karnawal hero.jpg

Când ne gândim la carnaval, automat ne apare în minte Rio de Janeiro, nu? Cu siguranță merită să participi la cea mai mare, mai colorată și mai zgomotoasă petrecere din Brazilia, dar... Poți opta și pentru o excursie mai aproape - mai scurtă și mai ieftină - în Tenerife, care ȋţi va oferi aceeaşi atmosferă nebună în ritm de muzică și spirit de carnaval. Citeşte ȋn continuare ca să afli când poți merge la carnaval în 2023 - Rio de Janeiro și Tenerife.

Când are loc Carnavalul de la Rio?

Carnavalul de la Rio de Janeiro va avea loc în perioada 17-25 februarie 2023, când orașul se va îmbrăca în paiete și pene. Vor răsuna sunetele de samba, cântecele și entuziasmul a aproape un milion de oameni din întreaga lume. De ce această dată? Din 1840, când portughezii au organizat pentru prima dată mascarada „Entrudo” cu polka și vals în loc de samba ȋn Rio de Janeiro, carnavalul este organizat cu o săptămână înainte de Miercurea Cenușii, care anunță începutul Postului Mare pentru catolici. Însuși numele evenimentului, carnaval, se referă la această perioadă. Vine de la cuvintele „carne” și „vale” și înseamnă… adio, carne! Începutul simbolic al Carnavalului este încoronarea regelui Momo de către primarul orașului. Aceasta va avea loc pe 17 februarie și va da startul la numeroase baluri, parade și petreceri de stradă. Cea mai importantă paradă este cea a campionilor, adică a celor mai bune șase școli de samba, este programată pe 25 februarie.

Tancerze podczas karnawału © Emanuel Tadeu on Pexels
Dansatori la Carnaval © iStock

Carnavalul din Brazilia – Ce nu trebuie să ratezi?

Epicentrul Carnavalului de la Rio, cu extravaganta și exuberanta sa paradă de samba, este Sambadromul. Structura de beton lungă de 700 de metri, cu tribune pe ambele părți ale bulevardului Marquês de Sapucaí, poate găzdui până la 90.000 de persoane! Vrei să vezi cele mai colorate costume și cei mai buni dansatori trecând în pas de samba pe ritmul muzicii de trompete și tobe? Grăbeşte-te să cumperi din timp biletul pentru acest spectacol impresionant. În 2023, în funcție de tipul de loc, biletele costă de la 24 de dolari pentru locurile fără număr și în picioare și până la 794 de dolari pentru cele din zona VIP. Nu uita că biletele pentru evenimentele de duminică și luni se vând cel mai repede. Nici celelalte zile ale săptămânii de carnaval nu duc lipsă de participanți, însă sunt ceva mai calme.

Tancerze samby na sambodromie © iStock
Parada școlii de samba în Sambadrom, Baianas © iStock

Carnavalul Brazilian 2023 – Nu doar pe Sambadrom

Fără îndoială, Carnavalul de la Rio este cel mai mare, mai colorat, mai gălăgios și mai vesel spectacol de pe Pământ, precum și cel mai important eveniment din calendarul cultural brazilian. Deși paradele de pe Sambadrom sunt principala atracție, el carnaval nu înseamnă doar să admiri dansatorii în timpul paradelor. Este, totodată, o ocazie de distracţie și oportunitatea să ȋţi testezi mişcările de samba în timpul petrecerilor care însoțesc festivalul. În tot acest timp, orașul chiar nu doarme! Există petreceri gratuite pe stradă organizate de școli de dans și trupe de muzicieni (blocos e bandas). În total sunt peste 300 de astfel de formații! În cartierul Cinelandia, oamenii dansează pe muzica din anii ’40-’60. Cea mai veche formație de stradă din Rio, Cordão do Bola Preta, cântă pe Avenida Rio Branco. Nu trebuie ratat nici spectacolul trupei cult Banda de Ipanema, cu celebrul lor cântec Cidade Maravilhosa. Poți urmări trupa în Parcul General Osorio, pe Bulevardul Vieira Souto și pe Rua Visconde de Pirajá.

