Istanbul, un oraș care se întinde pe două continente, este un tezaur de situri istorice și atracții care mărturisesc trecutul său bogat și divers. Cu o istorie care datează de peste 2.000 de ani, această metropolă vibrantă a fost capitala a trei mari imperii: cel roman, bizantin și otoman. Fiind un amestec fascinant de influențe orientale și occidentale, Istanbulul oferă o călătorie încântătoare în timp. Descoperă câteva dintre cele mai importante situri istorice și atracții care fac din Istanbul o destinatie care trebuie vizitată măcar o dată în viață!

1. Locuri de vizitat în Istanbul

Istanbulul este o mărturie a istoriei și culturii care au modelat acest oraș remarcabil. De la uluitoarea Hagia Sofia până la splendidul Palat Topkapi, atracțiile istorice din Istanbul oferă o privire asupra bogatei civilizații ale orașului. Fiecare colț al acestui oraș feeric dezvăluie povești ascunse și comori care așteaptă să fie descoperite.

Hagia Sophia
Hagia Sophia © iStock

2.1. Istanbul – obiective turistice populare

Pe lângă bazarurile captivante și viața dinamică a orașului, ce aduc milioane de turiști anual,  Istanbul atrage și prin istoria sa fascinantă și rădăcinile adânci, care se întind până în antichitate. Astfel, înainte de a vizita această metropolă turcească, este important să știi puțin despre istoria sa, pentru o experiență aparte. 

Se spune că istoria orașului ar fi început în jurul anului 660 î.Hr., când coloniștii greci au fondat un oraș pe malul european al Bosforului, pe locul unde se află acum cartierul Sultanahmet. Acest loc a fost denumit Byzantion și a devenit un important centru comercial și strategic. 

În anul 330 d.Hr., împăratul roman Constantin cel Mare a transformat Byzantionul în capitala Imperiului Roman de Răsărit și l-a redenumit Constantinopol. Sub conducerea sa, orașul a prosperat și a devenit un centru cultural și religios. În această perioadă, celebrul edificiu Hagia Sophia a fost construit ca biserică creștină. 

În secolul al IV-lea, Imperiul Roman de Răsărit a devenit cunoscut sub numele de Imperiul Bizantin. Constantinopolul a fost centrul acestui imperiu și a continuat să se dezvolte ca o metropolă importantă. În timpul domniei lui Iustinian I, Hagia Sophia a fost reconstruită și extinsă în forma sa cea mai cunoscută astăzi. În anul 1453, Imperiul Bizantin a căzut în fața expansiunii Imperiului Otoman condus de sultanul Mehmed al II-lea. Constantinopolul a fost cucerit și redenumit Istanbul. Acest eveniment a marcat sfârșitul perioadei bizantine și începutul Imperiului Otoman. 

Palatul Topkapi
Palatul Topkapi © iStock

Sub conducerea otomană, Istanbulul a cunoscut o nouă epocă de dezvoltare și a devenit centrul cultural, politic și economic al imperiului. Tot în acea perioadă au fost construite importante monumente și structuri arhitecturale, cum ar fi Marele Bazar, Moscheea Albastră și Palatul Topkapi. Imperiul Otoman a domnit timp de peste patru secole și Istanbulul a rămas capitala acestuia până în 1922, când Turcia modernă a fost fondată și capitala a fost mutată la Ankara. 

În prezent, Istanbulul este cel mai mare oraș din Turcia și unul dintre cele mai vibrante și cosmopolite orașe din lume. Acesta continuă să fie un centru cultural, istoric și turistic deosebit de important, cu o moștenire bogată care îmbină influențe grecești, romane, bizantine și otomane. Iată câteva dintre cele mai importante situri istorice și atracții care fac din Istanbul o comoară atât pentru pasionații de istorie, cât și pentru călători:

