Narciarz w Deus Alpx, Francja

Sunt o schioare puțin anxioasă. Coborârile ȋn mare viteză, aglomerația și traseele complexe nu m-au atras niciodată, așa că de mai mulți ani testez cu meticulozitate stațiunile de schi austriece pentru cei care se simt mai ȋn largul lor pe pârtiile albastre.
Ai putea crede că e suficient să cauţi o listă a stațiunilor în care predomină pârtiile albastre. Din păcate, s-ar putea să ai o surpriză neplăcută, deoarece nu există un sistem uniform de evaluare a dificultății pârtiilor și nu știi niciodată ce fel de trasee vei găsi.

Alpii Austrieci pentru schiori

Conform sistemului austriac de clasificare, traseele albastre sunt cele cu o pantă de cel mult 25%, atât în sens longitudinal, cât și transversal, cu excepția unor porțiuni scurte în teren deschis. Iar uneori acestea pot fi foarte abrupte. În opinia mea, schiatul este cel mai plăcut pe pârtii cu o pantă de maximum 20%.

Deci, cum poți evita o surpriză neplăcută? Desigur, o opţiune este să încerci pe cont propriu ca să-ţi dai seama care-ţi place mai mult. Dar pentru cei care nu sunt foarte ȋncrezători să testeze, am pregătit o listă cu 5 stațiuni în care fanii pârtiilor albastre se vor simți ca acasă. Și, totodată, un avertisment.

1. Skiwelt, Tirol – o mulţime de oportunități

Skiwelt este a doua cea mai mare și cea mai modernă stațiune de schi din Austria (270 km de pârtii și peste 100 km de pârtii albastre!). Skiwelt leagă nu mai puțin de 9 orașe de unde putem ajunge cu ușurință pe pârtii: Brixen im Thale, Ellmau, Going, Hopfgarten, Itter, Kelchsau, Scheffau, Söll și Westendorf.

Pârtia Söll, Austria
Pârtia Söll, Austria © shutterstock

Cele mai interesante trasee albastre sunt în Scheffau și Ellmau, la o altitudine de 1.500-1.600 m. În Söll este puțin mai sus, traseele sunt mai dificile, dar este posibil să schiezi chiar şi pe timp de noapte pe traseele albastre și roșii.

Dacă mergi cu mașina, n-ar trebui să ai probleme cu parcarea – parcările sunt gratuite și situate convenabil în apropierea teleschiurilor.

Descoperă opțiuni de cazare în Innsbruck

Pentru cei cărora le place să viziteze obiectivele turistice în timpul pauzelor de la schi, Skiwelt nu-i va dezamăgi. Innsbruck și Salzburg se află în apropiere și poți vizita, de asemenea, Lumea de cristal a lui Swarovski din Wattens (cu reducere dacă gazda ta ȋţi oferă un card de oaspete Kitzbüheler Alpen).

2. Sölden și Gurgl, Tirol — pentru fanii James Bond

Sölden este binecunoscut fanilor filmelor James Bond. În iarna 2014/2015, aici au fost filmate câteva scene din „Specter”, iar staţiunea a folosit în mod inteligent acest lucru în promovarea sa. La fața locului există un muzeu dedicat filmului (007 Elements James Bond Adventure World, inclus în prețul unui abonament de 6 zile), deși ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost gândul de a merge cu același tren cu care a mers Q.

Ghețar în stațiunea Sölden, Austria
Ghețar în stațiunea Sölden, Austria © shutterstock

Stațiunea este la ȋnălţime (unele dintre pârtii sunt la peste 3.000 m), așa că este perfectă pentru o excursie de schi ȋn extrasezon – primăvară şi soare în vale, zăpadă pe munte. Există, de asemenea, o pârtie neobișnuită care trece printr-un tunel – durează ceva timp pentru a ajunge la ea, dar merită!

Avem aproximativ 144 km de pârtii (aproape 70 km de pârtii albastre) și cel mai lung traseu de schi din Austria – 15 km de trasee albastre și roșii din vârful Schwarze Schneid, care traversează ghețarul și valea Rettenbach.

În martie nu am avut probleme cu aglomerația sau cu parcarea, iar abonamentul poate fi cumpărat în mod convenabil de la aparat, nu trebuie să stai la coadă.

Vezi unde te poți caza în Solden

Cu un abonament Sölden pentru mai mult de 2 zile, ai acces și ȋn zona Gurgl (Ober și Hochgurgl combinate – 112 km de pârtii, peste 50% albastre). Unele dintre pârtii sunt destul de înguste, ceea ce ar putea să nu fie confortabil în condiții de trafic intens, dar există și o mulțime de pârtii largi, confortabile și cu peisaje superbe (traseele 26 și 27).

Iar dacă vrei să iei o pauză de la schi, te poți relaxa ȋn spa-ul termal Aqua Dome din Langenfeld, aflat la doar câteva minute de mers cu mașina de Sölden. Sau poți face o plimbare interesantă în jurul Piburger See ori chiar să încerci o drumeție ceva mai lungă până la punctul de belvedere.

