Suntem pe cale să-i urăm bun venit lui 2022 și, odată cu el, noilor călătorii și aventuri. Sfârșitul anului este un moment pe care ar trebui să-l dedici nu numai concluziilor, ci şi planurilor de vacanţă. Vrem să ȋţi arătăm când și unde să mergi în 2022. Ţi-am pregătit câteva destinații originale pentru fiecare anotimp.

Începutul anului ȋn Slovenia

Care este cel mai bun loc pentru o vacanță în ianuarie? Vizitează bijuteria ascunsă a Europei și călătoreşte în Slovenia. Se spune că numai iarna poți simţi atmosfera cu adevărat de basm a acestui loc. Culmile acoperite de zăpadă, copacii și lacurile dau acestei ţări un caracter unic, greu de găsit vara.

ljubljana winter panorama
Priveliște cu zăpadă în Ljubljana © iStock

Slovenia este o țară mică, dar cu multe atracții turistice: de la drumeții şi peisajele Alpilor și lacurilor ȋntinse până la pârtiile de schi. În timpul călătoriei ȋn Slovenia, trebuie să vezi Ljubljana, Lacul Bled, lacul turcoaz din Rezervația Zelenci și Cascada Kozjak, iar acestea sunt doar câteva dintre locurile pe care nu le poți rata. O vizită la Letalnica, rampa imensă de sărituri cu schiurile unde s-au stabilit aproape 30 de recorduri mondiale, se va ȋncadra perfect ȋntr-o excursie de iarnă.

slovenia skim jumping in planica
Pârtia de la Planica, Slovenia © iStock

Paştele ȋn Istanbul

Paștele într-un loc neobișnuit? Dacă vrei să profiți la maximum de vremea din aprilie, mergi într-un city break la Istanbul! Cel mai mare oraș din Turcia se află la joncțiunea a două continente, Europa și Asia și, prin urmare, reprezintă un amestec extrem de interesant de culturi și influențe religioase. În fiecare an, în aprilie, are loc Festivalul Lalelelor, când străzile, piețele și parcurile sunt acoperite de covoare colorate de lalele. Întâmpină trezirea la viaţă a naturii și spune adio iernii în acest loc extraordinar.

reykjavik panorama
Reykjavik © iStock

Istanbulul te va încânta ȋn aprilie cu lalele înflorite, festivaluri și arhitectura sa istorică. Vezi cu ochii tăi Insulele Principilor, strada Istiklal, Moscheea Albastră sau Hagia Sofia, iar seara mergi la restaurante, ȋn baruri, cluburi, dansează şi distrează-te ȋmpreună cu cei dragi. Istanbulul oferă atât de multe atracții încât nu trebuie multă planificare. Tot ce trebuie să faci este să te plimbi și cu siguranță vei vedea locuri extraordinare. Un mod și mai interesant să explorezi orașul este într-o croazieră pe Bosfor sau într-un tur cu autobuzul hop-on, hop-off. Dacă îți place să petreci timp în aer liber, Istanbul nu te va dezamăgi.

istanbul hagia sophia
Istanbul, Hagia Sophia © iStock
azores sete cidades
Azore © iStock

Primăvara ȋn Azore

Între aprilie și mai este momentul perfect să mergi în Azore – insulele vulcanice portugheze din Atlantic. De ce? Pentru că atunci sunt mai puține zile ploioase şi vei putea să explorezi mai uşor insulele, să faci drumeții sau să admiri cu adevărat peisajele. În plus, în luna mai apar cele mai multe mamifere acvatice în jurul insulelor. Poţi vedea atunci patru specii diferite de delfini și cinci de balene. E momentul perfect să mergi într-o excursie şi să le observi.