 • Hagia Sophia: construită inițial ca o catedrală bizantină în secolul al VI-lea, Hagia Sophia este o capodoperă arhitecturală și un simbol al Istanbulului. Cu domul său falnic, mozaicuri complicate și interiorul uimitor, clădirea a fost martor la tranziția de la o biserică creștină la o moschee imperială și, în cele din urmă, la un muzeu. 
 • Palatul Topkapi: amplasat în inima Istanbulului, Palatul Topkapi a fost reședința sultanilor otomani timp de aproape patru secole. Acest complex întins cuprinde curți luxuriante, camere opulente și vederi uimitoare ale Bosforului. Aici ai ocazia să explorezi vasta colecție de comori a palatului, inclusiv bijuterii rafinate, manuscrise și artefacte imperiale care oferă o privire asupra istoriei Imperiului Otoman.
Moscheea Albastră © iStock
 • Moscheea Albastră (sau Moscheea Sultan Ahmed): unul dintre cele mai emblematice repere ale Istanbulului, Moscheea Albastră este o minune arhitecturală care prezintă măiestria designului otoman. Împodobită cu plăci albastre și cu mai multe cupole și minarete, această moschee este o priveliște de văzut atât în interior, cât și în exterior. 
 • Bazilica Cisternă: ascunsă sub străzile din Istanbul se află Bazilica Cisternă, un vechi rezervor de apă subteran care datează din epoca bizantină. Vizitatorii au oportunitatea de a merge de-a lungul potecilor slab luminate și înconjurate de coloanele de marmură care se ridică din apă. Dacă ajungi în acest loc unic, nu rata celebrele capete Medusa de la baza a două coloane, care adaugă un aer de mister și intrigă acestei experiențe subterane. 
 • Marele Bazar: odată ajuns în Istanbul, trebuie să experimentezi atmosfera vibrantă a Marelui Bazar, una dintre cele mai vechi și mari piețe acoperite din lume. Cu aleile sale labirintice și peste 4.000 de magazine, această piață plină de viață oferă o supraîncărcare senzorială de culori, mirosuri și sunete. Bazarul este plin de tarabe la care se vând covoare, ceramică, mirodenii, textile și bijuterii, fiind o ocazie pentru turiști de a experimenta comerțul turcesc și cultura care îl caracterizează. 
 • Palatul Dolmabahce: un amestec de stiluri arhitecturale otomane și europene, Palatul Dolmabahce prezintă opulența perioadei otomane târzii. Această construcție generoasă a servit drept reședință sultanilor în anii declinului imperiului. Dolmabahce întâmpină turiștii cu săli mărețe, împodobite cu candelabre de cristal, decorațiuni în foițe de aur și fresce uimitoare. Una dintre cele mai populare încăperi este sala de ceremonii cu celebra sa scară de cristal.
 • Biserica Chora: ascunsă în cartierul Edirnekapi, Biserica Chora (sau Muzeul Kariye) este o construcție superbă, cunoscută pentru mozaicurile și frescele sale rafinate bizantine. Biserica uimește prin detaliile complicate care descriu scene biblice și viețile sfinților din epoca bizantină. Opera de artă frumos conservată din această fostă biserică devenită muzeu este o mărturie a moștenirii istorice și artistice a Istanbulului. 

Explorarea acestor repere este ca o călătorie în timp. De la moscheile maiestuoase la palatele mărețe, fiecare locație spune o poveste a trecutului vibrant al Istanbulului. 

Istanbul
Istanbul © iStock

2.2. De vizitat în Istanbul – locuri mai puțin cunoscute de turiști

În timp ce Istanbulul este renumit pentru reperele sale emblematice, există câteva locuri subestimate care oferă experiențe unice și merită mai multă atenție din partea vizitatorilor. Iată câteva dintre obiectivele turistice mai puțin cunoscute din Istanbul: 

 • Moscheea Suleymaniye

Adesea umbrită de Moscheea Albastră, Moscheea Suleymaniye este o bijuterie ascunsă care prezintă arhitectura otomană în cea mai bună formă. Această construcție maiestuoasă, construită de celebrul arhitect Mimar Sinan, oferă o atmosferă senină și vederi panoramice uimitoare ale orașului din curtea sa. Turiștii au ocazia de a explora interiorul său elegant, împodobit cu lucrări complexe din plăci de marmură. 

