Viena atrage în fiecare an un număr mare de turişti cu atmosfera sa fermecătoare. Vibrația unică a oraşului se regăsește în arhitectura barocă uimitoare, precum și în omniprezența artei, găzduită ȋn numeroase muzee și galerii celebre care conțin lucrări ale unor artiști remarcabili. În acelaşi timp, arta stradală ȋn Viena este înfloritoare, ceea ce înseamnă că te poţi plimba pe străzi ca ȋntr-un muzeu pentru că vei găsi opere de artă mai des decât de aştepţi.

Galerii sau muzee?

Viena este ȋn acelaşi timp unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa și unul dintre cele mai importante centre culturale. Cele peste 100 de muzee şi galerii de artă contribuie la patrimoniul bogat, iar multe dintre ele se află la distanţă de mers pe jos de centrul Innere Stadt.

art history museum
Muzeul de Istorie a Artei, Viena © iStock

Istoria artei la Kunsthistorisches Museum

Situat chiar în centrul Vienei, Muzeul de Istorie a Artei găzduiește sub cupola sa emblematică una dintre cele mai importante colecții de artă din lume. Aici poți găsi lucrări de Michelangelo, Rubens și Rembrandt, alături de artefacte grecești și romane, plus colecții vaste de obiecte egiptene și orientale. Muzeul se mândrește cu mumii foarte bine conservate, măști de aur și sarcofage de piatră ale faraonilor, care datează din jurul anilor 500-100 î.Hr. Sicriele din lemn pictat, cel mai probabil din perioada 1000-2000 î.Hr., sunt la fel de fascinante. Cu toate acestea, atenţia se ȋndreaptă spre cea mai mare colecție a lui Bruegel care conţine inclusiv faimosul „Turnul Babel” și „Jocuri de copii”. Alături de acestea se află și operele marilor maeștri ai daltei și pensulei, precum Bernardo Bellotto, Antoon van Dyck și Rafael Santi.

Clădirea muzeului în sine este la fel de impresionantă ca și colecția pe care o conține. Construită într-un design tipic austro-ungar din secolul al XIX-lea, tavanele sunt acoperite cu fresce decorative de Gustav Klimt și Hans Makart, care completează perfect interiorul din granit și marmură. Intrarea simplă la muzeu costă 18 euro, dar poţi cumpăra, bineȋnţeles, bilete suplimentare la expozițiile temporare.

belvedere
Palatul Belvedere, Viena © iStock

Baroque grandeur la Österreichische Galerie Belvedere

Un alt loc foarte important pentru pasionaţii de artă este Österreichische Galerie Belvedere. Palatele Belvedere Superior și Inferior, care găzduiesc muzeul, au fost construite în secolul al XVIII-lea și sunt considerate bijuterii ale arhitecturii austriece (Belvedere Superior este considerată una dintre cele mai impresionante clădiri baroce din țară). Găzduind o bogată colecție de lucrări ale artiștilor austrieci – în special din stilurile art nouveau și fin de siècle – galeria deține, totodată, cea mai mare colecție din lume de picturi aparţinând lui Gustav Klimt, inclusiv „Sărutul”, probabil cea mai faimoasă lucrare a sa. Galeria mai include lucrări de Egon Schiele, Oskar Kokoschka și Helena Funke, precum și lucrări de Claude Monet, Elena Luksch-Makowsky și Vincent van Gogh. Un bilet la Palatul Belvedere costă mai puțin de 16 euro dacă este cumpărat online sau 18 euro la casa de bilete.

albertina
Muzeul Albertina, Viena © iStock

Capodoperele de la Galeria Albertina

Albertina a fost fondată în 1768 și găzduiește o colecție de aproximativ 50.000 de desene și peste 1,5 milioane de stampe. Muzeul se află în fostul palat al Prințesei Maria Krystyna Habsburg și al soțului ei, Prințul Albert Sasko-Cieszyński, care era un pasionat și colecționar de artă, ceea ce a dus la numirea galeriei în onoarea sa. O vizită la Albertina constă în două părți. Prima este un tur al camerelor locuite cândva de membrii familiei Habsburg. Unele camere încă mai conțin mobilierul original sculptat și placat cu aur, iar la parterul clădirii există 22 de camere pe care vizitatorii le pot explora. La același etaj poți admira opt expoziții temporare, care includ capodopere ale unor artiști precum Dürer („Iepurele de câmp”), Rubens și Klimt, expuse prin rotație din cauza sensibilității la lumină.

