Toamna în Europa nu este pentru tine și ai nevoie de o nouă doză de energie? Avem două recomandări pentru tine. Exoticele Maldive sau Marrakesh - un pic mai aproape? Ce zici de câteva orașe uimitoare din SUA? Avem mai multe sugestii care te vor face să simţi din nou emoţiile pregătirii unei călătorii.

O vacanţă ȋn mijlocul toamnei este o modalitate excelentă de a scăpa de peisajele gri. În multe locuri, mulţimile de turişti sunt ȋn scădere așa că poți explora într-o atmosferă mai relaxată. Prețurile sunt, de asemenea, importante. În extrasezon este mai ușor să găseşti reduceri atractive la bilete de avion sau cazare. TOP 5 al destinațiilor noastre de toamnă include Insulele Maldive și Marrakesh. În timpul vacanțelor de toamnă ȋn locuri exotice vei descoperi colțuri îndepărtate la o temperatură plăcută – mai ridicată decât ȋn România, dar mai scăzută faţă de cele pe care astfel de locuri le au ȋn timpul verii. De cealaltă parte, un zbor spre SUA în mijlocul toamnei este momentul perfect pentru a vizita însoritul Miami sau San Francisco, care ȋncă-şi revin după sezonul turistic. Bineînțeles, nu putem vorbi despre SUA fără să menţionăm New York. În Big Apple, sezonul turistic durează tot anul, iar peisajul de toamnă adaugă un pic de melancolie metropolei.

times square nyc
© iStock

Toamna ȋn Statele Unite: New York

New York-ul poate fi iubit sau urât, dar cu siguranță nimeni nu-l priveşte cu indiferență. Cea mai mare metropolă americană ascunde numeroase atracții. Bineînțeles, una dintre cele mai populare este Times Square, care pe scurt ȋnseamnă luminile panourilor publicitare, sunetele mulțimii și faimoasele taxiuri galbene. Aici te poți simți ca un actor pe platoul de filmare al unui film celebru. Simbolul orașului este Statuia Libertății de pe Insula cu acelaşi nume. Dacă iei feribotul până pe insulă, poți merge pe puntea de observație ascunsă în coroana statuii. De asemenea, punctele de belvedere de la Empire State Building sau Rockefeller Center garantează o panoramă uluitoare a orașului. O plimbare pe Fifth Avenue te va duce lângă vitrinele celor mai scumpe buticuri din lume, în timp ce plămânul verde al New York-ului, Central Park, va fi locul ideal pentru relaxare.

brooklyn bridge

© iStock

New York este și un oraș al artei. Trebuie să menţionăm un singur cuvânt şi probabil ştii deja la ce ne referim – Broadway. Spectacolele celebre se armonizează cu cele ale teatrelor mici, independente. O cafea rapidă? Ia-o la pachet și așează-te confortabil pe treptele din fața Metropolitan Museum Of Art (te-ncurajăm să vizitezi și expozițiile). Un fundal frumos pentru fotografii pe timp de seară este oferit de Brooklyn Bridge, podul emblematic care leagă Brooklyn de Manhattan. Mulți turiști vizitează, de asemenea, cartierul Dumbo, unde poți face o fotografie pe fundalul podului. Nu uita să-ţi laşi timp şi pentru o vizită pe Wall Street. Aici vei vedea nu numai Federal Hall și Bursa de Valori din New York, ci și faimoasele statui ale taurului și ale fetei neînfricate.

Statele Unite ȋn haine de toamnă: San Francisco

San Francisco este un oraș pe care îl poți vizita cu ușurință folosind doar transportul public și…mersul pe jos. Bineînțeles, nicio vizită în San Francisco nu poate fi completă fără o plimbare cu telecabina. În timp ce vehiculul ȋncărcat de istorie parcurge traseele pitorești, vei observa arhitectura orașului și viața de zi cu zi a locuitorilor săi. Una dintre cele mai populare străzi din San Francisco este Lombard Street. Îngustă, sinuoasă, şerpuită –  este o provocare pentru șoferii care așteaptă cu nerăbdare să le vină rândul. Este, ȋn acelaşi timp, unul dintre cele mai fotografiate locuri de pe harta orașului, așa că nu o poţi rata! Pentru o panoramă nepreţuită de la ȋnălţime ȋţi recomandăm terasa de pe Coit Tower, în timp ce pentru o masă cel puţin interesantă (și nu numai), ȋţi sugerăm Chinatown.

SF goldengatebridge
© iStock

Un alt loc ȋn care merită să mergi ȋn San Francisco este Alamo Square – un cartier unic care se distinge prin arhitectura deosebită. Casele victoriene colorate, aşezate în linie, oferă imagini ca de pe cărţile poștale. Şi pentru că vorbim despre San Francisco, este imposibil să nu menționăm simbolul orașului – Podul Golden Gate. Structura inconfundabilă este deseori învăluită în ceață, iar din ea se desprinde conturul liniilor portocalii-ruginii. Golden Gate este prezent în multe filme, deși are şi o reputaţie mai puţin plăcută pentru care a fost supranumit Podul Sinucigașilor. Nu ȋn ultimul rând, mulți oameni asociază San Francisco cu Al Capone pentru că celebrul gangster a fost ȋnchis ȋn închisoarea Alcatraz. Biletele de intrare trebuie cumpărate cu mult timp înainte, dar trebuie să recunoaștem că simpla vedere a clădirii este impresionantă.

