Toată lumea știe că peștele merge bine cu vinul alb, dar nu toată lumea ştie că Franța este o ţară de vis atunci când vine vorba de camping. Peste 10.000 de kilometri de autostradă, acces la mare, la ocean și la două lanțuri muntoase - combinate cu o mare libertate de mișcare fac ca excursiile cu rulota să fie foarte populare aici.

O țară în care poţi să te relaxezi când călătoreşti cu rulota

Campingul ȋn natură nu numai că este tolerat în Franța, dar este chiar legal, de exemplu pe terenurile de joacă ale școlilor (cu permisiunea autorităților locale) sau deseori pe terenurile private ale proprietarilor. Parcările sunt amplasate convenabil pentru a permite oprirea în centrele orașelor, în apropierea stațiunilor de schi, a monumentelor importante și a principalelor situri de interes public. Citeşte acest ghid până la capăt și vei vedea că ȋn Franţa poţi ȋnnopta pe malul unui lac, pe plajă sau chiar ȋntre zidurile unui castel medieval.

Rulotă de camping pe un câmp de lavandă în Provence © shutterstock

O călătorie cu rulota până ȋn Franţa sau ȋnchiriezi o rulotă când ajungi?

Trebuie să iei în considerare costul călătoriei dus-întors (inclusiv eventuale amenzi de circulație), ȋntreţinerea vehiculului și timpul petrecut la volan. Sunt 2.300 km de la Bucureşti la Paris, ceea ce se traduce printr-un cost mediu al combustibilului pentru călătoria dus-întors de aproximativ 3.200 lei și un cost suplimentar de 700 lei pentru taxe de drum. Călătoria dus-întors înseamnă ȋn total 45 de ore de condus. Costul închirierii unei rulote de dimensiuni medii în Franța variază în prezent între 65 și 100 de euro/noapte și între 85 și 145 de euro/noapte pentru cele mari.

Vezi ofertele de zboruri către Franța!

Cu rulota ȋn Franţa – tot ce trebuie să ştii

Înainte de a începe călătoria, este esențial să ştii înălțimea și greutatea totală a vehiculului și să notezi aceste date ca să le ai ȋntotdeauna la ȋndemână. Îţi vor fi utile atunci când ȋntâlneşti indicatoarele rutiere cu restricţii. De asemenea, ȋţi recomandăm să consulți reglementările actuale privind campingul ȋn natură pe www.rural-camping.com.

Reguli de circulație

Limita de viteză pentru rulote este de 130 km/h pe autostrăzi și de 110 km/h pe drumurile naţionale. Cu toate acestea, în cazul în care conduci de mai puțin de 3 ani sau dacă vizibilitatea este foarte redusă, limita este de 110 km/h pe autostrăzi și 100 km/h pe drumurile naţionale. Limita de viteză ȋn zonele locuite este de 30 km/h și de 80 sau 90 km/h în afara lor, în funcție de tipul de drum. Dacă rulota cântărește mai mult de 3.5 tone, ai nevoie de autocolante de viteză pe partea din spate a vehiculului și nu poți conduce atât de repede. În afara zonelor locuite, limita de viteză este de 80 km/h, 100 km/h pe drumurile naţionale și 110 km/h pe autostrăzi.

Cină cu o priveliște spectaculoasă © Rdne Stock Project on pexels.com

Barierele care limitează înălțimea la intrările în unele tuneluri, viaducte sau parcări subterane sunt un obstacol pe care toți şoferii de rulote îl cunosc. De asemenea, trebuie să iei ȋn considerare zonele cu emisii scăzute de noxe (de exemplu, în centrul Parisului), unde conducerea unei mașini diesel este sancționată cu amendă serioasă.

Dormitul într-o rulotă

Poți găsi locuri de campare în Franța cu aplicația mobilă Campercontact. Oficial, poți înnopta oriunde poți parca mașina. Pe drumuri sunt disponibile următoarele opţiuni de cazare:

1. Aires – sau aire de service, parcări cu plată (uneori gratuite) pentru rulote, cu infrastructură completă: de la dușuri la electricitate și piscine. Într-un Aires poți sta, de obicei, 48 de ore.

2. Campinguri publice și private

3. France Passion – cu siguranță cel mai interesant tip de cazare. Este oferit de proprietarii de ferme și podgorii în schimbul vânzării produselor și promovării serviciilor lor. Opțional, bineînțeles. Există o aplicație gratuită care facilitează găsirea unui loc de cazare gratuit.

Indicatoarele rutiere

Când călătoreşti pe drumurile din Franţa, este posibil să întâlneşti indicatoare rutiere care interzic circulația sau parcarea unei rulote. O autocaravană barată este de obicei însoțită de cuvintele „interdiction de stationner”, care înseamnă „staţionarea interzisă”. Cu toate acestea, trebuie să știi că acest tip de indicator încalcă principiile egalității și este considerat ilegal. Un eventual control al poliției într-unul dintre aceste locuri ar trebui să se desfășoare fără probleme, iar cunoașterea limbii franceze este utilă.

