Insula Creta este una dintre cele mai mari și mai fascinante insule din Grecia. Cu o istorie bogată și o cultură profundă, acesta este un loc care merită explorat pe de-a-ntregul. Tocmai de aceea, orice turist are nevoie de câteva informații și sfaturi utile pentru a-și organiza o vacanță perfectă pe această insulă. 

Insula Creta – plaje pe care nu trebuie să le ratezi

Creta este una dintre cele mai vechi civilizații europene. Aceasta a existat între aproximativ 2700 î.Hr. și 1450 î.Hr. și a avut o influență semnificativă asupra culturilor ulterioare. Creta apare menționată chiar și în mitologia greacă, când Thea, mama lui Zeus, l-a ascuns pe acesta de tatăl său pe insulă. 

În anul 69 î.Hr. Creta a fost cucerită de romani și a devenit parte a Imperiului Roman. O parte din această moștenire poate fi încă observată în orașele antice și în arhitectura insulei, cum ar fi vechiul oraș Gortyn, care a fost un important punct al insulei în timpul ocupației romane. După dominația romană, Creta a fost sub stăpânirea bizantină timp de mai multe secole. Această perioadă a fost marcată de dezvoltarea artei cretane și a mozaicurilor, care au influențat artele și arhitectura din întreaga regiune. De asemenea, Creta a fost locuită și de venețieni în perioada medievală. Venețienii au lăsat o amprentă puternică în orașul Heraklion, inclusiv fortificații impresionante, cum ar fi celebra fortăreață Koules. Această influență venețiană poate fi văzută și în arhitectura clădirilor și în designul străzilor înguste din multe orașe.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Creta a devenit parte a Greciei moderne și a cunoscut o dezvoltare continuă în domeniul turismului. Insula atrage anual milioane de turiști datorită frumuseții sale naturale, a peisajelor impresionante și a ospitalității localnicilor. Cretanii sunt cunoscuți pentru mâncarea lor delicioasă și sănătoasă, bazată pe ingrediente proaspete și ulei de măsline de înaltă calitate, care este produs în cantități mari pe insulă.

Cu o așa istorie bogată nu ai cum să te plictisești pe această insulă. Majoritatea turiștilor vin să se bucure de cele mai frumoase plaje în Creta, care le oferă acestora ape curate și cristaline, nisip fin și peisaje spectaculoase. 

Creta © shutterstock
Creta © shutterstock

TOP 10 plaje din Creta

 • Plaja Vai: O găsești la 30 km de orașul Sitia, în regiunea Lasithi. Plaja este faimoasă pentru pădurea de palmieri care o înconjoară. Este considerată una dintre cele mai frumoase plaje din Europa și oferă o combinație perfectă între nisip fin, ape turcoaz și o peisagistică naturală impresionantă.
 • Plaja Preveli: Situată în Sud, plaja este înconjurată de o vale pitorească de palmieri și de un râu care se varsă în Marea Libiei. Vegetația luxuriantă oferă un adevărat peisaj exotic. Plaja este accesibilă printr-un traseu montan sau cu barca.
 • Plaja Frangokastello: Această plajă se află în S-V Cretei și este cunoscută pentru castelul venețian Frangokastello care se ridică în apropiere. Cu vedere la muntele Lefka Ori, aceasta oferă un peisaj spectaculos. Plaja este ideală pentru relaxare și plimbări pe malul mării.
 • Plaja Agiofarago: Este ascunsă între stânci și poate fi accesată doar parcurgând un traseu printre văi sau cu barca. Aceasta oferă un peisaj sălbatic și izolat, cu ape albastre și aduce turiștilor un sentiment profund de liniște și pace. Pe lângă relaxare, aici poți explora și peșterile din zonă.
 • Plaja Loutro: Aceasta este o destinație idilică, accesibilă doar cu barca sau pe jos. Spectaculozitatea vine din faptul că este un mic port pescăresc, înconjurat de case albe pitorești în stil mediteranean, care oferă o atmosferă autentică și relaxantă.
 • Plaja Agia Galini: Plaja este o destinație populară, mai ales printre familiile cu copii. Apele sale sunt ideale pentru înot și scufundări. Plaja are și o promenadă plină de taverne, cafenele și magazine.
 • Plaja Agios Pavlos: Situată în Sudul Cretei, plaja este renumită pentru dunele de nisip care o înconjoară și pentru apele sale de un albastru intens. Este un loc perfect pentru a te relaxa și a te bucura de priveliștile spectaculoase.
 • Plaja Damnoni: Este o bijuterie ascunsă, cu ape cristaline și nisip fin. Aici poți face plajă, poți practica sporturi nautice și explora peșterile din apropiere.
 • Plaja Karteros: Această plajă lungă și nisipoasă este situată în apropierea aeroportului Heraklion și este una dintre cele mai mari plaje din zonă. Datorită dimensiunii sale oferă mult spațiu pentru a te relaxa și a te bucura de soare. Aici poți face și activități precum windsurfing și jet-skiing.
 • Plaja Stavros: Situată în peninsula Akrotiri, Stavros este cunoscută pentru frumusețea sa naturală. Această plajă a apărut în filmul „Zorba Grecul”, ceea ce a contribuit la popularitatea sa. Pe lângă relaxare și înot, pe plaja Stavros poți încerca și scufundări sau poți explora mici golfuri înconjurătoare cu o barcă închiriată. 

