Între orașul sicilian Palermo și capitala Franței există mult mai mult decât o simplă distanță. Aceste orașe diferă în multe feluri - atât în ceea ce privește arhitectura, cât și stilul de viață, atmosfera și bucătăria locală. Ceea ce au în comun, însă, este dragostea pentru mâncare. Ce gusturi au aceste orașe? Vezi ȋn continuare!

Mergi ȋntr-o călătorie culinară? Ce alegi: un bistro elegant, un restaurant de lux în Paris sau mâncare de stradă în Palermo? Bucătăriile celor două orașe sunt foarte diferite, dar ambele oferă o mulțime de senzații gustative. Vezi ce specialități nu trebuie să ratezi în vacanță.

cafe paris
Cafenea în Paris © iStock

Un bistro cu atmosferă sau un picnic cu vedere la Turnul Eiffel?

Care sunt primele lucruri care-ţi vin ȋn minte când te gândeşti la Paris? Bistrouri cu mese minuscule pe marginea străzii, pături și coșuri de picnic în fața Turnului Eiffel, restaurante luxoase premiate cu stele Michelin? Sau poate food trucks care servesc clătite, patiserii luxoase cu compoziții multicolore de macarons sau brutării cu tradiţie în care baghetele și croissantele sunt la loc de cinste? Nu e de mirare că asocierile sunt legate în cea mai mare parte de mâncare: francezii sunt renumiți pentru bunul gust şi nu doar în materie de modă. Le place, totodată, să celebreze fiecare masă!

cafe2 paris
Tânără servin un croissant © iStock

Paris – cele mai bune feluri de mâncare

Care sunt delicatesele pe care trebuie să le încerci în capitala Franței? Într-un restaurant sau într-un bistro poţi ȋncepe cu un clasic al bucătăriei franceze: supa de ceapă. Preparată cu ceapă albă, usturoi și un bulion slab, la soupe à l’oignon este servită cu crutoane și brânză Gruyère. Se spune că a fost inventată de Ludovic al XIV-lea, iar Napoleon și Josephine au savurat-o în Le Grand Vefour, restaurant deschis şi astăzi! Un alt loc la modă este Bistrot des Vosges. Parizienii mănâncă, de asemenea, melci (numiți escargot). Aceștia vin în diferite versiuni (de ex. melci de Burgundia, copți cu unt și ierburi) şi ȋi poți savura, printre altele, la L’Escargot Montorgueil, unde servesc melci de aproape 200 de ani!

crepes paris
Crepes © iStock

Nicio excursie la Paris nu este completă fără a ȋncerca picioarele de broască pane (cuisses de grenouilles) și foie gras (un pateu făcut din ficat de gâscă sau de rață). În orașul iubirii merită să mergi şi la restaurantele care servesc trufe, precum Le Maison de la Truffe. Parizienii adoră aceste ciuperci scumpe și incredibil de gustoase. Printre preparatele din carne tipice se numără pieptul de rață înăbușit cu prune uscate, mere confiate şi cartofi prăjiți (margets de canard aux pruneaux confits et pommes). La aperitiv vei primi, bineȋnţeles, brânză. Aici poți gusta până la 300 de feluri de brânză! Brânza se servește şi între felul principal și desert. Midiile (moules), stridiile (huitres) și carnea crudă sub formă de friptură tartar sunt şi ele foarte apreciate.

breakfast paris
Mic dejun în Paris © iStock

Paris: sărat sau dulce?

În timp ce masa de prânz sau cina sunt aproape o sărbătoare ȋn Paris, imaginea oamenilor de pe străzi mâncând pe fugă dimineaţa este obișnuită. Dacă mergi să vizitezi obiectivele turistice devreme, ȋntră ȋntr-o brutărie, cum ar fi La Maison d’Isabelle, și încearcă un croissant făcut din unt adevărat. Este o bombă calorică și un festin pentru simţuri! Aproape la fiecare colț vei găsi clătite subțiri cu diverse topping-uri. Le preferi pe cele dulci? Încearcă şi brioşele cu ciocolată. Dacă ai puțin mai mult timp la dispoziție, opreşte-te ȋntr-un bistro pentru cafea. Adăugă profiteroles (bile de aluat cu umplutură de vanilie și înghețată), tarte aux fraises (tartă cu căpșuni) sau macarons din făină de migdale. Pe cele mai bune le poți găsi în patiseriile Pierre Hermé și Ladurée. Toamna și iarna încearcă ciocolata caldă pariziană (chocolat chaud). 

market palermo
Piață din Palermo © iStock

Palermo: un restaurant local sau mâncare de stradă cu vedere la mare?

