Paste_eSky

Daca anul acesta vrei sa descoperi si alte traditii de Paste, mai mult sau mai putin asemanatoare cu ale noastre, atunci inspira-te din lista noastra de 5 tari care sarbatoresc Invierea lui Iisus Hristos cu bucurie, traditii si bucate din plin!

1. Grecia

Santorini
© iStock

Pentru a avea o experienta unica de Paste, este musai sa vizitezi Grecia in perioada sarbatorilor pascale! Daca vizitezi insulele, vei putea vedea traditiile si bucuria localnicilor care se bucura de Paste mai ceva ca de Craciun sau Revelion. Corfu, Creta sau Hydra sunt printre insulele pitoresti care te poarta in alta lume.  

Dar noi iti recomandam sa vizitezi Atena, capitala care de obicei freamata de aglomeratie si este sufocata de caldura. In perioada Pastelui Ortodox (26-29 aprilie), capitala este neobisnuit de linistita, cu strazi aerisite si cu caldura suportabila. Este bine de stiu ca majoritatea barurilor si a restaurantelor sunt inchise in seara de Paste, dar ele se deschid dupa ora 00:00, atunci cand Postul Pastelui se incheie oficial.

Un loc extraordinar pentru a vedea artificiile si panorama orasului este biserica Agios Georgios (Sfantul George), stiuata la 277 metri deasupra nivelului marii, in varful dealului Lycabettus.

2. Cipru

petra tou romiou paphos
© iStock

Kalo Pascha (Paste Fericit)! Cipru este insula care se afla intre modernitate si traditie, intre tumultul turistilor si linistea din extra-sezon, intre traditiile bisericesti si decoratiunile uriase cu oua si iepuri uriasi tematici.  Ce este impresionant la greci si ciprioti este faptul ca, spre deosebire de catolicii care pare ca se concentreaza mai mult pe suferintele lui Iisus Hristos, acestia se concentreaza mai mult pe bucuria Invierii.

Pe langa ouale rosii specifice sarbatorilor pascale, se prepara si multe produse de panificatie: Tiropites (placinte cu branze, un fel de merdenele), Tsoureki (cozonacul grecesc), Flaounes (produs tipic cipriot, pregatit in Joia Sfanta si de Ramadan, in cazul cipriotilor musulmani).

3. Bulgaria

Floriile (Tsvetnitsa-Vrubnitsa) dau startul saptamanii sfante de Paste, atunci cand intreaga tara se pregateste pentru a sarbatori Pastele. La fel ca in Romania, ouale rosii sunt la loc de cinste si celebrul Kozunak – da, acesta este numele bulgaresc. Exista totusi ceva mai multe supersitii: primul ou vopsit trebuie sa fie de culoare rosie si sa fie tinut langa o icoana a Fecioarei Maria pana anul viitor. Atunci ciocnesti oul si daca este alb in interior, atunci familia ta va fi binecuvantata in anul urmator; daca insa oul este negru, atunci trebuie sa fii mai precaut in viitor.

Sarbatori fericite!


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?