În Creta, cele mai frumoase plaje sunt puțin mai greu de accesat, însă nu strică niciodată să faci o mică drumeție și să admiri peisajul exotic până la destinație!

Chania ©iStock
Chania © iStock

1.1. Creta – plaje din Chania care merită văzute

În Creta, Chania găsești plaje pentru toate preferințele. Ai posibilitatea să te destinzi în anumite zone și să te relaxezi sau să iei la pas natura plajelor sălbatice și să te bucuri de activități. Orice ai alege, regiunea este una dintre cele mai populare de pe insulă.

TOP plaje din Creta, Chania

 • Plaja Balos: Situată în partea de N-V a Chaniei, Balos este acel loc pe care îl admiri în pozele cu plaje din Creta peste tot pe internet. Este o plajă spectaculoasă cunoscută pentru peisajul său pitoresc, nisipul fin pe alocuri roz, formațiunile stâncoase și contrastul puternic al apelor de culoare verde-albăstrui. Plaja Balos poate fi accesată cu barca sau pe jos printr-un traseu prin canionul Gramvousa.
Balos © shutterstock
Balos © shutterstock
 • Plaja Elafonissi: Se află în S-V regiunii și este una dintre cele mai bune plaje din Creta pentru iubitorii de sporturi naturice, cum ar fi windsurfing și snorkeling. De asemenea există și o mică insulă conectată la plajă printr-un șir de bancuri de nisip, unde turiștii pot explora peisajul natural și pot admira fauna și flora locală.
 • Plaja Falassarna: O vei găsi în partea de Vest a regiunii. Aceasta se încadrează la capitolul plaje bune în Creta pentru familiile cu copii. Datorită faptului că apa este mică, liniștită și plaja întinsă, Falassarna devine o zonă perfectă pentru relaxare, volei pe nisip, sau plimbări cu barca. 
 • Plaja Agia Marina: Situată în apropiere de orașul Chania este o plajă populară, în special pentru grupurile de prieteni. Aceasta oferă o varietate de facilități, inclusiv sporturi nautice, terenuri de tenis și de volei pe plajă. Pe plaja Agia Marina vei găsi și numeroase taverne și baruri, unde poți savura gustări și băuturi răcoritoare.

Acestea sunt doar câteva plaje de vizitat în Creta, Chania. Odată ajuns în această regiune te poți deplasa cu transportul în comun sau poți închiria autoturisme. 

1.2. Plaje din Creta, Heraklion care merită văzute

Dacă vrei să te bucuri de plaje cu nisip fin în Creta, Heraklion este o regiune pe care nu trebuie să o ratezi. 

TOP plaje din insula Creta, Heraklion

 • Plaja Amoudara: O vei găsi în apropiere de orașul Heraklion. Aceasta este una dintre plajele celebre din Creta în care poți admira nisipul fin, apele cristaline și te poți bucura de gamă variată de facilități. Pe plajă veți găsi baruri și cluburi.
 • Plaja Matala: Situată în partea de Sud a Heraklionului, Matala este o plajă iconică cunoscută pentru peșterile sale săpate în stâncă. În anii ’60 și ’70, acesta a fost un loc de întâlnire pentru hipioți și artiști și încă păstrează o atmosferă boemă. În plus, peisajul său natural impresionant și apele limpezi atrag turiștii din întreaga lume.
Matala © shutterstock
Matala © shutterstock
 • Plaja Agia Pelagia: Se află la aproximativ 20 de kilometri de Heraklion. Unicitatea ei constă în faptul că se află într-un golf, iar plaja este înconjurată de dealuri verzi, ceea ce înseamnă că te vei bucura de un peisaj care taie răsuflarea. 
 • Plaja Kokkini Hani: Situată la aproximativ 14 kilometri de Heraklion, Kokkini Hani este o plajă populară în rândul localnicilor. Cu nisip fin, ape liniștite și o atmosferă prietenoasă, aceasta este ideală pentru familii și pentru cei care caută o experiență relaxantă. Plaja dispune de facilități precum șezlonguri, umbrele de soare și baruri, pentru a te răsfăța cu mâncăruri și băuturi delicioase.

