Trebuie să recunosc că până anul acesta, aproape nimeni nu vorbea despre Puglia și nici despre Bari. Au fost, însă, de ajuns, câteva zboruri low cost introduse din România și brusc, Sudul Italiei a ajuns pe buzele tuturor. Ba mai mult, am observat că Bari a devenit noua destinație cool a lui 2015. Cel puțin peretele meu din Facebook a ajuns să fie plin de Bari sau Polignano a Mare. Numai că am observat că lumea nu știe prea multe despre acestă parte de Italie și merge pe-ncercate. Astfel, nu-mi explic ce informații eronate mi-au ajuns la urechi pe când îmi pregăteam chiar eu zborul spre Bari.

Articol și fotografii de Bianca de la Bialog.ro

Puglia este fantastică, mult litoral, orașe pur și simplu fabuloase, un stil de viață clasic italian, așa cum am văzut prin filmele lui Tornatore și o climă foarte blândă, cu soare din belșug în mare parte din an. Primul contact cu Puglia îl ai la Bari, în capitala regiunii, un oraș destul de mare, inedit, interesant arhitectural și ce emite o bucurie a vieții și spiritului ceva de speriat. Tocmai din acest motiv, câteva lucruri reale ar trebui să știi despre Bari înainte de ajunge acolo:

bari3
© iStock

1. Este cea mai potrivită poartă de intrare în Puglia. Nu poți avea un contact mai bun cu Sudul Italiei și cu tot ce înseamnă Puglia ca din Bari. Aeroportul din Bari, Karol Wojtyla, se află la 20 de minute de oraș, aterizează aici multe companii low cost, iar din România ai parte de cele mai scurte zboruri spre Italia. Eu am parcurs cel mai scurt zbor de până acum, puțin peste o oră! Deci ideal de zburat și cu copilași mici și fără răbdare. Stazione Centrale din Bari este extrem de bine legată de cele mai mari și frumoase stațiuni din Puglia, dar și de celelalte orașe importante ale Italiei. Biletele de tren sunt ieftine, iar trenurile foarte dese, puteți astfel vizita toate regiunea cu trenul și puteți trece chiar dincolo de ea (de exemplu, în ireala Matera din Basilicata, aflată la o oră și jumătate cu trenul de Bari).

2. Nu poți spune că ai ajuns să cunoști Italia, dacă nu guști din bucata numită Bari. Poate că Bari nu o fi chiar cel mai turistic oraș italian, dar Doamne cât ce tare trebui să ajungi aici ca să poți mai apoi spune că știi Italia. Dacă nu ajungi la Bari sau dacă nu ajungi la Milano aproape că ai dat degeaba prin Italia, căci cei doi poli ai peninsulei, aflați parcă la secole distanță, se completează dincolo de timp. Niciunde, mai bine ca la Bari, nu-ți poți da seama cât de diferit este Sudul de Nord și invers. Bari devine, deci, un must see pentru toți cei care doresc să cunoască Italia cu adevărat.

Bari port 1
© iStock

3. Bari este unul din cele mai ieftine orașe italiene. Mie nu mi-a venit să cred când am dat de prețurile din Bari, obișnuită fiind cu prețurile din Nordul Italiei sau cu cele din Toscana mea iubită. La Bari TOTUL a fost cu mult mai ieftin decât m-am așteptat, de la cafele, la pizza sau paste, la biletele de tren, la cazare și la… viață în general. Dacă vă spun că nici măcar coperto nu au în restaurante (acea taxa pe așezatul la masă sau cum aș putea să o traduc), o să vă mirați și voi.

4. Niciunde în Italia nu am văzut o diversitate etnică și culturală mai variată ca la Bari. Daca ați văzut Il Postino ori Malena, când ajungeți la Bari o să vă amintiți de ele cu siguranță, chiar dacă n-au fost filmate aici, au captat din plin Sudul Italiei. Un italian pe bicicletă vorbind din mers tare și răspicat cu o donna supraponderală, care la rândul ei se certa cu niște copii africani ce băteau mingea în fața casei ei, care copii jucau, desigur fotbal și făceau gălăgie ca pe stadion, este o scenă extrem de vizuală și autentică. O alta ar putea-o constitui Piața de pește în care se vorbește toate limbile pământului, iar oamenii au toate culorile și atitudinile din lume. Te simți foarte rapid, la Bari, ca într-un documentar de pe National Geographic.

Bari5
© iStock

Bari este un tablou foarte colorat. Da, este acel gen de oraș care ori îți place, ori te șochează. Nu, nu este ca Napoli (de fapt, celor din Puglia nici nu le plac napoletanii și fac des glume pe seama lor), dar categoric este mult mai exotic ca orice alt oraș din Nord. Bari este o experiență, dincolo de toate, una ce nu trebuie ratată!

***
Bianca este o tânără călătoare pasionată, dincolo de aventuri prin jurul lumii, de cărți și filme. A descoperit până acum Viena, Veneția, Verona, Bologna, Padova, Montpellier, Nîmes, Béziers (și mare parte din Sudul Franței), Paris, Belgrad, Corfu, Meteora, Skopje, Roma, Budapesta, Genova, Cinque Terre, Pisa, mai toată Toscana, San Marino, Milano, Zagreb, Ljubljana, Bratislava, Londra, Cracovia, plus mare parte din România. Urmăriți-i aventurile pe blog.


Instagram

Cauți un anumit loc?