Chiar dacă nu ai sânge spaniol în vene, există șanse ca inima să-ţi bată în ritm de flamenco. Cel mai bun mod de a afla este să mergi în vacanță în Andaluzia. Cântece, muzică, dans – ce ți-ai putea dori mai mult? Ei bine, tapas, vin și vreme însorită, bineînțeles. Din fericire, le poți găsi pe toate în sudul Spaniei!

Patria flamenco-ului

Deși flamenco este dansat peste tot ȋn lume, patria sa este Andaluzia. Romii care au trăit acolo în secolul al XV-lea nu se simţeau incluşi în rândul populației indigene. Dansul le-a permis să-și exprime emoțiile, iar fostul lor stil de viață nomadic i-a determinat să combine ȋn arta lor elemente din cultura arabă și evreiască.

Ce este mai exact flamenco? Majoritatea oamenilor îl asociază cu un dans pasional ce reflectă temperamentul exuberant al spaniolilor. Aceasta este o asociere bună, desigur, dar flamenco ȋnseamnă mult mai mult decât atât. În primul rând este, ȋn acelaşi timp, muzică, dans și cântec, iar asta doar ȋn teorie pentru că flamenco este de fapt un mod de viață pentru spanioli: o parte din cultura și tradiția lor, dar și o parte din viața de zi cu zi. Seara târziu și noaptea, localnicii umplu micile baruri ascunse pe străzile înguste. Scenele sunt ocupate de artiști ale căror cântece și sunete de chitară răsună pe străduțele orașului.

Planifică o vacanță în Spania!

Ce exprimă flamenco?

Versurile simple sunt purtătoare de istorie şi nu întotdeauna cu un mesaj vesel. Flamenco este durere, suferință, dorință, dar și iertare, iubire și bucurie. Dacă te deschizi acestei experiențe, vei uita de realitatea care te înconjoară.

Flamenco ȋnseamnă exprimare. Emoțiile cântărețului pot fi văzute în modul în care pune accent pe fiecare cuvânt, precum și pe fața sa. Încărcătura emoțională este accentuată de dans. Sarcina dansatorului este de a transmite cât mai bine experiența cântărețului. Cel mai mic gest contează, dar emoțiile pot fi văzute chiar și în foșnetul unei rochii sau în sunetul unui evantai care se deschide. Muzica adaugă şi ea dramatism spectacolului.

Ritmul este extrem de important în flamenco. Acesta este împărtășit de cântăreț, dansator și muzicieni. Este permis să bați din călcâie, să bați ritmul cu mâinile, să lovești tobe speciale (cajón) sau să cânți la castaniete. În prim-plan se află o chitară. Clasică, dar cu o formă caracteristică muzicienilor de flamenco. Instrumentul din lemn de chiparos are un corp mai plat și mai îngust, iar corzile sunt prinse mai jos.

Cum se dansează flamenco?

Dansul flamenco este în principal improvizație, deși se bazează pe elemente de coregrafie transmise din generație în generație. Cu toate acestea, spectacolul dansatorilor nu constă doar în dans, ci și în costume. Flamenco este asociat cu rochiile roșu-sângeriu purtate de dansatoare, dar dacă mergi la un spectacol de flamenco în Andaluzia, vei descoperi că se folosesc o gamă mult mai largă de culori.

Show de flamenco © iStock

Femeile atrag privirile cu rochii cu volane care le accentuează fiecare mișcare. Chiar și atunci când muzica se oprește, foșnetul volanelor sau al unei trene încă mai transmite emoție. Același lucru este valabil și pentru o eșarfă cu volane sau accesorii, cum ar fi florile din păr sau evantaiul menționat mai sus. Dansatoarele de flamenco exprimă emoțiile prin cele mai mici gesturi, iar mișcarea mâinilor și a degetelor este importantă. Există, de asemenea, întoarceri senzuale sau legănarea șoldurilor. Dansatorii de flamenco, pe de altă parte, sunt mai economi în mișcări, dar bat ritmul mai tare. Ținuta de flamenco pentru bărbați include pantaloni, cămașă și vestă asortate, precum și o eșarfă, pălărie și pantofi cu toc înalt.

Unde poți simți spiritul flamenco-ului în Andaluzia?

Nu există un loc mai bun pentru a ȋncerca această experienţă decât în casa sa. Dacă plănuieşti să-ţi petreceți vacanța în Spania, asigură-te că îți rezervi timp pentru a merge ȋntr-un tablao (bar ȋn care poţi urmări flamenco live). Aceste locuri sunt pregătite pentru vizitele turiştilor. Pregăteşte-te să plăteşti intrarea (mâncarea şi băuturile sunt incluse în prețul biletului) şi în multe locuri va trebui să rezervi bilete în avans.

