Închide pentru o secundă ochii și imaginează-ți un loc plin de temple antice, palmieri impunători, cămile prietenoase, lumini și vegetație luxuriantă. Nu, nu ne referim la regatul lui Aladdin, ci la un tărâm mult mai apropiat de realitatea noastră și care pare, totuși, scos direct dintr-o poveste: Iordania. 

Cunoscut oficial drept Regatul Hașemit al Iordaniei, frumosul stat monarhic al Orientului Apropiat se învecinează cu Siria, Irak, Arabia Saudită și Israel. Alături de „Tărâmul Sfânt”, Iordania are deschidere la două dintre cele mai impresionante mări din lume – Marea Moartă și Marea Roșie. 

Dacă și tu te numeri printre turiștii care și-au propus să descopere cât de curând fascinanta istorie și cultură a acestei țări, acest articol ți se va potrivi ca o mănușă. Citește în continuare materialul pe care ți l-am pregătit pentru a afla principalele informații esențiale pe care ar trebui să le știi înainte de a pleca în vacanță, dar și o listă cu cele mai impresionante obiective și atracții turistice pe care îți vei dori, cu siguranță, să le vezi cu proprii tăi ochi în Iordania!

© iStock

1. Despre Iordania – temperatură, condiții și alte sfaturi esențiale de călătorie

Iordania are un climat predominant arid, cu temperaturi ridicate și precipitații scăzute. În timpul verii, țara se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate, în special în zonele deșertice din est, precum deșertul Wadi Rum. În aceste zone, se poate ajunge frecvent la valori de peste 40 de grade Celsius și, uneori, chiar mai mult.

În restul anului, temperaturile în Iordania pot varia în funcție de regiune. În zonele deșertice sau regiunea Mării Moarte, temperaturile pot fi încă ridicate în timpul zilei, dar pot scădea semnificativ noaptea. În capitala Amman sau în alte zone cu altitudine mai înaltă, cum ar fi Petra sau Ajloun, temperaturile pot fi mai blânde și pot exista fluctuații semnificative între zi și noapte.

Iarna, temperaturile în Iordania pot fi relativ reci, în special în zonele montane din nord. În Amman, de exemplu, temperaturile pot coborî sub zero grade Celsius în timpul nopții, iar zăpada poate cădea în mod regulat în regiunile înalte. În zonele deșertice, însă, iarna poate fi mai blândă, cu temperaturi diurne cuprinse, în general, între 10 și 20 de grade Celsius.

© iStock

Luând în considerare toate aceste aspecte, Iordania poate fi explorată, tehnic, în orice perioadă din an, în funcție de preferințele personale și de activitățile pe care plănuiești să le realizezi în timpul călătoriei. Cu toate acestea, dacă te întrebi când să vizitezi Iordania, este bine să știi că există câteva perioade care sunt considerate mai favorabile pentru descoperirea țării, ca urmare a temperaturilor mai blânde.

În general, cele mai populare luni pentru a vizita Iordania sunt martie, aprilie, mai, septembrie și octombrie. Acestea sunt lunile de tranziție între sezonul rece și cel cald, temperaturile fiind mai blânde și mai potrivite pentru explorarea atracțiilor turistice. Primăvara timpurie (martie-aprilie) este considerată a fi perioada ideală, deoarece vegetația este în plină floare, iar parcurile naționale precum Dana și Ajloun oferă peisaje spectaculoase în acest moment din an. Este un moment potrivit și pentru a explora ruinele istorice din Petra, Iordania, dar și pentru a face drumeții în Wadi Rum, fără a fi afectat de căldurile extreme ale verii. Toamna, însă, este perioada în care au loc numeroase festivaluri și evenimente culturale în întreaga țară, deci poți opta și pentru această variantă dacă vrei să vezi și tu cu proprii ochi interesantele obiceiuri ale localnicilor. În afară de aceasta, descoperă și alte călătorii de vis pentru fiecare anotimp pentru a te bucura de clipe memorabile în diferite colțuri alte lumii.

În ceea ce privește condițiile de călătorie în Iordania, este esențial să știi că, pentru a putea trece granița acestei țări, vei avea nevoie de pașaport valabil și de viză, pe care o poți obține fie de la reprezentanța diplomatică, fie chiar din Aeroportul Queen Alia din Amman. De asemenea, valabilitatea pașaportului tău trebuie să fie de cel puțin 6 luni.

