Bine ai venit ȋn Veneția, unde aerul este îmbibat cu mirosul de sare și de pește prăjit, ceea ce te anunţă că bucătăria locală ȋnseamnă mai mult decât pizza delicioasă și paste divine! Aşează-te comod în gondolă sau pe scaunul de la restaurant și alătură-te nouă într-o călătorie culinară prin La Serenissima.

Prin curtoazia pescarilor

Iubitorii de frutti di mare vor avea de unde alege în orice tavernă venețiană! Venețienii iubesc fructele de mare și în special moleche – crabi prăjiți pescuiți din lagunele sărate ale regiunii. În meniuri se găsesc şi calamari fierți, cunoscuți sub numele de seppie al nero, și langustine care sunt servite simplu cu ulei de măsline și suc de lămâie (ȋntreabă de scampi alla veneziana). Pentru un aperitiv sau o masă ușoară, încearcă un fel de mâncare veneţian popular – polenta cremoasă cu creveți crocanți (polenta e schie). Dacă preferi să vezi fructele de mare mai degrabă în apă decât pe farfurie, optează pentru ficatul de vițel venețian (fegato alla veneziana) sau pentru una dintre numeroasele varietăți de polenta sau risotto.

Gustul emblematic al Veneției

Locație: Baccalà Veneto
Adresă: Sotoportego dei do Mori, 414

Relația dintre Veneția și codul de mare datează din secolul al XV-lea, iar de-a lungul anilor localnicii au rafinat metodele de prelucrare și conservare a acestui pește excepțional de rezistent. Prin urmare, faimosul baccalà al orașului, sau codul uscat cu sos, ar trebui să fie o prioritate absolută pe lista oricărui gurmand care se respectă.

Baccalà Veneto este situat în inima centrului istoric al Veneției, în apropiere de Podul Rialto. Restaurantul a fost fondat în 2019 de Paolo ȋmpreună cu fiii săi Edoardo și Lorenzo, continuând o tradiție de familie începută de bunicul Ettore cu peste 80 de ani în urmă. Familia folosește o rețetă tradițională pentru a pregăti un cod cu sos extrem de cremos, preparat fără adaos de lapte sau făină, ceea ce îl face un fel de mâncare ideal pentru cei cu boală celiacă sau intoleranță la lactoză. Magazinul de la fața locului oferă o gamă largă de produse venețiene tipice, inclusiv cod preparat în mai multe feluri delicioase.

Tapas italiene ecologice

Locație: SEPA
Adresă: Calle de la Bissa, 5482

SEPA este un loc care merită vizitat în Veneția. Filosofia sa este de a selecta doar cele mai bune ingrediente pentru a menţine o bucătărie responsabilă. Etica culinară este, de asemenea, importantă, iar o atenție deosebită este acordată soluțiilor ecologice contemporane.

SEPA se concentrează pe rezolvarea problemei deșeurilor de plastic din Veneția prin utilizarea de apă filtrată în loc de apă îmbuteliată și prin folosirea de vase biodegradabile din porumb, reducând semnificativ emisiile zilnice de CO2. Restaurantul micuț, confortabil și mereu plin de viață invită trecătorii să încerce bucătăria autentic venețiană, inclusiv cicchetti, o gustare tipică orașului, despre care se spune că este cel mai bine servită cu pește sau fructe de mare.

Jeden z wielu rodzajów cicchetti © shutterstock
Una dintre varietățile de cicchetti © shutterstock

Sfaturi cușer în centrul istoric

Locație: Ba Ghetto Ristorante Kosher
Adresă: Cannaregio, 2873/c

Un alt punct interesant pe harta culinară a Veneției este restaurantul cușer Ba Ghetto Ristorante. Acest restaurant a fost deschis pentru prima dată la Roma și a fost popular încă de la început, în parte datorită meniului său cușer. De atunci, restaurantele Ba Ghetto s-au deschis în Milano, Florența și în centrul ghetoului istoric venețian.

Localnicii și turiștii deopotrivă iubesc acest loc datorită bucătăriei sale delicioase, unde se întâlnesc aromele bucătăriei romane, evreiești și a Orientului Mijlociu. Atmosfera italiană autentică, meniul de sezon, rețetele inovatoare, prezentarea elegantă, interioarele spațioase și serviciul profesionist te vor face să revii. Unul dintre cele mai populare feluri de mâncare este bazat pe banala anghinare (carciofo), dar delicios şi impresionant de fiecare dată.

Vezi pentru ce atracții din Veneția poți cumpăra bilete online!

