valentines2023 hero.jpg

Cauți cadoul perfect pentru Ziua îndrăgostiților? Ce spui de un city break - surpriză, în care să te dedici persoanei iubite, să descoperiți locuri noi, mâncare gustoasă și să creați amintiri de neuitat? Dacă vrei să pleci undeva în februarie pentru câteva zile, acest articol este pentru tine. Am scris despre 5 orașe europene cu multe atracții, o valoare istorică deosebită și hoteluri excelente. Le vei găsi mai aproape decât crezi și poți rezerva un sejur de ultim moment la un preț excelent. Începem? Iată sugestiile noastre pentru Ziua Îndrăgostiților: 5 locații de city break!

Indiferent dacă sărbătoreşti sau nu, Ziua Îndrăgostiților este ocazia perfectă pentru un weekend plin de amintiri plăcute, alături de persoana iubită. Uită de orașele aglomerate, de prețurile exorbitante sau de vacanțele exotice, în locuri prea îndepărtate. Vrei să scăpați rapid de rutină, să vă relaxați și să nu depăşiţi bugetul? Află ȋn continuare ideile noastre pentru o escapadă romantică în Polonia, Cehia, Slovenia, San Marino şi bineȋnţeles, România.

Braşov

Două dintre cele mai frumoase oraşe de la poalele munţilor din România sunt Sibiu şi Braşov. De Ziua Îndrăgostiților am ales Braşovul, datorită atracţiilor diverse atât din oraş, cât şi din împrejurimi şi pentru că este un excelent punct de plecare către alte locuri interesante. Vă puteţi ȋncepe weekendul prelungit cu o plimbare ȋn Piaţa Sfatului, cu un pahar de vin fiert ȋn mână, pe străduţele ȋnguste şi pline de istorie, pe lângă Prima Şcoală Românească şi cu Turnul Bisericii Negre ȋn fundal. Puteţi ȋncheia prima zi ȋn Braşov ȋntr-unul dintre restaurantele din Centrul Vechi, care vor crea o atmosferă romantică de Ziua Îndrăgostiţilor şi vor servi, ca ȋntotdeauna, mâncare delicioasă.

Ziua Îndrăgostiților: 5 locații de city break
Piața Sfatului, Brașov © Shutterstock

Oraşul a fost ridicat la poalele Muntelui Tâmpa, astfel că puteți ajunge uşor ȋn mijlocul naturii. Vă recomandăm să luați telecabina pentru a vă bucura de peisajele oraşului, sau puteţi urca pe traseele de drumeţie pentru o plimbare mai lungă. La 30 de minute cu maşina de Braşov se află Rezervaţia de la Zărneşti – cel mai mare sanctuar din lume dedicat urşilor bruni. Îngrijitorii vă vor spune povestea animalelor salvate din captivitate, iar ȋn schimbul unor donaţii lunare puteţi deveni părinţii virtuali ai unui urs (veţi primi inclusiv un certificat de adopţie).

Dacă vă plac mișcarea și adrenalina, puteți vizita Parcul Aventura, cel mai mare parc de aventură din Europa de Est. La un pas de Braşov se află şi Castelul Bran, cu legendele sale misterioase despre Contele Dracula, sau Cetatea Râșnov, unul dintre cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania.

2. Jurassicul Muntos al Poloniei

Multe hoteluri de pe Traseul Cuiburilor Vulturilor au oferte speciale de Ziua Îndrăgostiților. Foarte apreciate sunt centrele SPA din zonă, foarte elegante și renumite pentru amplasarea departe de orașe, în mijlocul naturii. Aceasta este o destinație bună dacă sunteți în căutarea unui loc frumos pentru un weekend romantic, dar ușor accesibil și ieftin. Odată ajunşi ȋn Cracovia, puteți folosi și autobuzele MPK (liniile 248 și 268) spre Kobylańska, Będkowska sau Bolechowicka. O altă opțiune este să călătoriți cu trenul regional până la Zabierzów, Rudawa sau Krzeszowice și să mergeți pe jos până în satele Bolechowice sau Kobylany.

Ruiny zamku w Olsztynie koło Częstochowy © iStock
Castelul Olsztyn, regiunea Jura © iStock

În țara inselbergurilor puteți admira stâncile calcaroase care domină zona, ieșind în evidență printre coroanele copacilor sau pe câmpurile și pajiștile acoperite de zăpadă. Cel mai bine este să le admirați în timpul plimbărilor în Rzędkowice, Kroczyce, Podlesice sau văile Będkowska ori Bolechowicka. Totodată, puteți face o excursie pe traseul castelelor, de exemplu la Mirów, Bobolice, Ogrodzieniec, Pieskowa Skała, Rabsztyn sau Ojców. Multe dintre ele găzduiesc acum hoteluri cu restaurante de lux. Nu-i așa că sună ca un loc perfect pentru Ziua Îndrăgostiţilor?

