Norvegia este asociată în mod inerent cu natura sălbatică și uneori ieşită din comun. Aici vei vedea cele mai frumoase fiorduri, aurora boreală şi peisaje minunate din vârful ghețarilor sau de pe faleza coastei. În același timp, țara este o destinație excelentă şi pentru turiştii care apreciază luxul. Norvegienii pun calitatea pe primul loc, astfel că aici te așteaptă restaurante cu mâncare delicioasă, hoteluri elegante și atracţii exclusiviste. Ce alegi?

Dacă te-am convins, te vei bucura să afli că există mai multe moduri de a descoperi această țară. Pentru ȋnceput te poți concentra pe minunile naturii, iar asta te va face să te simţi ca un explorator pentru că multe dintre ele nu pot fi văzute ȋn altă parte. Apoi e timpul să vizitezi obiectivele turistice în timpul zilei și să priveşti cerul întunecat și plin de stele după lăsatul ȋntunericului. Nu va fi dificil – Norvegia este a doua cea mai puțin populată ţară din Europa. Pentru că poluarea este minimă, stelele sunt cu adevărat vizibile! Preferi zgomotul și luminile orașelor mari alături de obiective turistice uşor accesibile? Oslo, Bergen, Trondheim și Ålesund sunt renumite nu numai pentru arhitectura interesantă, ci şi pentru multitudinea locurilor care debordează de lux.

Preikestolen Norwegia1
Preikestolen, Norvegia © iStock

Atracții stâncoase sau fiorduri?

Printre minunile naturale care pot fi găsite în Norvegia, stâncile interesante sunt, fără îndoială, simbolul țării. Aproape fiecare călătorie în țara trolilor include o vizită la cel puțin unul dintre locurile precum Preikestolen, Kjeragbolten sau Trolltunga. Primul este o stâncă înaltă de 604 metri! Pereții săi coboară în Lysefjord, iar suprafața aproape complet plată este perfectă ca să te bucuri de peisajele spectaculoase. Atenție, nu există bariere! Dacă vrei să dai frâu liber adrenalinei, vizitează Kjeragbolten – piatra „prinsă” între două stânci la o altitudine de 1000 de metri. Unul dintre cele mai fotografiate locuri din Norvegia este „limba trolului” (Trolltunga). Stânca plată care iese în relief peste abisul de deasupra lacului Ringedalsvatnet atrage turişti şi fotografi din întreaga lume.

Naeroyfjord Norwegia2
Naeroyfjord, Norvegia © iStock

Dacă vrei să vezi privelişti uluitoare, dar fără drumeții obositoare, vizitează cele mai populare fiorduri din Norvegia. Naeroyfjord a fost chiar înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Regele fiordurilor este Sognefjord, cu o lungime de peste 200 de kilometri! Pentru a cunoaşte mai de aproape folclorul norvegian ȋţi recomandăm Geirangerfjord. Munții care ating 1.700 de metri se ridică din apă și domină o zonă bogată în sate tradiționale de căsuțe cu acoperișuri de iarbă.

Trollstigen Norwegia3
Trollstigen, Norvegia © iStock

Relaxare sau atracții captivante?

Dacă preferi atmosfera plăcută a orașelor de coastă cu clădiri albe din lemn, Riviera norvegiană este perfectă. Poți călători în Sørlandet din sat în sat sau din insulă în insulă ȋntr-o atmosferă de basm. Îţi recomandăm, de exemplu, Risør, Tvedestrand sau Gjeving.

Dacă ȋţi place aventura, mergi ȋntr-o plimbare pe Marea Norvegiei sau pe Marea Barents și admiră natura uimitoare a coastei de vest de pe puntea unui vas. Tot de acolo poți pescui somon norvegian sau poți face rafting în Sjoa sau Gudbrandsdalen. În Norvegia vei găsi şi trasee interesante precum Atlanterhavsvegen (Drumul Atlanticului) și Trollstigen (Drumul Trolilor).

Zorza Norwegia4
Zorza, Norvegia © iStock

Aurora sau nopţi albe?

Norvegia este una dintre puținele țări europene din care se poate admira Aurora Boreală. Cea mai bună perioadă pentru a vedea aceste spectacole maiestuoase pe cer este între 21 septembrie și 21 martie. Cel mai bine pot fi văzute din Tromsø, Kirkenes, Lofoten, Svalbard și Bodø. Dacă mergi în Scandinavia în timpul verii, vei lua parte la un alt spectacol uimitor al naturii: nopțile albe. Să nu te mire dacă vei realiza în mijlocul nopții că încă nu s-a lăsat ȋntunericul.