Găsește bilete la show-uri de flamenco în Andaluzia

Cele mai populare tablaos din Andaluzia

 1. Los Gallos
  Unul dintre cele mai vechi și mai populare tablao din Sevilla. Restaurantul a fost restaurat, dar și-a păstrat atmosfera, iar spectacolul de flamenco are loc fără sistem de sunet. Nu este prea mult loc și există cozi lungi la intrare (cumpără biletul în avans).
  Adresa: Plaza Santa Cruz, 11.
 2. La Couva de la Rocío
  Un centru important de flamenco este Granada și cartierul Sacromonte. Aici se află faimoasele peșteri de pe deal, unde au loc spectacole de flamenco. Una dintre acestea este La Cueva de la Rocio. Acest restaurant administrat de o familie are 150 de locuri și te bucuri gratuit de o priveliște minunată asupra Alhambra.
  Adresa: Cam. del Sacromonte, 70.
 3. La Carboneria
  Înapoi în Sevilla. Tablaos sunt populare atât printre turiști, cât și printre localnici, deși cei din urmă se plâng că sunt prea mulți dintre primii. Cu toate acestea, locul are o atmosferă proprie, iar spectacolul de flamenco este gratuit.
  Adresa: C. Céspedes, 21.
Vezi oferte pentru un city break de vis în Sevilia!

Spectacole discrete de flamenco în Andaluzia

În orice colț al Andaluziei este ușor să găsești un bar care servește tapas și are o scenă de flamenco. Cu toate acestea, dacă eşti în căutarea unor locuri mai discrete și, mai ales, a unei versiuni non-turistice a flamenco-ului, caută locurile marcate cu cuvântul „peña”.

Acestea sunt asociații care se ocupă de tradiția flamenco-ului și organizează ateliere, conferințe și mici spectacole. Cele mai multe dintre ele permit persoanelor din afara asociației să stea în public și vând bilete pentru o sumă simbolică. Nu vei primi neapărat mâncare sau băutură, dar te vei bucura de cele mai bune spectacole de flamenco adevărat.

Îmbrăcăminte pentru flamenco © iStock

Unde poți urmări spectacole de flamenco?

 • Peña Cultural Flamenca Torres Macarena
  Începem iar cu Sevilla. O asociație cu o istorie care datează din 1974. Spectacolele de flamenco au loc într-o atmosferă intimă, fără sisteme de sunet. Cumpără biletele în avans și asigură-te că nu există locuri speciale pentru turiști în public.
  Adresa: C. Torrijiano, 29.

 • Peña flamenca la Platería
  O asociație din Granada înființată în 1949. Organizează în mod regulat spectacole sau ateliere. Verifică programul şi cumpără un bilet ȋn avans. Merită neapărat!
  Adresa: Plaza de Toqueros, Albaycín, 7.

 • Casa de la Guitarra
  Unul dintre cele mai bune locuri din Sevilla pentru a vedea un show spectaculos. Publicul este restrâns, ceea ce face mai ușor să te concentrezi asupra spectacolului.
  Adresa: C. Mesón del Moro, 12.

Festivaluri de flamenco în Andaluzia

Festivalurile de flamenco reprezintă o altă ocazie excelentă de a învăța despre istoria flamenco-ului, de a asista la spectacole, de a lua cursuri de dans, de a gusta din bucătăria locală și de a cunoaște oamenii din Andaluzia. Spaniolii știu cum să se distreze și au multe motive de sărbătoare. Cel mai popular festival de flamenco are loc în Sevilla, dar aceasta este doar una dintre opțiuni.

Rochii și volane © iStock
 • Bienala Flamenco – Sevilia
  rganizat o dată la doi ani, următoarea ediție a festivalului va avea loc în 2024. Timp de o lună întreagă, localnicii și turiștii se vor distra în ritmuri de flamenco!
  P.S.
  În anii impari, orașul organizează Septiembre es Flamenco – un festival de două săptămâni.
 • Feria de Abril – Sevilia
  La două săptămâni după Paște, Sevilla începe sărbătoarea flamenco-ului alături de parade de cai, mâncare bună şi cupluri care dansează flamenco pe străzile orașului.
 • Festivalul El Potaje Gitano din Utrera
  Ultima sâmbătă din iunie este o ocazie excelentă de a învăța secretele flamenco-ului în Utrera. Festivalul este organizat în fiecare an, iar tradiția sa datează din 1957!
 • La Noche Blanca del Flamenco de Córdoba – Córdoba
  Noaptea Albă a Flamenco-ului, un eveniment anual care durează până la răsăritul soarelui. Ediția din acest an are loc în noaptea de 17/18 iunie.
 •  El Festival de la Guitarra de Córdoba – Córdoba
  Festivalul Internațional de Chitară prezintă diferite genuri muzicale, nu doar flamenco, ci și jazz, de exemplu. Este un eveniment popular și demn de remarcat, cu adevărați virtuozi ai chitarei. Festivalul are loc în prima jumătate a lunii iulie.
Vezi oferte pentru un city break de vis în Cordoba!

FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?