azores ponta delgada
Ponta Delgada © iStock

Acest arhipelag a fost numit Hawaiiul Europei şi este format din 9 insule. São Miguel (sau insula verde) este cea mai mare şi cea mai populară din punct de vedere turistic. Aici vei găsi laguna Sete Cidades (emblema insulelor Azore), orașul Furnas (aflat în craterul vulcanului) şi plaja neagră din Mosteiros. După o zi plină te poți întoarce în capitala Ponta Delgada să te bucuri de viața lentă a insulei și să cunoști comunitatea locală. Insulele Azore nu au stațiuni mari pe litoral, sunt încă ȋn dezvoltare, misterioase și nedescoperite. Cu toate acestea, vei găsi ceva special pe fiecare insulă: plaje negre, peșteri, vulcani, stânci și izvoare termale. Le poţi explora cu mașina, autobuzul și chiar cu bicicleta sau pe jos. 

georgia mount kazbek
Muntele Kazbek, Georgia © iStock

Iunie ȋn Georgia

Îţi planifici o vacanță în iunie și nu știi unde să mergi? Alege Georgia! Atrage mulți turişti la ȋnceputul verii și oferă câte ceva pentru toată lumea. În primul rând plaje şi soare în stațiunile de pe litoral și ocazia să cunoşti fața turistică a Georgiei. În al doilea rând –  călătorii în acea parte a țării care încă trăiește prin tradiție. Acolo te vor ȋntâmpina orașele și satele mici construite pe versanții munților.

georgia boulevard in batumi
Bulevardul Georgia din Batumi © iStock

Stațiunea Batumi este populară pentru plajele sale, iar traseele care duc prin Khevsureti și Tusheti atrag cu drumeții montane şi priveliști extraordinare. Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Georgiei – Biserica Sfânta Treime din Gergeti, situată la poalele Muntelui Kazbek, merită cu siguranță vizitată. Poți ajunge acolo cu mașina, pe jos sau…călare. Bineȋnţeles că nu putem rata capitala Tbilisi, Vardzia (un complex săpat ȋn piatră) și Zemo Svaneti, definit prin izolarea și cultura sa unică. Dacă te gândeşti deja că trebuie să alegi ȋntre relaxarea la soare pe plajele din Batumi şi trekkingul intens ȋn decorul regiunii Tusheti, ȋţi recomandăm să-ţi planifici o vacanţă mai lungă ca să mergi mai ȋntâi pe traseele montane, apoi să te relaxezi la malul Mării Negre.

st.petersburg st.isaac cathedral
Catedrala Sankt Isaac din Sankt Petersburg © iStock

City break ȋn August la Sankt Petersburg

Sankt Petersburg este un loc extraordinar pentru un city break în august. Orașul este numit capitala culturală a Rusiei. Există nu mai puţin de 221 de muzee, 2.000 de biblioteci și 80 de teatre. În august poţi evita aglomerația și poţi vizita atracții care sunt ȋnchise toamna şi iarna.

peterhof tsars palace
Palatul Peterhof © iStock

Sankt Petersburg este situat foarte interesant pe 42 de insule legate prin 300 de poduri care te vor face să te simți ca ȋn Veneția când te plimbi cu barca pe râuri și canale. Din nefericire, plimbările nu sunt posibile toamna şi iarna, astfel că august este ultima şansă. În timp ce pluteşti uşor pe apă, vei vedea Marea Moschee, Catedrala Sf. Isaac, Insula Vasilievsky sau cea mai veche clădire din oraș – Fortăreaţa Petru și Pavel. Un alt loc care merită vizitat este orașul din apropiere – Peterhof, cu un palat magnific ȋnconjurat de grădini ȋn care țarii ruși şi-au avut reşedinţa. Construit în secolul 18, complexul a avut ca model Palatul Versailles, iar astăzi este cunoscut și sub numele de Regatul Fântânilor.

petra al khazna
Petra © iStock

Toamna ȋn Iordania

Lunile octombrie și noiembrie sunt un bun prilej să mergi ȋn Iordania, mai ales dacă ești în căutarea unui loc unde vremea va fi însorită, dar nu foarte caldă. Temperatura din Iordania este perfectă ȋn acea perioadă şi cu siguranţă că nu te vei plictisi.

