Pentru mulţi, degustarea mâncărurilor tradiționale și a băuturilor locale ȋn timpul unei vacanţe pot fi la fel de importante ca vizitarea muzeelor sau a obiectivelor turistice. Atunci când călătoreşti ȋn altă ţară, restaurantele sunt primele locuri ȋn care mergi? Îţi place să ȋncerci arome noi? Citeşte ȋn continuare ghidul nostru cu cele mai gustoase orașe europene şi vezi care sunt bunătățile pe care nu trebuie să le ratezi în Copenhaga, Budapesta, Ljubljana, Napoli și Valencia.

Înghețată și paste ȋn Italia, friptură ȋn Balcani, humus și koftas ȋn Orientul Mijlociu, supe și omlete franțuzești… Oriunde călătorești, te întorci întotdeauna cu noi experiențe culinare. Mai târziu încerci să recreezi felurile de mâncare pe care ţi le aminteşti din locurile respective pentru că îți aduc atât de multe amintiri frumoase din timpul călătoriilor. Sună cunoscut, nu? Atunci planifică-ți următoarea călătorie într-unul dintre cele mai bune orașe europene pentru gurmanzi! Află de ce Copenhaga, Budapesta, Ljubljana, Napoli și Valencia merită titlul de cele mai gustoase orașe din Europa.

smorrebrod copenhagen
© iStock

Cele trei fețe ale Copenhagăi

Bucătăria Danemarcei are trei componente. Prima este bucătăria nordică nouă, în continuă dezvoltare, cu restaurante exclusiviste cu stele Michelin. A doua este bucătăria adevărată din Copenhaga, pe care o poţi cunoaște mai bine vizitând restaurantele cu mâncăruri tradiționale pe bază de pește. Și, nu în ultimul rând, Copenhaga este cunoscută pentru mâncarea de stradă, în special pentru tarabele care servesc hot dog cu rød pølse (cârnați roșii), hamburgeri și mâncare tradiţională din Orientul Mijlociu, precum durum shawarma și falafel. Acestea sunt atât de apreciate ȋncât chiar și localnicii au ȋnceput să le considere parte a bucătăriei din Copenhaga.

hot dog with red polse sausage copenhagen
© iStock

Ce feluri de mâncare tradiționale merită încercate ȋn Copenhaga? Cu siguranță sandvișuri smørrebrød – rugbrød (pâine de secară neagră) cu carne, creveți sau pește, cum ar fi somonul afumat, heringul marinat, anghila prăjită sau plătica. Le vei găsi peste tot în Copenhaga, dar se spune că cele mai bune sunt la Selma și la Hallernes Smørrebrød. La cină merită să încerci frikadeller – chifteluțe prăjite în unt, cu un sos gros, servite cu cartofi sau pe pâine. O altă delicatesă locală este fiskefrikadeller – prăjituri din pește, servite cu castraveți și un sos alb de maioneză specific danez numit remoulade.

 

hungarian goulash porkolt budapest
© iStock

Gustul roşiilor şi al ardeilor ȋn Budapesta

În timpul vacanţei ȋn Budapesta, lista lucrurilor de făcut ar trebui să includă vizitarea obiectivelor turistice, relaxarea în piscinele termale și… degustarea mâncărurilor tradiţionale maghiare. Capitala Ungariei este renumită ca fiind una dintre cele mai gustoase bucătării din Europa – bogată, distinctă și puțin picantă uneori. Unul dintre preparatele tipice pe care îl poți comanda oriunde este gulașul unguresc numit pörkölt. Nu numai maghiarii, ci și turiștii din întreaga lume iubesc acest fel de mâncare cu adevărat specific. Sosul gros cu ceapă și ardei roșii este preparat cu diferite tipuri de carne, cum ar fi carnea de vită, vițel, miel, vânat și uneori chiar pește. Un fel de mâncare înrudit este supa de gulaș numită gulyás.

langos street food budapest

© iStock

Dacă ȋţi place mâncarea pe bază de pește, cu siguranță vei aprecia halászlé. Este preparată din pește de apă dulce și asezonată cu roșii și boia de ardei. Ţi-o vei aminti cu siguranţă. Crezi că ȋţi va fi foame ȋn timp ce vizitezi obiectivele turistice? Poți mânca oricând un lángos pe care ȋl găseşti la standurile din tot orașul. Această turtă subţire prăjită, preparată din cartofi, este servită cu caşcaval ras, șuncă, smântână sau mujdei. Ţi-e poftă de ceva dulce? Încearcă kürtőskalács – cozonacul secuiesc preparat la proțap şi copt în mod tradițional pe cărbune. Vegetarienii și veganii se pot bucura de lecsó, al cărui secret sunt ardeii albi amestecaţi cu roșii dulci și ceapă. Dacă preferi arome mai puțin tradiționale, Budapesta nu te va dezamăgi sub nicio formă. Există suficiente fast-food-uri cu burgeri, restaurante luxoase care servesc preparate din bucătăria fusion și baruri asiatice.

