Îți place să călătoreşti ieftin? Asta e bine, pentru că avem o destinaţie potrivită pentru următoarea ta călătorie. Pisa, pentru că despre el este vorba, este un oraș care are mai mult de oferit decât o simplă fotografie cu Turnul ȋnclinat în fundal. Pisa este şi un punct de plecare perfect pentru pitorescul Cinque Terre. De cât timp ai nevoie pentru a vizita Pisa? Cum ajungi la Cinque Terre? Citeşte ȋn continuare.

Călătorii ieftine? Este posibil!

Pisa este un oraș italian situat în partea de vest a Toscanei. Cândva un important centru comercial, în prezent este asociat în principal cu Turnul ȋnclinat. Mulți turiști vizitează Pisa în trecere spre Florența fără a-și da șansa de a descoperi colțurile pitorești ale orașului. Nu face şi tu această greșeală! Cum ajungi ȋn Pisa? Companiile aeriene low-cost oferă zboruri directe către Pisa, iar timpul scurt de călătorie face din oraş o alegere excelentă atât pentru o vacanță, cât și pentru un city break de weekend. Ai vrea să reduci și mai mult prețul biletului de avion? Profită de ocazia unică de Black Friday 2022 și ȋnscrie-te la promoţia eSky pentru a-ţi reîncărca portofelul electronic eSky cu suma de 17€. Vezi detaliile ofertei.

pisa tower
© iStock

Un mare avantaj al orașului este distanța scurtă dintre aeroport și centru (doar câțiva kilometri). O poţi parcurge pe jos, cu autobuzul sau cu trenul, care circulă la fiecare 10 minute. Atunci când vine vorba doar de vizitarea orașului, distanțele dintre atracțiile principale nu sunt nici ele mari. Ia ȋn calcul o plimbare mai lungă sau foloseşte transportul public. De cât timp ai nevoie pentru a vizita Pisa? Cei care doresc să facă doar o fotografie lângă Turn vor răspunde cu siguranță că doar câteva ore. Scenariul nostru, ȋnsă, este să descoperi Pisa pe îndelete în una sau două zile.

Ce merită văzut în Pisa?

Descrierea atracțiilor orașului nu poate începe altfel – mergi la Campo dei Miracoli (Piaţa Miracolelor). Faimoasa piață atrage turiștii care doresc să vadă complexul de 4 clădiri romanice. Cea mai faimoasă dintre ele este, bineînțeles, Turnul ȋnclinat. Lucrările la construcția acestuia au început în 1173 și au durat aproape 200 de ani. Solul moale a făcut ca turnul clopotniței să se încline, creând fundalul perfect pentru o fotografie amuzantă ȋn care fie ȋmpingi turnul, fie ȋl sprijini. În prezent, ȋnclinarea turnului a rămas la fel pentru că obiectivul a fost stabilizat. Dacă vrei să vizitezi interiorul clădirii, trebuie să cumperi un bilet de intrare. Totuşi, majoritatea turiștilor aleg opțiunea mai ieftină, la fel de bună, și anume să admire Turnul doar din exterior.

knights square pisa
© iStock

Celelalte clădiri din complex sunt Catedrala Santa Maria Assunta (intrare gratuită), care servește drept cimitir medieval al Camposanto și Battistero. Este demn de remarcat că piața este înconjurată pe două laturi de un zid medieval, iar poarta orașului – Porta Nuova – este un punct de belvedere interesant asupra Turnului ȋnclinat.

Ce mai merită să vezi în Pisa după Campo dei Miracoli? Mulți turiști cred că aceasta este centrul orașului. Ei bine, este cu siguranță cel mai aglomerat loc din Pisa, dar dacă vrei să vizitezi centrul istoric, mergi în Piazza dei Cavalieri. Fostul centru politic al orașului captivează acum prin liniștea și arhitectura interesantă. Atenția vizitatorilor este atrasă de fațadele decorate ale Palazzo della Carovana și Palazzo dell’Orologio. De asemenea, în zonă există numeroase clădiri sacrale, cum ar fi biserica Santo Stefano dei Cavalieri.