jordan camp on wadi rum desert
Deșertul Wadi Rum © iStock

Terenul deșertic și formațiunile de stâncă uimitoare te vor face crezi  că eşti pe o altă planetă. Primul loc pe care nu trebuie să-l ratezi este Petra – un complex de temple, case, morminte, monumente și apeducte bine conservate. Arată deosebit de impresionant după lăsarea serii. De asemenea, trebuie să vizitezi deșertul Wadi Rum, unde poţi petrece noaptea într-o tabără de beduini dormind într-o iurtă tradițională. În continuare ȋţi recomandăm să vezi impresionantul Templu al Cruciaților din Al-Karak și numeroasele canioane, precum Wadi Al Hidan. La Marea Moartă se fac băi sănătoase de nămol, iar datorită salinităţii mari nu trebuie să ştii să ȋnoţi pentru că apa te va menţine la suprafaţă.

reykjavik panorama
Reykjavik © iStock

Iarnă ȋn noiembrie? Sigur, ȋn Islanda!

Islanda în noiembrie? De ce nu! În acea perioadă a anului vei avea ocazia să explorezi cele mai populare destinații ale ţării, evitând numărul mare de turiști pe care ȋl ȋntâlneşti vara. Noiembrie marchează începutul iernii ȋn Islanda, iar asta ȋnseamnă şi mai multe opţiuni pentru că vei avea ocazia să vezi adevărata natură a tărâmului de foc și gheaţă. Tot noiembrie este şi luna în care poți cunoaște mai bine cultura islandezilor petrecând timp în Reykjavik.

iceland ice cave in vatnajokull glacier
Peșteră în ghețarul Vatnajokull © iStock

Însă Islanda nu este renumită pentru capitala sa, ci pentru minunile naturii care pot fi ȋntâlnite în fiecare colț al insulei. Peștera de gheaţă din Vatnajökull, laguna glaciară Jökulsárlón și itinerariul Golden Circle de 300 de kilometri – toate pot fi văzute chiar și în timpul unei călătorii de patru zile. Nopţile de noiembrie sunt momentul perfect să priveşti aurora boreală care atrage nenumăraţi turişti ȋn fiecare an. Dacă ȋţi va fi frig, poţi face o baie ȋn izvoarele termale la fel de mari ca un lac pentru că energia geotermală are grijă ca temperatura apei să fie perfectă. După înot, mergi la o plimbare cu sania trasă de câini ca să admiri peisajele ȋngheţate ale satelor de pescari.

 

helsinki and gulf of finland
Helsinki © iStock

Crăciunul ȋn Helsinki

Petrece un Crăciun unic în Helsinki, capitala cu atmosferă intimă a Finlandei – țara despre care se crede că este casa lui Moş Crăciun. Dacă vrei o vacanță fără mult zgomot, grabă și agitaţie, aceasta este destinația ta!

helsinki aleksanterinkatu street
Helsinki © iStock

În decembrie, majoritatea atracţiilor turistice populare precum Muzeul Național al Finlandei sau Muzeul Designului sunt deschise publicului. În ciuda frigului extrem din nord, în grădina de iarnă cresc plante exotice, palmieri și cactuşi. În perioada sărbătorilor poți admira o expoziție a decorațiunilor de Crăciun şi poţi patina pe patinoarul în aer liber de lângă gara principală, care te va fermeca. Mergi la târgul de Crăciun din Piața Senatului de lângă Catedrală, vizitează strada Aleksanterinkatu frumos iluminată de Crăciun și gustă glögi, vin fiert tradițional finlandez. Dacă vei avea parte de zăpadă, numeroasele decorațiuni și luminiţe vor crea o atmosferă uimitoare pe care nu o vei uita. 


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?