Capitala Ungariei impresionează prin arhitectură, climă, locaţia pitorească pe ambele maluri ale Dunării şi peisaje. Aici, Crăciunul şi Revelionul sunt sărbătorite cu mult fast, iar din acest motiv oraşul este acoperit de lumini şi colindele se aud pe străzi ȋn toată luna Decembrie. În perioada sărbătorilor arată complet diferit – cu miresme, culori şi lumini specifice – toate creând o atmosferă unică pe străzile acoperite de zăpadă şi ȋn jurul clădirilor monument. Dacă doriţi să vă distraţi ȋntr-un loc captivant, luaţi ȋn considerare o vacanţă de Crăciun sau Revelion ȋn Budapesta.

Nebunia de Crăciun și Revelion ȋn Budapesta

Capitala Ungariei este ȋncântătoare nu numai vara, ci şi iarna. Pe lângă o destinaţie interesantă pentru un city break, este şi un loc ȋn care puteţi petrece un Crăciun magic sau o noapte spectaculoasă de Revelion. Dacă vizitaţi oraşul ȋn Decembrie, aveţi ocazia să vedeţi târgurile de Crăciun, să vă bucuraţi de izvoarele termale, de croaziere magice pe Dunăre sau să patinaţi într-un peisajul superb.

DSC 2690
Budapesta © iStock

Savuraţi specialităţi maghiare la târgul de Crăciun

Dacă vizitaţi Budapesta ȋn Decembrie, veţi ȋntâlni târguri pline de culori, miresme şi muzică de Crăciun. Cele mai vechi şi mai mari se află ȋn inima oraşului – ȋn Piaţa Vörösmarty sau ȋn piaţa de lângă Sf. Stefan. Merită să vizitaţi acest loc ca să admiraţi proiecţiile de lumini pe clădirea Bazilicii. Ambele festivaluri ȋncep pe străzile Budapestei la ȋnceputul lui Noiembrie şi durează până la sfârşitul lui Decembrie. Puteţi profita de prezenţa la festivaluri ca să gustaţi, de exemplu, kurtosh tradiţional unguresc şi vin fiert, fie că mergeţi acolo ȋn cadrul unei excursii organizate sau pe cont propriu.

Vorosmarty
Panorama de Budapesta de Crăciun © iStock

Bucuraţi-vă de izvoarele termale şi băile fierbinţi

Romanii ştiau deja efectul unic al apelor termale din Budapesta când au construit aici primele piscine şi băi termale. După o zi de vizitat oraşul, nu există o cale mai bună să vă relaxaţi decât o baie ȋn minunata apă termală. Dacă nu vă place iarna, dar doriţi să celebraţi Crăciunul sau Revelionul ȋntr-unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa, Budapesta este o alegere bună. Există 123 de izvoare termale care vă vor ajuta să uitaţi de temperaturile sub 0 grade (cel puţin pentru moment). Unul dintre cele mai populare astfel de locuri este Széchenyi care cuprinde 2 piscine ȋn aer liber şi nu mai puţin de 15 piscine interioare. Un alt loc pe care vi-l recomandăm este băile Gellért cu un interior deosebit, redecorat de curând.

Karacsonyi vasar Szentendre 03
Spărgător de nuci © iStock

Mergeţi ȋntr-o croazieră pe Dunăre

Unele dintre cele mai frumoase peisaje din Budapesta sunt pe Dunăre pentru că de acolo puteţi admira cele două părţi diferite ale capitalei ȋn acelaşi timp. Pe malul drept veţi vedea fostele Buda şi Óbuda, iar pe malul stâng – Pest. Aceste 3 oraşe au fost unite ȋn 1893 şi au devenit Budapesta. Dacă mergeţi de Crăciun sau Revelion ȋntr-o croazieră pe al doilea cel mai mare fluviu din Europa, veţi avea ocazia să vă distraţi şi, ȋn acelaşi timp, să admiraţi arhitectura istorică. Veţi vedea, printre altele, Castelul Buda, ȋnscris ȋn Patrimoniul Mondial UNESCO, şi clădirea Parlamentului pe celălalt mal al Dunării. Tururile de Crăciun şi Revelion pe fluviu au diferite opţiuni şi le veţi putea adapta nevoilor dumneavoastră.