© iStock

2. Iordania – obiective turistice de vizitat în tărâmul celor două mări

Iordania este o țară cu un patrimoniu istoric și cultural bogat, oferind o varietate de obiective turistice fascinante, indiferent de preferințe. Iată o listă pe care am alcătuit-o cu câteva dintre cele mai interesante locuri de vizitat în regatul celor două mări, Iordania, care îți poate servi drept propriul tău ghid turistic în următoarea vacanță:

 • Petra

Petra, una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne, este un sit arheologic fascinant, renumit pentru templele sale sculptate direct în stâncă. Cel mai faimos monument al anticului oraș este, probabil, Al-Khazneh, o fațadă impresionantă sculptată în stâncă roșie. Dacă îți dorești să faci o incursiune în timp și să ajungi cu mii de ani în urmă, pe vremea misterioșilor nabateeni, Petra trebuie să se regăsească, cu siguranță, pe lista ta de călătorie. 

 • Marea Moartă

Situată la cea mai joasă altitudine de pe Pământ, Marea Moartă este cunoscută pentru conținutul său ridicat de săruri și proprietățile sale terapeutice. Aici vei putea pluti la suprafața apei dense, însă înotul nu este recomandat, ca urmare a salinității ridicate. De asemenea, este locul ideal pentru a experimenta terapiile și băile de noroi.

© iStock
 • Wadi Rum

Acest deșert spectaculos găzduiește un peisaj uluitor, cu stânci de granit înalte și dune de nisip. Este cunoscut și ca „Valea Lunii”, iar dacă te întrebi „ce poți face mai deosebit în Iordania?”, atunci este locul ideal pentru tine. Aici poți face excursii cu jeep-ul, drumeții sau poți petrece noaptea în corturi beduine tradiționale, dacă vrei să experimentezi obiceiurile localnicilor din Iordania.

 • Amman

Capitala Iordaniei, Amman, este un oraș plin de viață, cu o istorie și o cultură bogată. Aici vei putea explora cetatea Ammanului, Muzeul Regal al Automobilelor, Piața Souk Jara, dar și multe altele. De asemenea, vei găsi în Amman și numeroase restaurante și cafenele unde vei putea savura bucătăria tradițională iordaniană.

 • Jerash:

Situat în nordul țării, Jerash este un important oraș roman bine conservat în timp. Aici vei putea explora ruinele Romei antice, precum hipodromul și teatrul roman. 

 • Aqaba

Aqaba este un oraș de pe coasta Mării Roșii și este renumit pentru recifurile sale de corali și sporturile acvatice. Aici vei putea face snorkeling sau scufundări, pentru a admira biodiversitatea ce se ascunde în adâncuri. 

 • Dana Biosphere Reserve

Situat în regiunea muntoasă din sudul Iordaniei, Dana Biosphere Reserve este cea mai mare rezervație naturală din întreaga țară și găzduiește o varietate impresionantă de plante exotice și animale sălbatice. Dacă ești amator de adrenalină, vei putea face drumeții în canioanele adânci, iar dacă ești în căutarea câtorva clipe de relaxare, vei putea admira păsările rare sau poți observa obiceiurile și stilul de viață al comunității beduine locale.

© iStock
 • Madaba

Orașul Madaba este faimos pentru mozaicurile antice care pot fi admirate aici, cel mai cunoscut fiind Mozaicul Ierusalimului și al Țării Sfinte, care prezintă Ierusalimul secolului al VI-lea și harta detaliată a orașului. 

 • Castelul Ajloun

Situat în nordul Iordaniei, Castelul Ajloun oferă o priveliște panoramică impresionantă asupra împrejurimilor sale. Construit în secolul al XII-lea, a fost ridicat pentru a proteja regiunea de invaziile cruciate. Ajloun este un exemplu pur de arhitectură medievală și este renumit pentru turnurile sale masive și tunelurile subterane, deci nu îl poți omite, mai ales dacă te numeri printre pasionații de istorie.

 • Ajloun Forest Reserve

Ajloun Forest Reserve se întinde pe o suprafață de aproximativ 13 km pătrați și adăpostește o varietate de ecosisteme. Rezervația este cunoscută pentru pădurile sale de stejar, dar și pentru diversitatea de plante exotice și animale sălbatice. 

