Străzile din Edinburgh devin o scenă deschisă unde poți simți spiritul liber al creativităţii. Nu știi niciodată ce artist vei întâlni, iar dacă ai suficient curaj, poți chiar să-ți arăți talentele.

La începutul lunii august, capitala Scoției se transformă în cel mai mare teatru de stradă din lume. Timp de trei săptămâni, artiști din întreaga lume umplu oraşul, iar ȋntr-o singură plimbare poţi vedea un spectacol, dansuri, numere ale iluzioniștilor și, peste toate, poetry slam.

Victoria Street, Edinburgh
Victoria Street, Edinburgh © iStock

Teatru de stradă. Despre ce este vorba?

Festivalul de teatru de stradă din Edinburgh cuprinde ȋn fiecare an o varietate de spectacole pentru amatori și semi-amatori. Întregul eveniment durează aproape o lună. În această perioadă, artiști din întreaga lume joacă până la zeci de mii de piese în diverse locații din oraș. Centrul din Edinburgh devine o scenă deschisă atât pentru localnici, cât și pentru turiști.

Festivalul de teatru de stradă le oferă artiștilor din întreaga lume șansa de a-și demonstra abilitățile. Oricine poate lua parte la eveniment. Da, inclusiv tu! Trebuie doar să te înregistrezi pe site-ul festivalului, iar străzile din Edinburgh ȋţi vor fi deschise. Poți juca o piesă, poţi cânta, dansa, mima sau poţi face acrobații. Orice număr de creaţie este permis.

Intens, dar cu orar. Cum este programul festivalului?

În fiecare zi poţi vedea zeci de numere de teatru, circ, mimă, dans, interpretare și alte spectacole pe străzile din Edinburgh. Spectacolele sunt de obicei scurte, cu o durată de la câteva minute până la un sfert de oră. Astfel poţi trece rapid de la un spectacol la altul și nu ratezi niciun eveniment care te interesează.

Organizatorii creează un program în avans, detaliind exact ce se întâmplă și unde. Acesta poate fi comandat pe hârtie sau în format electronic. Reține, ȋnsă, că sunt incluși doar artiștii care au reușit să se înscrie înainte de publicarea programului. Așadar, în timp ce te plimbi pe străzile din Edinburgh, s-ar putea să te surprindă spectacole care nu se regăsesc în programul oficial.

Festivalul de teatru de stradă din Edinburgh
Festivalul de teatru de stradă din Edinburgh © Wikipedia / Festival Fringe Society (CC BY-SA 3.0)

Arta oferă libertate. Ce face ca un festival de teatru de stradă să fie atât de special?

Festivalul de teatru de stradă din Edinburgh se bazează pe atmosferă. Mulțimi de oameni, localnici și turiști, se plimbă pe străzi, urmăresc artiștii, asistă la spectacole și se bucură de această experiență. Organizatorii festivalului au un singur scop – să facă artele cât mai deschise și mai accesibile posibil. Nu numai că își doresc ca oricine să poată cânta pe scenele deschise din Edinburgh, dar vor, de asemenea, ca toată lumea să poată urmări aceste numere. Spectacolele sunt, de obicei, gratuite sau oferite contra unei taxe simbolice, permițând accesul liber la cultură și artă pentru toată lumea, indiferent de statutul social sau buzunar.

Un eveniment la periferie. Cum a luat naștere Festivalul Fringe de la Edinburgh?

Totul a început în 1947. Atunci, Rudolf Bing, de origine austriacă, a organizat pentru prima dată Festivalul Internațional de la Edinburgh pentru a reînvia cultura scoțiană după cel de-al Doilea Război Mondial. Opt teatre nu au fost incluse în această primă ediție. Cu toate acestea, actorii și regizorii cărora nu li s-a permis să joace în cadrul evenimentului nu au vrut să renunțe și și-au creat propriul festival alternativ, care a avut loc la periferia evenimentului principal. Unele dintre spectacole au avut loc în comitatul Fife.

Din aceste două motive, primul nume primit a fost The Fringe (devenit ȋntre timp Edinburgh Fringe Festival), care se traduce prin periferie. În anii următori, spectacolele s-au mutat exclusiv pe străzile din Edinburgh, dar festivalul și-a păstrat caracterul alternativ. Până în prezent, la The Fringe nu există juriu și nici premii acordate de organizatori.

Merită menționat faptul că tot ȋn luna august are loc şi Festivalul Internațional de la Edinburgh la care sunt invitați cei mai buni interpreți de muzică, teatru, operă și dans din întreaga lume. Evenimentul include expoziții, discuții și ateliere.

Codul vestimentar al teatrului de stradă
Codul vestimentar al teatrului de stradă © Pexels

Codul vestimentar al teatrului de stradă sau cum te pregăteşti pentru un festival. Câteva sfaturi practice

În primul rând, îmbracă-te casual, astfel încât să te poți deplasa pe străzile orașului de la un spectacol la altul pe parcursul zilei. Vremea din Scoția poate fi imprevizibilă, mai ales în luna august, așa că ia cu tine o pelerină de ploaie sau o umbrelă. În acelaşi timp, e bine să ai bani cash. În mod tradițional, artiștii de la Edinburgh Fringe Festival sunt plătiți doar din donațiile publicului.

Festivalul are loc în centrul orașului, astfel că cel mai bun mod de a te deplasa este pe jos sau cu bicicleta (există o mulțime de rasteluri pentru biciclete). Poţi verifica programul spectacolelor de pe străzile din Edinburgh în fiecare zi la ora 10:00.

The Fringe
The Fringe © Wikipedia/Kim Traynor (CC BY-SA 3.0)

Pentru tineri și bătrâni deopotrivă. Ce altceva mai e important ȋn timpul festivalului?

În timpul festivalului, publicul este adesea încurajat să contribuie sau să ajute la demonstrații și trucuri. De asemenea, artiștii stradali ȋţi pot picta portretul sau ȋţi pot face o caricatură, pot împleti o brățară sau un colier, ȋi pot picta fața copilului sau chiar pe a ta pentru o sumă modică. Fringe este un eveniment de familie la care organizatorii te încurajează să vii cu copiii. Totuşi, este important ca cel mic să aibă o carte de vizită cu numele și numărul de contact al părinților, mai ales dacă nu vorbește limba engleză. Acest lucru poate fi util în cazul în care se pierde în mulțime.

Organizatorii sunt atenți și la cei pentru care zgomotul și aglomerația pot reprezenta o provocare. Aceștia pot rezerva rucsacuri și genți senzoriale care conțin ochelari de soare, perne pentru gât, jucării antistres și protecții pentru urechi.

Simte libertatea artei

Festivalul de teatru de stradă din Edinburgh 2023 se desfășoară între 4 și 28 august. Trebuie neapărat să planifici o excursie în Scoția în această perioadă. Nu vei regreta. Și, cine știe, poate că îți vei găsi pasiunea, vei aplica pentru a juca anul viitor și vei fi chiar tu unul dintre artiştii din Edinburgh.


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?