Perioada Crăciunului a lăsat urme? Începutul anului este momentul ideal să compensezi pentru activitatea fizică redusă sau chiar lipsa ei. Dacă ȋţi place să schiezi, lista următoare cu unele dintre cele mai bune staţiuni de schi din Europa este pentru tine. În locul staţiunilor italiene aglomerate, alege locuri unde sunt condiţii bune, preţuri accesibile şi, cel mai important, suficient loc pe pârtie ȋn orice moment.

Szczyrk, Polonia

Începem cu Stațiunea Montană Szczyrk, cea mai mare stațiune de schi din Polonia, situată în peisajul pitoresc al munţilor Beskizi din Silezia. Cu o lungime totală a pârtiilor de 23 de km, organizate ȋn funcţie de dificultate, oricine va găsi aici un traseu potrivit. Cea mai cunoscută, devenită deja emblema staţiunii, este Bieńkula, care se ȋntinde de la Hala Skrzyczeńska la Czyrna şi oferă cele mai tari senzaţii. Toate pârtiile au teleschiuri, telescaune şi telegondolă, iar unele au chiar instalaţie nocturnă, astfel că poţi schia şi seara.

slope in szczyrk
Pârtie în Szczyrk© iStock

Staţiunea oferă servicii complete pentru schiat. Poţi ȋnchiria echipament la staţia de jos a telegondolei Szczyrk şi ȋn parcarea din Czyrna. Pe lângă schiurile clasice de coborâre şi snowboard-uri, mai sunt disponibile schiuri de tură sau splitboard-uri. Pentru ȋncepători, atât adulţi cât şi copii, există cursuri speciale, iar dacă doreşti să ȋnveţi schiul de tură, poţi face lecţii cu un instructor. Dacă ȋţi plac pârtiile cu mult spaţiu, alege Fresh Track cu mic-dejun inclus. Mergi ȋn vacanţă cu un copil mic? Ski Baby Room primeşte copii peste 3 ani şi le asigură distracţia ȋn timp ce tu eşti pe pârtie. Szczyrk are şi trasee de drumeţii, precum cel dintre Gondola şi Małe Skrzyczne (3,5 km), şi se află aproape de oraşul Wisła sau Szyszka Park unde atât copiii cât şi adulţii se pot distra de minune.

slope in bansko
Pârtie în Bansko © iStock

Bansko, Bulgaria

Bansko este cea mai populară stațiune de schi din Bulgaria și cu siguranță unul dintre cele mai bune astfel de locuri din Europa de Est. Schiorii se pot bucura nu numai de un strat bun de zăpadă şi peste 65 de km de pârtii, dar şi de preţuri foarte accesibile. Bansko este formată din mai multe centre de schi: Chalin Valog, Shiligarnika și Banderishka Poliana, conectate prin trasee de diferite dificultăţi (pârtii de coborâre și schi fond). Cea mai lungă dintre ele este din vârful Muntelui Todorka (16 km), iar cea recomandată schiorilor experimentaţi este Tomba (2.5 km şi senzaţii tari garantate).

bansko
Bansko © iStock

Stațiunea oferă şi condiții pentru schiat seara, un parc pentru pasionaţii de freestyle, iar şcoala Ulen are instructori de schi și snowboarding. În Bansko nu lipseşte nimic şi este situată la doar 1.5 km de centrul oraşului. Mai trebuie adăugat că se află în Parcul Național Pirin, înscris ȋn Patrimoniul Mondial UNESCO. Peisajul frumos și condițiile excelente pentru schi atrag mulţi turiști, iar sezonul durează chiar și până în luna mai. După ce te bucuri ȋndeajuns de zăpadă, poți merge în satul Banya pentru relaxare în apele termale. 

ski lift in poiana brasov
Telecabina din Poiana Brașov© iStock

Poiana Braşov, România

Orașul medieval Brașov nu este doar un loc minunat de vizitat, ci și un punct de plecare pentru schi. Poiana Brașov oferă peste 25 km de pârtii şi trasee. E interesant de ştiut că prima competiție de schi din România a avut loc chiar ȋn această staţiune în anul 1909. În prezent, atât începătorii, cât și schiorii şi snowboarderii experimentați se vor distra aici, dar trebuie subliniat că multe pârtii sunt de dificultate medie (unele au şi instalaţie nocturnă).

poiana brasov
Poiana Brasov © iStock

Una dintre cele mai populare printre schiorii experimentați este Pârtia Lupului, cu o infrastructură bine dezvoltată. Există școli de schi, centre de închiriere, hoteluri și restaurante. Dacă preferi şi un alt tip de activitate în peisajul înzăpezit, poţi merge la patinoar sau cu sania. În timpul rămas, merită să vizitezi ȋmprejurimile, inclusiv Castelul Dracula sau Cetatea Râșnov.

bjelasnica ski runs
Pârtia de ski Bjelasnica© iStock

Bjelašnica, Bosnia şi Herţegovina

Bjelašnica este cel mai înalt munte din Bosnia și Herțegovina cu o înălțime de 2067m. Aici au avut loc câteva dintre probele de schi alpin la Jocurile Olimpice de iarnă din 1984. Poate exista o recomandare mai bună pentru aceste pârtii? În ciuda istoriei bogate, staţiunea nu este copleșită de turism. Pe Muntele Bjelašnica există mai multe pârtii cu o lungime totală de 14 km şi, cu toate că majoritatea au un nivel mediu de dificultate, sunt şi zone speciale unde ȋncepătorii se pot distra.

view from bjelasnica
Vedere de pe Bjelasnica© iStock

Indiferent că vorbim despre schi alpin, schi fond sau snowboarding – condițiile sunt excelente. Dacă natura nu oferă suficientă zăpadă, tunurile de zăpadă vor ajuta. În staţiune poţi închiria echipament, iar traseele sunt iluminate și pregătite dacă doreşti să schiezi seara. În timpul rămas mergi ȋn Sarajevo pentru o vizită, se află la doar 25 km distanţă.

slovenian alps
Alpii Slovenieni © iStock

Krvavec, Slovenia

Staţiunea Krvavec din Cerklje na Gorenjskem este una dintre cele mai mari şi apreciate stațiuni de schi din Slovenia. Aici există 30 de km de trasee atât pentru începători, cât și pentru avansați, instructori, închirieri echipament și un service pentru schiuri. În plus, parcarea este gratuită. Krvavec se află într-o locație pitorească, înconjurată de pădure. Pentru siguranţa schiorilor, zonele sunt separate pentru copii şi amatori. Dacă vrei adrenalină, Krvavec Snowpark are multe de oferit, iar dacă mergi cu copiii, Parcul Manner a fost special construit pentru ei şi are chiar şi mici rampe de sărituri.

krvavec ski runs
Pârtia de ski Krvavec© iStock

Krvavec este un loc neaglomerat, ideal pentru schi sau snowboarding şi merită adăugat că există și o pistă de schi fond. Pentru altfel de activităţi, te poţi plimba cu sania sau cu pontonul plutitor. Hotelurile cu cazare confortabilă nu sunt greu de găsit: centrul oraşului este la doar 4 km, iar mai departe, la 25 de km, se află capitala Ljubljana. 


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?