 • Umm Qais

Situat în nord-vestul Iordaniei, Umm Qais este un sit arheologic important, care a fost odată o așezare romană cunoscută sub numele de Gadara. Ruinele sale impresionante includ un teatru roman, băi, străzi pavate în stilul specific și temple. 

 • Karak

Karak este un imens castel medieval situat în orașul cu același nume. Construit în secolul al XII-lea, castelul acesta a reprezentat o fortăreață importantă în timpul cruciadelor. Cei ce se întreabă „ce poți vizita în Iordania?” pot explora tunelurile, sălile, curțile interioare și turnurile castelului și pot admira din vârful său panorama asupra regiunii înconjurătoare.

 • Bethany Beyond the Jordan

Situat lângă râul Iordan, Bethany Beyond the Jordan este un loc tradițional asociat cu botezul lui Iisus. Printre creștini, este un important loc de pelerinaj. Aici, vei putea explora ruinele antice și vei putea chiar participa, dacă ai noroc, și la ceremoniile religioase.

 • Canionul Wadi Mujib

Wadi Mujib este un canion adânc și spectaculos, cunoscut și sub numele de „Marele Canion al Iordaniei”. Turiști din întreaga lume vin aici pentru a explora traseele de drumeții pline de adrenalină, dar și pentru a admira cascadele.

© iStock

3. Câteva curiozități despre Iordania

Deși majoritatea turiștilor aleg să viziteze Iordania pentru orașul antic Petra, simbolul său principal, regatul Orientului Apropiat are mult mai multe secrete demne de descoperit. Iată doar câteva dintre cele mai interesante curiozități despre istoria și cultura Iordaniei:

 • Iordania este locuită de comunități beduine tradiționale, care păstrează încă vii obiceiuri și tradiții străvechi. Beduinii sunt cunoscuți pentru stilul lor de viață nomad, tradiție transmisă din generație în generație. Aceștia călătoresc în mod tradițional în corturi și se deplasează constant în căutarea pajiștilor verzi pentru animalele lor, care reprezintă, de altfel, și baza economiei țării.
 • Ospitalitatea este o trăsătură de bază a culturii beduine. Localnicii sunt cunoscuți pentru bunătatea și deschiderea față de oaspeți, indiferent de originea acestora. 
 • Cafeaua este o parte importantă a culturii în Iordania. Asemenea turcilor, localnicii sunt pricepuți în prepararea și servirea cafelei, iar acest ritual este o modalitate de a întări relațiile sociale și de a crea legături mai strânse cu oaspeții și turiștii. De asemenea, beduinii sunt cunoscuți și pentru meșteșugurile lor tradiționale, cum ar fi țesutul, brodatul și confecționarea bijuteriilor. 
 • Iordania are mai multe castele și fortărețe care au fost construite în timpul cruciadelor în secolul al XII-lea. Castelul Ajloun și Castelul Karak sunt doar câteva dintre exemplele remarcabile de arhitectură din acele vremuri, iar o singură vizită la unul dintre aceste obiective te poate ajuta să înțelegi mult mai bine parcursul istoric al regiunii.
 • După cum probabil ți-ai dat deja seama din capitolul precedent, moștenirea romană este foarte prezentă în Iordania. Ruinele orașului Jerash, cunoscute și sub numele de „Pompeii de Est”, oferă o incursiune impresionantă în viața romanilor din Orientul Apropiat. 
 • Iordania a fost locația principală de filmare pentru celebrul film „Lawrence al Arabiei” regizat de David Lean în 1962. Peisajele spectaculoase ale deșertului din Wadi Rum au creat fundalul perfect pentru ecranizarea aventurilor arheologului britanic Thomas Edward Lawrence.

Iordania este una dintre țările cu o cultură și o istorie impresionante, care merită cu siguranță să fie descoperite. Acum nu mai trebuie să te întrebi ce să vizitezi sau ce să faci în Iordania. De la influențele romane și până la tradițiile și obiceiurile beduine încă păstrate intacte, o vacanță în regatul celor două mari te va face cu siguranță să te simți captiv într-o poveste. Ești pregătit să o descoperi?


Instagram

Cauți un anumit loc?