Pentru mulţi, America de Nord este un vis devenit realitate. Aici se întâlnesc câmpiile nesfârşite cu munții maiestuoși, iar printre ele se află cele mai mari metropole din lume care nu dorm niciodată. O vacanţă sau chiar un city break de câteva zile ȋn America de Nord este o călătorie unică prin peisaje diverse, culturi și tradiții.

Explorarea acestui continent ȋnseamnă nenumărate aventuri și experiențe de neuitat. De la Marele Canion, trecând prin parcurile naționale pitoreşti din Statele Unite, până la atmosfera mistică a civilizațiilor antice din Mexic – fiecare turist va găsi aici locuri de vizitat interesante.

Câteva cuvinte despre ce poţi vizita ȋn America de Nord

America de Nord este un continent uriaș, cu trei țări principale: Canada, Statele Unite și Mexic. Dacă te ȋntrebi când să mergi ȋn America de Nord, te vei bucura să afli că există climă arctică în nord, în timp ce în sud sunt mai multe zone climatice, de la deșert la pădure tropicală. Marile Câmpii, Munții Stâncoși, Munții Cordilieri și Munții Apalași sunt doar câteva dintre formele de relief.

Cultura nord-americană este una dintre cele mai diverse datorită numeroaselor influențe etnice, istorice și migratorii. În Canada predomină influențele britanice și franceze, în timp ce în Statele Unite există un amestec de culturi diferite, inclusiv europene, africane, asiatice și latino-americane. În Mexic, însă, sunt vizibile rădăcinile spaniole și numeroase elemente ale tradițiilor indiene.

Datorită diferențelor de geografie, istorie și cultură, călătoriile în America de Nord înseamnă descoperirea constantă a unor fețe noi ale acestui continent unic.

Locuri de vizitat şi de neuitat din America de Nord – cele mai importante obiective turistice

 • Marele Canion este o operă fantastică a naturii și unul dintre cele mai cunoscute locuri din lume. Practic, Marele Canion este o crăpătură uriașă în pământ, care se întinde pe 446 de kilometri şi care creează peisaje uimitoare prin rocile impresionante de diferite culori şi mărimi.
 • Parcul Național Yellowstone – este primul parc național din lume, plin de resurse naturale, gheizere, izvoare termale și animale sălbatice. Unul dintre cele mai cunoscute repere este Old Faithful, un gheizer care erupe în mod regulat, oferind vizitatorilor un spectacol fascinant.
 • Alte parcuri naționale din SUA (Yosemite, Zion sau Bryce Canyon, de exemplu) oferă peisaje uimitoare, o floră și o faună unice în lume, precum și numeroase trasee turistice pentru iubitorii de natură și drumeții.
 • Chichén Itzá – cunoscut ca unul dintre cele mai importante orașe mayașe, este un complex arheologic care adăposteşte maiestuosul templu Kukulkán – o piramidă în trepte care, în timpul echinocțiului, creează umbre asemănătoare unor șerpi care alunecă uşor pe scări.
 • Teotihuacán – orașul antic Teotihuacán este una dintre cele mai importante așezări precolumbiene din Mexic. Piramida Soarelui și Piramida Lunii sunt cele două structuri centrale, înconjurate de temple, palate și alei decorate.
 • Munții Stâncoși – acest lanţ masiv se întinde pe o bună parte din America de Nord, iar partea canadiană a Munților Stâncoși are priveliști extraordinare, lacuri alpine și animale sălbatice. Parcul Național Banff este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat.
 • Cascada Niagara este pe lista de obiective turistice care nu trebuie ratate. Milioanele de litri de apă care cad de la înălțime creează o priveliște fascinantă și oferă momente de neuitat.

Experienţe culinare ȋn America de Nord – ce trebuie să ȋncerci?

