Capitala europeană a distracţiei atrage milioane de turiști în fiecare an, ceea ce o face una dintre cele mai populare destinații pentru un city break. În plus, zborurile spre Amsterdam sunt ieftine, iar turismul – unul dintre cele mai dezvoltate din Europa. Amsterdam este un oraș specific şi interesant atât pentru un city break intens de 2-3 zile, cât şi pentru o vacanţă mai lungă. Tu alegi cum vrei să descoperi şi să experimentezi atracțiile din Amsterdam!

Google Bike View sau vizitarea oraşului pe bicicletă

Indiferent dacă e o excursie de weekend sau un sejur mai lung, ȋn Amsterdam trebuie să ții cont de două lucruri. Primul este Amsterdam City Card, care ȋţi oferă reduceri la atracțiile orașului, iar al doilea este o bicicletă, fără de care deplasarea prin Amsterdam nu va avea acelaşi farmec.

În Amsterdam există mai multe biciclete decât locuitori, iar tu poţi fi ca cei 70% dintre localnici care folosesc bicicleta în fiecare zi. Infrastructura oraşului a fost proiectată de experți în logistică urbană, astfel că vei economisi timp – atât de prețios în timpul unui city break. Pentru o distracţie simplă, ȋnchiriază o bicicletă și plimbă-te de-a lungul canalelor din Amsterdam, locul a peste 1.000 de poduri istorice!

amsterdam bike
Plimbare cu bicicleta prin Amsterdam © iStock

Amsterdam ȋn weekend

Orașul este foarte aglomerat ȋn weekend, iar pe străzi se aud toate limbile lumii. Te așteaptă atracții neobișnuite și cele mai interesante evenimente din Europa. Ai curaj să te laşi ȋn voia ȋntâmplărilor? Ia parte la multitudinea atracţiilor de weekend!

Centrul istoric al orașului

Cel mai bine este să începi turul de la Torensluis – cel mai lat pod din capitală. Principalul punct de pe harta istorică a Amsterdamului este Piața Dam, căreia orașul îi datorează numele său ȋn prezent. Este un loc care nu doarme niciodată și este mereu plin de turiști și de artişti stradali. Este un bun punct de reper deoarece se află în mijlocul unei pânze de păianjen de străzi înguste din orașul vechi. Aici se află, printre altele, Bijenkorf, cel mai prestigios magazin din Olanda, precum și clădirea Palatului Regal.

amsterdam dam square luk
Piața Dam, Amsterdam © iStock

O cu totul altă atmosferă vei găsi ȋn Piața Spui. Acest spațiu intim este plin de librării, iar vinerea se organizează un târg de carte săptămânal. Dacă ai ȋnclinări artistice, mergi duminica la piața de artă locală şi, pentru că te afli ȋn Amsterdam, nu trebuie să uiți de Rembrandt. Piața marelui pictor (Rembrandtplein) se află în partea de sud a orașului vechi, iar casa lui (Rembrandthuis) este la trei minute de mers cu bicicleta spre nord. Aici poţi face o scurtă pauză pentru o cafea bună. Nu ȋn cele din urmă, nu trebuie să ratezi adevărata bijuterie a clădirilor din Amsterdam: Het Kleinste Huis este cea mai mică casă de locuit din oraş, cu o lățime totală de numai doi metri!

amsterdam red light district
Red District, Amsterdam © iStock

Cea mai tare petrecere din Europa

Amsterdam este o Mecca pentru petreceri, iar weekendul a fost creat pentru a petrece până în zori în cartierul Leidseplein. Începe-ţi seara hedonistă cu o vizită la o „cafenea” din Amsterdam, care de cele mai multe ori nu este o cafenea, ci locul unde majoritatea olandezilor încep petrecerea cu câteva halbe de bere locală. Apoi, destinaţia este Piața Rembrandt unde te vor ghida sunetele muzicii live.

Lasă robinsonada orașului să culmineze în faimosul De Wallen, cel mai mare și mai faimos Red Light District din Amsterdam. Vei găsi o mare varietate de pub-uri, cafenele, bordeluri și restaurante. Punctul culminant al aventurii de noapte este un pahar de Jenever – un gin olandez tradițional cu adaos de melasă și ienupăr, băut la răsăritul soarelui.

market amsterdam
Târg în Amsterdam © iStock

Piața plutitoare Bloemenmarkt

Bloemenmarkt merită o vizită pentru că este probabil singurul loc de acest fel din lume. Un bazar de flori cu o tradiție veche de secole te va introduce în lumea până acum necunoscută a mirosurilor, culorilor și experiențelor senzoriale. Pe malurile canalului Singel, barjele cu flori se îngrămădesc lângă clădirile istorice ale orașului. Piața arată cel mai frumos primăvara, când lalelele sunt înflorite.

houseboats amsterdam
Case plutitoare © iStock

Amsterdamul de pe cărțile poștale – Pijp sau Jordaan?