pljeskavica odprta kuhna ljubljana
© iStock

Savoarea Ljubljanei

Capitala mică a unei ţări la fel de mici te poate duce ȋntr-o mare aventură culinară! Ljubljana este unul dintre orașele cu cea mai rapidă creștere din Europa. Deși restaurantele exclusiviste răsar ca ciupercile, locuitorii se concentrează în primul rând pe mâncarea locală de stradă. Nu e de mirare că mesele pregătite rapid ȋn Slovenia sunt ieftine, sățioase și pline de savoare. Nu uita să încerci burek din foi de plăcintă şi umplutură de brânză de vaci și carne, de exemplu, la restaurantul Burek Olimpija. Nu uita nici de Kranjska klobasa (cârnaţi sloveni) – serviţi cu muștar, pâine și șuncă numită Kraški pršut.

burek ljubljana

© iStock

Din martie până în octombrie poţi lua parte la Odprta kuhna – un mic eveniment local care are loc în fiecare vineri în Piața Pogačar. Este un adevărat paradis al gurmanzilor şi un loc ȋn care te vei opri probabil la fiecare stand. Vei găsi acolo nu numai delicatese locale, ci și burgeri, mâncăruri vegane sau stridii. Pentru o masă rapidă, alege Štruklji – un fel de mâncare sloven din aluat umplut cu brânză de vaci, tarhon, nuci, mere sau semințe de mac. Aceste rulouri nu trebuie ratate în Ljubljana! Când va veni momentul pentru desert, potica este o alegere bună – un fel de cozonac cu umplutură de alune sau semințe de mac, iar uneori chiar şi cu…jumări.

margherita naples
© iStock

Mâncarea de stradă din Napoli

Capitala regiunii italiene Campania este o destinație care nu mai are nevoie de nicio prezentare printre gurmanzi. Contrar a ceea ce te-ai putea aștepta, mâncarea nu este delicioasă absolut peste tot şi cel mai bine e să ȋi ȋntrebi pe localnici care sunt locurile care merită o vizită. Ce poţi ȋncerca aici după ce ai ales restaurantul? Pizza! Pizza tipic napoletană este făcută din aluat copt îndelung într-un cuptor cu lemne, iar marginile vor avea bule de aer arse. Unele dintre felurile de pizza emblematice sunt Margherita (cu mult sos de roșii și mozzarella di bufala făcută din lapte de bivoliță) și cea tipică de Napoli – fără brânză. Pizzeriile oferă o selecție uriașă de arome – cu siguranță vei găsi cel puţin una pe gustul tău.

street food naples

© iStock

Nicăieri altundeva în Italia nu vei avea ocazia să mănânci pasta e patate – paste cu cartofi și brânză, ragù napoletano – sos de roșii cu carne de porc/vită și le polpette al sugo – chiftele din carne tocată cu seminţe de pin, stafide și pătrunjel verde. Nu uita, totuşi, de mâncarea de stradă napoletană. Îţi recomandăm mâncăruri prăjite, grase, dar delicioase, precum crocchè di patate (crochete de cartofi pane cu brânză și ouă), frittatina di pasta (omletă cu paste, șuncă, brânză și sos), frittatina di patate (plăcintă cu ou, piure de cartofi, șuncă și brânză) sau clasicii arancini (chiftele de orez pane umplute cu brânză, carne sau legume). De asemenea, nu rata ocazia să încerci fructele de mare, cum ar fi cuoppo napoletano și fritta mista – fructe de mare prăjite sau proaspete.

paella valenciana valencia
© iStock

Festin spaniol ȋn Valencia, Spania

Capitala spaniolă a mâncărurilor fine este, fără îndoială, Valencia. Aici a fost inventată paella – comoara națională a Peninsulei Iberice! Felul de mâncare numit paella valenciana se prepară ȋntr-o tigaie mare, specială, cu orez, fasole și… carne de iepure sau pui (în mod surprinzător, nu fructe de mare) şi trebuie servită cu un pahar de vin spaniol. Dacă optezi doar pentru aperitiv, alege pinchos, tapas (mici gustări), salata esgarrat cu cod uscat și ardei roșu la grătar, croquetas de bacalao – crochete de cod, clóchinas – midii valenciene sau patatas bravas – cartofi copți cu sos picant.

fartons valencia

© iStock

În timpul vacanţei în Valencia, nu uita să încerci o băutură tipică pentru această regiune. E vorba despre horchata de chufa, o băutură răcoritoare perfectă pentru zilele călduroase și o mângâiere dulce în zilele ploioase. Este preparată din nuci tigru, numite şi Aya sau nuci false pentru că sunt de fapt tuberculii plantei chufa. Se bea de regulă alături de fursecuri acoperite cu glazură sau zahăr pudră. Alte dulciuri care merită ȋncercate când vizitezi oraşul sunt buñuelos sau churros prăjiți, populari ȋn întreaga Spanie şi o bună companie pentru cafeaua neagră. Unde să mergi la masă? Mergi la cele mai aglomerate restaurante!

Vrei să vizitezi locuri noi şi, ȋn acelaşi timp, să descoperi aromele bucătăriilor locale ȋn timpul unei scurte călătorii? Nu mai aştepta şi rezervă chiar astăzi un zbor către cele mai gustoase oraşe din Europa. Va fi delicios!



FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?