA sunt macaroanele cu brânză sau mac and cheese. Ușor de preparat și foarte gustoase, acestea pot fi servite oriunde ajungi acolo. La fel se poate spune și despre hot dog care a fost inventat în această țară și a devenit cunoscut destul de rapid în întreaga lume.

Dar poate cel mai cunoscut și consumat preparat tradițional american este hamburgerul care face parte din conceptul de mâncare fast-food care a fost inventat în Statele Unite. De ce ai consuma acest fel de mâncare acolo și nu în România? În primul rând, pentru a avea parte o experiență originală. În cel de-al doilea, deoarece în diferite zone ale țării și în funcție de restaurantul ales, vei avea parte și de ingrediente secrete sau metode inedite de gătire.

© iStock

2.1. Mâncarea tradițională a SUA – Hamburgerul și derivații acestuia

Hamburgerul este cea mai cunoscută mâncare tradițională americană, deși cu greu poate fi numit așa, el fiind, de fapt, un sandwich. Acest preparat se bazează însă pe unul dintre cele mai consumate tipuri de carne de acolo: cea de vită care este gătită pe grătar.

De ce este hamburgerul una dintre mâncărurile tradiționale americane? Deoarece este simplu de pregătit, dar și sățios. De asemenea, el se poate consuma atât în fast-food-uri, dar și în cele mai luxoase restaurante cum sunt cele din New York.

Istoria hamburgerului este foarte interesantă, deși este plină de mai multe necunoscute. Se spune că el a apărut prima dată spre sfârșitul anilor 1800 – începutul lui 1900 și a fost inventat de către nemții imigranți, fiind denumit ,,friptura din carne de Hamburg’’. De-a lungul timpului, sortimentele acestuia s-au îmbogățit cu preparate pe bază de carne porc și pui, dar și cu variante vegetariene.

Mâncarea fast-food este una tradițională în Statele Unite și merită degustată fie în lanțurile consacrate, fie în restaurante în care aceste preparate au fost ridicate la rang de artă.

New York, San Francisco, Chicago, Boston, Miami, Los Angeles – iată doar câteva dintre cele mai mari orașe de pe ambele coaste în care vei găsi restaurante în care se prepară hamburgeri.

Mâncărurile tradiționale americane nu se limitează doar la tipurile de hamburgeri, cheeseburgeri și alte derivate ai acestora, ci și la salate, dar și feluri de mâncare gătite, la fel ca în România.

© iStock

2.2. Mâncăruri tradiționale americane – Cele mai bune salate

Statele Unite este o țară foarte variată din mai multe puncte de vedere. Mărimea sa, clima, numărul mare de imigranți, toți sunt factori care au influențat în mare măsură și mâncărurile tradiționale de aici. Atunci când vine vorba despre produse culinare proprii, anumite salate pot intra pe acea listă.

Iată câteva idei de salate originale din America și de care te poți bucura într-o vacanță acolo, mai ales dacă mergi în state în care este tot timpul cald, precum Florida sau California:

 • salata Coleslaw, care se poate savura și în România, și care este o salată pe bază de varză și morcov, dar în care unul din ingredientele care îi oferă unicitate este laptele;
 • salata Cobb care este un deliciu bazat pe carne de pui, bacon, dar și brânză și legume, numele său fiind legat de proprietarul unui restaurant care a improvizat-o din ingrediente găsite în frigider;
 • salata americană de cartofi care seamănă cu cea orientală servită în România.

În afara acestora, una dintre cele mai consumate tipuri de salate în America este Caesar, chiar dacă rețeta sa este una mediteraneană, fiind dusă în SUA de un italian. Însă atunci când dorești să încerci o reinterpretare a unei rețete cunoscute, aceasta este o idee bună.

Mâncarea tradițională din SUA nu se referă doar la fast-food și salate, ci și la deserturi. Unele dintre ele au devenit renumite în urma unor filme, cum este cazul plăcintei cu mere din American Pie. Așadar, o vacanță în această țară este un prilej să încerci diverse feluri de care ai auzit sau pe care le-ai văzut la televizor.

© iStock

2.3. Mâncăruri specifice americane – Cele mai renumite deserturi

Să mergi într-o țară străină și să nu încerci cel puțin un desert tradițional este echivalentul ratării unor obiective turistice importante de acolo. Așadar, să mergi în vacanță în Statele Unite și să nu guști cel puțin unul dintre dulciurile tradiționale de acolo este ca și cum ai ajunge în New York și nu ai merge la Statuia Libertății.

De pe lista cu mâncare tradițională în America nu pot lipsi următoarele deserturi:

 • celebra American pie care nu doar că este delicioasă, ci are și un aspect care a început să fie copiat în foarte multe țări;
 • gogoașa americană sau donut care are forma rotundă și este fie glazurată, fie umplută cu diverse creme;
 • clătitele americane sau pancakes care sunt unele dintre cele mai pufoase și gustoase deserturi făcute și în România acum, și care sunt consumate cu sirop de arțar sau diverse toppinguri de către americani;
 • banana split, unul dintre cele mai iubite deserturi de către copiii americanilor deoarece este sub forma unei banane tăiată pe jumătate și umplută cu cupe de înghețată și acoperită cu nuci mărunțite;
 • tarta key lime care este desertul oficial din Statul Florida, fiind în același timp și unul dintre cele mai vechi și populare de pe întreg teritoriul țării.

