Ape azurii, palmieri verzi și sub picioarele tale... nisip roz. Pare ceva desprins din lumea lui Barbie, dar astfel de locuri chiar există. Unele dintre ele sunt mai aproape decât crezi, iar pentru a le vedea pe celelalte trebuie să traversezi jumătate de glob. Însă merită!

Toate au în comun o culoare uimitoare care se potriveşte perfect cu albastrul cerului și al apei. Rozul plajelor nu se datorează doar recifurilor de corali din apropiere, ci și cochiliilor roz și roșii ale foraminiferelor și briozoarelor. Particulele lor zdrobite se amestecă cu nisipul și strălucesc la soare. Află ȋn continuare unde să le cauţi pe cele mai interesante. În cazul ȋn care culoarea roz şi barbiecore sunt două lucruri care te interesează, citeşte şi 5 locuri de cazare unde rozul domneşte.

Elafonisi, Grecia

Creta este dovada că nu trebuie să zbori în cealaltă parte a lumii pentru a te relaxa pe o plajă roz. Tot ce ai nevoie este un zbor scurt până ȋn Chania (sau Heraklion, dacă preferi), un drum cu mașina către laguna Elafonisi și o plimbare până la insulița pitorească cu același nume. Istmul dintre cele două are apă puțin adâncă și cristalină. Când mareea este joasă, nivelul apei scade atât de mult ȋncât poți parcurge distanța dintre ele fără să te uzi.

Elafonisi, Creta, Grecia
Elafonisi, Creta, Grecia © shutterstock

Culoarea de somon caracteristică acestui loc este rezultatul unei combinații de cochilii de foraminifere roșii zdrobite, particule de corali și nisip deschis la culoare. Ce e de făcut aici? Elafonisi are mult mai multe de oferit decât un decor perfect pentru poze şi video-uri.

Pe insulă există o rezervație naturală unde poți vedea broaște țestoase sălbatice și un far pitoresc. În partea din Creta a insulei există o plajă perfect îngrijită, cu șezlonguri, bar, umbrele din frunze de palmier și o atmosferă prietenoasă și relaxată.

Insula Harbour, Bahamas

Unde ar merge Barbie în vacanță? În Bahamas, bineînțeles, și mai ales în partea de est a acestui arhipelag ca din paradis! Una dintre insulele – Harbor Island, lângă Eleuthera de Nord – este renumită pentru plajele roz cu roci de lavă vulcanică aruncate de valuri pe ţărm. Pentru a ajunge aici, trebuie să zbori până la Governor’s Harbor sau Rock Sound, apoi să faci o scurtă plimbare cu barca direct la plaja de poveste în culoarea preferată a fanilor lui Barbie.

Particulele de corali și cochilii de foraminifere amestecate cu nisipul alb sunt ușor de observat pe coasta de est a insulei – nu departe de reciful Devil’s Backbone. Plaja de aici pare nesfârșită, întinzându-se pe o distanță de până la 5 kilometri! Există loc pentru toată lumea, deoarece plaja are o lățime ȋntre 15 şi 30 de metri.

Insula Harbour, Bahamas
Insula Harbour, Bahamas © shutterstock

Ce altceva face ca acest loc să fie diferit de alte plaje roz? Aici vei găsi o nuanţă intensă de roz – mai ales pe nisipul umed, aproape de apă. Datorită Oceanului Atlantic care înconjoară insula și a brizei, poți merge ȋn picioarele goale pe plajă chiar și în cea mai însorită parte a zilei.

Vei iubi Insula Harbour dacă ȋţi plac stațiunile elegante și viața de noapte. Pasionații de scufundări și snorkelling vor adora orașele subacvatice create de recifurile de corali. Îţi plac mai degrabă plimbările? Mergi de-a lungul plajei din oraș până ȋn nordul insulei la Lava Rock Point şi vei avea peisaje minunate garantate!

Insula Komodo, Indonezia

Arhipelagul indonezian al Insulelor Sondele Mici este o adevărată comoară de plaje roz. Le poți găsi nu numai pe insulele Lombok (Tangs Beach), Padar (Pink Beach) sau North Sulawesi (Serai Beach), ci și pe insula Komodo, în Parcul Național cu acelaşi nume. După dragonii de Komodo, plajele roz sunt cele mai cunoscute atracţii ale insulei.

