Vin într-o varietate de forme și dimensiuni. Unele sunt spiralate, altele sunt drepte, unele au găuri în mijloc sau forme originale. Pot fi gălbui, verzi, maro sau colorate, ȋnsă toate au 3 lucruri în comun: sosuri aromate, miros de condimente și combinaţii de gusturi perfecte. Fiecare zonă din Italia are propria sa specialitate. Fă cunoștință ȋn continuare cu cinci dintre ele!

Pastele sunt din Italia sau poate din…China?

Care e, de fapt, istoria pastelor? Italienii spun că ȋşi au originile în țara lor, chinezii spun că ȋn China. Iar știința este de partea celor din urmă. Cercetările arheologice arată că istoria pastelor are o vechime de 4.000 de ani! Cu siguranță, însă, nimeni nu a făcut mai mult pentru a populariza pastele în lume decât locuitorii din Apenini.

Câte feluri de paste există?

Nici măcar italienii nu cunosc numărul exact. Se estimează că există aproximativ 300 de tipuri de paste în bucătăria italiană. Italienilor le place să gătească și nu se sfiesc să ȋncerce lucruri noi. Din când în când apar pe piață noi tipuri de paste, iar altele sunt retrase de la vânzare. Motivul? Pastele italiene bune au un aluat elastic, care se combină perfect cu un anumit sos. Dacă un nou tip de paste nu reușește să facă acest lucru, italienii o vor uita fără regrete.

Tânără savurând paste și un pahar de vin în Italia © iStock

Cele mai populare paste italiene?

Clasificarea pastelor te poate pune pe gânduri. Macaroanele se împart în principal în lungi și scurte. Nu doar aluatul contează, ci și dacă sunt umplute, groase, subțiri. Deși majoritatea oamenilor combină pastele cu diferite sosuri, italienii sunt specializați în acest sens. Pastele groase sunt perfecte pentru umpluturi și sosuri cu carne. Pastele subțiri, pe de altă parte, fac un duo perfect cu un sos ușor, mai subțire.

Cele mai populare paste din Italia sunt spaghetele – combinate cu carbonara, sos Bolognese sau clasicul cacio e pepe (brânză pecorino și piper negru). Cu toate acestea, călătoria noastră culinară prin regiunile Italiei ȋnseamnă şi descoperirea de noi arome. Iată care sunt cele 5 regiuni ale Italiei și cele mai populare reţete de paste ale acestora.

1. Orecchiette con cime di rapa – Puglia

O regiune pitorească și liniștită a Italiei, renumită nu numai pentru casele trulli vopsite în alb, ci și pentru producția tradițională de paste orecchiette. Vorbim despre Puglia, bineînțeles. Dacă petreci timp în regiunea Bari, vei vedea cu ochii tăi cât de uşor se descurcă localnicii pe străzile înguste. Aceste paste au un aluat mai subțire la mijloc și mai pufos la capete, care seamănă cu niște urechiușe. Cu ce se servesc?

Orecchiette proaspete pe străzile din Bari © iStock

Orecchiette con cime di rapa sunt paste cu vârfuri de napi. Un fel de mâncare interesantă, sănătoasă și sățioasă. Deși pare simplu, pregăteşte-te să descoperi o multitudine de arome. Prospeţimea pastelor și gustul ușor amar al napilor formează un duo perfect, îmbogățit cu anșoa. Ceapa și ardeiul iute adaugă o notă ușor acidă. Dacă ȋţi place mâncarea crocantă, eşti ȋn locul potrivit. Multe restaurante le servesc cu puțin pesmet rumenit și crocant. Poftă bună!

Planifică o călătorie spre Puglia!

2. Bucatini all’amatriciana – Lazio

O rețetă clasică chiar din Lazio? Bucatini all’amatriciana. Numai mirosul, cu aroma intensă de bacon, ȋţi lasă apă ȋn gură. Bucatini sunt niște paste asemănătoare cu spaghetele, dar mai groase și cu interiorul gol. Versiunea tradițională a acestui fel de mâncare este opera ciobanilor și are doar 3 ingrediente: paste, bacon și brânză pecorino picantă şi sărată.

