Călătoriile cu trenul nu trebuie să fie plictisitoare. Un exemplu perfect sunt trenurile panoramice din Elveția. Admiră peisajul unic din confortul locurilor din tren. Indiferent dacă vei călători vara sau iarna, pregăteşte-te pentru peisaje uluitoare.

O călătorie de poveste printre munți și văi

Când vine vorba de trenuri panoramice, Elveția nu are rival. Este o țară cu o rețea extinsă de căi ferate și un peisaj divers. Chiar și o scurtă călătorie cu trenul ȋnseamnă priveliști ca de pe cărţile poştale – vei vedea ghețari, văi, defileuri, râuri, lacuri, orașe fermecătoare şi, nu ȋn ultimul rând, munți. Vei trece peste cele mai înalte viaducte şi prin cel mai lung tunel. Create special pentru turism, trenurile panoramice din Elveția au fost proiectate astfel încât călătorii să se poată bucura pe deplin de priveliștea de afară. Ferestrele mari, fotoliile confortabile, mesele cu o ofertă gastronomică variată și căștile ȋn care o voce calmă ȋţi prezintă fiecare secțiune a traseului oferă o experiență de călătorie unică. Unele dintre trenuri impresionează prin stilul retro, altele prin designul modern. Cu siguranță, cele mai populare trenuri panoramice din Elveția sunt cele cu vagoane roșii, inclusiv celebrul Glacier Express. Și tocmai de la el vom începe lista noastră de linii de poveste.

ST 3x2 Andermatt Apres Ski Train 34415
© Switzerland Tourism

Glacier Express

Glacier Express nu este doar una dintre cele mai populare rute de trenuri panoramice din Elveția, ci și … cel mai lent tren expres din lume. Viteza medie pe acest traseu este de 36 km/h. Vagoanele roșii parcurg 291 km, conectând stațiunile de schi bine cunoscute şi apreciate de vedete din St. Moritz cu fermecătorul oraș Zermatt. Călătoria cu Glacier Express durează aproximativ 8 ore. În acest timp, trenul trece prin 91 de tuneluri și peste 291 de poduri. Unele dintre cele mai importante puncte de pe traseu sunt, bineînțeles, viaductul Landwasser, înalt de 65 m, defileul Rinului și maiestuosul munte Matterhorn.

Călătorii au la dispoziție un vagon-restaurant și posibilitatea de a alege clasa I sau a II-a. Pentru cei care apreciază confortul maxim există clasa Excellence – un vagon pentru 20 de persoane, cu loc garantat la fereastră și meniu cu mai multe feluri de mâncare inclus în preț.

ST 3x2 Glacier Express auf dem Schmittenviadukt Graubunden Glacier Express on the Schmitten Viaduct Graubunden 50965
© Switzerland Tourism

Bernina Express, o călătorie pe ruta UNESCO

Bernina Express oferă o călătorie panoramică unică cu trenul prin Elveția. Traseul, mai precis secțiunea Thusis-Valposchiavo-Tirano, a fost înscris ȋn patrimoniul mondial UNESCO. Traseul durează puțin peste 4 ore, dar este suficient pentru a admira peisajul glaciar tipic Elveției și… palmierii italieni într-o singură călătorie. Bernina Express merge pe ruta Chur-Tirano (în lunile calde, călătorii își pot continua călătoria cu autocarul de la Tirano la Lugano). Acest tronson are o lungime de 144 km, iar de-a lungul drumului trece prin 55 de tuneluri și peste 196 de poduri. Cel mai înalt punct de pe traseu este Ospizio Bernina (2253 m deasupra nivelului mării), iar priveliști spectaculoase sunt oferite, de asemenea, de cotul Montebello și de ghețarul Morteratsch. Nu se poate să nu menționăm faimosul viaduct spiralat Brusio.

Bernina Express nu are vagon restaurant, însă călătorii se pot bucura de gustări reci. Biletele sunt disponibile la clasa I și a II-a, iar iarna există trenul suplimentar Bernina Panorama Winter, care circulă pe ruta St. Moritz-Tirano.

ST 3x2 Bernina Express in the Montebello curve 88815
© Switzerland Tourism

Golden Pass Line, o călătorie de aur prin Elveția

Linia Golden Pass leagă Lucerna de Montreux, iar călătoria este împărțită în 3 etape (Lucerna-Interlaken-Zweisimmen-Montreux, fiind necesară schimbarea trenurilor). Întregul traseu are o lungime de 191 km și durează aproximativ 5 ore. Linia Golden Pass este o alegere excelentă ȋn ceea ce priveşte lacurile – pe drum poţi vedea Lacul Lucerna, Lacul Brienz, Lacul Thun sau Lacul Geneva. Podgoriile din Lavaux, incluse pe lista UNESCO, sunt un decor excelent pentru fotografii. O opţiune suplimentară a liniei Golden Pass Line este posibilitatea de a călători nu doar în vagoanele panoramice, ci și în vagoanele retro. Trenul Golden Pass Belle Epoque circulă în secțiunea finală spre Monteux. Mai merită adăugat că în decembrie 2022 autoritățile elvețiene au lansat linia Golden Pass Express, care leagă Interlaken de Montreux, permițând călătoria între aceste orașe fără schimbare.

