Madeira este un paradis al traseelor de drumeţii, numărând nu mai puţin de 30 şi reprezentând una dintre principalele atracţii ale zonei. Fiecare dintre ele oferă peisaje incredibile și contact nemijlocit cu natura sălbatică. Te poți plimba de-a lungul levadelor, pe potecile de munte și pe cărările care duc printre stânci chiar lângă ocean. Există trasee de diferite dificultăți și lungime, așa că vei găsi cu siguranţă unul pe placul tău.

Madeira – ce merită văzut?

Madeira înseamnă contact cu natura extraordinară și peisaje uimitoare. Deoarece este verde aproape tot anul, a primit numele de insula primăverii eterne şi ȋşi aşteaptă turiştii cu vegetaţie luxuriantă, stânci şi cascade căzând de pe munţi. Traseele de-a lungul levadelor sunt cele mai populare. Ce sunt mai exact levadas? Primele au fost create în Madeira încă din secolul al XIII-lea și au funcționat ca sistem de irigații pentru cultivarea fructelor și a trestiei de zahăr în partea de sud a insulei. În total există 200 de levadas cu o lungime totală de 2.500 km.

TOP 5 trasee pentru drumeții în Madeira – hartă

Vereda dos Balcões 

 • Dificultate: uşor
 • Lungime traseu: 3 km dus-ȋntors
 • Timp de parcurgere: 1:30h
 • Marcaj: PR 11

Traseul PR11 Vereda dos Balcões începe în satul montan Ribeiro Frio din partea de est a insulei. E nevoie de un drum de aproximativ 40 de minute cu mașina pentru a ajunge acolo din Funchal. Este unul dintre cele mai ușoare și mai puțin expuse trasee. Drumul este aproape plat, astfel încât chiar și persoanele care nu sunt în formă ȋl pot parcurge. PR 11 este o idee bună şi pentru o plimbare uşoară cu copiii.

madeira ribeiro frio
Ribeiro Frio © iStock

Începutul traseului, Ribeiro Frio, este o atracție în sine, deoarece vei găsi acolo grădini, pârâuri, mici cascade și iazuri cu păstrăvi. La început, traseul trece printr-o pădurice densă de dafin, iar la un moment dat se îngustează și trece printre pereți înalți de stâncă acoperiți cu mușchi și liane. Aici te poți simți ca Alice în Țara Minunilor pentru că atmosfera este cu adevărat de basm. După o plimbare de 45 de minute vei ajunge la punctul de belvedere. Dacă vremea este bună, Balcoes oferă un peisaj extraordinar asupra văii verzi din Ribeira da Metade. Totodată, vei avea ocazia să vezi panorama celor mai înalte trei vârfuri ale insulei: Pico do Arieiro, Pico das Torres, Pico Ruivo, precum și formațiunea stâncoasă Penha de Águia.

Levada das 25 Fontes

 • Dificultate: mediu
 • Lungime traseu: 9.5 km dus-ȋntors
 • Timp de parcurgere: 3-4 ore
 • Marcaj: PR 6

Vei găsi începutul traseului care duce la 25 Fontes lângă parcarea de pe drumul ER110. Din acest punct trebuie să parcurgi 2 km pe un drum asfaltat până la locul unde începe efectiv levada (poți lua şi autobuzul care circulă la fiecare câteva minute). La cabana Rabacal începe traseul PR6 care este destul de ușor, dar mai lung și cu mai multe urcări decât traseul Balcoes. Din când în când, poteca devine abruptă și expusă, dar aceste segmente sunt marcate şi asigurate corespunzător.

madeira waterfall levada das 25 fontes
Cascada Levada das 25 fontes @ iStock

Poteca șerpuiește apoi printr-o pădurice de dafin, creând tuneluri frumoase de copaci și vegetaţie. Cântecul păsărilor te va însoți de-a lungul traseului şi vei întâlni mai multe puncte de belvedere cu imagini panoramice asupra dealurilor împădurite. La capătul potecii vei vedea Lagoa das 25 Fontes – o lagună și numeroasele sale cascade care cad de pe stâncile acoperite de mușchi. Acest perete înalt și verde de unde apa se scurge ȋn lac ȋţi vă rămâne ca amintire. Dacă ȋţi place zona, poți continua drumeţia cu o plimbare până la cascada Risco.

madeira trail vereda da ponta de sao lourenco
Vereda da Ponta de Sao Lourenco © iStock

Vereda Ponta Sao Lourenco

 • Dificultate: mediu
 • Lungime traseu:  6 km dus-ȋntors
 • Timp de parcurgere: 3 ore
 • Marcaj: PR 8

Vereda da Ponta do São Lourenço se află de-a lungul celei mai estice părți a insulei, peninsula St. Lawrence. Traseul începe în Baia d’Abra, la capătul drumului ER109. Poți lăsa mașina închiriată acolo, în parcarea gratuită, sau poți lua autobuzul nr. 113. Sfatul nostru este să urmezi acest traseu la prima oră a dimineții pentru că astfel vei evita aglomerația, iar dacă te trezeşti suficient de devreme, vei vedea un răsărit de soare spectaculos. Peninsula St. Lawrence are o climă aproape semideşertică. Există puțină vegetație și niciun copac, astfel că nu vei găsi adăposturi împotriva soarelui. Nu uita să iei cu tine apă, o pălărie și cremă de protecție solară.

