Cipru este o destinație perfectă pentru cei care preferă vacanţele active. Marea albastră, munții maiestuoși și natura sălbatică acoperind orizontul fac ca insula să ofere numeroase oportunități. Scufundări, drumeții în munți și excursii cu bicicleta? Acesta e doar începutul! Este Cipru un loc bun pentru vacanță? Vezi ȋn continuare sugestiile noastre!

Numită insula Afroditei, Cipru este una dintre cele mai populare destinații de vacanţă de aproape un deceniu. Nimic neobișnuit! Turiștii sunt atrași de natura deosebită, numeroasele monumente, vremea însorită aproape tot anul și, nu ȋn ultimul rând, prețurile mici.

Un sejur în Cipru este ideea perfectă de vacanță în 2024 – mai ales dacă intenţionezi să petreci această perioadă în mod activ. Profită acum de oferta eSky.ro pentru Vacanțe și city break-uri în Cipru şi trăieşte aventuri de neuitat pe această insulă unică!

Munții Troodos @ shutterstock

Vacanță activă în Cipru – drumeții pe munte

Îţi plac excursiile pe munte și te întrebi dacă merită să mergi în vacanță în Cipru? Insula are trasee montane interesante şi stânci de coastă, iar fiecare dintre ele este încununată de o panoramă impresionantă! La fel de important este faptul că există condiții ideale pentru drumeții aproape tot timpul anului. Vara, cel mai bine este să mergi înainte de răsărit sau de apus, când este mai răcoare. Unde să mergi în vacanță în Cipru dacă vrei să simţi o oboseală plăcută și să te bucuri de privelişti?

Drumul Cape Aspro @ shutterstock

Îţi recomandăm traseele din Munții Troodos, în partea de vest a insulei. Cel mai înalt vârf al acestui lanț este Olympus, cu o înălțime de 1952 m deasupra nivelului mării. În văi și pe versanți vei găsi nu numai o natură minunată, ci și fermecătoarele podgorii din Krasochoria, mănăstirile istorice din Kykkos înscrise pe lista UNESCO, satele Omodos și Louvaras și cascadele Milomeris sau Kalidonia. Drumeția până la Capul Aspro, un promontoriu cu stânci albe, din cretă, care măsoară până la 250 m deasupra nivelului mării, este, de asemenea, extrem de pitorească. Este considerat unul dintre cele mai frumoase locuri de pe insulă şi se întinde între Golful Pissouri și satul cu acelaşi nume.

Înotând cu țestoasele @ shutterstock

Vacanţă 2024 ȋn Cipru – sporturi acvatice

Pentru mulți, Cipru ȋnseamnă condiții excelente pentru sporturi nautice și relaxare în apă. Insula Afroditei, înconjurată de apele calde ale Mării Mediterane, este un paradis pentru scafandri și snorkeleri. Dacă vrei senzații tari, mergi în Peninsula Akamas – unul dintre cele mai sălbatice locuri din Cipru. Este aproape nelocuită și are golfuri frumoase de nisip cu apă azurie. În port există bărci care pleacă în larg pentru snorkeling. Epava MS Zenobia de lângă Larnaca este o atracţie de neratat.

Unde merită să vezi lumea subacvatică în timp ce te bucuri de vacanţa ȋn Cipru? Zonele din jurul insulelor mai mici din largul coastei, cum ar fi Khamilis, par perfecte pentru snorkeling. Acolo vei găsi recife de corali și coridoare subacvatice artificiale în care se ascund pești colorați. Îţi place windsurfingul? Cele mai bune locuri includ Kyrenia, Faros Beach din Larnaca, Paramali Beach din Limassol și Helios Bay din Paphos. În majoritatea locurilor se pot închiria plăci SUP, bărci cu vele și jet ski-uri.

Excursie off-road în Cipru @ shutterstock

Vacanță 2024 – Cipru pentru iubitorii de adrenalină

Care este cel mai bun loc din Cipru unde să mergi dacă vrei să simți adrenalina condusului off-road? Cu siguranță în Munții Troodos unde există nenumărate viraje, priveliști uimitoare, natură sălbatică și sate vechi cu mănăstiri și biserici. Unul dintre traseele preferate de mașinile 4×4 sau atv-uri este cel care duce spre satul Kakopetria, prin mina de crom (acum închisă) până la biserica Agios Nikolaos tis Stegis. Alte trasee off-road pot fi găsite în jurul satului Vavtsina. Nu-i așa că sună ca o vacanță de vis în Cipru? Ce trebuie să știi înainte de a pleca în off-road? Nu uita că în Cipru se conduce pe stânga. Dacă nu ai ȋncredere la volan, poți alege și pachete turistice în care vei fi pasager ȋn loc de şofer.

Vacanţă activă – Cipru pe bicicletă

Dacă preferi bicicleta ȋn locul celor 4 roţi, Cipru nu te va dezamăgi. Deși vara soarele este cu adevărat puternic ȋn timpul zilei, dimineața devreme și înainte de apus merită să mergi la o plimbare pe traseele de ciclism. Visezi să mergi cu bicicleta în Cipru? Ce merită văzut? Sunt interesante traseele care duc în jurul Nicosiei printre plantațiile de măslini şi sate mici cunoscute pentru fabricarea de halloumi sau printre podgorii, de exemplu în Parcul Național Athalassa. Traseele de ciclism din Limassol (spre Paphos, de exemplu) duc de obicei de-a lungul coastei sau printre păduri de eucalipt. În regiunea Agia Napa și în jurul Capului Greko există trasee scurte și relativ ușoare, dar pitorești, de exemplu prin satele Liopetri și Frenaros.

Adonis Bath, Cipru @ shutterstock

Cipru 2024 – ȋnot în piscinele naturale

Unele dintre atracţiile pentru care Cipru este renumită sunt piscinele naturale și cascadele care pot fi asociate cu țările exotice. Aceasta este o imagine tentantă, mai ales că zborul din România ȋn Cipru durează doar 2 ore şi jumătate. Ce merită să vezi și unde poți înota? Îţi recomandăm cascadele și piscinele naturale cunoscute sub numele de Băile lui Adonis (lângă satul Kili) și Baia Afroditei (lângă satul Latch). În ambele locuri vei găsi bazine naturale scobite în stânci, pline cu apă azurie și cascade. Acestea sunt unele dintre cele mai importante atracții și cele mai frumoase locuri din Cipru. În toate aceste locuri se poate face baie, care este deosebit de tentantă vara.

Dacă îi credem pe ciprioți, se presupune că ȋnotul în locul unde au fost concepuți copiii lui Adonis și ai Afroditei ar trebui să influențeze pozitiv fertilitatea atât a bărbaților, cât și a femeilor. Statuile din apropiere ale acestor zei greci au rolul de a reaminti legenda. Te-am convins să mergi în Cipru în vacanță? Nu rata și celelalte cascade. Deosebit de frumoasă este Cascada Caledoniană din Platres – una dintre cele mai înalte de pe insulă. Aproape toate traseele din zonă duc la ea. Alte cascade interesante includ Millomeris, la care, totuși, este mult mai dificil de ajuns pentru turiştii ȋncepători ȋn ale drumeţiilor, precum și Mesa Potamos. Spre deosebire de Băile lui Adonis și Băile Afroditei, rezervoarele de apă de sub aceste cascade nu sunt adânci și spațioase, iar accesul este mai dificil.


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?