În Creta, Heraklion găsești plaje care mulțumesc orice nevoie ai putea avea. Tot ce trebuie să faci este să te interesezi din timp care sunt mai potrivite pentru dorințele tale. 

2. Plaje în Creta, obiective turistice și activități interesante – ce poți vizita?

Creta este o insulă cu un relief variat. Aceasta are atât munți spectaculoși, cât și văi fertile și plaje spectaculoase. Cel mai înalt vârf montan este Muntele Ida, cunoscut și sub numele de Psiloritis, care atinge o înălțime de aproximativ 2.456 de metri. Acesta oferă oportunități excelente pentru drumeții și explorarea peisajului montan. Insula este împărțită în patru regiuni: Chania, Rethymno, Heraklion și Lasithi.

Creta are, de asemenea, numeroase peșteri și chei impresionante. Printre cele mai faimoase se numără Cheile Samaria, o rezervație naturală protejată și una dintre cele mai lungi chei din Europa. Turiștii pot explora aceste chei și pot admira frumusețea spectaculoasă a peisajului.

Elafonissi © shutterstock
Elafonissi © shutterstock

Nu în ultimul rând, Creta este faimoasă și pentru tradițiile și festivalurile sale culturale. Unul dintre cele mai importante evenimente este Festivalul de Paști, care are loc în fiecare an și include activități religioase, dansuri tradiționale și bucate speciale. De asemenea, festivalurile de vară aduc muzică, dans și spectacole în aer liber, oferind turiștilor oportunitatea de a experimenta cultura și tradițiile cretane într-un mod autentic.

Pe lângă plaje frumoase, în Creta mai poți vedea:

Peștera Dikteon: Situată în Munții Dikti, această peșteră legendară este asociată cu nașterea lui Zeus, conform mitologiei grecești. Turiștii pot explora galeriile subterane și pot admira formațiunile stâncoase impresionante.

Palatul Knossos: Acesta este unul dintre cele mai importante situri arheologice de pe întreaga insulă și este asociat cu legenda Minotaurului. Palatul, construit în epoca minoică, oferă turiștilor o privire în istoria fascinantă și cultura bogată a insulei.

Muzeul Arheologic din Heraklion: Situat în capitala insulei, acest muzeu găzduiește o colecție impresionantă de artefacte arheologice descoperite pe teritoriul cretan. De la obiecte minoice până la artefacte romane și bizantine, muzeul oferă o perspectivă în profunzime asupra istoriei insulei.

Heraklion © shutterstock
Heraklion © shutterstock

Gorges de Samaria: Aceste chei spectaculoase sunt una dintre cele mai lungi și mai impresionante din Europa. Parcurgerea lor oferă o experiență deosebită. Turiștii se vor bucura de peisaje sălbatice și o biodiversitate bogată.

Orașul vechi Chania: Cu străzi înguste pavate și arhitectură venețiană bine conservată, orașul vechi Chania este o bijuterie istorică. Aici puteți explora vechiul port, piețe tradiționale și mici ateliere ale meșteșugarilor.

Cetatea Venețiană din Rethymno: Orașul Rethymno găzduiește o impresionantă cetate venețiană, cu ziduri masive, turnuri și clădiri istorice. Aceasta poate fi vizitată în tururi ghidate.

3. Când să vizitezi plajele frumoase din Creta

Creta este o insulă cu un climat mediteranean, cu veri uscate și calde și ierni umede și blânde. În principiu, ea este o destinație de vacanță populară pe tot parcursul anului datorită climatului său favorabil. Cu toate acestea, în funcție de preferințele personale și de activitățile planificate, pot exista perioade mai bune pentru un concediu.

Sezonul de vârf în Creta este în timpul verii, în special în lunile iulie și august. Temperaturile variază între 25°C și 35°C în timpul zilei, oferind condiții ideale pentru plajă și înot. Totuși, în această perioadă sunt mulți turiști. Dacă îți dorești să eviți acest lucru și să te bucuri de un zbor și cazare în Grecia care includ tarife mai mici, poți alege lunile mai, iunie sau septembrie. 

Primăvara (aprilie-mai) și toamna (septembrie-octombrie) sunt, de asemenea, perioade ideale pentru a vizita Creta. Temperaturile sunt mai blânde, situându-se în jurul valorii de 20°C – 25°C, iar insula este acoperită de o varietate de flori și vegetație proaspătă. Aceasta este o perioadă excelentă pentru a explora siturile arheologice și pentru a face drumeții.

Așadar, acestea sunt top cele mai frumoase plaje din Creta, Grecia pe care le poți vizita în vacanța ta! Ia în considerare informațiile și sfaturile de mai sus și nu ezita să îți organizezi un concediu de vis!


Instagram

Cauți un anumit loc?