ST 3x2 Andermatt Matterhorn Gotthard Railway 29823
© Switzerland Tourism

Trasee tematice și multe altele

Vrei să vizitezi Elveția și să vezi Alpii de la ferestrele trenurilor? Alege Grand Train Tour – o călătorie de câteva zile pe cele mai populare rute. Traseul are peste 1.200 km şi ȋl poți parcurge în aproximativ 7-8 zile. Tu decizi unde te urci și cobori, unde îți petreci noaptea sau ce secțiuni ale traseului vrei să parcurgi. Grand Train Tour este un traseu pe care merg trenurile menționate mai sus plus alte câteva. O aplicație specială te poate ajuta să adaptezi traseul la nevoile tale. În timpul iernii, dacă ȋţi place zăpada, opțiunea perfectă va fi o călătorie prin regiunea Jungfrau, care are numeroase pârtii de schi, trasee montane și derdeluşuri.

Ce alt traseu panoramic merită recomandat? Cu siguranță Gotthard Panorama Express, care trece printr-unul dintre cele mai lungi tuneluri. Traseul dintre Lugano și Lucerna este deschis din aprilie până în octombrie și implică un transfer cu barca.

ST 3x2 Flueelen Gotthard Panorama Express 51520
© Switzerland Tourism

Ce zici de un tren de ciocolată? Train du Chocolat este un tren de sezon care circulă de primăvara până toamna pe ruta Montreux-Berner Oberland. Călătorilor li se oferă diferite surprize sub formă de răcoritoare gustoase, o vizită la o fabrică de ciocolată și la o fabrică de brânză. Pentru peisaje spectaculoase, cumpără un bilet la Gornergrat Cog Railway. Traseul de la Zermatt până în vârful muntelui Gornergrat are o lungime de aproximativ 9 km și durează 30 de minute. Timpul este suficient pentru a admira ghețarii și peisajul montan, inclusiv celebrul Matterhorn. Este posibil ca vagoanele să nu fie la fel de vitrate ca în Glacier Express, de exemplu, dar ferestrele sunt suficient de mari pentru a vedea pe deplin vârfurile acoperite de zăpadă. Prețul? 88 CHF sau 44 (reducere cu Swiss Travel Pass).

ST 3x2 Silvaplana Surlej cross country skiing 24508
© Switzerland Tourism

Preţurile trenurilor panoramice elveţiene

Cum să cumperi un bilet de tren în Elveția? Organizarea unei călătorii nu este deloc dificilă. Dacă decizi să iei trenul panoramic, trebuie să cumperi bilete și să rezervi un loc (taxă suplimentară, obligatorie la cele mai populare trenuri panoramice). Poți cumpăra bilete online, de la casele de bilete din Elveția sau de la principalele gări din străinătate. Prețurile acestora depind de rută, de clasă şi de data călătoriei. De exemplu, la momentul scrierii acestui text, un bilet Glacier Express costă 152 CHF la clasa a 2-a și 268 CHF la clasa I. Rezervarea unui loc presupune o suprataxă de 29-49 CHF, iar pentru clasa Excellence trebuie adăugat un cost de rezervare de 1 CHF la prețul unui bilet la clasa I de 470 CHF. Cât costă un bilet Bernina Express? Taxa de rezervare este de aproximativ 20 CHF, în timp ce prețul biletului începe de la aproximativ 70 CHF. Poţi cumpăra bilete cu până la două luni în avans, rezervarea locurilor făcându-se de obicei cu aproximativ 90 de zile înainte de data călătoriei.

ST 3x2 Realp Glacier Express 15998
© Switzerland Tourism

Dacă intenționezi să călătoreşti cu trenul în Elveția, merită să achiziţionezi Swiss Travel Pass (flex), care ȋţi permite să călătoreşti liber cu mijloacele de transport în comun în toată țara (inclusiv cu trenurile panoramice), să obții bilete gratuite la muzee sau reduceri la biletele plătite la trenurile de munte. E important să reţii că rezervarea locului și taxa aferentă sunt în continuare necesare (cu excepția biletelor pentru copii cu vârsta de până la 6 ani). 


Instagram

Cauți un anumit loc?