Sunt două cartiere incredibil de fermecătoare din Amsterdam, unde viața se desfășoară în ritm lent. Este o evadare excelentă din stilul de viață agitat al centrului plin de distracţii. Numărul de localuri pentru micul dejun și brunch te va uimi. Opreşte-te pentru un moment într-una dintre cafenelele fermecătoare pentru a simți vibrația urbană.

Dacă ȋţi plac piețele în aer liber, vei adora Noordermarkt unde lunea are loc o piață de vechituri, iar sâmbăta se vând produse organice. Atracția centrală a cartierului Jordaan este Casa Annei Frank, autoarea uneia dintre cele mai importante mărturii despre Holocaust. În această parte a Amsterdamului poți vizita intrigantul muzeu aflat la bordul unui vechi cargobot din anii 1940 – Woonbootmuseum, sau muzeul bărcilor-casă. Pijp, la rândul său, este un cartier în care orice olandez și-ar dori să locuiască. Format din străduțe înguste cu un spectru imens de opțiuni gastronomice, este unul dintre cele mai vibrante locuri din Amsterdam. Portofelul tău se poate reface ȋn piața Albert Cuyp Market. Este greu să găsești prețuri mai bune ca aici.

rijksmuseum amsterdam
Rijksmuseum, Amstedram © iStock

Amsterdam în timpul săptămânii

Dacă stai mai mult timp, poți explora cartierele, parcurile, muzeele, piețele, precum și împrejurimile Amsterdamului. Vei putea simţi viaţa de zi cu zi a orașului și afla despre obiceiurile locuitorilor săi.

Muzee fascinante fără aglomerație

Cel mai bun mod de a evita aglomerația este să vizitezi muzeele înainte de prânz în timpul săptămânii. Acest lucru este posibil chiar și în Amsterdam, care este unul dintre cele mai importante orașe europene în ceea ce privește numărul clădirilor de acest fel. Preferatul absolut al celor mai mulți turişti este Rijksmuseum, muzeul de artă și istorie olandeză. Peste 2 milioane de persoane îl vizitează anual. Ar fi păcat să nu vizitezi muzeul lui Vincent van Gogh, Muzeul Brânzei, Muzeul Erotica, Muzeul Lalelelor, Muzeul Heineken sau pe cel al Bibliei. Muzeul maritim (Scheepvaartmuseum) și muzeul de artă modernă Moco sunt, de asemenea, impresionante. Nu uita să cumperi biletele online ca să nu pierzi timp la cozi.

vondelpark amsterdam
Vondelpark, Amsterdam © iStock

Artizanat local

Nu uita că multe magazine sunt închise duminica, așa că e bine să faci cumpărăturile în timpul săptămânii. Numărul magazinelor de suveniruri și al celor de artizanat local este incredibil. Magazinele de artizanat sunt emblema cartierului De 9 Straatjes, unde fiecare turist va găsi ceva de luat acasă.

Relaxare ȋn Vondelpark şi ȋn Hortus Botanicus

Vondelpark este plămânul verde al Amsterdamului și cel mai vizitat parc din Olanda. Este ceea ce Central Park reprezintă pentru newyorkezi, un loc de relaxare zilnică și o evadare din agitație. Există mai multe zone verzi în Amsterdam, iar unul dintre ele este Hortus Botanicus – una dintre cele mai vechi grădini botanice din lume.

amsterdam hua temple
Hua Temple, Amsterdam © iStock

Cartierele multiculturale din Amsterdam

Cartierul chinezesc este cel mai faimos cartier cu specific din întreaga țară. Aici vei simți diversitatea culturală care definește capitala olandeză. Vizitează Fo Guang Shan He Hua – cel mai mare templu budist din Europa! Dacă te fascinează cultura evreiască, nu uita să vizitezi Jodenbuurt. Punctele obligatorii ale acestei zone sunt Muzeul Istoric Evreiesc și Sinagoga Portugheză.

Joia studenților în Amsterdam

Simte atmosfera studențească la intersecția străzilor Voetboogstraat și Handboogstraat. În fiecare joi, studenții din Amsterdam se adună în cafenele și pub-uri alternative, creând o atmosferă atât de diferită de cea din cartierele puternic comercializate ale capitalei.

volendam luk
Orașul Volendam © iStock

Împrejurimile Amsterdamului

Dacă te gândeşti la excursii în afara orașului, avem următoarele recomandări:

  • în Zandvoort te poţi relaxa pe plaje frumoase.
  • în Volendam simți atmosfera familiară a unui sat de pescari.
  • în Haarlem vei găsi „micul Amsterdam fără turiști”.
  • la Zaanse Schans vei cunoaște farmecul peisajului rural olandez și vei vizita muzeul în aer liber al morilor de vânt.
  • în Rotterdam vei vedea cel mai mare port din Europa.
  • în Edam vei gusta brânza Edam, renumită în întreaga lume.

 


Instagram

Cauți un anumit loc?