Când te gândești la Palermo, aflat la 2.300 de kilometri distanță, îți vin în minte cu totul alte lucruri. Standurile vânzătorilor ambulanți și aromele de mâncare prăjită sau pe grătar, micile restaurante și mesele acoperite cu fețe de masă în carouri albe și roșii, grupurile vesele de gurmanzi în piețele luminate în miez de noapte, tarabele cu legume, fructe şi pește care invită cu abundența lor… Sicilienii iubesc bucătăria, așa că și astăzi poți gusta aici mâncăruri descoperite ȋncă din Evul Mediu! În plus, le place foarte mult să se distreze, iar pentru ei asta înseamnă mese cu mulţi invitaţi și discuții aprinse.

pani ca meusa palermo
Pani ca meusa © iStock

Mâncare de stradă surprinzătoare în Palermo – cele mai bune preparate

Palermo poate fi numit cu uşurinţă centrul mâncării de stradă. Gurmanzii, în timp ce se pregătesc pentru o excursie în capitala Siciliei, notează cu meticulozitate nu numai adresele restaurantelor. Pe hărți marchează anumite piețe, bazaruri sau străzi cu tarabe care servesc delicatese locale. Acolo, în mijlocul agitației, se aud sunetele de prăjit, de grătar, de gătit, dar și de savurat cu poftă. Ce specialități nu trebuie să ratezi ȋn acest oraş? Cu siguranță cele preparate din măruntaie și ingrediente considerate nedorite în alte bucătării. Gustă stigghiola (intestine de miel înfășurate în jurul unei frigărui, asezonate cu pătrunjel, lămâie și sare), precum și pane con la milza – numit și pani ca meusa (carne de vițel, splină, plămâni și trahee prăjite). Frittola, adică bucăți de carne, cartilaje și grăsime de vițel prăjite ȋmpreună este, de asemenea, gustoasă.

arancini palermo
Arancini © iStock

Vegetarienii vor fi fi tentați de panelle (clătite din făină de năut) sau de crocchè (crochete de cartofi prăjiți). Când sunt servite într-o chiflă, acestea sunt cunoscute ca mafalda. Aurul Siciliei este arancino – biluțe de orez prăjite umplute cu sos de roșii, carne și mazăre – sau doar cu brânză sau carne. Aproape la fiecare colț poți cumpăra și tradiționalele pezzi di rosticceria, adică rulouri coapte de diferite tipuri (de exemplu, calzone cu șuncă și mozzarella, pizzotto cu mozzarella, șuncă și sos de roșii sau spiedino cu carne tocată). Îţi place pizza? Încearcă sfincione – o versiune siciliană de pizza pe un aluat gros, cu brânză, ierburi și deseori sardine. Unde să le ȋncerci? Îţi recomandăm Mercato Ballarò și Vucciria din Piazza Caracciolo.

granita
Granita © iStock

Palermo: sărat sau dulce?

Îți place atmosfera din restaurante? Sunt multe aici! Alege în special locurile care servesc mâncăruri siciliene autentice, gătite după rețete vechi, cum ar fi Osteria Ballarò sau La Loggia Cantina & Cucina. Ce să alegi din meniu? Printre felurile de mâncare clasice este pasta con le sarde (paste cu sardine). Chiar şi ȋn prezent acest fel de mâncare este condimentat în același mod în care o făceau locuitorii arabi din Sicilia: fenicul sălbatic, nuci de pin, stafide, migdale prăjite și șofran. Un alt fel de mâncare clasic sunt pastele alla Norma cu roșii, vinete și ricotta. Nu uita de salata de portocale cu pătrunjel, măsline și ulei de măsline! Încearcă și sarde a beccafico, adică sardine umplute cu pesmet, nuci de pin și stafide. La desert alege cannolo – un rulou crocant făcut din paste cu cremă de ricotta – sau o cassata siciliana cu ricotta, marțipan și fructe confiate (o recomandăm la Cafè Lucà). Pentru cafea sugerăm Pasticceria Cappello, unde poți comanda și o setteveli torta, care are până la șapte straturi de ciocolată și alune de pădure. Când este foarte cald, te puteți răcori cu fructe, fistic, cafea cu gheaţă sau granita de migdale.

Ai chef de ceva delicios? E timpul să planifici o excursie culinară la Paris sau Palermo.


Instagram

Cauți un anumit loc?