Palate pe apă, locuri din literatura franceză și emoția fotbalului. Franța înseamnă mai mult decât Paris și Coasta de Azur. Descoper-o în Marsilia.

Fă o plimbare plină de emoție pe străzile vechiului port, relaxează-te pe plajă sau vizitează Orange Vélodrome. Atât iubitorii de arhitectură, cât și gurmanzii vor avea de ce să fie mulțumiți. Există ceva și pentru pasionaţii de literatură. În Marsilia, în castelul construit în secolul al XVI-lea – Château d’If – a fost încarcerat Contele de Monte-Cristo – personajul principal al romanului lui Alexandre Dumas.

Notre Dame
Notre Dame © shutterstock

City break în Marsilia – o alternativă la mult vizitatul Paris

Când auzi „city break în Franța”, primul lucru care îți vine în minte este Paris. Totuşi, dacă preferi locuri mai puțin aglomerate, te vei bucura să afli că al doilea oraș ca mărime din Franța, Marsilia, are cel puțin la fel de multe de oferit. Zboruri ieftine şi directe către Marsilia sunt disponibile la Ryanair, de exemplu. Totodată, poți alege să zbori către Marsilia cu escală dacă eşti mai aproape de Cluj sau Iaşi.

Un alt motiv pentru a vizita Marsilia este multitudinea de locuri de cazare disponibile (începe căutarea de la ofertele Zbor+Hotel). Unde să dormi în Marsilia? Depinde de bugetul tău. Cu cât standardele sunt mai ridicate și cu cât locul de cazare este mai aproape de Portul Vechi, cu atât va fi mai scump.

Ce hotel din Marsilia să alegi? Locația poate depinde și de modul în care doreşti să-ți petreci timpul. Dacă vrei doar să te relaxezi pe plajă, hotelurile sau pensiunile din arondismentul 8 pot fi o alegere bună. De acolo eşti literalmente la o aruncătură de băț de Plage de la Pointé Rouge și de Plages du Prado.

Marseille
Marseille © shutterstock

Un paradis pentru fanii fotbalului francez

Dacă îți place fotbalul, probabil ştii deja că Marsilia este locul de naștere al lui Zizou (108 meciuri în naționala Franței). Orașul natal al lui Zinédine Zidan merită vizitat, fie și doar pentru a vedea Orange Vélodrome, stadionul municipal unde mândria locuitorilor din Provence, Olympique Marseille, joacă meciurile de acasă.

Zona din jurul stadionului este ușor accesibilă cu metroul pe linia M2. Locația este impresionantă și are o capacitate de peste 67.000 de spectatori.

În perioada vacanțelor școlare sunt organizate tururi cu ghid ale stadionului care este deschis publicului în fiecare zi a săptămânii de la 10:00 la 18:00 (ultima intrare – cu o oră înainte de închidere). Excepție fac zilele în care au loc meciuri sau alte evenimente pe Orange Vélodrome. Poți cumpăra cu ușurință bilete online.

Orange Vélodrome
Orange Vélodrome © shutterstock

Castelul d’If și evadarea curajoasă a Contelui de Monte-Cristo

Château d’If, construit pe insula cu același nume, a fost ridicat inițial pentru a proteja Marsilia de invadatori. Singura ocazie a apărut în 1536, când Carol al V-lea (împăratul Sfântului Imperiu Roman și rege al Spaniei) s-a gândit să atace orașul dinspre mare. În cele din urmă, însă, a ales calea pe uscat. Castelul în sine a fost transformat la scurt timp într-o închisoare, iar mult mai târziu, în 1880, a fost deschis pentru turiști. Ca sa ajungi pe insulă, trebuie să iei vaporul din Portul Vechi.

Ce au în comun personajul principal al romanului lui Alexandre Dumas şi această fortăreață? În Château d’If a fost încarcerat timp de 14 ani Contele de Monte-Cristo (Edmond Dantes) şi a reușit să evadeze grație unui plan inteligent. Cum? Află la fața locului (sau citeşte cartea 🙂 ).

Château d'If
Château d’If © shutterstock

Atracții gratuite în Marsilia

Marsilia are multe monumente pe care le poți vizita gratuit. Acestea variază de la clădiri religioase cu o arhitectură impresionantă până la parcuri și muzee interesante. Află în continuare locurile care nu trebuie ratate în timpul city break-ului în Marsilia.

  • Basilica Notre Dame de la Garde – o mică bazilică situată pe dealul La Garde (162 de metri deasupra nivelului mării), deschisă de la 7.00 la 18.00.
  • Abbaye Saint-Victor de Marseille – intrarea în biserica în sine, care la prima vedere este greu de distins de o cetate fortificată, este gratuită. O mică taxă de 2 euro trebuie plătită dacă doreşti să vizitezi criptele (pentru copiii sub 12 ani, vizita este gratuită). Bazilica este deschisă pentru turiști în fiecare zi între orele 9:00 și 18:00.
  • Catedrala La Major este o altă construcție religioasă istorică din Marsilia care este deschisă gratuit publicului. Orarul de funcționare în timpul perioadei vacanţelor este 10:00-18:30.
  • Palais Longchamp – un „palat” pe apă, pe bulevardul Philippon. Este interesant că această clădire bogat decorată pe apă nu a fost reședința unei familii aristocratice. A fost construită în 1869 pentru a comemora construirea Canalului din Marsilia. Aripa dreaptă găzduiește Muzeul de Istorie Naturală, iar aripa stângă – Muzeul de Arte Frumoase.

Gustul Provence – bucătăria din Marsilia

Marsilia este unul dintre cele mai mari orașe din Franța, așa că, dacă decizi să-l explorezi pe jos, asigură-te că vei avea destulă energie. Din fericire, capitala regiunii Provence nu duce lipsă de restaurante și pub-uri care servesc atât preparate din bucătăria europeană, cât și specialități locale delicioase.

Dacă vizitezi Marsilia, trebuie să încerci bouillabaisse – o supă aromată de pește. Este posibil ca în timpul vacanței să întâlnești mai multe varietăți în diferite părți ale Mediteranei, dar cea servită în Marsilia și în împrejurimi te va cuceri.Dacă nu-ți place peștele, încearcă Soupe au Pistou. Aparent o supă simplă de legume, adaosul de pesto îi oferă o aromă unică. O altă modalitate eficientă de a-ti potoli foamea este cu o baghetă proaspătă cu tapenade.


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?