Bucătăria americană este cea mai bună dovadă a diversității acestei țări și a influenței multor tradiții și culturi. Fast-food-ul este cu siguranță unul dintre cele mai populare feluri de mâncare americane. Hamburgerii și hot dog-ii au devenit un simbol al moștenirii culinare a Statelor Unite. Când vorbim despre bucătăria americană, nu putem uita de plăcinta cu mere. O plăcintă clasică cu umplutură de mere, deseori servită cu înghețată de vanilie.

Bucătăria mexicană are şi ea multe de oferit. Tacos, o tortilla umplută cu diverse ingrediente, cum ar fi carne, legume, salsa sau guacamole, este un fel de mâncare ce cucerește inimile gurmanzilor din întreaga lume. La rândul său, guacamole, amestecul picant și cremos de avocado, roșii, ceapă, lămâie și condimente, merge perfect cu multe dintre mâncărurile mexicane. Să nu uităm de enchiladas – aceste tortillas umplute cu carne, sos de roșii și condimente, apoi coapte cu brânză.

În timpul unei vacanţe sau city break în America de Nord, trebuie să încercăm și specialitățile canadiene.

Poutine este un fel de mâncare din cartofi prăjiți acoperiți cu sos gravy și presărați cu brânză. Siropul de arțar, obținut din arțari de zahăr, se potrivește perfect cu clătite şi vafe. Canadienii mănâncă, de asemenea, Butter Tarts – un desert făcut din aluat umplut cu caramel.

Evenimente pe care trebuie să le experimentezi. Ce să vezi în America de Nord?

 • Coachella (SUA) – este un festival de muzică desfăşurat ȋn California, o adevărată celebrare a culturii, artei și muzicii, care atrage cele mai mari vedete și sute de mii de fani.
 • Dia de Muertos (Mexic) – sau Ziua Morților – este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul mexican. Oamenii se adună în cimitire pentru a onora memoria celor dragi, decorând mormintele cu flori colorate, iar străzile sunt pline de parade, muzică și mâncare tradițională.
 • Calgary Stampede (Canada) – este un rodeo de zece zile care atrage atât cowboy profesioniști, cât și pasionați de western. Orașul se transformă într-o arenă pentru show-uri spectaculoase de rodeo, concerte şi distracție pentru întreaga familie.
 • Super Bowl (SUA) – finala ligii americane de fotbal (NFL) este unul dintre cele mai mari evenimente sportive din Statele Unite. Pe lângă emoțiile sportive, Super Bowl atrage atenția a milioane de oameni datorită concertelor grandioase şi a reclamelor vândute pe sume exorbitante.
 • Meciurile NHL (America de Nord) – Liga Națională de Hochei este cea mai importantă ligă de hochei pe gheață din America de Nord. Aceste partide nu numai că atrag fanii sportului, dar creează și o atmosferă extraordinară, mai ales în timpul playoff-urilor.
 • Lucha Libre (Mexic) – versiunea mexicană de wrestling este un spectacol plin de culori, costume și mișcări neobișnuite.

Sfaturi pentru turişti – cum să călătorești prin America de Nord?

 • Închirierea unei mașini este o modalitate excelentă pentru a explora în voie zonele mai greu accesibile. În unele regiuni, în special în Statele Unite, trenul poate fi un mijloc de transport convenabil. Cu toate acestea, dacă intenționezi să călătoreşti pe distanțe mai mari (de pe o coastă americană pe alta, de exemplu), e mai bine să cumperi bilete de avion.
 • Cea mai mare parte a Americii de Nord este sigură, dar ia-ţi măsuri de precauție elementare, în special în orașele mari sau în zonele îndepărtate.
 • În funcție de regiune și de anotimp, pregăteşte-te pentru vreme diferită, în special în munți.
 • Verifică cum poţi obţine viza ȋn țările pe care intenționezi să le vizitezi. Asigură-te că ai documentele necesare înainte de a călători.
 • Foloseşte casele de schimb valutar oficiale și ia cu tine cel puţin un card de debit sau de credit.

Vezi articolele noastre despre America de Nord


Instagram

Cauți un anumit loc?