Toamna ȋn SUA: Miami

A sosit timpul pentru însoritul Miami, un loc în care peisajul este format din zgârie-nori, palmieri și picturi murale. Dacă ȋţi plac arta stradală și graffiti-urile, trebuie să vizitezi districtul Wynwood. Vechile hale au primit o nouă viață, devenind pânze uriaşe pentru picturi murale pline de culoare, create de artiști din întreaga lume. Este interesant de adăugat aici că picturile murale sunt schimbate în mod regulat. Şi pentru că vorbim despre lucruri interesante, trebuie să menţionăm un alt cartier din Miami: Little Havana. Este o insulă de ritmuri și gusturi cubaneze, iar inima sa se află ȋn Calle Ocho. Doar o oră petrecută în acest loc te va face să te ȋndrăgosteşti de stilul de viață al cubanezilor, ospitalitatea și dragostea lor pentru dans, discuții și… jocul de domino.

ocean drive miami
© iStock

Miami este fascinant de văzut şi de pe puntea unei bărci, iar cel mai bun loc este Golful Biscayne. Dacă vorbim despre natură, te poţi relaxa ȋn Bayfront Park, iar la o oră de Miami poți vizita Parcul Naţional Everglades. Mai mult decât toate acestea, Miami înseamnă plaje și distracție până dimineaţa, urmate de shopping în magazinele unor branduri celebre. Pentru cele mai tari petreceri ȋţi recomandăm Ocean Drive și South Beach.

O vacanţă exotică ȋn mijlocul toamnei: Marrakech

Acum e timpul pentru Maroc și unul dintre cele mai mari orașe, Marrakesh, un loc scăldat în nuanțe de roșu care pun frumos în evidență apusurile de soare (partea mai veche a orașului a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO). Inima sa este piața Jemaa el-Fna. O mulțime de standuri cu obiecte de artizanat, suveniruri, mâncăruri şi mirodenii din întreaga lume creează un labirint multicultural. Este aglomerat și zgomotos, așa că să nu te surprindă șerpii care dansează lângă un bucătar ȋn timp ce acesta găteşte sau comercianții care ȋncearcă să te convingă să cumperi…orice.

marrakesh view
© iStock

Principalele monumente din Marrakech sunt Moscheea Librarilor din secolul al XII-lea, Palatul Bahia din secolul al XIX-lea şi mormintele saadiene din secolul al XVI-lea. Cartierul evreiesc Mellah, ruinele Palatului El Badi sau porțile istorice ale orașului merită la rândul lor vizitate. Dacă ai ocazia să vezi zona înconjurătoare, fă-ţi timp pentru o excursie la Cascada Ouzoud. Cum te mai poate surprinde Marrakesh? Pe lângă gusturile și aromele orașului, trebuie să amintim şi de un loc unic pe harta acestuia: Grădinile Majorelle. Este o oază de verdeață și linişte, ascunsă de agitația cotidiană. Aici poți admira multitudinea de flori şi plante exotice, poți face poze interesante cu obiectele în nuanțe de coral ȋn fundal sau poți vizita muzeul YSL. Se pare că locul s-a numărat printre favoritele celebrului creator de modă Yves Saint-Laurent, care a redat strălucirea de odinioară a grădinilor și le-a extins. Acesta şi-a dorit ca după moarte cenuşa să-i fie ȋmprăştiată aici.

Vacanţă exotică de toamnă: Maldive

Insulele Maldivele se mândresc cu un peisaj care nu mai are nevoie de niciun fel de retuş. Nisip fin, aproape alb, ape cristaline turcoaz și liniște, liniște și din nou liniște. Insulele oferă intimitate și o atmosferă romantică, fiind o alegere excelentă pentru luna de miere sau o vacanță în mijlocul naturii. În Maldive ȋţi poți petrece timpul foarte activ, recifele de corali din jurul insulelor fiind ideale pentru scufundări. Dacă ȋţi place surfingul, schiul nautic, yoga sau pur şi simplu să meditezi, aici le vei putea face pe toate. Lista atracţiilor este foarte lungă. Mulți turişti merg cu barca pentru a se afla ȋn mijlocul delfinilor, alții ca să pescuiască noaptea cu localnicii, iar cei mai romantici – ca să ia cina pe o barcă cu fundul de sticlă.

maldives paddle boarding
© iStock

Maldive este o ţară ȋn care peste 1.200 de insule formează atoli și grupuri de insule, ȋnsă puține dintre ele sunt locuite. Pe care să o alegi? Condiții excelente pentru scufundări vei găsi, printre altele, în Addu sau Baa. Cea din urmă este renumită și pentru o altă atracție: plaja strălucitoare Mudhdhoo Beach. Când se întunecă, plaja devine albastră, creând un spectacol unic. Un fenomen asemănător are loc în Vaadhoo (insula Raa Atoll). Dacă vrei să vezi cum arată o zonă rurală tradițională din Maldive, mergi pe insula Guraidhoo din atolul Kaafu. Capitala Insulelor Maldive este Malé, un oraș mic din care vei putea cumpăra suveniruri sau unde vei putea vizita Marea Moschee din secolul al XVII-lea. Pentru o atmosferă misterioasă și multă intimitate ȋţi recomandăm insula Fua Mulaku, ȋnsă trebuie să obții un permis pentru a te caza în acest loc.


Instagram

Cauți un anumit loc?