Pentru a ajunge aici, trebuie să zbori spre Bali sau Lombok. După aceea e nevoie de ȋncă un zbor spre satul pescăresc Labuan Bajo sau de o excursie cu barca spre cea mai frumoasă plajă din Komodo (sau chiar din Indonezia) – Pantai Merah. Vrei o fotografie perfectă pentru Instagram? Aici ai de unde alege!

Insula Komodo, Indonezia
Insula Komodo, Indonezia © shutterstock

Există mai multe plaje roz pe insulă, dar unele sunt greu accesibile de pe uscat. Merită să iei în considerare transportul pe apă ca să te bucuri cu adevărat de farmecul tuturor locurilor de aici! Apele azurii ale Oceanului Indian se potrivesc perfect cu rozul pastelat al plajei și cu verdele intens al plantelor care cresc pe pantele acestei insule muntoase.

Preferi confortul plajelor cu șezlonguri, umbrele și un bar ȋn apropiere? În această situaţie, locul nu este potrivit pentru tine (cu excepția cazului în care ȋţi creezi pe cont propriu aceste condiţii 😊). Plajele roz din Indonezia oferă natură nealterată și liniște.

Spiaggia Rossa, Italia

Insula italiană Isola Budelli, împreună cu Creta, sunt singurele insule europene care au plaje roz. Aceasta se află în arhipelagul La Maddalena, între Sardinia și Corsica. Cel mai simplu mod de a ajunge acolo este cu un zbor către Figari sau Ajaccio (Franța), ori spre Olbia, Alghero sau Cagliari în Italia, iar apoi o plimbare pe apă spre această mică insulă (din Palau, de exemplu).

Spiaggia Rossa, Isola Budelli (Italia)
Spiaggia Rossa, Isola Budelli (Italia) © shutterstock

Trebuie să știi, totuși, că plaja este ȋnchisă pentru turişti încă din 1998. Se dau amenzi dacă se ȋncearcă intrarea, iar singura modalitate de a o vedea este de pe un vas. Decizia autorităților locale are rolul de a proteja acest loc unic nu doar în Europa, ci și în lume. Amenzile ȋntre 500 – 3.000 de euro nu descurajează pe toată lumea și se ȋntâmplă uneori ca cineva să coboare la mal pentru a face o fotografie sau chiar … să ia nisip ca suvenir.

Dacă planifici o vacanță în Sardinia sau Corsica, rezervă din timp o croazieră pe Isola Budelli. În fiecare zi a sezonului estival ajung aici până la 12.000 de turişti! Alege doar companii licențiate pentru a avea garanţia că vei ajunge la o distanță sigură de la care poţi face poze interesante.

Falassarna, Grecia

Creta ascunde ȋncă o comoară roz – plaja Falassarna, aflată în partea de nord-vest a insulei. Şi aici poţi simţi sub tălpi scoicile și coralii roz și roșii din reciful din apropiere. Ceea ce o face atât de diferită de plaja Elafonisi este climatul liniștit, aproape idilic.

Deși aici sunt mulți turiști, este liniște. Cum e posibil? Falassarna nu este doar frumoasă, ci și imensă (are o lungime de 3 kilometri). Nu numai că poți lenevi sub o umbrelă, dar poți face windsurfing și snorkelling.

Fallasarna, Creta (Grecia)
Fallasarna, Creta (Grecia) © shutterstock

Familiile cu copii vor aprecia acest loc deoarece există nu mai puțin de 5 golfuri cu apă caldă și puțin adâncă de-a lungul plajei. Plaja în sine este împărțită în zone mai mici, cum ar fi Pachia Ammos, Kalami și Agia Paraskevi. Acesta este, de asemenea, un loc bun de vizitat dacă ȋţi place natura sălbatică. Orașul Falassarna a fost inclus în Natura 2000 datorită mediilor sale naturale excepționale.

Pe lângă golfurile roz, există trasee de drumeție și atracții precum Tronul lui Poseidon, o stâncă cu o priveliște uluitoare asupra mării. Există, de asemenea, hoteluri fermecătoare, taverne tradiționale care servesc preparate din bucătăria cretană și baruri care oferă nu doar băuturi, ci și cele mai bune peisaje ale plajei roz la apus.


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?