Paragliding deasupra plajei Oludeniz, Turcia (c) shutterstock

Turcia este o destinație care nu mai are nevoie de prezentare. Plaje sălbatice, resorturi all-inclusive, sporturi nautice, situri istorice cu povești de sute de ani și cultură plină de culoare – această țară oferă tot ceea ce ai nevoie pentru o vacanță reușită. Fie că alegi să călătorești solo, în cuplu sau cu familia, plajele din Turcia sunt mereu gata să ofere o doză sănătoasă de bună dispoziție. Iar atmosfera vibrantă și ospitalitatea localnicilor completează tabloul perfect al unei evadări de neuitat!

Situată la intersecția dintre Europa și Asia, Turcia este vestită pentru frumusețea sa naturală deosebită și pentru ofertele diverse pe care le oferă turiștilor săi. Această țară fascinantă, atât de bogată în istorie și cultură, își încântă vizitatorii cu peisaje de neuitat și ospitalitatea sa inconfundabilă.

Dacă ar trebui să alegem ceva ce definește perfect frumusețea și energia Turciei, atunci acel ceva ar fi, fără îndoială, plajele sale superbe. Cu vederi către Marea Mediterană, munți maiestuoși, nisipuri fine și cer senin, plajele din Turcia atrag anual milioane de vizitatori în căutarea combinației perfecte dintre istorie și experiențe culturale inedite. 

La plajă în Turcia: De ce Konyaalti este cea mai vizitată plajă

Plaja Konyaalti într-o zi de vară (c) shutterstock
Plaja Konyaalti într-o zi de vară (c) shutterstock

Una dintre cele mai frumoase plaje din Turcia este, fără îndoială, Plaja Konyaalti, din orașul Antalya. Se estimează că acest loc atrage în jur de 4-5 milioane de vizitatori anual, datorită unei combinații perfecte între frumusețea naturală, facilitățile moderne all-inclusive și atracțiile culturale învecinate. Iată care sunt acestea:

Rezervă o Vacanță pe litoralul turcesc!
 • Atracții naturale

Plaja are un nisip fin, iar apele sale turcoaz creează o atmosferă ideală pentru relaxare în natură. Înconjurată de munții Beydaglari, plaja oferă un peisaj absolut spectaculos. Turiștii pot admira munții înalți în timp ce se bucură de soare și de mare. 

Turistă admirând plaja Konyaalti, Turcia (c) shutterstock
Turistă admirând plaja Konyaalti, Turcia (c) shutterstock
 • Facilități de calitate

În acest loc popular, vizitatorii au parte de facilități moderne, inclusiv șezlonguri confortabile, umbrele de soare și dușuri, ceea ce asigură o experiență de vacanță ca la carte.

 • Zona de promenadă

De-a lungul plajei, această zonă este animată și plină de magazine, restaurante și cafenele. Este locul perfect pentru a explora cultura locală, mâncărurile tradiționale delicioase sau pentru a cumpăra suveniruri. 

 • Accesibilitate și conectivitate

Plaja este ușor accesibilă, fiind situată în apropiere de centrul orașului Antalya. Accesul se poate face fie cu mijloacele de transport public, fie cu mașina personală. 

Explorează cât mai mult din destinația aleasă, cu mașina!
 • Aqualand Antalya

Situat în apropierea plajei, acest parc acvatic oferă o varietate de tobogane de apă, piscine și atracții pentru toate vârstele. Aqualand Antalya organizează adesea evenimente speciale, petreceri și seri tematice, aducând un plus de distracție și originalitate experienței vizitatorilor.

 • Parcul Konyaalti

Un spațiu verde, localizat lângă plajă, ce oferă o zonă relaxantă pentru vizitatori. Parcul are alei pentru plimbări, spații pentru picnic, zone de joacă pentru copii și facilități pentru activități în aer liber. Este locul perfect, mai ales după-amiaza, când te poți retrage sub umbra răcoroasă a copacilor. 

Superbele plaje din Turcia și poveștile lor

Plajele din Turcia sunt destinații minunate pentru cei care vor să se relaxeze într-un cadru de vis, dar și pentru pasionații de istorie, dornici să descopere amprentele civilizațiilor ce au pășit pe aceste meleaguri de-a lungul secolelor.

Află mai multe despre cele mai frumoase plaje din Turcia, fiecare cu povestea sa captivantă:

 • Plaja Patara
Plaja Patara, Turcia (c) shutterstock
Plaja Patara, Turcia (c) shutterstock

Plaja Patara, situată în apropierea ruinelor orașului antic cu același nume, este ca un portal către istorie și frumusețe naturală într-o singură privire. Odată, în vremurile antice, Patara a fost mai mult decât o simplă plajă. A fost un port vibrant și un centru cultural al civilizației lyciene. Apoi, a devenit centrul de cult al zeului Apollo, adăpostind un important templu închinat acestuia. 

De asemenea, fiind înconjurată de peisajul muntos, plaja Patara îți oferă oportunități unice de a surprinde răsăritul și apusul de soare în mod spectaculos. Culorile vii ale cerului reflectate în apele mării fac din aceste momente unice un spectacol natural demn de admirat. 