Etajul Albertina este dedicat expozițiilor permanente și cuprinde 16 săli. Vizitatorii pot admira cele mai importante opere de artă din ultimii 130 de ani – de la impresionism, trecând prin expresionism și stiluri de avangardă, până în prezent. Colecția Albertina include tabloul „Iaz cu nuferi” de Monet, „Portretul unei fete” de Renoir și lucrări de Picasso. Există, de asemenea, picturi de Cezanne, Matisse și Miró. Un bilet la Albertina costă 16 euro.

donaukanal
Râul Donaukanal © iStock

Celebrarea creaţiilor la festivalul de artă stradală Calle Libre 

Arta din Viena nu se rezumă doar la galerii și muzee. Este suficient să te plimbi pur şi simplu pe străzi ca să vezi cele mai interesante picturi murale. Popularitatea artei stradale se datorează în principal Festivalului anual Calle Libre, care invită artiștii să redecoreze clădirile începând din 2014. În fiecare an, operele de artă au fost create în districtele al 6-lea (Mariahilf) și al 7-lea (Neubau). În 2022, festivalul s-a mutat în Brigittenau, cel de-al 20-lea district, care se va mândri pentru prima dată cu o zonă special desemnată pentru festival în apropierea stației Nordwestbahnhof.

În timpul festivalului, artiști de stradă austrieci și internaționali creează picturi și sculpturi de mari dimensiuni, promovând conversațiile în jurul activității artistice și destigmatizând arta stradală.

street art vienna
Artă stradală, Viena © iStock

Mariahilf sau Neubau?

Mariahilf și Neubau sunt două cartiere vecine ȋn care fațadele clădirilor reprezintă scena artei stradale. Acestea sunt locul ideal pentru o plimbare pentru că acolo vei găsi cele mai colorate, distractive, inspirate și, uneori, provocatoare imagini. În centrul cartierului Mariahilf, la Hofmühlgasse nr. 12, vei vedea lucrările unui celebru artist stradal columbian pe nume Stinkfish. Pictura murală prezintă un tată care își poartă fiul pe umeri, pictată în paleta de culori caracteristică lui Stinkfish – galben și negru. Zona din jurul Mariahilfer Straße merită şi ea vizitată: picturi murale interesante sunt ascunse pe străzile ȋnvecinate. Pe strada paralelă Gumpendorfer Straße, de exemplu, se află picturi murale colorate practic la fiecare colț. O altă zonă interesantă există în jurul stației de metrou Neubaugasse.

donaukanal street art
Artă stradală de-a lungul râului Donaukanal © iStock

Canalul Dunării sau Street Art Passage?

Un alt punct de atracție pentru arta stradală din Viena este Canalul Dunării, străjuit de ziduri de beton folosite de artiștii locali ca pânze pentru lucrările lor. Bineînțeles, ca în orice oraș, unele dintre graffiti-urile de aici au o valoare artistică redusă, însă există și lucrări excelent realizate atât de artiști amatori, cât și de artiști profesioniști. Cele mai interesante picturi murale pot fi găsite ȋntre Schwedenplatz și Schottenring.

street art passage
Pasaj cu artă stradală © iStock

Street Art Passage duce la cartierul Museumsquartier și este decorat atât cu expoziții temporare, cât și cu picturi murale permanente. Street Art Passage este interesant pentru că oferă artă alternativă, juxtapusă cu galeriile discrete și elegante de după colţ. Lucrările artistului francez Invader sunt o parte permanentă a acestui loc, iar creaţia sa „Space Invader” (o iluzie optică realizată din pătrate negre și albastre) este una dintre cele mai populare lucrări. Pasajul poate fi accesat prin Breite Gasse sau prin complexul muzeal.

 



Instagram

Cauți un anumit loc?