3. Český Krumlov (Cehia)

Nu degeaba Český Krumlov este considerat cel mai frumos oraș din Cehia, perla Boemiei sau Veneția de pe râul Vltava. Un plus al acestui loc este că poți ajunge direct cu autobuzul sau trenul din Praga, iar o călătorie costă între 5 și 10 euro. Totul aici este ca un basm – locația pe râu și ȋn mijlocul naturii, clădirile istorice cu țigle roșii și restaurantele minunate care servesc preparate din bucătăria locală… Acest loc încântă în orice moment al anului și poate concura cu Praga în competiția pentru cea mai romantică atmosferă din țara bunei dispoziții, a kofolei și a caşcavalului pane.

Widok na Czeski Krumlow © Zhang XIaoyu
Český Krumlov, Cehia © iStock

În februarie, cel mai bine este să rezervați un loc de cazare în apropierea castelului medieval. Astfel, puteți face oricând o plimbare pe străzile liniștite ale centrului vechi, cu Náměstí Svornosti în prim-plan. Totodată, merită să vedeți insula de vizavi de castel, Poarta Budziejowicka sau biserica St. Vitus. Puteţi admira zona şi din turnul așa-numitului Castel de Jos. Panorama orașului este minunată, iar maiestuoasa Vltava curge leneșă dedesubt. Vreți să-ţi surprinzi partenerul sau partenera? Mergeți la una dintre podgoriile din zonă pentru o cină romantică și o degustare de vinuri.

4. Parcul Național Triglav (Slovenia)

Ziua Îndrăgostiților fără aglomerație? Alegeţi Slovenia și Parcul Național Triglav din partea de est a Alpilor! Situat la poalele impresionantului vârf stâncos Triglav, cu o înălțime de 2864 m, este o destinație perfectă dacă iubiţi natura și petrecerea timpului ȋn mod activ. Cum puteţi ajunge acolo? Cel mai simplu este să zburați la Ljubljana și să luați autobuzul până la Triglav Park (6 €) sau trenul până la Bled. Drumul va dura aproximativ o oră.

Widok na jezioro Bled w Słowenii © Febiyan on unsplash
Inima Lacului Bled, Slovenia © iStock

Atracţiile de neratat ȋn februarie sunt: plimbările pe malul lacurilor azurii precum Bled, Bohinj și Krn sau pe râurile Soča, la cascadele Savica și Peričnik și în defileul Vintgar. Dacă vă doriţi relaxare activă, puteți merge pe traseele din Alpii Iulieni. Preferați mai degrabă să vă relaxaţi la un hotel sau la o pensiune și să faceţi scurte excursii către obiectivele turistice? Atunci vă va plăcea cu siguranță Bled, un oraș turistic, dar liniștit – cu faimosul castel pe stâncă și biserica pitorească de pe insulă.

Nu trebuie ratat nici orașul medieval Radovljica, cu fermecătoarea piață Linhart, muzeul turtei dulci și al apiculturii. Știți deja ce trebuie să gustați în acest oraș, nu-i așa? În timpul unui sejur mai lung merită să vizitați meșteșugarii locali care produc, printre altele, brânzeturi delicioase, prăjituri cu cremă de Bled și băuturi alcoolice tari.

5. Parcul Natural din San Marino

Aflat pe vârful unui munte, în regiunea italiană Emilia-Romagna, San Marino este alegerea perfectă pentru Ziua Îndrăgostiților. Pentru a ajunge acolo, tot ce aveți nevoie este un zbor ieftin spre Bologna sau Rimini, iar apoi o scurtă călătorie cu autobuzul sau cu trenul. Drumul cu mașina de la Rimini la San Marino durează aproximativ 40-50 de minute. În timpul iernii va fi gol și ieftin, spre deosebire de lunile de vacanță. Cea mai veche republică din lume oferă atracții deosebite și în luna februarie. Vă vor ȋncânta clădirile istorice ale centrului vechi din Piazza della Liberta, inclusiv Catedrala San Marino sau vă puteţi bucurați de priveliștile impresionante ale peisajului rural din turnul sau zidurile castelului La Rocca o Guaita.

Mury zamku w San Marino © Lorenzo Castagno on unsplash
Cele 3 turnuri, San Marino © iStock

Dacă vă place natura și căutați locuri unde vă puteți relaxa ȋn mod activ, mergeți ȋn Parcul Natural San Marino. În februarie vă puteți aștepta la condiții perfecte pentru drumeții pe Muntele Titano, după ce luați telecabina din Borgo Maggiore. De asemenea, în zonă sunt disponibile trasee de alpinism, echitație și ciclism. Birourile locale de turism vă vor ajuta să organizați oricare dintre aceste activități. Traseele sunt mai degrabă ușoare și adaptate pentru intermediari și începători. În același timp, au multe contraste – în timpul unei scurte excursii aveți ocazia de a vedea o pădure de pini, pajiști, stânci, râuri și chiar o cascadă!


Instagram

Cauți un anumit loc?