 • Plaja Olympos
Plaja Olympos, Turcia (c) shutterstock
Plaja Olympos, Turcia (c) shutterstock

Plaja Olympos, aflată pe coasta sudică a Turciei, este un loc cu o istorie profundă și bogată. Ruinele orașului antic Olympos, care se află în apropiere, spun o poveste fascinantă despre civilizațiile care au pășit pe aceste meleaguri de-a lungul timpului. Olympos a fost inițial un oraș lycian, fondat în secolul al II-lea î.e.n., și a jucat un rol important în rutele comerciale și maritime ale vremii. 

În acest loc nu trebuie să faci nimic altceva decât să te relaxezi pe nisip, să te bucuri de soare și să te răsfeți cu băi în apele turcoaz. În timpul serii, plaja prinde viață cu barurile și restaurantele sale. Poți petrece timp socializând, savurând mâncăruri locale și băuturi răcoritoare.

 • Plaja Phaselis

Plaja Phaselis este asociată cu situl arheologic cu același nume, care a fost un important oraș portuar antic în timpurile elenistice și romane. Situat între o pădure de pini și apele cristaline ale Mării Mediterane, acest sit combină frumusețea naturală cu istoria bogată. 

Plaja Phaselis se întinde de-a lungul coastelor și este înconjurată de ruine antice, inclusiv temple, străzi vechi și băi publice. Plaja în sine are nisip fin și ape liniștite, ceea ce o face potrivită pentru familiile cu copii. 

 • Plaja Side

Plaja Side, aflată în sudul Turciei, este un tărâm care a fost locuit și influențat de numeroase civilizații de-a lungul istoriei, printre care greci, romani și bizantini. O atracție demnă de menționat este Templul lui Apollo, care veghează asupra mării și care a fost un loc de venerare și reflecție pentru locuitorii antici. Lângă această plajă se află și un amfiteatru impresionant. 

Descoperă Side!
Ruinele templului lui Apollo, Side, Turcia (c) shutterstock
Ruinele templului lui Apollo, Side, Turcia (c) shutterstock

Pe lângă istoria captivantă, Plaja Side a evoluat într-o destinație de vacanță modernă și rămâne un paradis al relaxării și distracției. Este o locație în care te poți bucura de zile leneșe pe nisip la malul mării Mediterane, dar și de priveliștea către templul și amfiteatrul din apropiere.

 • Plaja Altinkum și Plaja Ilica – Cesme

Cesme nu este doar o destinație de vacanță populară, ci și o poartă către o bogată moștenire istorică a Turciei. Acest loc fermecător îmbină frumusețea naturală cu amprentele trecutului, oferind vizitatorilor o experiență captivantă care se întinde pe parcursul a sute de ani. În centrul acestei destinații impresionante se află Castelul Cesme, de mare importanță istorică. Ridicat în secolul al XVI-lea, această construcție grandioasă a fost o fortăreață strategică menită să protejeze coasta împotriva amenințărilor maritime. 

Plaja Ilica, Turcia (c) shutterstock
Plaja Ilica, Turcia (c) shutterstock

Una dintre cele mai populare plaje este Altinkum, care înseamnă „nisip de aur”. Este o destinație cunoscută pentru relaxare și scufundări. O alta plajă de top din zonă este Ilica – cu izvoarele sale termale și nisipul fin, acesta este locul perfect pentru cei care doresc o experiență de vacanță aparte. 

 • Plaja Troia

Complexul Troia este alcătuit dintr-o serie de ruine istorice, fiecare reprezentând o etapă diferită de dezvoltare a orașului. Acest sit arheologic a fost identificat ca fiind locația legendarului oraș Troia, descris în epopeea lui Homer, „Iliada”.

Ruinele orașului Troia, Turcia (c) shutterstock
Ruinele orașului Troia, Turcia (c) shutterstock

În plus față de importanța istorică și mitologică, acest loc oferă o priveliște frumoasă asupra Mării Egee și ocazia de a petrece timp pe malul apei, completând astfel experiența culturală cu momente de relaxare și frumusețe naturală.

 • Plaja Knidos

Plaja Knidos este un loc în care poveștile străvechi se împletesc cu peisajele spectaculoase ale Mării Mediterane. Însăși localizarea acestei plaje este ademenitoare, fiind înconjurată de vestigii uimitoare ale orașului antic Knidos. 

Orașul vechi Knidos, Turcia (c) shutterstock
Orașul vechi Knidos, Turcia (c) shutterstock

Teatrul, templul lui Apollo și statuia Afroditei sunt doar câteva dintre atracțiile istorice care merită explorate. Se spune că aici poți avea parte de cele mai frumoase apusuri, unde ruinele prind contur sub culorile fascinante ale cerului. 

 • Plaja Alanya
Lasă-te impresionat/ă de peisajele uimitoare din Alanya!

Plaja Alanya se remarcă prin prezența unui castel cu panorame uluitoare. Această combinație dintre trecut și prezent conferă unicitate locului. Dacă dorești să cunoști mai bine istoria orașului, poți urca în castel și poți admira structurile arhitecturale vechi, precum Turnul Roșu și Turnul Ecleziastic. 