Taxe

În Franța, pe autostrăzi și drumurile naţionale, se percep taxe de trecere şi taxe pentru traversarea anumitor poduri, tuneluri sau viaducte. Există cinci categorii de taxe de trecere, în funcție de tipul de vehicul și de lungimea tronsonului de drum. Prețurile actuale pot fi găsite pe autoroutes.fr. Pentru fiecare drum cu taxă există un traseu alternativ pe care nu se percepe nicio taxă. Autostrada este gratuită doar dacă nu există o alternativă în apropiere.

Cuplu admirând apusul © iStock

De unde să închiriezi o rulotă?

Dacă eşti în căutarea unei opțiuni low cost, o soluție bună este camper sharing – închirierea unei rulote de la proprietari privați, de exemplu prin intermediul aplicației Yescapa. Atunci când închiriezi, nu uita că dimensiunea și greutatea vehiculului nu influenţează doar prețul, ci și consumul de combustibil. Toate rulotele şi autocaravanele cu o greutate brută mai mare de 3,5 tone trebuie să aibă un autocolant care să indice unghiurile moarte, vizibile pe părțile laterale și în partea din spate a vehiculului. Aceste reglementări se aplică de la 1 ianuarie 2021.

Ce asigurare să îți faci?

Pe mcrent.com poți găsi asigurări personalizate pentru autocaravana ta. Te rugăm să reții că, în unele cazuri, companiile de închirieri auto vor percepe un depozit adiţional dacă nu închei o asigurare suplimentară.

Închiriezi o rulotă sau călătorești cu vehiculul tău? Asigurarea e o necesitate!

Descoperă cele mai bune rute pentru rulote în Franța

O mare libertate de mișcare face ca excursiile cu rulota în Franța să creeze dependență. De aceea, din câteva zeci de rute, le-am selectat pentru tine pe cele mai interesante trei, iar la alegerea lor am ținut cont de gradul de diversitate și de potențialul turistic și istoric al fiecăreia dintre ele.

Traseul vinului de Bordeaux

Este timpul să te împrieteneşti cu cineva care nu consumă alcool dacă plănuieşti o excursie cu rulota prin regiunea viticolă. În cei 850 km de la Bordeaux la Gageac și Beaune, vei găsi tot ceea ce face Franța celebră. Orașe medievale idilice, peisaje uimitoare (inclusiv Gorges du Tarn) și vinuri minunate de Sauvignon Blanc. Nu numai că vei vizita multe podgorii frumos amplasate, dar vei învăța și despre modul fascinant în care sunt cultivate viile franceze. Cele mai populare trasee din regiune sunt Route des Châteaux și traseul de la Graves la Sauternes. Pe oricare l-ai prefera, dacă faci turul regiunii cu o rulotă, trebuie să vizitezi impresionantul Château de la Brède, unde se află faimosul Montesquieu.

Spanie w camperze z widokiem na winnice
Dormind într-o rulotă cu vedere la vie © shutterstock

Castelele de pe Valea Loarei

Valea Loarei este una dintre cele mai populare destinații din centrul Franței. În această regiune istorică există peste 300 de castele medievale, renascentiste și iluministe, iar majoritatea se află pe malul Loarei – cel mai lung râu din Franța. Orléans, Blois, Villandry și Chenonceaux sunt doar câteva dintre orașele care te așteaptă pe traseul cu rulota. Există o mulțime de restaurante și podgorii de-a lungul drumului, precum și locuri în care să te opreşti ca să te bucuri de natură.

Între vârfurile Alpilor

Pe niciun alt traseu nu este atât de util să cunoşti termenul „Aire de Chainage”, adică locul unde se montează lanțurile de zăpadă. Route des Grandes Alpes începe de la Lacul Geneva, la granița cu Elveția, și traversează Alpii francezi până la orașele mediteraneene. Este una dintre cele mai frumoase modalități de a explora Franța cu rulota.

Dacă alegi acest traseu, vei parcurge 720 km de drum prin 16 trecători, dintre care cinci la peste 2.000 de metri deasupra nivelului mării. Cea mai spectaculoasă secțiune este Col de la Bonette (2802 m). Ruta Grandes Alpes este deschisă din iunie până în octombrie şi ȋţi recomandăm să respecţi anunțurile făcute de serviciile de siguranță alpină.

Camperem w górach
Travelling by a van in the mountains © shutterstock

Călătoreşti prin Franța cu rulota? Iată ce trebuie să reţii: 

  1. Familiarizează-te cu legislația în vigoare privind circulația și parcarea unei rulote în Franța.
  2. Asigură-te că ştii înălțimea și greutatea totală a vehiculului.
  3. Alege asigurarea potrivită pentru drumurile din Franța.
  4. Pregăteşte-ţi o hartă a locurilor în care poți staţiona 100% legal.
  5. Compară prețurile de închiriere a rulotei, inclusiv posibilitatea de a închiria de la persoane fizice.

FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?