Inaugurăm azi o rubrică nouă pe blog: Brainfood. Aici vom descoperi cele mai interesante lucruri despre fiecare colț de lume. Lucruri ce ne uimesc, ne trezesc dorul de ducă și ne dau de gândit. Un exercițiu bun pentru minte și corp deopotrivă. :-)

deschidere

Știați că…

… cel mai mare izvor termal din S.U.A. se numește Grand Prismatic Spring și se află în faimosul Parc Național Yellowstone?

Grand Prismatic Spring in Yellowstone National Park

… numele Insulelor Canare din Oceanul Atlantic vine de la câini și nu de la canari? Numele latin al arhipeleagului, Insularia Canaria, înseamnă în traducere mot a mot „insula câinilor”.

insula la gomera insulele canare tenerife

… agave azul este planta din care se face tequila? Provine din Jalisco, Mexic, unde este crescută la altitudini de peste 1.500 m. Băutura alcoolică tradițională este produsă din inima plantei, după ce i se taie frunzele. Acest proces are loc după ce planta de agave împlinește 12 ani.

 

Jalisco agave El Jimador mexic

… râul Neretva este cel mai mare din partea de est a bazinului adriatic? Râul străbate Croația și Bosnia și Herțegovina; este apreciat pentru peisajele naturale pe care le creează de-a lungul cursului său: peșteri, defilee sau delte.

Mostar Bosnia Herzegovina

… dintre toate insulele populate din lume, grupul insular Hawaii este cel mai izolat? Insulele se află la 3.846 km distanță de California, S.U.A., și 6.195 km de Japonia.

hawaii colaj 2

… San Marino este cea mai veche republică din lume, fondată în anul 301? San Marino este, în același timp, și unul dintre cele mai mici state independente, cu o suprafață de doar 61,2 km².

San Marino 2

… la aproximativ 4 km sub fluviul Amazon curge un fluviu subteran? Hamza, așa cum a fost numit, are o lungime de 6.000 km și curge tot de la vest la est, ca Amazonul, doar că sub pământ.  Se crede că Hamza este „de vină” pentru salinitatea scăzută a apelor Amazonului (mai ales în zona gurii de vărsare).

amazon

… în Amsterdam locuiesc peste 170 de naționalități diferite? Cu un total de 45% minorități etnice, capitala Olandei se află printre orașele cu cele mai diverse populații, alături de Londra și New York.

amsterdam olanda

… în Australia există o formațiune muntoasă care își schimbă culoarea de mai multe ori pe parcusul unei zile? Uluru (sau Ayers Rock) trece de la roz la albastru, la galben și apoi la roșu în funcție de lumina soarelui. Uluru este de asemenea un simbol sacru în cultura tribului aborigen Anangu.

uluru ayers rocks3

… Veneția este orașul situat pe cele mai multe insule din lume? Orașul e format dintr-un grup de 118 insule, separate de canale și legate între ele de poduri.

venetia italia

… în Sudan se găsesc cele mai multe piramide din lume? Piramidele Nubiene, așa cum sunt numite, sunt în număr de 255 (față de aproximativ 120 câte există în Egipt) și au fost construite cu aproximativ 500 de ani înaintea celor de pe Valea Nilului.

nubian pyramids sudan piramide nubiene

… insula Gavdos din Grecia este considerată cel mai sudic punct al Europei?

Sarakiniko beach Gavdos island grecia

… Brasilia, capitala Braziliei, a fost construită în anul 1957 ca urmare a suprapopulării fostei capitale, Rio de Janeiro? Brasilia este, astfel, singurul oraș-capitală din lume construit în întregime în secolul al XX-lea și clasificat de UNESCO drept Patrimoniu Cultural al Umanității.

brasilia brazilia

… în China există o pădure din piatră? Numită Shilin, așa-zisa pădure este alcătuită din formațiuni asemănătoare unor stalagmite, săpate în calcar în urmă cu mai mult de 270 de milioane de ani.

shilin forest china

… Islanda a adunat o treime din toată lava care a erupt pe Planetă din Evul Mediu încoace? Pe insulă „locuiesc” 130 de vulcani activi, de unde și peisajele parcă extraterestre. De exemplu, cascada Svartifoss și ale sale coloane de lavă.

Svartifoss islanda iceland

… în Mileștii Mici din Moldova se află cea mai mare colecție de vinuri din lume?

 

milestii mici moldova

… impresionanta Catedrală Notre-Dame de Chartres din Franța reprezintă sursa de inspirație a multor catedrale gotice din lume? Deși mai puțin faimoasă, Catedrala din Chartres a fost construită începând cu 1145 și a reprezentat de la început apogeul artei gotice în Franța. Influența sa se observă în arhitectura unor catedrale faimoase, inspirate sau chiar copiate după aceasta: Domul din Köln (Germania), Catedrala Westminster (Marea Britanie), Catedrala Santa María de León (Spania).

Catedrala Notre Dame de Chartres franta

… Guadelupa, arhipelagul din Caraibe, este una dintre regiunile incluse în Uniunea Europeană, deși nu se află în Europa? Asta pentru că este un Departament de peste mări al Franței.

Ilet du Gosier Guadeloupe guadelupa

… cea mai veche universitate din lume este al-Karaouine din Fès (Fez), Maroc?

Al Qarawiyyin Mosque Fes Fez maroc universitate

… Insula Skye este cea mai mare din arhipelagul Inner Hebrides al Scoției? Pe insula se află și una dintre cele mai vechi așezări din Europa, datând din mileniul 7 î.Hr.

Portree Isle of Skye Scotland scotia

Gata prima porție de curiozități. Până data viitoare, inspirație și călătorii minunate! 😀


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?