Bineînțeles că în funcție de unde mergi în vacanță în Statele Unite vei descoperi și alte mâncăruri tradiționale sau specifice zonelor respective. Fie că au fost inventate de imigranți sau de populația indigenă, pe acestea rar le vei degusta în România.

3. Mâncăruri americane tradiționale din diferite zone ale țării

Mâncare tradițională americană – mulți se îndoiesc de existența unor tipuri specifice acestui popor, însă în funcție de zona în care mergi, vei putea găsi gastronomii locale destul de bine definite. Printre ele se numără:

 • supa clam chowder sau de scoici și care este originară din New England, Massachusetts, unde nu conține roșii – cu toate acestea, fiind o mâncare americană tradițională, o vei găsi peste tot în diverse variațiuni;
 • pastrama americană sau pastrami, care se găsește în mod tradițional în zona New York-ului;
 • chili verde, care chiar dacă a fost adus de mexicani, acum a devenit mâncarea-simbol a Statului New Mexico;
 • fajitas, un alt tip de mâncare adusă de pe alte meleaguri, dar care s-a împământenit în Statele Unite și a devenit mâncarea tradițională a cowboy-ilor americani din Texas;
 • Smithfield ham, o șuncă care se pregătește doar în Statul Virginia;
 • Boston cream pie care este un desert din Statul Massachusetts, fiind un deliciu local, dar care se găsește și în alte zone;
 • Jambalaya, mâncarea reprezentativă a Statului Louisiana și care este făcută din carne, legume și orez.

Pe lângă acestea, există feluri de mâncare care se consumă peste tot și de care vei da oriunde alegi să mergi în vacanță în Statele Unite. Pâinea cu mălai și corndogs sau crenvurștii în aluat sunt două dintre ele. Însă și puiul prăjit este un preparat care se gătește în casele tradiționale americane frecvent. De asemenea, dacă îți place untul de arahide, cel mai bine este să îl guști direct la el acasă. Popcornul tot în America a fost inventat, deoarece culturile de porumb au fost o sursă principală de hrană și de ingrediente pentru o mulțime de mâncăruri mult timp.

© iStock

Iată și câteva recomandări de locații cu mâncare tradițională americană:

 • New York City, New York: New York este un oraș plin de diversitate culinară, dar găsești și multe restaurante care servesc mâncăruri americane tradiționale. Poți încerca burgerii clasici de la Shake Shack sau să te bucuri de o friptură suculentă la Peter Luger Steak House.
 • Charleston, South Carolina: Charleston este cunoscut pentru bucătăria și poți savura specialități precum fried chicken (pui prăjit), shrimp and grits (creveți cu terci de porumb), dar și delicioasele prăjituri pecan pie (plăcintă cu nucă pecan).
 • Austin, Texas: Texasul este renumit pentru grătarele sale și aici poți găsi cele mai bune preparate cu carne. Recomand să încerci brisket (pulpa de vită afumată) de la Franklin Barbecue sau să deguști tacos delicioase la unul dintre multele food truck-uri din oraș.
 • New Orleans, Louisiana: Bucătăria cajun și creolă este o atracție principală în New Orleans. Poți savura gumbo (supă picantă cu creveți și ciuperci), jambalaya (orez cu carne și legume) și crawfish etouffee (creveți în sos picant) în restaurante tradiționale ca Commander’s Palace sau Cafe du Monde pentru celebrele beignets (gogoși).
 • San Francisco, California: Orașul oferă o varietate de opțiuni culinare americane, dar poți găsi restaurante care servesc preparate de tip comfort food, cum ar fi clam chowder (supă de scoici) în pâine la Fisherman’s Wharf sau clam bake (fructe de mare gătite cu legume) într-un restaurant cu vedere la Oceanul Pacific.

O vacanță în Statele Unite este cel mai bun prilej nu doar să vizitezi, ci și să descoperi cum trăiesc americanii dincolo de filmele văzute la televizor, iar bucătăria lor este una dintre cele mai bune metode de a simți cum este să locuiești în această țară.

Deși nu pare că ar exista feluri mâncare tradițională americană și chiar dacă unele dintre ele sunt interpretări sau sunt făcute după rețete adaptate de imigranții veniți din alte părți ale lumii, aceasta este țara în care se întâlnesc cele mai multe naționalități. Mai mult, America este una dintre singurele state în care vei găsi atât de multă varietate în ceea ce privește bucătăria. Un mix de gastronomii de pe întreg mapamondul căruia se adaugă cea a indigenilor, SUA este țara tuturor posibilităților nu doar datorită libertății și stilului de viață, ci și al preparatelor pe care le vei găsi acolo.

În concluzie, atunci când alegi o vacanță în SUA, pregătește-te nu doar pentru bucuria obiectivelor turistice pe care le vei vedea, ci și pentru că vei avea ocazia să deguști unele dintre cele mai cunoscute mâncăruri americane tradiționale.


Instagram

Cauți un anumit loc?