Te vom purta într-o călătorie neobișnuită pe urmele unor jocuri culinare unice. Tot ce ai nevoie este un stomac gol și dorința de distracţie. Nu trebuie să știi să gătești, ci doar să-ți placă să mănânci bine, să descoperi noi arome și uneori să o iei puţin razna. Află unde găseşti cele mai interesante festivaluri culinare originale din lume.
La Tomatina, Bunol, Spania
Toată lumea a visat să arunce cu roșii în cineva. În orașul spaniol Bunol, lângă Valencia, poți să le arunci în voie fără nicio pedeapsă. La Tomatina, cea mai mare bătaie cu roșii din lume, are loc în ultima miercuri din august, în Plaza Mayor. Și nu-ţi face griji – nimeni nu risipește mâncarea. Participanţii aruncă cu legume prea coapte și moi, care deja nu mai sunt bune de mâncat. Și chiar dacă te loveşte cineva cu o roşie, nu vei avea de suferit în afară de a te murdări.
Bătaia începe și se termină cu artificii. Durează o oră și sunt prezenți până la 20.000 de oameni! Așadar, dacă vrei să arunci cu roșii, trebuie să îți rezervi un loc din timp. Recompensa este o bucată de șuncă spaniolă delicioasă. Cu toate acestea, trebuie să faci un efort pentru a o obține pentru că de obicei este atârnată într-un loc greu de ajuns. După bătaie, participanții petrec până târziu în pub-urile și cluburile din zonă (schimbându-se mai întâi, bineȋnţeles!).
Visit Bunol during La Tomatina
Noche de Rábanos, Oaxaca, Mexico
Probabil că pe niciunul dintre noi nu ne mai miră sculpturile de ciocolată sau portretele făcute din paste sau macaroane. Probabil că fiecare dintre noi a ȋncercat măcar o dată să facă diferite forme din turtă dulce. Dar ce zici despre omuleții sau decoraţiunile de Crăciun făcute din ridichi? Aceasta este o tradiție de Crăciun ȋn Oaxaca, Mexic, pe care nu doar veganii o vor îndrăgi. În fiecare an, pe 23 decembrie, orașul sărbătorește Noaptea Ridichilor, când artiștii locali folosesc surplusul de legume pentru a sculpta aproape orice își pot imagina.
Există standuri care vând figurine din istoria și cultura mexicană, animale, case și chiar scene de Crăciun și pruncul Iisus însuși, toate sculptate în ridichi. Dacă ţi se pare interesant, poți încerca chiar şi să concurezi. Cei mai buni artiști se ȋntrec pentru premii, iar evenimentul este însoțit de focuri de artificii și concerte.
Zboară către Noche de rábanos
Festivalul omletelor uriașe, Bessieres, France
n România, de Paște, pictăm şi ciocnim ouăle. În Franța poți lua parte la pregătirea celei mai mari omlete din lume. În fiecare an, în orașul francez Bessieres, Frăția Omletei Uriașe sparge 15.000 de ouă și se apucă de treabă. Cu ajutorul unor linguri de lemn uriașe care arată ca niște vâsle, prăjesc cea mai mare omletă din lume, împărțită apoi în mii de porții.
Această tradiție de Paște provine dintr-o legendă despre Napoleon. Se spune că împăratului i-ar fi plăcut atât de mult ouăle locale încât a cerut să se facă o omletă uriașă pentru el și soldații săi. De atunci, bucătarii din zonă și-au făcut o datorie de onoare din a pregăti cel mai mare fel de mâncare cu ouă din lume. Așadar, nu vei avea de ales decât să accepţi această mică nebunie și să mănânci o omletă de Paște alături de alte mii de gurmanzi.
Fă o omletă gigantică în Bessières
Zilele cartofilor, Barnesville, Minnesota, USA
Dacă ȋţi plac cartofii gătiţi ȋn orice fel, ar trebui să mergi la Zilele Cartofului din Minnesota. Orășelul Barnesville este renumit pentru cultivarea cartofilor și în fiecare an, în ultimul weekend din august, sărbătorește cu cel mai bun festival al cartofilor din lume. Imaginează-ţi că participi la un concurs de lupte cu piure de cartofi sau la un concurs de mâncat cartofi. Există, de asemenea, concursuri de Miss Cartof și competiţii de cules legume.
Festivalul începe cu o paradă tradițională a localnicilor, turiștilor, organizațiilor locale și expozanților. Dar Barnesville nu trăiește doar din cartofi. În timpul festivalului poți asculta formații locale sau poți încerca tot felul de mâncăruri din care cartofii lipsesc.
Zboară în Minnesota pentru Zilele Cartofilor
Cursa de clătite de la Olney, Buckinghamshire, Anglia
În Polonia se mănâncă gogoși ȋn Joia Grasă, iar în orașul britanic Olney din Buckinghamshire se mănâncă clătite, ȋnsă mai ȋntâi se ard caloriile. Tot ce ai nevoie este poftă pentru clătite și chef de alergare. Pentru a participa la cursa cu clătite din Olney, trebuie să locuiești în Buckinghamshire de cel puțin 3 luni şi să fii…femeie. La start, femeile primesc un șorț special și o tigaie cu o clătită în ea. Trebuie să alerge aproximativ 415 metri în cel mai scurt timp posibil, iar odată ajunse la linia de sosire, pot mânca clătita pentru a-şi reface energia 😊.
Tradiția datează din 1445, fiind una dintre cele mai vechi curse din lume. Este interesant faptul că această cursă a câştigat popularitate și în Statele Unite. Dacă vizitezi America, poți participa la o cursă cu clătite în Liberal, Kansas. La sfârșitul zilei, există o legătură live între SUA și Marea Britanie pentru a compara timpii și a vedea care oraș a ieșit învingător de data aceasta.
Ia parte la cursa cu clătite din Olney
Mănâncă, joacă-te, călătorește
Poți găsi festivaluri de mâncare interesante în întreaga lume, unde participanţii se joacă, mănâncă și aruncă cu mâncare. Experiențele de neuitat și descoperirea tradițiilor culinare din diferite colțuri ale lumii sunt motivele pentru care merită să parcurgi acest traseu al festivalurilor nebuneşti. Cele 5 evenimente pe care le-am selectat sunt doar începutul. În aproape fiecare colț al lumii vei găsi festivaluri mai mult sau mai puțin originale în care mâncarea este vedeta. Sperăm că ţi-am deschis apetitul pentru călătorii!