mediolan featured.jpg

Am petrecut două zile în Milano, fără grabă şi fără un program încărcat. Cred că a fost suficient timp pentru a cunoaște orașul și atmosfera sa. În acest articol ȋţi voi spune cum să organizezi o aventură cu buget redus la Milano!

Galeria Vittorio Emanuele II ©Plaamkaa
Galeria Vittorio Emanuele II ©Plaamkaa

Cum ajungi de la Aeroportul Malpensa ȋn centrul orașului?

De la Aeroportul Malpensa din Milano, poți ajunge la Stazione Milano Centrale (gara principală) cu autobuzele Terravision. Un bilet pentru o persoană costă 8 euro și poate fi cumpărat din parcarea de la aeroport. Apoi, de la gară poți ajunge chiar în centrul orașului cu metroul (stația Duomo) – un bilet costă 1,50 euro. Am testat noi acest traseu pentru a ajunge la apartamentul pe care l-am închiriat în zonă. Am ajuns la destinaţie la o oră mai târzie, deoarece avionul a aterizat în jurul orei 22:00, dar pentru noi nu a fost o problemă, şi nici pentru drăguţul domn Stefano, care ne-a aşteptat să ne predea cheile.

Ce să vizitezi în Milano?

Catedrala Sf. Maria și Piazza Duomo din Milano

Ieșirea din stația de metrou Duomo ne-a amețit la propriu! Primul lucru pe care l-am văzut după ce am ieșit din metrou a fost ACEASTĂ catedrală! Una dintre cele mai mari biserici din lume și una dintre cele mai fotografiate clădiri. Chiar dacă am văzut-o pe Instagram de atâtea ori, tot ne-a impresionat. Detaliile bogate și măreția combinată cu decorațiunile de Crăciun (eram la jumătatea lunii decembrie!) au făcut să nu ne putem lua ochii de la ea.

Piazza Duomo din Milano
Piazza Duomo din Milano ©Plaamkaa

A doua zi, bineînțeles, ne-am întors și am vizitat catedrala. Am cumpărat bilete pentru Duomo di Milano cu acces cu liftul la punctul de observație cu o lună înainte (cost: 13,50 euro de persoană). Am folosit site-ul www.ticketone.it și nu regret, pentru că am avut garantat accesul ȋn catedrală și am admirat priveliștea extraordinară. Merită? Vezi cu ochii tăi!

©Plaamkaa

Galeria Vittorio Emanuele II

Piazza del Duomo nu este singura clădire impresionantă din Milano. Pe partea stângă a pieței se află clădirea magnifică a unuia dintre cele mai vechi centre comerciale din lume, Galleria Vittorio Emanuele II, deschisă în 1867. Construcţia caracteristică, ridicată pe un plan cruciform, este încununată de o cupolă uriașă.

Galeria Vittorio Emanuele II ©Plaamkaa
Galeria Vittorio Emanuele II ©Plaamkaa

Sub cupolă se află un mozaic cu stema orașului Torino, care reprezintă un taur. O veche legendă milaneză spune că întoarcerea pe călcâi de trei ori pe organele sale genitale aduce noroc. Bineînțeles, nu puteam să nu ȋncerc asta aşa că sper că voi avea noroc 🙂 .

Galeria este plină de buticuri de lux ale celor mai cunoscute case de modă și de restaurante scumpe. Ei bine, am făcut poze și… am mers mai departe.

Teatrul La Scala

Galleria Vittorio Emanuele II se află lângă cea mai importantă Operă din Milano, faimoasa La Scala. Biletul de intrare costă 7 euro și include vizitarea acestei clădiri discrete din exterior și a expoziției din interior. Cu toate acestea, am decis să nu o vizităm din cauza timpului limitat. Poate data viitoare.

Teatrul La Scala ©Plaamkaa
Teatrul La Scala ©Plaamkaa

Castella Sforzesco și Parco Sempione

De la Scala ne-am îndreptat spre reședința ancestrală a prinților milanezi – Castelul Sforza. Am decis să nu intrăm, ci să ne relaxăm plimbându-ne prin Parcul Sempione. Acesta este unul dintre acele locuri din Milano care îi atrage atât pe localnici, cât și pe turiști. În zilele călduroase este plin de oameni care își petrec aici timpul liber. În decembrie, însă, erau puține persoane dispuse să viziteze parcul.

Castella Sforzesco
Castella Sforzesco ©Plaamkaa

Ne-am încheiat plimbarea în jurul Parco Sempione la Arcul Păcii – o poartă monumentală care marchează începutul drumului de la Milano la Paris.

Arcul Păcii
Arcul Păcii ©Plaamkaa

Shopping la Milano

Am acoperit deja toate locurile pe care am vrut să le vedem, așa că este timpul să mergem la cumpărături! Deloc surprinzător pentru capitala mondială a modei, Milano este plină de buticuri de lux – mai ales în Quadrilatero d’Oro (cartierul format din Via Montenapoleone, Via Della Spiga, Via Manzoni și Via Sant’Andrea). Dacă eşti în căutarea a ceva mai prietenos cu portofelul tău, poți oricând să mergi ȋn lanțurile de magazine din jurul Piazza del Duomo.

©Plaamkaa
©Plaamkaa

Transportul ȋn Milano

Cum să te deplasezi în Milano? Cel mai bine este pe jos! Din când în când poți vedea ceva care să te încânte și ȋn acelaşi timp te poţi bucura din plin de atmosfera acestui oraș. La urma urmei, este vorba despre Milano! Cu toate acestea, dacă plănuieşti plimbări mai lungi sau ai un program mai ȋncărcat, foloseşte metroul. O călătorie costă 1,50 euro.

©Plaamkaa
©Plaamkaa

De la Aeroportul Malpensa, cea mai bună (și cea mai ieftină) modalitate de a ajunge în centrul orașului este cu autocarul Terravision sau cu trenul Malpensa Express. Poți cumpăra bilete în avans online și economisi câțiva euro. La sosire, noi am cumpărat bilete pentru autobuz pe loc și ne-a costat 8 euro de persoană. Către aeroport, am cumpărat bilete online pentru autobuzul din centrul orașului cu o lună înainte și în acest caz prețul unui bilet a fost de 5 euro.

Sfat: nu-ţi face griji dacă pierzi autobuzul care pleacă la ora indicată pe bilet. Îl poți lua pe următorul, care va pleca 15 minute mai târziu.


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?