Giro dei Bacari – Un mod neobișnuit de a vedea Veneția

De ce să nu explorezi orașul și mâncarea sa pe apă? Poți ȋncerca bucătăria locală și viața cotidiană într-un mod ieftin și extrem de colorat, plimbându-te printre numeroasele baruri bacari venețiene. Aici poți savura aromatul vin al casei (ombra de vin) și gustările (cicchetti) ieftine pentru că aceste mici taverne venețiene se caracterizează printr-o atmosferă familială și prețuri mici.

Giro dei Bacari are o lungă și ilustră tradiție și, conform legendei populare, a fost inventat de un gondolier care a exclamat xe just vin de bàcaro! („vinul perfect pentru o petrecere!”) atunci când a gustat o nouă băutură. De atunci, turul de bàcaro a devenit o tradiție. Împărtășirea mâncării și a băuturii este tipică pentru străzile venețiene, care sunt adesea mai aglomerate și mai interesante după lăsarea întunericului decât străzile principale ale orașului vechi.

 Traditional crostini © shutterstock
Crostini tradiționale © shutterstock

Bàcaro este ideal pentru cei care au un buget redus, deoarece un pahar de vinul casei costă doar 1 euro, iar gustările variază între 1 și 4 euro. Așadar, există șanse mari să primeşti o farfurie completă de „tapas” venețiene și să te bucuri de restul unei bancnote de 10 euro. Concurența pentru cele mai bune cicchetti din Veneția este acerbă deoarece aceste gustări delicioase sunt servite peste tot în oraș. Unele dintre cele mai populare cicchetti sunt:

  • crostini – baghetă cu diverse garnituri;
  • tramezzini – felii de pâine de grâu cu garnituri asortate;
  • panini – sandvișuri ciabatta umplute cu carne;
  • polpette – chifteluțe prăjite cu carne, ton, brânză sau cartofi.

Trebuie subliniat că acest tip special de fast-food nu se adresează turiștilor. Cicchetti sunt extrem de populare printre localnici și reprezintă o parte esențială a culturii și a scenei sociale venețiene. Aceste gustări sunt cel mai adesea consumate ca acompaniament la o băutură de seară înainte de cină.

Unde găseşti cele mai bune cicchetti?

1. Il Santo Bevitore – În mod oarecum neobișnuit, acest Bacari nu servește vin, dar are în schimb până la 20 de tipuri de bere la draft, inclusiv bere artizanală din Lombardia.

2. All’ Arco – În apropierea Podului Rialto, într-un labirint de străduțe înguste, există un mic bar cu găuri în pereţi. Această afacere de familie oferă specialități precum sarde in saor (sardine prăjite, marinate în oțet și gătite cu nuci de pin, stafide și ceapă) și baccalà mantecato (cod sărat gătit în lapte cremos).

3. Bacareto da lele – Un vechi snack bar în faimosul cartier social Santa Croce. Aici poți savura unul dintre cele mai ieftine panini din oraș și poți bea vin venețian alături de studenţi.

4. Cantina Do Mori – Este cel mai vechi Bacari din Veneția. Restaurantul datează de peste 550 de ani și este renumit pentru decorul său – tavanele camerelor întunecate sunt decorate cu zeci de vase de cupru. Potrivit legendei, celebrul Casanova a făcut aici diversele cuceriri. Merită să trăieşti o aventură culinară, însoțită de un baccalà mantecato și un pahar de vin delicios.

5. Al Parlamento – O tavernă mică, cu un decor de navă veche, frumos situată pe un canal venețian. Acest loc este ocupat de dimineața până seara pentru micul dejun, prânz, gustări sau chiar și pentru o simplă cafea. Nu uita să comanzi taglieri, un platou cu carne și brânzeturi.

Vezi ofezi oferte pentru zboruri și cazare în Veneția!

Paste făcute în casă și pește proaspăt din lagună

Burano este o insulă din laguna venețiană, renumită pentru clădirile sale colorate. Aici a fost fondată Trattoria Al Gatto Nero în anii 1960 – un restaurant simplu, administrat de o familie, cu o fațadă albastră, care prepară paste de casă și fructe de mare direct din lagună. Bucătarii experimentați servesc o gamă largă de preparate, inclusiv faimosul risotto di gò alla buranella și tagliolini alla granseola. De-a lungul anilor, restaurantul și-a câștigat reputația de loc în care peștele proaspăt, fructele de mare, ierburile și condimentele sunt combinate cu cele mai bune produse de sezon și organice din insulele vecine. Toate pastele și deserturile sunt pregătite la fața locului, după rețete de casă.


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?