Dealul Pierre Loti © iStock
 • Dealul Pierre Loti

Dacă dorești o evadare liniștită și priveliști uluitoare, vizitează Dealul Pierre Loti din districtul Eyup. Numit după scriitorul francez Pierre Loti, acest loc oferă priveliști ale Cornului de Aur și ale peninsulei istorice. Poți ajunge pe vârful dealului cu telecabina, unde te poți bucura de frumusețea Istanbulului în liniște, departe de agitația orașului. 

 • Cartierele Fener și Balat

Situate pe malul vestic al Cornului de Aur, cartierele Fener și Balat reprezintă trecutul multicultural al Istanbulului. Aici poți hoinări pe străzile înguste mărginite de case otomane colorate, biserici grecești și armene și sinagogi evreiești. Descoperă cafenelele ascunse, magazinele de tip boutique și explorează astfel farmecul local autentic. 

Insulele Prinților
Insulele Prinților © iStock
 • Insulele Prinților

Scapă de agitația Istanbulului luând un feribot către Insulele Prinților, un grup de nouă insule din Marea Marmara. Aceste insule oferă o retragere liniștită, fără vehicule motorizate permise, creând o atmosferă liniștită. Oprește-te pe Buyukada, cea mai mare insulă, unde poți să te plimbi cu trăsura trasă de cai sau cu bicicleta, în timp ce admiri conace fermecătoare, păduri de pini și plaje sălbatice. 

Aceste locuri subestimate din Istanbul oferă o oportunitate de a descoperi atracții necunoscute, de a experimenta viața locală și de a aprofunda mai mult în istoria bogată și moștenirea culturală a orașului. 

2. Temperatura în Istanbul – perioadele ideale pentru o vacanță de neuitat

În general, Istanbul are un climat mediteranean, cu veri calde și uscate și ierni blânde și umede. În perioada martie-mai, temperatura medie variază între 10°C și 20°C. Vremea este plăcută, iar natura înflorește, transformând orașul într-o destinație frumoasă. 

Verile sunt calde, cu temperaturi medii între 25°C și 30°C. Umiditatea este ridicată, iar soarele strălucește intens. Aceasta poate fi perioada aglomerată a anului, când turiștii se bucură de plaje, croaziere pe Bosfor și de viața de noapte animată. 

Temperaturile încep să scadă începând cu luna octombrie, iar vremea devine mai plăcută și mai răcoroasă. În general, temperaturile medii se situează între 15°C și 25°C. Toamna poate fi un moment potrivit pentru a vizita Istanbulul, deoarece mulțimea de turiști este mai redusă, iar peisajul se îmbracă în culori aurii și calde. 

Iernile sunt blânde, dar umede, cu temperaturi între 5°C și 15°C. Ploile sunt frecvente, iar zăpada este rară. Aceasta poate fi o perioadă mai puțin aglomerată pentru a vizita Istanbulul, iar tarifele la hoteluri și biletele de avion pot fi mai scăzute. 

În general, perioadele recomandate pentru a vizita Istanbulul sunt martie-mai și septembrie-noiembrie, când temperaturile sunt moderate și vremea este plăcută. Cu toate acestea, în funcție de preferințele și de activitățile pe care dorești să le faci, orice perioadă a anului poate fi potrivită pentru a explora acest oraș fascinant.

kebab
Kebab © iStock

3. Atracții turistice din Istanbul – itinerar pentru un city break plin de aventuri

Vrei să vizitezi Istanbulul, însă nu ai decât câteva zile la dispoziție? Atunci un city break este răspunsul pentru tine! Planificarea unei călătorii atât de scurte în Istanbul poate fi copleșitoare, deoarece orașul oferă o multitudine de locuri de vizitat, restaurante tradiționale, bazaruri pline de culoare și locuri ascunse cu atmosferă relaxantă. De aceea ți-am propus un itinerar bine structurat, cu recomandări despre cele mai importante obiective turistice, locuri autentice de luat masa, bazaruri tradiționale și locuri ascunse unde poți scăpa de agitația urbană.