Plaża Ipanema w Rio de Janeiro © iStock
Plaja Ipanema, Rio de Janeiro © iStock

Carnavalul de la Rio de Janeiro – Relaxare pe plajă

Între paradele de samba și petrecerile de stradă din Rio de Janeiro, ȋţi poţi reȋncărca bateriile pe plajele minunate cu nisip catifelat şi alb ca zăpada. Cele mai frumoase plaje din Rio nu sunt doar celebrele Copacabana și Leme, ci și Ipanema, cu valuri înalte pentru pasionații de windsurfing. Plaja din Barra da Tijuca, sau pur și simplu Barra, se întinde pe aproape 18 kilometri! Poți ajunge la această lagună fenomenală cu mașina, autobuzul și metroul. Vei găsi liniște și relaxare (fără rafalele de vânt tipice acestei părți a Braziliei) pe Vermelha, supranumită Plaja Roșie datorită nuanței roz a nisipului.

Când are loc Carnavalul din Tenerife?

Carnavalul din Santa Cruz de Tenerife este al doilea cel mai mare carnaval din lume, imediat după cel din Rio de Janeiro. Datorită atmosferei prietenoase și sigure, este considerat de mulți ca fiind cel mai potrivit eveniment de acest tip. Este, fără îndoială, cel mai lung: în 2023, primele spectacole vor începe pe 20 ianuarie! Dacă nu vrei să-ţi iei un concediu lung și să cheltui o avere pe un bilet de avion spre Brazilia, Tenerife este alegerea perfectă pentru a simți spiritul carnavalului. În prima zi are loc gala de deschidere și alegerea reginei carnavalului, la trei categorii de vârstă. Totuşi, principalele evenimente sunt planificate ceva mai târziu. Pe 15 februarie are loc Gala Reginei, pe 17 februarie – parada de deschidere, iar pe 21 februarie – cea mai mare paradă de carnaval din Santa Cruz de Tenerife (Coso de Carnaval sau Coso Apotheosis). Ultima dată menționată este atât de importantă, încât această zi a fost declarată sărbătoare publică ȋn Tenerife.

Przyjaciele podczas karnawału © iStock
Prieteni la Carnaval © iStock

Carnavalul din Tenerife – Ce nu trebuie să ratezi?

Carnavalul din Tenerife este cel mai brazilian carnaval dintre toate cele sărbătorite în Spania. Asta înseamnă un singur lucru – este vesel, colorat, zgomotos și se dansează mult. Participanții la parade, urmând exemplul celor din Rio de Janeiro, se îmbracă în pene și costume strălucitoare. Tema carnavalului din 2023 este New York. Prin urmare, este de așteptat ca paradele să îi ducă pe participanți înapoi în anii 1920 și în vremurile Marelui Gatsby. Când poţi participa la sărbătoare? Pe 19, 25 și 26 februarie, alătură-te altor aproape 500.000 de persoane la paradele Sábado de Piñata. Noaptea, dansează la petrecerile Carnaval en la Calle şi pregăteşte-ți un costum amuzant sau strălucitor. Un alt eveniment interesant este înmormântarea sardinei, adică procesiunea mascată de dinaintea Postului Mare. În 2023, acesta este programată pe 22 februarie.

Kobieta podziwiająca widok na góry na Teneryfie © iStock
Vedere Tenerife © iStock

Santa Cruz de Tenerife – Mai mult decât atracțiile carnavalului

Tenerife este locul perfect pentru a combina petrecerile în ritm de carnaval cu relaxarea sub soare, care în România va trebui să mai aștepte puțin. Aici poţi avea o vacanţă activă, de exemplu, în timp ce urci pe traseele din defileul Masca sau pe vulcanul Teide (cel mai înalt vârf din Spania) din Parcul Național Teide. De asemenea, poţi face surf ȋn aşa-numita zonă Las Americas, inclusiv pe plajele Troya, Las Cuevas, Del Bobo și Playa Honda. Vrei mai mult? Atunci te va interesa să vizitezi orașele cu arhitectură colonială, faimoasa Peșteră a Vântului, stâncile din Los Gigantes sau să vezi cu ochii tăi El Drago Milenario, un copac cu vârsta de 800 de ani. Dacă vrei liniște după o noapte de distracţie, ȋţi poți petrece timpul lenevind pe una dintre plajele din zona Santa Cruz de Tenerife, de exemplu Las Teresitas (palmieri), Bollullo (nisip negru, vulcanic) sau Las Gaviotas (izolată). De asemenea, poţi ȋncerca arome locale în puburile din Plaza de España. Temperatura pe timpul zilei în februarie va fi de până la 26 de grade, așa că ȋţi vei reîncărca cu siguranță bateriile înainte de ȋntoarcerea în țară.


Instagram

Cauți un anumit loc?