Oslo Norwegia5
Oslo © iStock

Cele mai interesante orașe din Norvegia

Te gândeşti deja la o excursie ȋntr-unul dintre orașele norvegiene? Pe bună dreptate! Acestea au o atmosferă neobișnuită de orașe mici, dar și de metropole. Un oraș care trebuie neapărat vizitat mai ales pentru arhitectura uimitoare este, bineȋnţeles, Oslo. Stilul Art Nouveau al caselor şi vilelor din lemn, precum și brutalismul scandinav specific cartierelor te vor impresiona cu siguranţă. Fiecare zonă este surprinzătoare – priveşte cu atenție detaliile clădirilor.

Bergen Norwegia6
Bergen © iStock

Dacă ȋţi lipseşte atmosfera de la malul mării și vrei să vezi casele de lemn colorate tipic norvegiene așezate în cascadă pe versantul muntelui, alege Bergen. Acest oraș numit poarta fiordurilor este un adevărat spectacol pentru fanii peisajelor tipic norvegiene. Este locul de ȋntâlnire al munților cu marea! În Trondheim predomină arta. Aici vei găsi galerii, studiouri și muzee aproape la fiecare pas. Nu e de mirare că una dintre cele mai importante academii de artă din Norvegia se află ȋn Trondheim. 

Oslo opera Norwegia7
Opera din Oslo © unsplash

Galerii și muzee sau concerte?

Activităţile culturale sunt pentru tine un mod de relaxare? Când vizitezi Oslo nu uita să mergi la Opera proiectată de prestigioasa firmă de arhitectură Snøhetta. Vei avea un sentiment plăcut nu doar în timpul concertului, ci și când vezi pur şi simplu această clădire extraordinară. Alte două locuri interesante sunt Vigelandsparken, unde se află 212 sculpturi realizate de Gustav Vigeland, și Munchmuseet sau muzeul lui Edvard Munch. În Bergen poţi lua trenul pe celebra cale ferată Fløibanen Railway până la Fløy Hill. În plus, te poţi plimba printre casele din lemn din cartierul Bryggen, cunoscut pentru minunatele sale mici muzee (precum Bryggens) și magazine.

Ce-ţi recomandăm ȋn Trondheim? În primul rând podul Gamle Bybro, de unde vei admira casele colorate. La sfârșit de săptămână se întâmplă ca locuitorii să pescuiască direct de la ferestre! Dincolo de podul fermecător începe labirintul de străzi pitorești din Bakklandet, cu numeroase galerii ale artiștilor locali. Dacă iubeşti muzica, Trondheim te va fermeca cu siguranță! Aici au loc numeroase festivaluri și concerte, cum ar fi Olavsfest sau Festivalul Internațional de Impro.

GrandHotel Norwegia8
Grand Hotel, Norvegia © unsplash

Hoteluri și restaurante de lux în Norvegia

Oslo, Bergen și Trondheim sunt orașe cu multe fețe. Vei găsi acolo atât cazare confortabilă de tip bed & breakfast, cât și campinguri și hoteluri. În capitala Norvegiei se află hoteluri de cinci stele precum Thon Hotel Rosenkrantz, Amerikalinjen și Grand Hotel. Pentru cină recomandăm restaurantele apreciate de critici, care includ nume ca Alaise, Maaemo și Hyde. În Bergen poți petrece noaptea la hotelul Opus 16 sau Bergen Børs și poţi încerca mâncăruri delicioase la Lysverket, Bare sau Moon.

sauna Norwegia9
Saună © iStock

Eşti în căutarea unor locuri elegante și luxoase în Trondheim? Mergi la restaurante precum Speilsalen, Credo sau FAGN şi bucură-te de tratamentul special oferit de hotelul de 5 stele Britannia. Totodată, în oraș există saloane SPA și saune exclusiviste unde poţi merge pentru a te încălzi și a te relaxa, mai ales dacă vizitezi orașul în extrasezon.

Vrei să vizitezi Norvegia? Țara oferă cazare sub milioane de stele în campinguri sau în hoteluri luxoase de cinci stele. Tu decizi care dintre ele ţi se potriveşte cel mai bine!

 


Instagram

Cauți un anumit loc?