 • Ziua 1

Dimineața: începe ziua cu o vizită la Hagia Sophia, un simbol al Istanbulului. Admiră arhitectura sa impresionantă și frescele istorice. După aceea, următoarea oprire este Moscheea Albastră, situată în apropiere, unde poți explora frumusețea interioară și minaretele sale. 

Prânz: ia o scurtă pauză pentru a savura un delicios kebab turcesc la un local autentic. Recomandarea turiștilor este restaurantul „Ziya Baba Kebap Salonu”, unde poți savura kebaburi delicioase și alte specialități autentice. Apoi, explorează Palatul Topkapi, fostul sediu al sultanilor otomani. Clădirea te va întâmpina cu încăperi regale, grădini luxuriante și comori expuse în muzeu. Nu uita să vizitezi Harem-ul, o parte fascinantă a palatului. 

Seara: încheie prima zi în Istanbul cu o cină pe malul Bosforului la restaurantul „Ciya Sofrasi”. Aici vei găsi o varietate de preparate tradiționale turcești, cu influențe din diferite regiuni ale țării. 

Istanbul © iStock
 • Ziua 2

Dimineața: ia un feribot către Insulele Prinților și oprește pe Insula Buyukada, locul ideal pentru a te relaxa într-o atmosferă liniștită și pentru a închiria biciclete sau a face o plimbare cu trăsura prin frumoasele peisaje. Înainte de a pleca, oprește la restaurantul „Adalar Balikcisi” pentru a gusta pește proaspăt prăjit și prins chiar înainte de preparare. 

Prânz: întoarce-te către Istanbul și oprește la Bazarul de Mirodenii, unde vei găsi o gamă variată de condimente, dulciuri tradiționale și alte produse locale. Dupa aceea, fă o plimbare prin cartierul Karakoy, o zonă modernă și plină de viață, cunoscută pentru cafenelele sale, magazinele trendy și galeriile de artă. 

Seara: încheie ziua în zona Istiklal Avenue, unde să faci shopping în magazinele elegante și buticurile de designer. Oprește-te pentru o cină la restaurantul „Cezayir”, situat într-o clădire istorică, unde să savurezi mâncare turcească autentică, dar cu o notă modernă. 

la Bosfor
la Bosfor © iStock
 • Ziua 3

Dimineața: participă la un tur ghidat prin cartierul Sultanahmet pentru a explora locuri mai puțin cunoscute. Vizitează Moscheea Suleymaniye, o bijuterie arhitecturală și un liniștit în mijlocul agitației orașului. 

Prânz: bucură-te de o plimbare prin piața de vechituri Cukurcuma și prin cartierul Cihangir, unde vei fi întâmpinat/ă de numeroase magazine vintage, galerii de artă și cafenele primitoare. 

Seara: finalizează călătoria cu stil, luând cina într-unul dintre restaurantele cu vedere la Bosfor. Aceste localuri au toate o priveliște uimitoare și servesc preparate gourmet și băuturi fine. 

Acesta este doar un itinerar sugestiv, însă orașul are multe alte locuri minunate de explorat și de descoperit. 

Așadar, o călătorie în Istanbul este o experiență ce îmbină în mod armonios istoria, cultura, gastronomia și frumusețea naturală. De la monumente impresionante, cum ar fi Hagia Sophia și Palatul Topkapi, până la bazarurile pline de viață și peisajele fermecătoare ale Bosforului, Istanbulul te va cuceri instant. Fiecare pas în acest oraș este o călătorie în timp și o oportunitate de a descoperi tradițiile și moștenirea sa diversă. Deci, ce mai aștepți? Începe planificarea călătoriei tale în Istanbul și lasă-te purtat/ă de magia acestui oraș spectaculos! 


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?