Mulți cred că nu există destinație mai bună decât Roma pentru o vacanță de primăvară. Farmecul și atracțiile acestui oraș sunt apreciate și de regizorii de film, iar numeroase pelicule de succes au ca decor capitala italiană. Mergi în inima regiunii Lazio? Cu ajutorul ghidului nostru poţi cunoaște Orașul Etern, mergând pe urmele unor personaje celebre ale marelui ecran.

Aprilie și mai sunt cele mai bune luni pentru o vizită la Roma. Soarele e prezent pretutindeni, ȋnsă temperatura e optimă pentru vizitarea obiectivelor turistice, pentru plimbări pe malul Tibrului și pentru a lua masa la restaurant sau ȋn aer liber.

rome panorama
© iStock

Cauţi și alte modalități de a cunoaște orașul în afară de atracțiile istorice, artistice și culinare? Hai ȋntr-un tur al Romei pe urmele personajelor din blockbusterele moderne. Simte-te ca în Din dragoste pentru Roma, descoperă colțurile pitorești ale orașului din filmul Cea mai mare frumuseţe și vezi unde au căutat personajele din Îngeri și demoni dovezi ale Illuminati.

rome the pantheon
© iStock

Îngeri și demoni – Illuminati Roma

Deși au trecut 13 ani de la faimoasa premieră a filmului Îngeri și demoni, bazat pe cărțile lui Dan Brown, încă vă puteți întâlni cu fanii peliculei pe străzile pline de istorie ale Romei. La fel ca personajele din film, aceștia caută urme ale Illuminati. Este vorba de o asociație de liber-cugetători fondată de Galileo și Lorenzo Bernini. În sculpturile și clădirile proiectate de Bernini se presupune că sunt ascunse indicii care duc la ascunzătoarea secretă a Illuminati – Biserica Iluminării. Vrei să te simți ca personajele acestui film? Porneşte la drum și fii gata să rezolvi misterul!

rome castel santangelo
© iStock

Sarcina ta e să găsești așa-numitele altare ale științei unde au fost uciși… cardinalii răpiți. Acestea sunt legate de cele patru elemente: pământ, aer, foc și apă. Mergi pe calea iluminării și vizitează unele dintre cele mai faimoase atracții ale Romei. Important este că accesul la aproape fiecare dintre ele e gratuit! Începe de la Panteon, unde se află mormântul lui Raphael Santi. Vei descoperi altarul elementului pământ în Biserica Santa Maria Del Popolo și pe cel al elementului aer în Biserica Sfântul Petru din Vatican. Caută semnul de foc în Biserica Santa Maria Della Vittoria și pe cel asociat cu elementul apă la Fântâna celor patru fluvii a lui Bernini din Piazza Navona. În cele din urmă, îndreaptă-te spre Biserica Illuminati sau Castelul Sfântului Înger. Caută acolo un pasaj secret din Cetatea Vaticanului, adică Passetto di Borgo.

rome piazza navona
© iStock

Cea mai mare frumuseţe – Roma fără grabă

Premiat cu un Oscar în 2013 pentru cel mai bun film străin, Cea mai mare frumuseţe este inspirația perfectă pentru o excursie romantică prin locurile pitorești ale capitalei italiene. Sfaturile istoricului de artă Costantino D’Orazio, care a creat trei trasee care duc prin locurile prezentate în filmul lui Paolo Sorrentino, ȋţi vor fi cu siguranță de ajutor. Tocmai aceste locații în care Jep, Orietta, Viola, Ramona, Maria și celelalte personaje s-au distrat, au plâns și au iubit sunt cele pe care Gianni Fiorito le-a surprins atât de frumos în fotografiile sale. Vrei să le vezi cu ochii tăi? Fiecare traseu durează 2-3 ore. În timpul unei vacanţe de mai multe zile le poți parcurge pe toate! Roma în lunile aprilie și mai, în plină trezire la viaţă a naturii, este ideală pentru plimbări și cunoaşterea celei mai mari frumuseţi.

rome ponte sisto
© iStock

Explorează colțurile magice ale Romei la fel ca personajele din Cea mai mare frumuseţe și mergi ȋn primul tur al lui D’Orazio care te va duce prin piețe aglomerate, dar fermecătoare, prin case discrete și palate. Acum ai ocazia să vezi una dintre cele mai frumoase panorame ale Orașului Etern. Printre clădirile prezente în film care merită văzute se numără Palazzo dei Penitenzieri pe Via della Conciliazione, Palazzo Sacchetti pe Via Giulia, Palazzo Taverna pe Via di Monte Giordano și Palazzo Altemps în Piazza di Sant’Apollinare. De asemenea, mergi ȋn celebra Piazza Navona, unde vei vedea Palazzo Pamphilj și Biserica Chiesa Sant’Agnese in Agone. Apoi vizitează Palazzo Braschi în Piazza di S. Pantaleo, Palazzo Spada în Vicolo del Polverone și podul istoric Ponte Sisto. Ia o pauză la fontana dell’Acqua Paola din Via Garibaldi și admiră apusul pe colina Janiculum.