pisa church
© iStock

Atracţiile din Pisa

Timpul de care ai nevoie pentru a explora Pisa depinde de numărul de atracții pe care doreşti să le vizitezi. Sfatul nostru este să-ţi rezervi timp şi pentru a admira orașul ȋn timpul unei plimbări de-a lungul bulevardelor de lângă râul Arno. Fațadele colorate ale clădirilor apar adesea pe cărțile poștale din Pisa, iar o construcţie care merită o atenție deosebită este biserica Santa Maria della Spina. Este o clădire mică, cu fațadă de marmură și sculpturi ale sfinţilor. Este totodată un exemplu perfect de stil gotic din Pisa și… o locație neobișnuită. Biserica este înghesuită pe bulevard ȋn faţa caselor de locuit. O plimbare de-a lungul râului este o ocazie excelentă şi pentru a vedea Palazzo Blu şi pentru a vizita una dintre expozițiile de aici. Îţi place natura? Nu uita să vizitezi grădina botanică a universității. Este cea mai veche clădire academică de acest tip din Europa.

pisa sunset
© iStock

Pisa este orașul celebrului astronom – Galileo. Statuia sa se află pe Lungarno Ranieri Simonelli nr. 16. Ai chef de cumpărături? Principala stradă comercială este Corso Italia, dar pregăteşte-te pentru prețuri create special pentru turişti. Pentru a cumpăra suveniruri sau pentru a lua masa de prânz, mergi pe străduțele mai îndepărtate. Înguste și cu o atmosferă aparte, acestea sunt un decor frumos pentru fotografii pe care să le păstrezi ca amintire.

Zborurile ieftine către Pisa sunt o bună alegere pentru cei care consideră orașul ca punct de plecare spre Cinque Terre din Liguria. Grupul de 5 orașe cu clădiri terasate și fațade colorate este una dintre cele mai vizitate atracții din Italia.

cinque terre
© iStock

Cum ajungi în Cinque Terre?

Dacă vizitezi Pisa, asigură-te că planifici cel puțin o zi pentru a vedea orașele de pe coasta Rivierei italiene. Cum ajungi în Cinque Terre? Cea mai ieftină opțiune este să călătoreşti cu trenul. Prima parte a călătoriei va fi drumul spre La Spezia, care va dura puțin peste o oră, iar cea de-a doua este drumul propriu-zis spre Cinque Terre. În acest caz, merită să cumperi cardul Cinque Terre Train Card, care ȋţi oferă călătorii nelimitate cu trenul pe ruta Levanto – Cinque Terre – La Spezia, călătorii gratuite cu autobuzele locale, acces la secțiunile cu taxă de pe traseul albastru și reduceri la muzeele din orașul La Spezia. Poți alege un abonament pentru una, două sau trei zile, în funcție de nevoile tale. Dacă intenționezi să faci mai mult de 1-2 călătorii cu trenul, cardul Cinque Terre Train Card va merita cu siguranță. Chiar și în afara sezonului, toate traseele de trekking din Cinque Terre sunt gratuite.

cinque terre national park
© iStock

Ce merită văzut în Cinque Terre?

Regiunea Cinque Terre a dobândit statutul de parc național și a fost recunoscută de UNESCO prin includerea sa pe lista patrimoniului mondial. Acolo ai de vizitat 5 orașe: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza și Monterosso. Călătoria cu trenul între ele durează doar câteva minute. Cinque Terre oferă puncte de belvedere ideale și locuri romantice pentru a privi apusul soarelui. Principalele atracții ale orașelor sunt clădirile colorate cu terase, porturile mici, posibilitatea de a face o călătorie cu feribotul, de a face canotaj sau de a degusta specialități locale ȋn timp ce priveşti de aproape marea. Coasta este în principal stâncoasă, dar dacă ȋţi plac plajele cu nisip, mergi la Monterosso.

corniglia cinque terre
© iStock

Singurul oraș care nu se află direct lângă apă este Corniglia. Pentru a ajunge la el, trebuie să urci 377 de trepte sau să iei autobuzul. Manarola este renumit pentru producția de vin Sciacchetra, Riomaggiore captivează prin liniștea sa, iar lângă Vernazza poți face snorkelling. Câte zile ar trebui să aloci pentru vizitarea Cinque Terre? Pentru unii, câteva ore sunt suficiente. Cu toate acestea, pentru a simți pe deplin atmosfera orașelor și pentru a admira apusurile de soare, merită să rămâi peste noapte sau să te ȋntorci ȋn La Spezia şi să revii a doua zi. 


Instagram

Cauți un anumit loc?