Ciocolată gustoasă care se topește în gură, băuturi tradiționale, fructe de mare și delicioşii cartofi prăjiți cu maioneză - capitala Belgiei va fura inima chiar și celui mai exigent critic culinar. În plus, Bruxelles are și multe atracții pentru copii, motiv pentru care este o alegere perfectă pentru un city break sau o vacanţă de câteva zile. Ce-ţi recomandăm să vezi în Bruxelles când călătorești cu copiii? Cum să planifici o excursie solo sau o vacanţă cu prietenii? Avem câteva sugestii pentru tine!

Cartierul European sau o zi pentru artă?

Nu fără motiv, unii spun că Bruxelles este inima Uniunii Europene. Aici își au sediul cele mai importante instituții ale UE, inclusiv Parlamentul European, Consiliul UE sau Comisia Europeană. Aceste locuri pot fi găsite în Cartierul European, însă numele poate fi derutant pentru că acesta nu este un cartier izolat şi menit doar pentru instituţii. Vei remarca imediat aşa-zisa zonă politică cu arhitectura modernă și clădirile din sticlă ușor de observat. Turiștii interesați de istorie și politică pot vizita Parlamentarium, un muzeu interactiv de istorie a Uniunii Europene. Pe lângă acestea, ȋnsă, există şi alte stiluri arhitecturale, sculpturi şi elemente din natură.

european union brussels
Comisia Europeană, Bruxelles © iStock

Dacă politica nu este subiectul tău preferat, hai să vorbim despre artă. Bruxelles este un oraș cu un adevărat suflet artistic, casă a numeroase muzee și galerii. Dacă vrei să explorezi această lume uimitoare, fă o plimbare pe Mont des Arts. Acolo se află Muzeul Regal de Arte Frumoase, cu multe atracții interesante și picturi ale unor artiști celebri precum René Magritte. Un alt punct important pe harta artistică a oraşului este Muzeul de Instrumente Muzicale. Totodată, poți admira unele dintre cele mai populare exemple de clădiri Art Nouveau din Bruxelles – Palatul Stoclet sau clădirile lui Victor Horta, care au fost înscrise ȋn Patrimoniul Mondial UNESCO.

belgian chocolate
Gustând ciocolata belgiană © iStock

Obiective turistice sau…un moment doar pentru tine?

În timpul vizitei ȋn Bruxelles nu poți uita de Grand Place, care este plină de viață în orice moment al zilei sau al nopții. Primul lucru pe care îl vei vedea este arhitectura extraordinară: clădiri cu fațade ornamentate, care au fost în trecut case ale unor meşteşuguri originale. Clădirea primăriei, cu monumentele şi turnul său înalt, este sediul principal al orașului, dar poate fi vizitată cu un ghid. În Grand Place merită să vizitezi și Muzeul Maison du Roi, unde poți vedea expoziții interesante și poți vizita GardeRobe Manneken Pis. Este un mic muzeu-garderobă ȋn care sunt păstrate hainele pe care le-a purtat de-a lungul timpului Manneken Pis – o sculptură de bronz din secolul al XVIII-lea a unui băiețel care urinează. Această mică sculptură este un simbol celebru al orașului și are mai multe duplicate. În unele părți ale Bruxelles-ului se găsesc sculpturi similare cu un câine sau o fată.

waterloo
Waterloo © iStock

După Manneken Pis, unele dintre cele mai populare monumente din Bruxelles sunt clădirile sacre gotice: Catedrala Sf. Mihail și Gudula și Biserica Notre Dame du Sablon. Poți vizita, de asemenea, cartierul Marolles, cu poarta sa medievală – Porte de Hal, și Palatul de Justiție. La aproximativ 20 km de Bruxelles se află Waterloo – locul legendarei bătălii din 1815. Alte atracții ȋn zonă sunt Muzeul Wellington, Muzeul de ceară sau posibilitatea de a vedea celebra bătălie recreată.

