Cu ceva vreme în urmă ( nu demult, în orice caz), Districtul 8 din Budapesta era considerat unul din cartierele rău famate ale oraşului.

budapesta districtviii 300x181

Decimat în cel de-al doilea Război Mondial şi ciuruit de gloanţe în timpul revoluţiei maghiare din 1956, cartierul, cunoscut şi sub numele de Jozsefvaros (Oraşul lui Jozsef) a fost multă vreme sinonim cu jafurile şi prostituţia, una din cele mai periculoase zone din oraş.

Începând din anul 2000, însă, lucrurile s-au schimbat radical în Districtul 8. Pe străzi au fost montate camere de supraveghere, iar în scurt timp, numărul de infracţiuni s-a redus considerabil. Incet-încet, imaginea cartierului s-a îmbunătăţit consistent, cafenelele şi galeriile de artă de aici au început să fie frecventate din nou, iar numărul de turişti care caută în fiecare an această zonă a crescut, de asemenea, de la an la an.

Astăzi, Districtul 8 din Budapesta este căutat mai ales de boemii şi artiştii veniţi din oraş sau de aiurea, care găsesc aici galerii de artă unice, cafenele pline ochi cu tot felul de personaje inedite, vânzători de antichităţi şi anticariate la tot pasul, dar şi multe concerte ori piese de teatru puse în scenă în baruri, cafenele sau direct în stradă.

budapesta district8

Tot în această zonă se află şi Muzeul Naţional Maghiar, aflat într-o impunătoare clădire în stil neo-clasicist. În apropiere se găseşte Budapest Jazz Club, singurul loc din Budapesta dedicat în întregime jazz-ului.

De altfel, prin anii ‘90, Districtul 8 a devenit un veritabil loc de inspiraţie pentru muzicienii rock underground din Ungaria, care se strângeau în baruri precum Zappa Caffe pentru un jam session, pentru concerte în toată regulă sau pur şi simplu pentru o bere.

Între timp, Zappa Café  a trecut prin ceva operaţii estetice, care au transformat localul într-un restaurant cu aer de pub, păstrând totuşi ceva din atmosferă de underground de altădată.

Odată ajuns în Districtul 8 din Budapesta, merită măcar aruncată o privire şi la Galeriile şi Cafeneaua Lumen de pe strada Mikszath Kalman, Ateliers  Pro Arts (str. Horanszky ), APA Cuka şi Café  Csiga (str. Vasar).


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?