Există locuri în lume pe care pur și simplu trebuie să le vezi. Unul dintre acestea este Veneția, perla din nordul Italiei, cândva unul dintre cele mai importante porturi ale Mediteranei. A fost construită pe 117 insule conectate prin 417 poduri. Dacă plănuieşti să vizitezi Veneţia, citeşte acest articol și vei afla de ce merită să vezi orașul din vaporetto și să-i descoperi frumusețea de pe apă.

Care este cel mai bun mod de a te deplasa ȋn Veneţia?

Din punctul nostru de vedere, cel mai important lucru pentru o vizită ȋn Veneţia este ȋncrederea în forța propriilor mușchi pentru că asta te va ajuta  să descoperi cele mai interesante colțuri ale orașului vechi. Vei avea ocazii unice de a ajunge în locuri inaccesibile folosind propriul traseu. Vorbim despre mersul pe jos, desigur, pentru că bicicleta este interzisă în Veneția. Totuşi, nu uita că timpul înseamnă bani, astfel că uneori e recomandat să foloseşti transportul pe apă. Veneția poate fi vizitată cu taxiul pe apă, gondola sau deja cunoscutul autobuz pe apă (vaporetto).

Wenecja 1
© iStock

În timp ce prima opțiune este cea mai rapidă, iar a doua este extrem de confortabilă, cea de-a treia este cu siguranță cea mai ȋngăduitoare când vine vorba de portofelul tău. Merită să faci o plimbare lentă cu gondola măcar o dată pentru că aceasta este cel mai cunoscut simbol al oraşului. Totuşi, dacă intenţionezi să petreci mai mult timp ȋn Veneţia, cel mai bun mijloc de transport este vaporetto-ul. Aşa numitele tramvaiele pe apă, gestionate de compania municipală ACTV, sunt folosite de majoritatea oamenilor – de la angajații restaurantelor și hotelurilor, funcționari și până la oamenii în uniformă. Acesta este un alt motiv pentru care merită să alegi vaporetto-ul: pentru a vedea scene dintr-o zi de lucru tipic venețiană.

Autobuzul pe apă servește drept metrou în Veneția, este ieftin și extrem de rapid. Vaporetto este o barcă de aproximativ douăzeci de metri lungime, cu o secțiune acoperită și locuri în aer liber. Linia 1 este cel mai frecvent utilizată şi circulă de la Piazzale Roma, via Rialto şi San Marco ajungând la Lido. Turiștii aleg această rută mai ales noaptea când orașul vechi este luminat și arată cel mai frumos de pe apă. Poți folosi aplicaţia oficială AVM Venezia, ȋnsă nu este bine cotată de utilizatori în ceea ce privește calitatea. Vrei să ştii cât costă vaporetto-ul în Veneția? Citeşte restul articolului!

Wenecja 2
© iStock

Ce potențial ascunde Veneția de turiști?

Niciun alt loc din lume nu se compară cu Veneția. În ultimii 1100 de ani, orașul a fost condus de nu mai puțin de 120 de dogi, iar bogăția și statutul său excepțional au fost posibile datorită politicii externe conduse conștiincios, diplomației și comerțului maritim pe scară largă. Veneția este al doilea cel mai vizitat oraș din Italia, după Roma. Unicitatea acestui loc este evidențiată de faptul că, din cauza imposibilității de a folosi mașini, chiar și curierii livrează colete folosind canalele de apă. Un alt lucru interesant este durabilitatea construcţiilor ridicate acum sute de ani, la care s-au folosit piatră și larice pentru a crea infrastructura unui mare oraş.

Wenecja 3
© iStock

O singură zi ȋn Veneţia nu este o idee prea bună. Pur şi simplu nu este timp pentru plimbarea lentă caracteristică oraşului care te va face să apreciezi pe deplin bogăţia culturală din jur. Orașul este alcătuit din numeroase monumente, canale și poduri, iar Laguna Venețiană face parte din Patrimoniului Mondial UNESCO. Pe turiști îi așteaptă șase cartiere, dintre care patru sunt situate pe continent și două pe insule. Ce trebuie neapărat să vezi în Veneția? Prima pe listă este, bineînțeles, Piața San Marco, un loc vizitat de turişti în orice perioadă a anului. Următoarele sunt Podul Suspinelor, vechi de 400 de ani, şi Marele Canal, care se întinde pe o distanță de aproape patru kilometri. Calletta Varisco te așteaptă dacă ȋţi plac locurile neobișnuite. Este cea mai îngustă stradă din lume, cu o lățime de numai 53 de centimetri!