3. Nassfeld, Carintia — pentru cei care tânjesc după soare

Cea mai mare staţiune din Carintia, 110 km de pârtii, dintre care 30 sunt albastre, deși unele dintre cele roșii sunt, de asemenea, foarte plăcute. Recomand în special traseul 71 care trece parțial prin pădure. Există 30 de teleschiuri, dintre care unele au un design mai vechi și urcă destul de abrupt, așa că oricine are frică de înălțime ar trebui să aleagă pârtiile cu atenţie.

Pârtia Nassfeld în Austria
Pârtia Nassfeld în Austria © shutterstock

Nassfeld este cunoscută ca fiind una dintre cele mai însorite stațiuni, mai ales în comparație cu partea nordică a Alpilor (peste 100 de ore de soare în plus). Iar apropierea sa de Italia îi conferă o atmosferă specială de vacanță. Stațiunea se află în partea inferioară a munților (majoritatea pârtiilor se află între 1.500 și 2.000 m), așa că s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere la sfârșitul sezonului.

Explorează Alpii Austrieci

Există o parcare mare în Tröpoly (parcarea în celelalte orașe poate fi mai dificilă, mai ales dacă nu-ţi place să te trezeşti devreme), de unde un tren te duce la stația de telegondolă.

Deși este cea mai mare din Carintia, nu se află ȋn top zece cele mai mari stațiuni de schi din Austria, așa că ar putea deveni puțin plictisitoare pentru un sejur mai lung. Pentru 5-7 zile este perfectă.

Saalbach by night, Salzburg, Austria
Saalbach în timpul nopții, Salzburg, Austria © shutterstock

4. Saalbach-Hinterglemm, Salzburg și Tirol –  pentru cei mai curajoși

Aceasta este cea mai mare dezamăgire dintre alegerile mele de până acum. A treia stațiune de schi ca mărime din Austria, cu peste 50% pârtii albastre și descrisă în multe clasamente ca fiind o stațiune excelentă pentru începători. Cu toate acestea, dacă nu alegi traseul cum trebuie, s-ar putea să te surprindă neplăcut.

Întâlnește frumusețea Alpilor Austrieci

Îmi amintesc că în prima zi de schi, după doar câțiva kilometri de luptă cu pârtia și micile gropi, entuziasmul mi-a dispărut. Am încheiat ziua pe o pârtie mai mică și mi-am petrecut seara planificând traseele pentru următoarele zile. Cele mai plăcute pârtii le-am găsit în Fieberbrunn – (preferata mea este 104), dar te poți distra și pe traseele 105, 108 (destul de plat, mai puțin potrivit pentru snowboarderi) și 102. În Leogang, traseele 217 și 219 sunt decente. De asemenea, poţi petrece o zi de relaxare pe pârtiile 163, 164 şi 169, care pot fi combinate pentru a face un tur circular.

Parcarea este un pic mai complicată aici – în Saalbach și Hinterglemm trebuie să plăteşti pentru parcare, dar în Leogang, Fieberbrunn și Vorderglemm este gratuită.

Stațiune de schi în Austria - Lofer
Stațiune de schi în Austria – Lofer © shutterstock

5. Lofer – perfectă pentru începători

Am descoperit această mică stațiune (doar 46 km de pârtii, dintre care 32 km de pârtii albastre!) din întâmplare, datorită unui pliant din hotel. Când am ajuns, nu mi-am dat seama că există pârtii în Lofer. Căutând să ȋncerc altceva după câteva pârtii destul de dificile în Saalbach, am decis să o văd. Și am fost cucerită – trasee frumoase, largi, cu o pantă ușoară și fără prea mult trafic. Ar putea fi plictisitor pentru o plimbare mai lungă, dar este perfect ca loc de încălzire sau de odihnă.

Locuri de vis în Alpii Austrieci

Ce altceva poți face pentru ca excursia în Alpi să fie și mai reușită?

  • Pentru încălzire, ȋţi recomand să faci câteva trasee mai ușoare şi mai scurte în primele zile – pe măsură ce te obişnuieşti, va fi mai uşor să încerci trasee mai lungi sau mai dificile. Iar înainte de a porni pe pârtie, poți verifica traseul pe YouTube pentru a vedea cât de dificil este în raport cu abilitățile tale.
  • Înainte de plecare, verifică vremea. Acolo unde te cazezi (mai ales dacă te cazezi ȋn orașele din apropiere), vremea poate fi foarte diferită de cea de la înălțime. Informații despre ce teleschiuri sunt deschise și despre riscul de avalanșă pot fi găsite pe site-urile stațiunilor de schi, iar pe pârtie poți verifica anunţurile din apropierea teleschiurilor pentru a vedea dacă o pârtie sau un loc urmează să se ȋnchidă.
  • Dacă eşti pentru prima dată în Alpi pe timp de iarnă, orele de schiat ar putea să te surprindă. În Austria, pârtiile se închid în jurul orelor 16.00 – 17.00. Merită să verifici ora ultimei curse cu telecabina.
  • Cel mai bine este să cumperi bilete online în avans, deoarece poți obține o reducere de câteva procente.
  • Sus, în munți, soarele te poate surprinde – nu uita crema de protecție solară, de preferință cu factor de protecție 50 SPF! De asemenea, nu uita să închei o asigurare. Un zbor cu elicopterul poate părea incitant, dar este mai bine să nu-l plăteşti din propriul buzunar.

Aşadar, te-ai hotărât să mergi într-o excursie de iarnă în Alpi?


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?