Bucatini all’amatriciana © shutterstock

O rețetă mai modernă folosește roșii italiene dulci și un trio picant contrastant de usturoi, ceapă și ardei iute. Totul este completat de aroma baconului fiert în vin alb.

3. Trofie al pesto – Liguria

Liguria nu este doar o destinație excelentă pentru vacanțe, ci și un loc ideal dacă ȋţi place busuiocul și mâncărurile făcute cu el. Busuiocul din Prà este numit aurul verde al Liguriei. Celebrul pesto cunoscut ȋn toată lumea este produs ȋn această regiune. Aromat și ușor picant, este un condiment potrivit pentru multe feluri de mâncare și unul dintre suvenirurile preferate de turişti. Borcane de pesto verde pot fi găsite în aproape toate magazinele alimentare.

Trofie al pesto conține paste scurte cu o formă ușor răsucită, care seamănă cu nişte așchii de lemn. Această formă face ca sosul să se amestece perfect cu pastele. Rețeta pentru celebrul pesto are doar 7 ingrediente – busuioc, usturoi, ulei de măsline ușor amărui și picant, nuci de pin, sare grunjoasă și brânzeturi tari (Parmigiano Reggiano și Pecorino Fiore Sardo). Proporțiile ingredientelor sunt, de asemenea, importante – 50 g de pesto la 100 g de paste. Dacă ȋţi plac mâncărurile originale, ar trebui să încerci varianta acestui fel de mâncare cu adaos de fasole verde și… cartofi fierți.

Plan o călătorie în Liguria!

4. Pasta alla norma – Sicilia

Sicilia însorită este un loc în care predomină roșiile dulci şi intens aromate. Pasta alla norma este o pastă scurtă – de obicei penne sau rigatoni – cu sos de roșii și legume. Sună clasic, dar felul de mâncare este plin de culoare, iar aromele aparent contrastante se îmbină perfect și te vor surprinde cu siguranță.

Pasta alla norma © shutterstock

Se fac cu vinete prăjite, care pot fi tăiate în cubulețe sau, pentru o mâncare mai crocantă, felii. Se completează cu gustul sărat al ricotta, aroma intensă a busuiocului și savoarea recunoscută a usturoiului și a cepei. Bineînțeles, rețeta nu este completă fără ulei de măsline și un vârf de cuțit de sare. Trebuie remarcat faptul că mâncarea nu este grasă, așa cum ar putea sugera adăugarea de vinete prăjite.

Planifică o călătorie în Sicilia!

5. Tortellini in brodo – Emilia-Romagna

Îți plac pastele cu o umplutură delicioasă ascunsă în aluat? Regiunea Emilia-Romagna este renumită pentru pastele făcute cu ou şi umplute. Tortellini in brodo este combinația perfectă dintre cele două. Sunt paste cu umplutură, asociate odinioară cu locuitorii mai săraci care erau nevoiţi să folosească resturile de la masa nobilimii. Pastele de 6 mm grosime ascund o umplutură perfect condimentată, pe bază de pulpă de porc. Pe lângă aceasta, mai există umpluturi pe bază de prosciutto, mortadella bolognese, brânză Parmigiano-Reggiano, ouă și nucșoară.

Tortellini in brodo © shutterstock

Dacă italienii ar fi rugați să descrie gustul umpluturii, probabil că ar spune că are gustul unei reuniuni de familie. De ce? Tortellini in brodo este un fel de mâncare festivă, iar prepararea sa reunește întreaga familie. Pastele se fierb ȋntr-o supă aromată pe bază de pui și se servesc fierbinți, presărate cu brânză. Paste calde, cu carne – pretextul perfect pentru un ospăț cu cei dragi.

Planifică o călătorie în Emilia-Romagna!

FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?