rome the trevi fountain
© iStock

Talentatul domn Ripley – Roma turistică

În filmul din 1999 al lui Anthony Minghella îi puteți admira plimbându-se pe străzile romane, pe jos sau pe scuter, pe Matt Damon, Jude Law, Cate Blanchett și Gwyneth Paltrow. Filmul ilustrează perfect nevoia interioară de a călători, precum și bucuria de a experimenta viața modernă din Roma. Tom, care ajunge în capitala Italiei în urma unei serii de greșeli, se îndrăgostește nebunește de ea. Deși filmul a fost produs în diferite părți ale Italiei, Roma a fost prezentată în film cu atenție la detalii. Vrei să vizitezi locurile în care au fost Tom, Dick, Marge și Meredith? Îţi recomandăm să porți încălțăminte confortabilă, te așteaptă mult mers pe jos!

rome the spanish steps
© iStock

Așa cum îi stă bine unui film american, din opera lui Minghella nu puteau lipsi atracțiile evidente ale Romei, recognoscibile la prima vedere: cea mai veche piață a Orașului Etern – Forumul Roman – și aglomerata Piazza Navona. Unul dintre locurile preferate, unde se întâlnesc frecvent, este faimoasa Treaptă Spaniolă, care are 138 de trepte și o lungime de 125 de metri. Personajele vizitează, totodată, Muzeele Capitoline, Ponte Sant’Angelo și Castel Sant’Angelo, precum și Fântâna Țestoaselor din Piața Mattei. Filmul permite şi o privire diferită asupra Romei, dintr-o perspectivă neobişnuită şi mai puțin turistică. Mergi la Caffè Latino de pe Via di Monte Testaccio, la buticul Dior de pe Via dei Condotti, la apeductul din Parco Degli Acquedotti de pe Via Lemonia sau la Vicolo Delle Grotte, unde Tom a făcut accident cu scuterul.

rome the roman forum
© iStock

Din dragoste pentru Roma – Roma autentică

Filmele lui Woody Allen se desfășoară adesea în marile metropole. Aventurile personajelor sale au loc, printre altele, ȋn Barcelona, New York, Paris și… Roma. În 2012, filmul Din dragoste pentru Roma, aclamat de critici, a fost filmat în capitala italiană. Chiar dacă a trecut un deceniu de la premieră, poți vizita în continuare toate locurile importante prezentate pe marele ecran. La urma urmei, Roma nu a fost construită într-o zi și nu se schimbă atât de repede. Unde să mergi pentru a te îndrăgosti de „Capitala lumii” precum John, Jack, Sally și Monica, dar și Jerry, Phyllis, Haley și Michelangelo sau alte personaje? Începe cu faimoasele atracții ale Romei. Băile lui Caracalla, Cetatea Vaticanului, Forumul Roman, Colosseumul, Treptele Spaniole sau Fântâna Trevi vor încânta cu siguranță pe oricine vine pentru prima dată la Roma. Cauţi atracții mai puțin evidente? Cunoşti deja Roma ca în palmă și vrei să te bucuri de atmosfera dolce far niente, adică de dulcea artă de a nu face nimic în vacanța de primăvară? Vei găsi cu siguranță astfel de locuri în filmul lui Allen pentru că a fost filmat ȋn nu mai puţin de 69 de locații din oraș!

rome trastevere
© iStock

Dacă vrei să simți atmosfera vieții cotidiene italiene, fă o plimbare pe străzile din Trastevere, care este de ani de zile cartierul preferat al locuitorilor orașului. Aici vei găsi cele mai bune și mai pline de viață restaurante, vinoteci și cafenele, precum și mici tarabe cu legume, saloane de coafură și case acoperite cu viță de vie. Aici vei descoperi importanța unei vieţi lente. Deși tot mai mulți turiști vin în Trastevere în fiecare an, mulți italieni încă locuiesc aici. De asemenea, poți merge în piața aglomerată Piazza del Popolo, aflată aproape de punctul de belvedere Terrazza del Pincio și Villa Borghese – faimoasa galerie de artă. În filmul său, Allen a fotografiat și cea mai mare gară din oraș – Termini. 


Instagram

Cauți un anumit loc?