Wenecja 4
© iStock

Cât costă vaporetto-ul ȋn Veneţia?

Există două preţuri: pentru localnici şi pentru turişti, dar cu o distincție între rezidenți și nerezidenți. Pentru un turist în vizită, cea mai profitabilă opțiune este achiziționarea unui bilet de o zi sau de mai multe zile. Cel mai ieftin bilet de 75 de minute costă 9,5 euro, dar nu este suficient nici măcar pentru a vizita una dintre cele mai faimoase insule din Laguna Venețiană. Din cauza numeroaselor transferuri și a numărului mare de turişti, o soluție mult mai bună este să cumperi un bilet de o zi cu 25 EUR. Un bilet de o săptămânală pentru toate autobuzele pe apă din Veneția costă 65 EUR, ceea ce reprezintă mai puțin decât o plimbare de jumătate de oră cu gondola pentru șase persoane. Copiii sub 6 ani călătoresc gratuit cu autobuzul. Prețul biletului include un bagaj ale cărui laturi să nu depășească 150 cm. Toate acestea fac ca vaporetto să fie de departe cel mai popular mijloc de transport în Veneția. Prin comparație, prețurile taxiurilor pe apă sunt de câteva ori mai mari. O croazieră standard în lagună costă cel puțin câteva sute de euro care se plătesc în numerar direct la gondolier.

Wenecja 5
© Agnieszka Hanusiewicz

De unde cumperi biletul pentru vaporetto?

Există trei moduri de a cumpăra un bilet de vaporetto. Prima este reprezentată de casieriile situate în fața intrării pe platforma fiecărei stații. A doua este aplicația mobilă AVM Venezia, disponibilă în App Store și Google Play. Ultima este posesia abonamentului Venezia Unica City pass, la care se pot adăuga biletele de vaporetto achiziționate.

Ce linii de vaporetto să folosești în Veneția?

Veneția are un total de aproape treizeci de linii de vaporetto, dintre care majoritatea sunt linii de zi, trei linii de noapte și alte trei linii care circulă spre aeroport din diferite părți ale orașului. Autobuzele pe apă circulă în fiecare zi de la ora 5:00 la 24:00, iar liniile de noapte circulă de obicei de la 23:30 la 5:00. Dacă ai posibilitatea, noaptea poți lua și un taxi pe apă, care este cel mai rapid mod de a te deplasa prin reţeaua de canale.

Wenecja 6 pexels
© pexels

Cu vaporetto poţi naviga spre Burano şi Murano

Ambele insule sunt situate în Laguna Venețiană, se află la aproape 10 kilometri de Veneția şi captivează prin culori, arhitectura bine conservată, dantela fantezistă și legendarele obiecte din sticlă. Probabil că nu vei găsi în Veneția un gondolier care să poată face acest drum, astfel că vaporetto-ul este din nou opţiunea potrivită mai ales că e ieftin şi disponibil tot timpul. Pentru a ajunge la Murano, cel mai uşor este să-ţi ȋncepi călătoria din Piața Romana, de unde merg spre insulă 2 linii. Cel mai rapid mod de a ajunge la Burano este de la stația Fondamente Nove. Călătorind pe această rută, ai ocazia unică de a admira cele mai interesante atracții ale orașului dintr-o perspectivă ceva mai îndepărtată. Credem că asta ajută la conştientizarea măreţiei capodoperelor istorice și arhitecturale cu care Veneţia se mândreşte. Vaporetto va fi din nou util pentru a vizita insulele Lido sau Giudecca (aflate departe de centru) sau un drum rapid la hotel de aproape oriunde din orașul vechi sau din Laguna Venețiană. 


Instagram

Cauți un anumit loc?