Alanya, Turcia (c) shutterstock
Alanya, Turcia (c) shutterstock

De asemenea, orașul Alanya are și alte atracții, cum ar fi Muzeul Arheologic și Piața Alanya, unde ai ocazia de a explora cultura și obiceiurile locale. Toate aceste obiective fac din Alanya unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Turcia. În apropierea plajei se află o promenadă pitorească și o faleză care oferă o vedere spectaculoasă asupra Mării Mediterane și a orașului Alanya. În jurul plajei se află numeroase hoteluri, resorturi și restaurante, fiecare cu farmecul lor aparte.

 • Plaja Icmeler
Plaja Icmeler, Turcia (c) shutterstock
Plaja Icmeler, Turcia (c) shutterstock

Plaja Icmeler, din apropierea stațiunii Marmaris, își întâmpină vizitatorii cu nisipul auriu și facilitățile moderne. Înainte de a deveni o destinație turistică populară, zona Icmeler era cunoscută în special pentru activitățile de pescuit și pentru legătura sa cu Marmaris. 

Odată cu dezvoltarea turismului în regiune, Icmeler a crescut în popularitate și a devenit o stațiune de vacanță preferată atât de localnici, cât și de turiștii străini. Un aspect interesant al locului este că și-a păstrat, în ciuda dezvoltării turistice, o parte din farmecul său autentic.

Distracție pe plajele din Turcia: Top activități pentru o experiență de neuitat

Dacă ești interesat/ă de o vacanță în Turcia, probabil abia aștepți să descoperi cultura locală și ospitalitatea turcească, ingredientele perfecte pentru răsfăț și relaxare. Însă află că, pe lângă aceste activități, există multe alte lucruri pe care le poți face pe plajele turcești, precum:

 • Scufundări și snorkeling

Sub apele turcoaz ale plajelor turcești, un tărâm subacvatic te așteaptă să-l explorezi. Plajele din Kaș, cunoscute pentru claritatea și căldura apei, sunt perfecte pentru scufundări și snorkeling. În apele acestor locuri, vei descoperi peșteri marine impresionante, recife de corali și chiar epave cu povești demne de explorat.

 • Windsurfing și kitesurfing
Windsurfing în Cesme, Turcia (c) shutterstock
Windsurfing în Cesme, Turcia (c) shutterstock

Condițiile meteorologice perfecte din locuri precum Alacati și Gokova transformă plajele în adevărate paradisuri pentru windsurfing și kitesurfing. Cu echipamente moderne și instruire de specialitate, aceste locuri atrag anual mii de pasionați de sporturi acvatice.

 • Parasailing

Ia-ți doza de adrenalină pe plajele din Antalya și Marmaris, unde poți să te îmbarci într-o aventură unică de parasailing. Astfel, vei avea ocazia de a vedea de la înălțimi impresionante peisajele absolut încântătoare, pe care numai cei curajoși au oportunitatea de a le admira. 

 • Tururi cu barca
Gulet plutind pe Marea Mediterană, Turcia (c) shutterstock
Gulet plutind pe Marea Mediterană, Turcia (c) shutterstock

Dacă vrei să vezi Turcia în adevărata sa splendoare, atunci explorează insulele sale într-un tur cu barca tradițională, numită „gulet”. Pe plajele din Bodrum, acest tip de tur te poartă pe apă către destinații pitorești și plaje ascunse. Peisajele uimitoare, arhitectura impresionantă și poveștile captivante ale locurilor te vor fascina cu siguranță.

 • Situri istorice

Multe plaje au în apropiere atracții istorice. De exemplu, plaja Side este înconjurată de ruinele unui oraș antic, oferind o experiență unică de a combina relaxarea cu explorarea istoriei.

Descoperă cât mai multe atracții istorice din Turcia!
 • Cină la tavernele de pe plajă

Multe plaje au taverne și restaurante cu terase cu vedere la mare. Aici, poți să savurezi preparate tradiționale turcești sau fructe de mare proaspete, în timp ce te bucuri de ospitalitatea turcească și de un raki înviorător. 

 • Evenimente speciale și festivaluri

Anumite plaje găzduiesc evenimente speciale și festivaluri, precum concerte pe plajă, proiecții de filme sau evenimente sportive, care adaugă o notă unică experienței tale. De exemplu, Festivalul Internațional al Sculpturii de pe plaja Nisipurile de Aur din Alanya – aici, sculptori din întreaga lume creează opere de artă din nisip, transformând plaja într-o expoziție temporară impresionantă.

În concluzie, peisajele spectaculoase ale plajelor din Turcia reprezintă cu adevărat o comoară a naturii, atrăgându-ne cu promisiunea de relaxare și aventură în același timp. Fie că ești în căutarea unei plimbări romantice pe malul mării, a unei experiențe de scufundări în apele cristaline sau a pur și simplu a savurării unei zile liniștite pe nisipul fin, plajele turcești te așteaptă cu brațele deschise.


FAQ

Instagram

Cauți un anumit loc?