madeira ponta de sao lourenco
Ponta de Sao Lourenco © iStock

Peninsula este de origine vulcanică și se deosebește cu totul de restul insulei. Traseul începe cu o coborâre urmată de o urcare bruscă. După ce treci de acest segment începe adevărata magie! Poteca sinuoasă oferă peisajul stâncilor verticale, a valurilor care se izbesc de ele și al terenului accidentat lovit de vânturi puternice. Priveliştea îți taie respirația și te face să apreciezi cu adevărat puterea naturii. Există câteva urcări obositoare și porţiuni chiar lângă margine – așa că nu uita să ȋţi păstrezi ȋntotdeauna concentrarea.

madeira levada do caldeirao verde
Levada do Caldeirao Verde© iStock

Levada do Caldeirão Verde

 • Dificultate: mediu
 • Lungime traseu: 13 km dus-ȋntors
 • Timp de parcurgere: 6 ore
 • Marcaj: PR 9

Levada do Caldeirão Verde începe în parcul natural Queimadas și se termină…în același loc – este o drumeţie dus-întors pe același traseu. Cel mai bun mod de a ajunge la începutul traseului este cu mașina. Vei găsi o parcare mare chiar lângă start. Cea mai mare parte a traseului trece printr-o pădure, așa că nu trebuie să-ţi fie teamă de prea mult soare. Totuşi, este recomandat să iei cu tine o lanternă care va fi utilă atunci când vei trece prin nu mai puţin de 4 tuneluri.

madeira tunnel levada do caldeirao verde
Tunel Levada do Caldeirao Verde © iStock

Levada te va duce în adâncul Văii São Jorge. Traversând pante abrupte de mai multe ori, vei avea panorame extraordinare ale dealurilor ȋmpădurite și ale cascadelor. Traseul ȋncepe prin pădure, unde poți admira vegetația luxuriantă. După 2-3 kilometri, devine mult mai spectaculos, dezvăluind valea și numeroasele cascade. Unele părți ale PR 9 trec prin tuneluri care au fost cândva sculptate manual. Cireașa de pe tort este lacul cu cascadă care are o înălțime de peste 100 de metri. Frunzele mari de ferigă și copacii de un verde luxuriant înconjoară lacul, dându-ţi senzația că te afli în inima tropicelor.

madeira pico ruivo
Pico Ruivo © iStock

Pico Arieiro to Pico Ruivo 

 • Dificultate: dificil
 • Lungime traseu: 12-14 km dus-ȋntors
 • Timp de parcurgere: 6-7 ore
 • Marcaj: PR 1

Traseul care leagă Pico Arieiro de cel mai înalt vârf din Madeira, Pico Ruivo, este cel mai interesant și cel mai frumos traseu montan de pe întreaga insulă. Singura modalitate de a ajunge la parcarea de la Pico Arieiro, începutul traseului PR 1, este să închiriezi o mașină, să faci autostopul sau să mergi într-o excursie cu o agenție de turism locală. Din păcate, niciun autobuz nu te poate duce acolo. Dacă doreşti să parcurgi acest traseu, pregăteşte-te pentru un efort considerabil deoarece sunt peste 1000 m de altitudine de depășit. În plus, traseul trece prin tuneluri neiluminate, aşa că o lanternă este obligatorie.

trail to pico areeiro
Drumul către Pico Areiro© Martyna Górna

Imediat după primul kilometru vei ajunge la punctul de belvedere Ninho da Manta. În funcție de vreme și de momentul zilei poți vedea nori albi chiar sub picioarele tale sau un peisaj montan minunat dominat de vârfurile înalte. Puțin mai departe, poteca trece direct peste creasta îngustă a Pedra Rija. Traseul este bine securizat, dar suntem siguri că ȋţi va face inima să bată mai repede. Ajungi apoi la o bifurcație lângă Pico do Gato. Poteca din stânga este mai scurtă (5.6 km) și mai ușoară decât varianta din dreapta (7 km), dar ambele traversează pantele Pico das Torres. Întregul traseu este bogat în imagini dramatice caracteristice munţilor ȋnalţi. Din acest motiv s-ar putea ca traseul să dureze mai mult decât prevăd ghidurile: din când în când te vei opri ca să admiri aceste priveliști care ȋţi taie respirația!

Vremea ȋn Madeira

Când să mergi ȋn Madeira? Oamenii spun că nu există un moment nepotrivit pentru o vacanţă în Madeira. La urma urmei este numită insula primăverii eterne! Totuşi, nu trebuie să uiţi că vremea aici se schimbă rapid. În timpul iernii, ploaia și vânturile puternice pot deveni puțin supărătoare. În timpul verii, însă, trebuie să te protejezi de soare. Dacă mergi în zonele mai înalte ale insulei, nu uita să iei cu tine haine călduroase și rezistente la vânt.


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?