gallery st hubert
Galeria St. Hubert © iStock

După ce ai vizitat toate monumentele uimitoare din Bruxelles, este timpul să te relaxezi și să te bucuri de timpul liber. Mâncărurile locale, precum fructele de mare și deserturile de ciocolată, sunt cunoscute în întreaga lume. În plus, cultura berii din Bruxelles a fost înscrisă pe Lista UNESCO a patrimoniului imaterial. În numeroasele baruri te vei putea bucura de beri tradiționale sau de oferte moderne. Pub-ul Délirium, de exemplu, se remarcă prin cele peste 2.000 de tipuri de bere!  Şi pentru că tot vorbim despre această băutură, trebuie neapărat să vizitezi Muzeul belgian al berii. Dacă ȋţi plac cumpărăturile, ȋţi recomandăm Galeriile Regale Saint-Hubert!

woman waffle brussels
Tânără gustând o vafă belgiană © iStock

Atracţii pentru copii: muzee sau joacă ȋn aer liber?

Deși mulți oameni cred că Bruxelles nu este o destinaţie potrivită pentru o excursie cu copiii, oraşul are atracţii și pentru cei mici. Există mai multe muzee ideale pentru familiile cu copii.

Muzeul de Cacao și Ciocolată este o călătorie gustoasă prin țara dulciurilor, în timp ce Muzeul de Istorie Naturală va fi perfect pentru copiii care iubesc dinozaurii. Clădirea are 30 de schelete de dinozauri adevărați şi multe altele din gips. Cei mici se vor distra la Muzeul Jucăriilor, unde vor vedea jocuri și jucării din secolul al XIX-lea! TrainWorld va fi interesant pentru că pot ȋnvăţa despre trenuri şi transportul pe căi ferate. Locomotivele vechi sau simulatorul de conducere a trenurilor ȋi vor fascina atât pe copii, cât şi pe părinţi.

grand place
Grand Place, Bruxelles © iStock

Copiilor le place să se joace afară și există multe locuri în Bruxelles perfecte pentru asta. În Parcul Georges Henri puteți organiza un picnic, vă puteţi plimba pe aleile ȋncărcate de istorie sau puteţi rămâne toată ziua la locul de joacă. Parc de Bruxelles este şi el o alegere excelentă pentru o plimbare în familie. În plus, Teatrul Regal din apropiere este încă în funcțiune. Un alt spațiu verde pentru distracție și relaxare este Cinquantenaire cu celebrul Arc de Triumf și AutoWorld – muzeu auto. O altă atracție populară din Bruxelles este Atomium (o structură metalică cu o înălțime de peste 100 de metri) care garantează unele dintre cele mai frumoase peisaje ale orașului. Dacă vremea nu este potrivită pentru joaca ȋn aer liber, vă recomandăm skatepark – un parc acoperit ideal pentru role, skateboard-uri și trotinete.

woman in brussels
Poza perfectă © iStock

Benzi desenate sau monumente europene?

Orice fan al benzilor desenate se va îndrăgosti de Bruxelles. În timp ce vă plimbați prin zona specială pentru benzi desenate, puteți vedea picturi murale reprezentând personaje celebre: Asterix și Obelix, Tintin și Lucky Luke. Un alt loc în care puteți explora lumea benzilor desenate este Centrul Belgian al Benzilor Desenate. Muzeul MOOF Comics – un muzeu cu personaje din benzile desenate – este  decorul perfect pentru fotografii.

Există eroi ai benzilor desenate belgiene, precum și supereroi de renume mondial, precum Batman sau Spider-Man. Pentru a vedea diverse monumente europene într-un singur loc, vă recomandăm o vizită la Mini Europa Park. Este un loc cu peste 350 de obiecte în miniatură, inclusiv Big Ben și Turnul Eiffel. Parcul este destinat copiilor şi are multe instalaţii interactive cu care copiii se pot distra, dar pot şi ȋnvăţa ȋn acelaşi timp.

Bruxelles este un oraș cu multe secrete – descoperiți-le și creați ȋmpreună amintiri frumoase! 


Instagram

Cauți un anumit loc?