CKI 7527
Cadouri de Moș Crăciun © iStock

Puteţi petrece ajunul Crăciunului sau sărbătorile ȋntr-un tur de o oră şi jumătate ori ȋntr-o croazieră care oferă un meniu complet cu 4 feluri. Merită să mergeţi ȋntr-o plimbare pe Dunăre mai ales seara sau noaptea pentru că monumentele şi clădirile iluminate de pe maluri vă vor oferi o perspectivă diferită asupra oraşului. Priveliştea va compensa temperatura scăzută pe care o veţi simţi din plin dacă vă hotărâţi să mergeţi pe punte. Dacă mergeţi ȋn Budapesta pentru a ȋntâmpina noul an, vă puteţi distra pe vas cu muzică live sau DJ. Croaziera de Revelion nu trebuie să ȋnsemne o petrecere zgomotoasă cu băuturi nesfârşite şi muzică fără oprire. O altă opţiune sunt excursiile calme sub forma unei cine gustoase cu muzică de pian pe fundal. Ofertele sunt atât de variate ȋncât veţi găsi fără ȋndoială una pe placul dumneavoastră. Indiferent de alegere, momentul magic al unei astfel de croaziere de Revelion va fi cu siguranță priveliștea cerului iluminat la miezul nopții de focurile de artificii.

201129 Unnepi fenyek dron MJ 25
Panorama de Budapesta © iStock

Întâmpinaţi Anul Nou pe străzile sau ȋn pub-urile din Budapesta

Revelionul, sau Szilveszter ȋn limba maghiară, este un eveniment de amploare ȋn Budapesta şi pregătirile ȋncep mult mai devreme. Cu siguranţă nu vă veţi plictisi acolo ȋnainte de Anul Nou. Dacă doriţi să vedeţi cum se pregăteşte oraşul pentru sărbătoare, plimbaţi-vă pe străzi sau vizitaţi pub-urile locale. Rezervaţi din timp o masă ȋntr-un bar, club sau restaurant şi distraţi-vă aşa cum simţiţi. De multe ori se ȋntâmplă ca petrecerea să se mute ȋn stradă, iar cel mai popular loc este Piaţa Vörösmarty unde nu doar turiştii, ci şi localnicii se ȋntâlnesc să ȋntâmpine Anul Nou. Veţi găsi acolo mâncare gustoasă, vin, pálinka şi muzică din belşug.

CIR 3923
Panorama de Budapesta © iStock

Mergeţi să patinaţi ȋntr-un loc inedit

O activitate de iarnă care nu ar trebui să lipsească din planul dumneavoastră este patinajul pe un patinoar ȋn aer liber. Unul imens şi foarte popular este cel din parcul oraşului, cu vedere la Castelul Vajdahunyad, care combină stilurile romanic, gotic şi renascentist baroc. La fel de pitoresc este patinoarul de lângă clădirea modernă în formă de balenă, deschis ca parte a The Whale Winter Festival. Avantajele incontestabile ale acestui loc sunt peisajele care cuprind Dunărea şi siturile incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, pe care turiștii le observă de obicei în timpul croazierelor pe fluviu. În plus, ȋn timpul festivalului sunt organizate concerte gratuite și există standuri cu produse alimentare și artizanat.

Varosliget korcsolya
Patinoarul în aer liber din Budapesta © iStock

Capitala Ungariei este o destinație atractivă nu numai vara, ci și iarna – mai ales în perioada Crăciunului și Revelionului. Budapesta oferă numeroase activități pe care le puteți experimenta doar în timpul sărbătorilor și aveți ocazia să vedeți atracții turistice renumite dintr-o cu totul altă perspectivă.

Articolul a fost scris în colaborare cu Agenția Maghiară de Turism.

ENG Hungary logo color

FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?